Ga naar de inhoud

Hoe veel afval produceert een ondernemer? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De gemeente Rotterdam voert het Bedrijfsreinigingsrecht in voor zelfstandige ondernemers. Maar hoeveel afval produceert zo iemand eigenlijk?

Geachte ondernemer, de gemeente Rotterdam heeft iets nieuws gevonden om u geld afhandig te maken. Onder de de aangepaste verordening Bedrijfsreinigingsrecht (BRR) weet Mr. W.J. Velthuizen, Directeur Gemeentebelastingen Rotterdam, u nét voldoende geld afhandig te maken zonder dat het de moeite is om te gaan klagen. Hoe zit het? Bedrijven die op een woonadres gevestigd zijn, vallen in categorie D van BRR. U produceert dus afval en u wordt verplicht mee te betalen aan de verwerking hiervan. Dit kost €128,20 per jaar. Ach kom, per maand is dat iets meer dan een tientje.

Het bedrag dat de heer Velthuizen oplegt, is een standaardbedrag. Men kijkt niet naar de hoeveelheid afval dat een bedrijf aan huis produceert, maar dat is volgens Velthuizen ook niet te controleren. Daarnaast laat hij weten dat vrijstelling mogelijk is, behalve wanneer het argument aangevoerd wordt dat de ondernemer geen of weinig afval produceert. Want ja, dat gaat iedereen natuurlijk aanvoeren, zal de beste man gedacht hebben, dus dat mag niet.
Interessant. De gemeente komt niet met een beloning voor mensen die aan huis werken en daardoor minder CO2 uitstoten. De gemeente – zelf het grootste voorbeeld van web 0.1 – zal de ondernemer niet aanmoedigen optimaal van digitaal werken gebruik te maken. Nee, de gemeente spiegelt klaarblijkelijk zijn eigen gedrag (de papiermolen, bellen zonder VOIP, de fax als standaardcommunicatiemiddel, de ultieme silogedachte, de wereld van de kopieerapparaten, tussenberichten, nietjes en archiefmappen) op die van de ondernemer, want de ondernemer maakt afval. Punt.

Ik heb mijn best gedaan te bedenken welk afval de zelfstandige ondernemers aan huis in mijn omgeving (een architect, een fotograaf, een ontwerper en een softwarebedrijf) produceren. Allen werken ze digitaal. Ik moet het nog navragen, maar afval bij hun werkzaamheden kan ik mij niet bedenken. Alles gaat digitaal. Zelf werk ik in loondienst, maar werk geregeld thuis. Ik merk dat wanneer ik thuiswerk, ik nóg minder afval produceer. Ik drink water uit een glas in plaats van een plastic bekertje of een flesje. Ik maak geen gebruik van de auto of de trein, en net als op kantoor print ik niets. Voor een ondernemer aan huis zal dit niet veel verschillen. Of heb ik het mis?

Het enige afval dat ik uiteindelijk heb kunnen bedenken is de brief van de gemeente waarmee de zelfstandige ondernemer wordt uitgeknepen. De gemeente heeft het namelijk niet voor elkaar deze digitaal te kunnen verzenden, terwijl iedere ondernemer een e-mailadres heeft dat geregistreerd staat bij de KvK. U weet wel, die club die hoofdzakelijk nog per post communiceert.

afval2

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures