Ga naar de inhoud

Metamorfose van het Schouwburgplein: De zeemanstatoeages — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het Schouwburgplein. Bij het geven van stadstours aan middelbare scholieren leg ik altijd uit dat dit plein een controversiële plek is. Bejubeld door architectuurliefhebbers. Het project waarmee landschapsarchitect Adriaan Geuze naam maakte, is een ode aan Rotterdam en de Rotterdammers. Met zijn talloze verwijzingen naar de haven en interessante keuzes in materiaalgebruik. Vanwege de verhoging en de lichtmasten een heus podium waarop de bewoners van de stad in de schijnwerpers worden gezet.

Juist die Rotterdammers hebben vaak de heftigste kritiek op dit plein. Het is kil, ongezellig en er gebeurt nooit iets. Als het nat is veranderen de houten vlonders en de stalen platen in een levensgevaarlijke glijbaan. Om over situaties met sneeuw en ijs maar niet te spreken. Zelf stak ik eens het plein over tijdens het IFFR, glibberend over de ijzel van de Doelen naar de Schouwburg. Achter mij hoorde ik een man een sterk verhaal vertellen aan zijn gezelschap. Hij had het jaar daarvoor zijn vinger gebroken op deze vervloekte plek. Ik bedoel maar.

Het Schouwburgplein
Het Schouwburgplein beeld: Ossip van Duivenbode

Al 8 reacties — discussieer mee!

 • Het idee had potentie, en ik dacht dat er een soort pakpapier-achtig patroon van verschillende formaten tatoeages zou ontstaan. Geen rijtje met beelden die allemaal in dezelfde richting wijzen. Het ziet er te braaf uit, een gedomesticeerde verwijzing naar tatoeages van zeemannen.

 • Het zal geen toeval zijn dat ik al weken – zo niet maanden – niet meer op het Schouwburgplein ben geweest. Zo veel plein en zo veel prominente locatie, zo weinig functie en zo weinig uitstraling.

 • Jeanne Hogenboom
  Het plein is in de eerste plaats misvormd door het gebouw van Pathe. Daarvan dacht ik dus dat het een tijdelijke – goedkope – koektrommel was. De verhoudingen van het plein zijn zoek, de prachtige facade van De Doelen is half verrommeld. Bah! En heeft niemand bedacht dat Pathe (dat op zich een heel goede bijdrage aan het centrum van Rotterdam is) mooi ingepast had kunnen worden in het nieuwe Calypso-gebouw? Dan waren de wanden van het plein en daarmee de eerste indruk weer hersteld geworden. En dan een andere architect dan Geuze eens vragen om te kijken naar de inrichting. Veel kan er niet want het plein is eigenlijk het platte dak van de parkeergarage, maar meer dan het kinderachtige gedoen van nu, dat kan toch wel? Zoals Arie van der Krogt al zong: “en over een paar jaar, mag hij [Adriaan Geuze] voor een paar miljoen, zijn eigen fouten nog eens overdoen”! 

 • Tja de tatoeages. Volgens mij heeft Rotterdam genoeg ontwerpers die daar wel iets spannends van zouden kunnen maken. De eeuwige link naar de havens is wel erg makkelijk en levert in dit geval zeker niet iets spannends op.

  Enkele dagen geleden is een nieuw stukje plein afgerond. Tenminste ik denk dat het af is. Een lage heuvel in de houten vloer. Weet iemand wat het idee hierachter is?

 • Helaas heeft Adriaan Geuze tijdens de Unie Late Night geen reactie meer kunnen geven op dit stukje plein; door tijdgebrek kwam het gesprek er niet aan toe.
  Maar verwacht binnenkort meer over het Schouwburgplein op Vers Beton, wellicht over de ‘bult’.

 • Die bult vind ik wel geslaagd. Ik ken ‘m goed; hij ligt precies op het parcours tussen mijn huis en het station. Ik zie er regelmatig mensen op zitten of kinderen op spelen; dat belooft wat voor de zomer.
  Ook de hellingbaan bij de hoek met de Aert van Nesstraat, eveneens precies op voornoemd parcours, vind ik een verbetering. Graag ook nog zoiets aan de andere kant, tegenover het Doelencafe.
  En verder ben ik blij dat er de laatste jaren wat meer bomen om het plein heen zijn geplant. Het gaat zeker de goede kant op met het Schouwburgplein.
  Maar die tatoeages: inderdaad onbegrijpeljk en onvergeeflijk. Vooral omdat het wel weer eens tien jaar kan duren voor Adriaan de opdracht krijgt iets beters te verzinnen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures