Ga naar de inhoud

MANIFEST: Vers Beton voor de geest

Wij Rotterdammers laten ons graag voorstaan op ons arbeidersethos. Zo zwelgen we weg in romantische leuzen als mouwen opstropen, geen woorden maar daden en niet lullen maar poetsen. Daarnaast lijden we aan een hardnekkig Calimero-complex. Niet alleen is onze stad gebombardeerd in de oorlog en door de wederopbouwers nog verder verwaarloosd, ook voeren wij zo ongeveer alle slechte Nederlandse lijsten aan. Als tegenreactie willen we daarom in Rotterdam van alles het grootste, eerste, duurste en hoogste hebben.

In die combinatie van geromantiseerd arbeidersethos en traumatisch Calimero-complex schuilt een gevaar. Dat wij van aanpakken weten mag niet betekenen dat we niet éérst denken voordat we doen. Ook mag het tweede-stadcomplex (‘want we hebben het al zo moeilijk!’) niet als excuus gebruikt worden om kritische geluiden te verstommen.

Wij van Vers Beton vinden juist dat Rotterdam bij uitstek een stad is waar over nagedacht kán en móet worden. Rotterdam vormt altijd de Nederlandse frontlinie van nieuwe gebeurtenissen en veranderingen op sociaal, politiek en cultureel gebied. Ook de beleidsantwoorden op de grootstedelijke vraagstukken komen uit het Rotterdamse laboratorium.

Het is niet toevallig dat de Fortuyn-revolutie, preventief fouilleren en de Rotterdam-wet hier geboren zijn, en dat de veranderende bevolkingssamenstelling en de demografische trek van hoogopgeleiden in Rotterdam op het scherpst van de snede plaatsvinden. Daarmee vormt de stad een goudmijn voor onderzoekers en verschaft hij een rijke bron van materiaal voor de denkende en schrijvende klasse van Nederland.

Juist op dit vlak constateren wij een groot gemis. RTV Rijnmond en AD Rotterdams Dagblad vervullen hun functie als nieuwsdienst prima, maar missen vanwege hun grootschalige karakter een plek voor reflectie, diepgang, opinie en discussie over Rotterdam.

Het is daarom hoog tijd om een plek te creëren waar Rotterdammers eerst kunnen denken voordat ze doen, en die plek is Vers Beton. Dit online tijdschrift neemt Rotterdam onder loep, en rapporteert kritisch, enthousiast, fel, meedenkend en rauw over zijn bevindingen. Rode draad hierbij is dat we alles uit liefde voor de stad doen. Ook meedenken en doen? Graag! Je – goed gefundeerde – reacties zijn daarom altijd welkom onderaan de artikelen, via de contactpagina, of als gastschrijver.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures