Ga naar de inhoud

Bouw mee aan de brug van ZUS — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Vanaf 30 oktober kun je meebouwen aan een nieuwe brug in Rotterdam waarmee je vanuit het stationsgebied de Schiekade te voet of per fiets oversteekt naar Rotterdam Noord. Deze brug wordt namelijk gefinancierd door crowdfunding. Dit klinkt misschien als een overmoedig plan, maar omdat architectenbureau ZUS hier achter zit heb ik er vertrouwen in dat dit wel eens zou kunnen lukken.

zus-brug

ZUS heeft al eerder het bijna onmogelijke voor elkaar gekregen: Terwijl de sloopvergunning al was vergeven voor het leegstaande kantoorpand waar ze anti-kraak kantoor in hielden, hebben ze de grote projectontwikkelaar LSI toch zover gekregen om het nog even te laten staan. Vervolgens is het pand tijdelijk ingericht als kantoorruimte voor ondernemers uit de creatieve industrie, totdat de ontwikkelaar echt gaat slopen. In een tijd dat er onderzoeksbureau’s, beleidsmakers, architecten en stedenbouwers nadenken over het probleem van de enorme leegstand in kantoorgebouwen, lossen zij dat concreet op. Terwijl kraken wordt verboden, geven zij nieuwe oplossingen voor creatief gebruik. Inmiddels is het Schieblock een gevestigde creatieve hotspot in Rotterdam en is er met de Dépendance weer leven in de plint.

ZUS lijkt het adagium te volgen ‘verbeter de wereld, begin (dicht) bij jezelf’. Veel van hun plannen gaan over hun eigen directe omgeving: het stationsgebied in Rotterdam. In het masterplan voor dit gebied staat er een hoge toren gepland op de plek waar nu in de Delftsestraat ’s nachts jongeren uitgaan in één van de grootste discotheken van het land. Vanwege dit plan zou het Schieblock moeten wijken. Een voorstel van ZUS is om de wederopbouwarchitectuur van de Delftsestraat te laten staan en daar bovenop de nieuwe torens te bouwen. Waarom zouden we nog meer panden wegslopen als je kunt voortbouwen op het bestaande? Een verfrissend idee in een stad waar na de oorlog bijna meer is gesloopt dan tijdens het bombardement zelf, zoals Gyz la Rivière onlangs opnieuw aantoonde in zijn boek ‘Rotterdam 2040’.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam