Ga naar de inhoud

Stadstoezicht: ‘Poster slaat plank volledig mis’ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een gastbijdrage van Fred Marree, directiewoordvoerder en manager Stadstoezicht Rotterdam. Hij reageert op het artikel ‘Bevoegd en Bereid. Wees gewaarschuwd‘, waarin melding wordt gemaakt van een duistere poster over de Stadswacht

Bevoegd en bereid

Sinds enkele weken duiken er hier en daar plaatjes of posters op in een huisstijl die sterk lijkt op die van de gemeente. Sterker nog: het is gewoon kopieer-, knip- en plakwerk, waarbij Stadstoezicht de vermeende gemeentelijke afzender is. Op de poster is een afbeelding te zien van een zwart gemaskerde man of vrouw met een pet van een stadswacht. De ondersteunende tekst luidt: Bevoegd en Bereid. Wees gewaarschuwd.

Stadstoezicht heeft verschillende verontruste reacties gekregen van Rotterdammers die zich afvragen hij deze Rotterdamse dienst inderdaad de afzender is. “Nee! Waar zie je ons voor aan?” is de reactie van Stadstoezicht, dat even verbaasd is als de mensen die reageren.
Het gaat om een poster met misplaatst knip- en plakwerk van een onbekende maker. Nu komt het wel vaker voor dat mensen uitingen van Stadstoezicht creatief bewerken. Soms is de toon negatief, soms gebeurt het met een vleugje humor. Deze keer is de toon wel heel zwartgallig. Bovendien slaat de poster volledig de plank mis. Op deze manier Stadstoezicht anoniem op de hak nemen is gewoon laf. Heb je kritiek of ben je boos? Zeg dat dan met open vizier en niet via een misplaatst plaatje.

En die tekst? In het juiste perspectief kan de titel ‘Bevoegd en bereid’ nog wel. Stadstoezicht staat met hulp en handhaving voor een schoon, heel en veilig Rotterdam, en is bevoegd en bereid tot hulp en handhaving. Via directe hulpverlening en hulp na klachten over het gebruik van de openbare ruimte staat Stadstoezicht 7 dagen per week klaar. En ja, Stadstoezicht is ook bevoegd om te handhaven wat betreft betaald parkeren en handhaving op overlastgevende situaties en overtredingen.

Samengevat: Stadswachten zijn zeker bevoegd en bereid om hulp te verlenen en wees gewaarschuwd, dat doen ze ook. Maar ze doen dit met een open vizier voor een schoon, heel en veilig Rotterdam.

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Op het Eudokiaplein in Noord wordt gefietst en dat geeft geen overlast. Toch stonden er twee stadswachten verdekt opgesteld om fietsers aan te houden en te bekeuren. Toen ik kort daarna de sticker zag, toverde hij dus een glimlach op mijn gezicht. Bovendien ik vind het een ‘net echt’ en dus goed uitgevoerd ontwerp.

 • Persoonlijk vind ik het wel duidelijk een gemeente communicatie stukje, met veel schoon, heel en veilig er in. Zelf heb ik niet veel tegen stadswachten, de stadswacht als gastheer prefereer ik persoonlijk ver boven de zero tolerance, ME en de vele camera’s die Rotterdam ‘veilig, heel en schoon’ maken. Wel heb ik iets tegen de veiligheidsmanie in deze stad waarin angst naar mijn idee, ondanks de onechtheid van de poster, niet wordt geschuwd om beleid te rechtvaardigen. 

 • De enige manier voor de gemeente en de stadswacht zelf om hier mee om te gaan, is mee te lachen. Want iedereen met een beetje humor in z’n lijf, ziet dat dit best een aardig cartoon is van de originele poster. Wanneer de gemeente en stadswacht niet mee lachen, getuigt dit van slecht zelf inzicht en humor en dit zal hun imago meer schaden dan de poster op zich.

 • Deze meneer Marree getuigt, namens Stadstoezicht, van weinig introspectie of nieuwsgierigheid. In zijn reactie op deze plak-actie flecteert hij op geen enkele manier op de mogelijke beweegredenen van de maker van de poster. Zou de creatieve knipper reageren op het optreden van de Stadswacht? Of op de manier waarop de stad met haar inwoners communiceert? Van wie zou de plakker die zwartgalligheid hebben? Misschien denkt de maker dat dit nog de enige manier is om zijn of haar vermoeidheid met “schoon, heel en veilig” te articuleren? Misschien zou hij deze ‘lafaard’ kunnen uitnodigen voor een gesprek? Wie weet wat er uit zo’n gesprek zou kunnen komen. Persoonlijk vind ik Stadswachten de stad een gruwel, maar ik neem zomaar aan dat anderen blij zijn met hun komst. Ik zou me kunnen voorstellen dat de beste man nieuwsgieriger zou kunnen zijn naar hoe de Stadswacht door Rotterdammers ervaren wordt. Ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat Marree een discussie zou omarmen. Ik blijf in ieder geval nieuwsgierig naar de diepste drijfveren van Fred Marree en zijn organisatie. Wat bezielt iemand wanneer hij een onbekende om een postertje voor laf uitmaakt? Wat bezielt je in vredesnaam als je zelf posters laat plakken waarop de tekst “bevoegd te bekeuren” prijkt? Het antwoord staat vast en zeker op de volgende poster van Stadstoezicht ….

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures