Ga naar de inhoud

De Paradox van Katendrecht

Het illustere imago van de Rotterdamse wijk Katendrecht wordt door rapper Unorthadox gebruikt om zijn eigen geloofwaardigheid kracht bij te zetten. Ten onrechte?

screenshot-S-en-S
Unorthadox bij Spuiten en Slikken

Begin april 2011 zond BNN een documentaire uit over rapper Unorthadox, kortgezegd Dox. Hij verwierf aardig wat faam in muziekminnende kringen als rapper bij Kyteman’s Hiphop Orchestra, maar kwam pas echt landelijk in het nieuws toen hij een relatie kreeg met zangeres Anouk. Die relatie werd in de media breed uitgemeten en het koppel maakte er zelf ook geen geheim van. Zo liet Anouk Dox’ naam op haar pols tatoeëren, verscheen met hem in een videoclip (bij een nummer wat over hem ging) en was binnen de kortste keren zwanger van hem. Aan dit sprookje kwam ook snel weer een eind. De documentaire beschrijft, vanuit Dox’ perspectief, de tijd waarin de relatie speelt en ten einde komt. Een belangrijke onderwerp van de film is het feit dat Dox een jongen van de straat is die in een wereld van geld en roem terechtkomt. Dox komt namelijk van Katendrecht. Filmmaker Danny Stolker beschreef het als volgt in een interview met State Magazine: “Toen die relatie voor mijn neus gebeurde, het klassieke boerenknecht-prinses-verhaal, moest ik als filmmaker die gelegenheid wel aangrijpen.”

We nemen nog een stapje terug in de tijd. Een week voor de documentaire uitgezonden zou worden is Dox te gast in het BNN-programma ‘Spuiten en Slikken’. De gasten in dit programma worden altijd volgens een vast patroon ondervraagd over hun persoonlijke ervaringen met seks en drugs. De reden dat Dox te gast is, is natuurlijk om promotie te maken voor zijn documentaire.  Zelf zat ik de uitzending met een half oog te kijken, maar toen het woord ‘Katendrecht’ viel, veerde ik op. Met een blik van medelijden in haar ogen, alsof ze het over de sloppenwijken van Rio heeft, vraagt presentatrice Nicolette in de uitzending: “Vertel nou eens, hoe zo’n wijk, wat toch bekend staat als een slechtere wijk, er uit ziet. Wat gebeurt daar dan?” Dox begint uit te weiden over families met problemen, alcoholisme, en het dealen en gebruiken van drugs. Hij heeft zelfs een neefje wiens vader aan een overdosis is overleden. Presentatrice Zarayda gooit nog wat olie op het vuur en vraagt hem naar een schietpartij die recent plaatsvond op Katendrecht. Daarbij vielen twee dodelijke slachtoffers. Met zijn meeste ernstige blik zegt Dox: ”Ik werd wakker en m’n tante belde me op van, even checken of jij nog leeft.” Het was namelijk vlak om de hoek bij zijn huis gebeurd.

Dox is een rapper, en het lijkt meestal alsof rappers het liefst zichzelf een zo stoer mogelijk imago aan meten. Een moeilijke jeugd, een leven op straat, het wonen in een gevaarlijke achterstandswijk: het hoort er allemaal bij. Nu wil ik niet zeggen dat Dox onwaarheden verkondigt en zeker wil ik de ernst en gevolgen van een geweldsmisdrijf niet onderschatten. Maar wat ik in dit geval zo vreselijk jammer vind, is de eenzijdigheid van het beeld wat er geschetst wordt. Dox is geboren in 1981 op De Kaap, en in de jaren ’80 was Katendrecht zelfs nog een rosse buurt. Wat alleen niet vermeld wordt, is dat die tijden al een aantal jaar achter ons liggen.

Samen met de rest van de Kop van Zuid wordt Katendrecht sinds een aantal jaar, zoals dat zo mooi heet, herontwikkeld. Onder meer de gemeente en woningbouwvereningen steken veel geld, tijd en moeite in de wijk en dat werpt zijn vruchten af. Zo werd het vele slopen opgevolgd door de verrijzenis van prachtige nieuwbouw met woningen waar jonge tweeverdieners om staan te springen. Ook worden oude woningen gerenoveerd, onder andere binnen het project van de Kluswoningen. Daarnaast is de SS Rotterdam aan de kop van de Kaap komen te liggen. Als de brug over de Rijnhaven af is, kan iedereen vanaf de Wilhelminapier zo doorlopen naar het prachtig gerenoveerde Deliplein, waar het nu op een mooie dag al goed toeven is op de terrassen van de goede restaurants die zich daar bevinden.

