Ga naar de inhoud

Stadstoezicht: ‘Poster slaat plank volledig mis’ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Een gastbijdrage van Fred Marree, directiewoordvoerder en manager Stadstoezicht Rotterdam. Hij reageert op het artikel ‘Bevoegd en Bereid. Wees gewaarschuwd‘, waarin melding wordt gemaakt van een duistere poster over de Stadswacht

Bevoegd en bereid

Sinds enkele weken duiken er hier en daar plaatjes of posters op in een huisstijl die sterk lijkt op die van de gemeente. Sterker nog: het is gewoon kopieer-, knip- en plakwerk, waarbij Stadstoezicht de vermeende gemeentelijke afzender is. Op de poster is een afbeelding te zien van een zwart gemaskerde man of vrouw met een pet van een stadswacht. De ondersteunende tekst luidt: Bevoegd en Bereid. Wees gewaarschuwd.

Stadstoezicht heeft verschillende verontruste reacties gekregen van Rotterdammers die zich afvragen hij deze Rotterdamse dienst inderdaad de afzender is. “Nee! Waar zie je ons voor aan?” is de reactie van Stadstoezicht, dat even verbaasd is als de mensen die reageren.
Het gaat om een poster met misplaatst knip- en plakwerk van een onbekende maker. Nu komt het wel vaker voor dat mensen uitingen van Stadstoezicht creatief bewerken. Soms is de toon negatief, soms gebeurt het met een vleugje humor. Deze keer is de toon wel heel zwartgallig. Bovendien slaat de poster volledig de plank mis. Op deze manier Stadstoezicht anoniem op de hak nemen is gewoon laf. Heb je kritiek of ben je boos? Zeg dat dan met open vizier en niet via een misplaatst plaatje.

En die tekst? In het juiste perspectief kan de titel ‘Bevoegd en bereid’ nog wel. Stadstoezicht staat met hulp en handhaving voor een schoon, heel en veilig Rotterdam, en is bevoegd en bereid tot hulp en handhaving. Via directe hulpverlening en hulp na klachten over het gebruik van de openbare ruimte staat Stadstoezicht 7 dagen per week klaar. En ja, Stadstoezicht is ook bevoegd om te handhaven wat betreft betaald parkeren en handhaving op overlastgevende situaties en overtredingen.

Samengevat: Stadswachten zijn zeker bevoegd en bereid om hulp te verlenen en wees gewaarschuwd, dat doen ze ook. Maar ze doen dit met een open vizier voor een schoon, heel en veilig Rotterdam.

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Op het Eudokiaplein in Noord wordt gefietst en dat geeft geen overlast. Toch stonden er twee stadswachten verdekt opgesteld om fietsers aan te houden en te bekeuren. Toen ik kort daarna de sticker zag, toverde hij dus een glimlach op mijn gezicht. Bovendien ik vind het een ‘net echt’ en dus goed uitgevoerd ontwerp.

 • Persoonlijk vind ik het wel duidelijk een gemeente communicatie stukje, met veel schoon, heel en veilig er in. Zelf heb ik niet veel tegen stadswachten, de stadswacht als gastheer prefereer ik persoonlijk ver boven de zero tolerance, ME en de vele camera’s die Rotterdam ‘veilig, heel en schoon’ maken. Wel heb ik iets tegen de veiligheidsmanie in deze stad waarin angst naar mijn idee, ondanks de onechtheid van de poster, niet wordt geschuwd om beleid te rechtvaardigen. 

 • De enige manier voor de gemeente en de stadswacht zelf om hier mee om te gaan, is mee te lachen. Want iedereen met een beetje humor in z’n lijf, ziet dat dit best een aardig cartoon is van de originele poster. Wanneer de gemeente en stadswacht niet mee lachen, getuigt dit van slecht zelf inzicht en humor en dit zal hun imago meer schaden dan de poster op zich.

 • Deze meneer Marree getuigt, namens Stadstoezicht, van weinig introspectie of nieuwsgierigheid. In zijn reactie op deze plak-actie flecteert hij op geen enkele manier op de mogelijke beweegredenen van de maker van de poster. Zou de creatieve knipper reageren op het optreden van de Stadswacht? Of op de manier waarop de stad met haar inwoners communiceert? Van wie zou de plakker die zwartgalligheid hebben? Misschien denkt de maker dat dit nog de enige manier is om zijn of haar vermoeidheid met “schoon, heel en veilig” te articuleren? Misschien zou hij deze ‘lafaard’ kunnen uitnodigen voor een gesprek? Wie weet wat er uit zo’n gesprek zou kunnen komen. Persoonlijk vind ik Stadswachten de stad een gruwel, maar ik neem zomaar aan dat anderen blij zijn met hun komst. Ik zou me kunnen voorstellen dat de beste man nieuwsgieriger zou kunnen zijn naar hoe de Stadswacht door Rotterdammers ervaren wordt. Ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat Marree een discussie zou omarmen. Ik blijf in ieder geval nieuwsgierig naar de diepste drijfveren van Fred Marree en zijn organisatie. Wat bezielt iemand wanneer hij een onbekende om een postertje voor laf uitmaakt? Wat bezielt je in vredesnaam als je zelf posters laat plakken waarop de tekst “bevoegd te bekeuren” prijkt? Het antwoord staat vast en zeker op de volgende poster van Stadstoezicht ….

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures