Wij Rotterdammers laten ons graag voorstaan op ons arbeidersethos. Zo zwelgen we weg in romantische leuzen als mouwen opstropen, geen woorden maar daden en niet lullen maar poetsen. Daarnaast lijden we aan een hardnekkig Calimero-complex. Niet alleen is onze stad gebombardeerd in de oorlog en door de wederopbouwers nog verder verwaarloosd, ook voeren wij zo ongeveer alle slechte Nederlandse lijsten aan. Als tegenreactie willen we daarom in Rotterdam van alles het grootste, eerste, duurste en hoogste hebben.
In die combinatie van geromantiseerd arbeidersethos en traumatisch Calimero-complex schuilt een gevaar. Dat wij van aanpakken weten mag niet betekenen dat we niet éérst denken voordat we doen. Ook mag het tweede-stadcomplex (‘want we hebben het al zo moeilijk!’) niet als excuus gebruikt worden om kritische geluiden te verstommen.
Wij van Vers Beton vinden juist dat Rotterdam bij uitstek een stad is waar over nagedacht kán en móet worden. Rotterdam vormt altijd de Nederlandse frontlinie van nieuwe gebeurtenissen en veranderingen op sociaal, politiek en cultureel gebied. Ook de beleidsantwoorden op de grootstedelijke vraagstukken komen uit het Rotterdamse laboratorium.
Het is niet toevallig dat de Fortuyn-revolutie, preventief fouilleren en de Rotterdam-wet hier geboren zijn, en dat de veranderende bevolkingssamenstelling en de demografische trek van hoogopgeleiden in Rotterdam op het scherpst van de snede plaatsvinden. Daarmee vormt de stad een goudmijn voor onderzoekers en verschaft hij een rijke bron van materiaal voor de denkende en schrijvende klasse van Nederland.
Juist op dit vlak constateren wij een groot gemis. RTV Rijnmond en AD Rotterdams Dagblad vervullen hun functie als nieuwsdienst prima, maar missen vanwege hun grootschalige karakter een plek voor reflectie, diepgang, opinie en discussie over Rotterdam.
Het is daarom hoog tijd om een plek te creëren waar Rotterdammers eerst kunnen denken voordat ze doen, en die plek is Vers Beton. Dit online tijdschrift neemt Rotterdam onder loep, en rapporteert kritisch, enthousiast, fel, meedenkend en rauw over zijn bevindingen. Rode draad hierbij is dat we alles uit liefde voor de stad doen. Ook meedenken en doen? Graag! Je – goed gefundeerde – reacties zijn daarom altijd welkom onderaan de artikelen, via de contactpagina, of als gastschrijver.
Nog geen reactie — begin de discussie!