Voor wat meer statistische onderbouwing: sinds 2006 heeft Katendrecht op de Rotterdamse Veiligheidsindex de status van Veilige Wijk (met een cijfer van een 7 of hoger). In 2010 steeg dit cijfer van een 7,1 zelfs naar een 7,6. Ter vergelijking: het stadscentrum komt er in 2010 van af met een magere 4,9, waarmee het centrum officieel een probleemwijk is.

Het is vreselijk dat op Katendrecht een schietpartij plaatsvond waarbij twee mensen het leven lieten. Het werd alleen al een dag hierna duidelijk dat het ging om een ruzie in de relationele sfeer. Juist de wijkbewoners verklaarden tegenover RTV Rijnmond al langer te weten dat er op de bewuste plek ernstige problemen speelden. Ook was er al eerder politie aan te pas gekomen en de vrouw, die later door haar ex vermoord zou worden, had recent nog aangifte tegen hem gedaan. De gebeurtenis is diep tragisch, maar helaas gebeuren dit soort dingen overal en in alle lagen van de bevolking. Het is in ieder geval niet typisch voor het hedendaagse Katendrecht.

Met het neerzetten van Katendrecht als een criminele achterstandswijk bewijst  Unorthadox misschien zijn imago en de kijkcijfers van de documentaire een dienst, maar hij doet een heleboel mensen tekort: de mensen die hard werken om van Katendrecht een prachtige plek te maken, die er wonen en graag trots willen zijn op ‘hun wijk’.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Hoe de gemeente met nieuw beleid weer grip op maatschappelijk vastgoed wil krijgen

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    De gemeente bezit te weinig maatschappelijk vastgoed om in de behoeften van een groeiende stad te voorzien en huurt daarom panden van particulieren. Door het beleid te wijzigen probeert Stadsontwikkeling meer grip op het vastgoed te krijgen. Dat gaat niet zonder horten of stoten.

  • Samen doen wat samen kan: coöperatief wonen tussen meerdere generaties

    • Architectuurkritiek

    Er is veel vraag naar woonruimte en coöperatief wonen kan daarin een oplossing zijn, zeggen zowel gelukkige bewoners als experts. Vergeleken met andere steden komen deze woonvormen echter nauwelijks van de grond in Rotterdam.

  • Chic en sexy Fenix holt zichzelf voorbij in ambitie

    • Architectuurkritiek

    Met Fenix heeft Rotterdam er een bijzonder ambitieus museum bij van wereldniveau. De fotogenieke spierballenarchitectuur van het Chinese architectenbureau MAD past daar perfect bij. Onder het gepolijste oppervlak ontbreekt echter een gelaagdheid, betoogt Tim Peeters.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Lieve Rotterdammers, kom meehelpen om wonen weer van onszelf te maken en ook betaalbaar!

    Venue: Festivalhart Schiemond
    Datum:
  • Hoe zorgen we dat wetenschap echt wérkt voor de volgende generatie kinderen en jongeren in de stad? Hierover gaan we op 8 juli in gesprek met zorgprofessionals, jongerenwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in een stadsdialoog in Rotterdam, georganiseerd door onderzoekscollectief Healthy Start (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft).

    Venue: Blue City
    Datum:
  • Baroeg Open Air is een jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival kenmerkt zich door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. Op zaterdag 13 september 2025 vindt de zestiende editie van Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark bij Ahoy. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

    Venue: Zuiderpark
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Wij zijn op zoek naar een nieuw lid voor de RvT. We zoeken een toezichthouder met aanvullende competenties van de zittende leden, en daarom bij uitstek iemand uit de culturele sector zelf en bovendien de diversiteit van de raad vergroot. Ervaring is ondergeschikt aan de bereidheid om te leren en ontwikkelen als toezichthouder.

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Als Medewerker Hospitality ben je verantwoordelijk voor een gastvrije ontvangst van alle bezoekers. Je zorgt dat iedereen zich welkom en veilig voelt en helpt hen op weg.

  • Bekijk alle vacatures