Ga naar de inhoud

Hoe veel afval produceert een ondernemer? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De gemeente Rotterdam voert het Bedrijfsreinigingsrecht in voor zelfstandige ondernemers. Maar hoeveel afval produceert zo iemand eigenlijk?

Geachte ondernemer, de gemeente Rotterdam heeft iets nieuws gevonden om u geld afhandig te maken. Onder de de aangepaste verordening Bedrijfsreinigingsrecht (BRR) weet Mr. W.J. Velthuizen, Directeur Gemeentebelastingen Rotterdam, u nét voldoende geld afhandig te maken zonder dat het de moeite is om te gaan klagen. Hoe zit het? Bedrijven die op een woonadres gevestigd zijn, vallen in categorie D van BRR. U produceert dus afval en u wordt verplicht mee te betalen aan de verwerking hiervan. Dit kost €128,20 per jaar. Ach kom, per maand is dat iets meer dan een tientje.

Het bedrag dat de heer Velthuizen oplegt, is een standaardbedrag. Men kijkt niet naar de hoeveelheid afval dat een bedrijf aan huis produceert, maar dat is volgens Velthuizen ook niet te controleren. Daarnaast laat hij weten dat vrijstelling mogelijk is, behalve wanneer het argument aangevoerd wordt dat de ondernemer geen of weinig afval produceert. Want ja, dat gaat iedereen natuurlijk aanvoeren, zal de beste man gedacht hebben, dus dat mag niet.
Interessant. De gemeente komt niet met een beloning voor mensen die aan huis werken en daardoor minder CO2 uitstoten. De gemeente – zelf het grootste voorbeeld van web 0.1 – zal de ondernemer niet aanmoedigen optimaal van digitaal werken gebruik te maken. Nee, de gemeente spiegelt klaarblijkelijk zijn eigen gedrag (de papiermolen, bellen zonder VOIP, de fax als standaardcommunicatiemiddel, de ultieme silogedachte, de wereld van de kopieerapparaten, tussenberichten, nietjes en archiefmappen) op die van de ondernemer, want de ondernemer maakt afval. Punt.

Ik heb mijn best gedaan te bedenken welk afval de zelfstandige ondernemers aan huis in mijn omgeving (een architect, een fotograaf, een ontwerper en een softwarebedrijf) produceren. Allen werken ze digitaal. Ik moet het nog navragen, maar afval bij hun werkzaamheden kan ik mij niet bedenken. Alles gaat digitaal. Zelf werk ik in loondienst, maar werk geregeld thuis. Ik merk dat wanneer ik thuiswerk, ik nóg minder afval produceer. Ik drink water uit een glas in plaats van een plastic bekertje of een flesje. Ik maak geen gebruik van de auto of de trein, en net als op kantoor print ik niets. Voor een ondernemer aan huis zal dit niet veel verschillen. Of heb ik het mis?

Het enige afval dat ik uiteindelijk heb kunnen bedenken is de brief van de gemeente waarmee de zelfstandige ondernemer wordt uitgeknepen. De gemeente heeft het namelijk niet voor elkaar deze digitaal te kunnen verzenden, terwijl iedere ondernemer een e-mailadres heeft dat geregistreerd staat bij de KvK. U weet wel, die club die hoofdzakelijk nog per post communiceert.

afval2

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures