Ga naar de inhoud

Rotterdam Relstad?

Er is een kleine discussie ontstaan over de al dan niet aanwezige voedingsbodem in Rotterdam voor rellen naar Brits voorbeeld. Brenda Stoter, Rotterdamse journaliste, vroeg zich dit 13 augustus hardop af, nadat een vriendin van haar een sms’je ontving dat opriep tot rellen in Rotterdam Zuid. Hier is inmiddels iemand voor opgepakt in Rotterdam.
Stoter noemt  het ontbreken van toekomstperspectief  bij grote groepen Rotterdamse jongeren in combinatie met het zero tolerance-beleid van de politie een mogelijke voedingsbodem voor sociale onrust. Op dit stuk van Stoter volgde dezelfde dag een felle reactie van Alicia Hobbel, lid van het afdelingsbestuur van Groenlinks Rotterdam. Hobbel vindt dat Stoter allochtone jongeren onterecht als slachtoffers neerzet, maar verzet zich voornamelijk tegen het clichématige beeld dat wordt geschetst over Rotterdam Zuid als ghetto. Een vergelijkbaar geluid van Fay van der Wall over het imago waar Katendrecht tot veroordeeld lijkt was eerder te lezen hier op Vers Beton.
Maar Stoter krijgt bijval, ook AD-RD columniste Willemijn Dicke noemt de situatie in Rotterdam zorgelijk in haar column. Socioloog Iliass El Hadioui van de Erasmus Universiteit is het niet met haar eens in dezelfde krant van 16 augustus. Volgens hem hoeven we ons geen zorgen te maken voor Londense toestanden in Rotterdam omdat de sociaal-economische omstandigheden te veel verschillen. Ik stel mij ook gerust met de gedachte dat we in Nederland geen inkomensongelijkheid en klasseverschil kennen zoals in Frankrijk of Groot-Brittannië.
Toch moeten we niet vergeten dat Rotterdam al vaker rellen heeft meegemaakt. In 2009 was het zelfs twee keer raak: op het bevrijdingsfestival en tijdens Sunset Grooves in Hoek van Holland. Dit betrof beide keren weliswaar hooligan-gerelateerd geweld, maar vond niet plaats in een voetbalcontext. Ook was de link tussen de arrestanten en de harde kern niet zo duidelijk te leggen. Daarnaast is het algemeen bekend dat tijdens de rellen op het kampioensfeest van Feyenoord in 1999 ook de winkels in het centrum zijn geplunderd.
Maar er is vooral één overeenkomst die mij opvalt. De tegenstander was tijdens de rellen in 2009 de politie, waarmee de rellers zich hebben gericht op de gevestigde orde an sich. Het in opstand komen tegen de gevestigde orde en tegen de heersende moraal doet me erg denken aan “showing the rich we do what we want”, zoals enkele rellende Engelse meisjes het verwoordden tegen de BBC. Blijkbaar gaat het er niet om dat er een duidelijk statement wordt gemaakt of een doel wordt nagestreefd; het plunderen en rellen is een doel op zich geworden. De Rotterdamse socioloog Willem Schinkel schreef in NRC Handelsblad op 10 augustus dat dit weer een politieke daad is in de meest basale vorm: wat de rellers drijft is uiteindelijk de wil om gezien te worden.
Rest de vraag: in hoeverre kun je vergelijkingen trekken tussen de Britse rellen en de Rotterdamse gebeurtenissen in 2009, en wat is er voor nodig om het hier alsnog verkeerd te laten gaan?

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures