Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Op woensdag 16 februari van dit jaar presenteerde Deetman zijn rapport over Rotterdam-Zuid. Het NOS acht uur journaal maakte een korte reportage dat mij recht in hart raakte. “De problemen waar Rotterdam-Zuid mee kampt zijn van ongekende omvang en vragen om een nationaal programma.” De voorzitter van de deelgemeente Feijenoord vat het rapport kort samen op nationale televisie: “We hebben een laag opleidingsniveau, grote werkloosheid, laag veiligheidsgevoel, weinig ondernemerschap, laag inkomen en 140 verschillende nationaliteiten.” De verslaggever concludeert vervolgens keihard: “Wie meer gaat verdienen trekt weg en kansarmen komen er voor terug”.

Met de ontwikkeling van Katendrecht en Pendrecht wordt nog wel even geprobeerd iets positiefs te zeggen, maar als ik niet beter wist, had ik mijn spullen gepakt en was ik direct vertrokken. Nu had Rotterdam sinds het bombardement in 1940 al niet zo’n goed imago onder de Nederlanders, maar na deze uitzending zal de objectieve kijker concluderen dat je in Rotterdam-Zuid niet dood gevonden wil worden.

In dezelfde week van dit nieuws zou ik als stadsontwikkelaar New Industry een voormalige metaalfabriek op de Piekstraat aan de Maas verkopen aan ingenieursbureau IMd. Na twee jaar ‘placemaking’ door evenementen, theater en (illegale) feesten te organiseren in de voormalige fabrieken kreeg deze plek een nieuwe dynamiek. De heren van IMd zagen het wel zitten om een standaard kantoor in Kralingen te verruilen voor een oude metaalfabriek op een voormalig industrieterrein op de zuidoever van de Maas. Er moesten in deze moeilijke economische tijden wel eerst vele tonnen worden geïnvesteerd om de leegstaande en vervallen fabriek op te knappen. Spannender nog: de veelal jonge, hoogopgeleide ingenieurs moesten voortaan iedere dag naar Feijenoord reizen in plaats van naar Kralingen. Het had meer dan een jaar gekost de heren te overtuigen dat het echt heel leuk is op zuid en dat het de investering meer dan waard was.

Het weekend na de NOS uitzending vertelden de heren op de familieverjaardag vol trots over hun aankoop. De familie verklaarde de heren voor gek om een toekomst te zoeken in Rotterdam-Zuid. De stoere ondernemers waren echter verliefd geworden op deze mooie plek aan de Maas. Vorige maand is het nieuwe kantoor van IMd geopend. De medewerkers vertellen mij nu trots dat zij iedere dag met een glimlach naar hun werk gaan, zo mooi vinden ze het hier op Zuid.

Natuurlijk zijn de sociaal-maatschappelijke problemen in Rotterdam-Zuid groot. Natuurlijk is alle hulp welkom van het Rijk om te investeren in beter onderwijs. En natuurlijk is dit initiatief van de bestuurders te waarderen. Maar waarom deze bestuurlijke lokroep op nationale televisie? Het diskwalificeert en vernedert bewoners, welzijnswerkers en ondernemers die al jaren geloven in de kracht van dit prachtige stadsdeel. Bovendien maakt het in een keer zoveel kapot van het zorgvuldig opgebouwde positieve imago dat de Kop van Zuid wereldwijd heeft verworven, als succesvol voorbeeld voor transformatie van oude havengebieden.

De kracht van Zuid zit in de trots van de mensen en het uitbouwen van successen zoals Obba, ijssalon Bleij, bakkerij Warmoesmarkt, hotel Pincoffs, Walhalla Theater en de grotere impulsen zoals het Nieuwe Luxor Theater, Fotomuseum, Lantaren Venster en de Maastoren met Deloitte en AKD. Deze positieve ontwikkelingen geven Rotterdam-Zuid een nieuw en ander gezicht. Je voelt hoe deze successen zich als een olievlek verspreiden en nu ook al de aangrenzende wijken positief beïnvloeden. Een perspectief waar mensen moed uit putten om iedere dag weer naar school te gaan, te ondernemen en uit te gaan. De Nederlander is opgevoed om te denken dat Rotterdam-Zuid een achtergesteld en onveilig gebied is waar je niet moet willen wonen. De vele internationale bezoekers en toeristen zijn juist enthousiast over dit bruisend onderdeel van Rotterdam aan de rivier.

Samenwerken met het Rijk en om hulp vragen is natuurlijk goed, maar de manier waarop dit Nationaal programma Kwaliteitssprong Zuid in de markt is gezet, heeft juist nu meer kwaad gedaan dan goed. De nieuwe economie vraagt om veel kleine initiatieven met grote effecten. Dat begint met de trots en eigenwaarde bij de mensen te versterken en het imago te verbeteren, niet eerst beschadigen.
Vincent Taapken zal deze tekst voordragen tijdens het debat ‘Zuid Vooruit! Kan Rotterdam dit alleen?’ over het nieuwe Nationaal Programma Kwaliteitssprong Zuid. Dit debat vindt aanstaande woensdag 7 december plaats in Arminius.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Vincent Taapken

Vincent Taapken

Vincent Taapken is bedrijfskundige met een passie voor de stad. In 2009 richtte hij New Industry Development op, gericht op het initiëren van kansen, verbinden van mensen en creëren van stedelijke ontmoetingsplaatsen. Vincent is geboren en getogen in Rotterdam-Zuid.

Profiel-pagina