Ga naar de inhoud

MANIFEST: Vers Beton voor de geest

Wij Rotterdammers laten ons graag voorstaan op ons arbeidersethos. Zo zwelgen we weg in romantische leuzen als mouwen opstropen, geen woorden maar daden en niet lullen maar poetsen. Daarnaast lijden we aan een hardnekkig Calimero-complex. Niet alleen is onze stad gebombardeerd in de oorlog en door de wederopbouwers nog verder verwaarloosd, ook voeren wij zo ongeveer alle slechte Nederlandse lijsten aan. Als tegenreactie willen we daarom in Rotterdam van alles het grootste, eerste, duurste en hoogste hebben.

In die combinatie van geromantiseerd arbeidersethos en traumatisch Calimero-complex schuilt een gevaar. Dat wij van aanpakken weten mag niet betekenen dat we niet éérst denken voordat we doen. Ook mag het tweede-stadcomplex (‘want we hebben het al zo moeilijk!’) niet als excuus gebruikt worden om kritische geluiden te verstommen.

Wij van Vers Beton vinden juist dat Rotterdam bij uitstek een stad is waar over nagedacht kán en móet worden. Rotterdam vormt altijd de Nederlandse frontlinie van nieuwe gebeurtenissen en veranderingen op sociaal, politiek en cultureel gebied. Ook de beleidsantwoorden op de grootstedelijke vraagstukken komen uit het Rotterdamse laboratorium.

Het is niet toevallig dat de Fortuyn-revolutie, preventief fouilleren en de Rotterdam-wet hier geboren zijn, en dat de veranderende bevolkingssamenstelling en de demografische trek van hoogopgeleiden in Rotterdam op het scherpst van de snede plaatsvinden. Daarmee vormt de stad een goudmijn voor onderzoekers en verschaft hij een rijke bron van materiaal voor de denkende en schrijvende klasse van Nederland.

Juist op dit vlak constateren wij een groot gemis. RTV Rijnmond en AD Rotterdams Dagblad vervullen hun functie als nieuwsdienst prima, maar missen vanwege hun grootschalige karakter een plek voor reflectie, diepgang, opinie en discussie over Rotterdam.

Het is daarom hoog tijd om een plek te creëren waar Rotterdammers eerst kunnen denken voordat ze doen, en die plek is Vers Beton. Dit online tijdschrift neemt Rotterdam onder loep, en rapporteert kritisch, enthousiast, fel, meedenkend en rauw over zijn bevindingen. Rode draad hierbij is dat we alles uit liefde voor de stad doen. Ook meedenken en doen? Graag! Je – goed gefundeerde – reacties zijn daarom altijd welkom onderaan de artikelen, via de contactpagina, of als gastschrijver.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures