Het Schouwburgplein. Bij het geven van stadstours aan middelbare scholieren leg ik altijd uit dat dit plein een controversiële plek is. Bejubeld door architectuurliefhebbers. Het project waarmee landschapsarchitect Adriaan Geuze naam maakte, is een ode aan Rotterdam en de Rotterdammers. Met zijn talloze verwijzingen naar de haven en interessante keuzes in materiaalgebruik. Vanwege de verhoging en de lichtmasten een heus podium waarop de bewoners van de stad in de schijnwerpers worden gezet.
Juist die Rotterdammers hebben vaak de heftigste kritiek op dit plein. Het is kil, ongezellig en er gebeurt nooit iets. Als het nat is veranderen de houten vlonders en de stalen platen in een levensgevaarlijke glijbaan. Om over situaties met sneeuw en ijs maar niet te spreken. Zelf stak ik eens het plein over tijdens het IFFR, glibberend over de ijzel van de Doelen naar de Schouwburg. Achter mij hoorde ik een man een sterk verhaal vertellen aan zijn gezelschap. Hij had het jaar daarvoor zijn vinger gebroken op deze vervloekte plek. Ik bedoel maar.
Al 8 reacties — discussieer mee!
Ik dacht een hele tijd lang dat Schouwburgplein een tijdelijke oplossing was.
Het idee had potentie, en ik dacht dat er een soort pakpapier-achtig patroon van verschillende formaten tatoeages zou ontstaan. Geen rijtje met beelden die allemaal in dezelfde richting wijzen. Het ziet er te braaf uit, een gedomesticeerde verwijzing naar tatoeages van zeemannen.
Precies, zoiets dacht ik dus ook!
Het zal geen toeval zijn dat ik al weken – zo niet maanden – niet meer op het Schouwburgplein ben geweest. Zo veel plein en zo veel prominente locatie, zo weinig functie en zo weinig uitstraling.
Jeanne Hogenboom
Het plein is in de eerste plaats misvormd door het gebouw van Pathe. Daarvan dacht ik dus dat het een tijdelijke – goedkope – koektrommel was. De verhoudingen van het plein zijn zoek, de prachtige facade van De Doelen is half verrommeld. Bah! En heeft niemand bedacht dat Pathe (dat op zich een heel goede bijdrage aan het centrum van Rotterdam is) mooi ingepast had kunnen worden in het nieuwe Calypso-gebouw? Dan waren de wanden van het plein en daarmee de eerste indruk weer hersteld geworden. En dan een andere architect dan Geuze eens vragen om te kijken naar de inrichting. Veel kan er niet want het plein is eigenlijk het platte dak van de parkeergarage, maar meer dan het kinderachtige gedoen van nu, dat kan toch wel? Zoals Arie van der Krogt al zong: “en over een paar jaar, mag hij [Adriaan Geuze] voor een paar miljoen, zijn eigen fouten nog eens overdoen”!
Tja de tatoeages. Volgens mij heeft Rotterdam genoeg ontwerpers die daar wel iets spannends van zouden kunnen maken. De eeuwige link naar de havens is wel erg makkelijk en levert in dit geval zeker niet iets spannends op.
Enkele dagen geleden is een nieuw stukje plein afgerond. Tenminste ik denk dat het af is. Een lage heuvel in de houten vloer. Weet iemand wat het idee hierachter is?
Helaas heeft Adriaan Geuze tijdens de Unie Late Night geen reactie meer kunnen geven op dit stukje plein; door tijdgebrek kwam het gesprek er niet aan toe.
Maar verwacht binnenkort meer over het Schouwburgplein op Vers Beton, wellicht over de ‘bult’.
Die bult vind ik wel geslaagd. Ik ken ‘m goed; hij ligt precies op het parcours tussen mijn huis en het station. Ik zie er regelmatig mensen op zitten of kinderen op spelen; dat belooft wat voor de zomer.
Ook de hellingbaan bij de hoek met de Aert van Nesstraat, eveneens precies op voornoemd parcours, vind ik een verbetering. Graag ook nog zoiets aan de andere kant, tegenover het Doelencafe.
En verder ben ik blij dat er de laatste jaren wat meer bomen om het plein heen zijn geplant. Het gaat zeker de goede kant op met het Schouwburgplein.
Maar die tatoeages: inderdaad onbegrijpeljk en onvergeeflijk. Vooral omdat het wel weer eens tien jaar kan duren voor Adriaan de opdracht krijgt iets beters te verzinnen.