Ga naar de inhoud

Het goede voornemen van Tim de Bruijn: positiever in de stad staan! — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Tijdens het lanceringsfeest van Vers Beton vroegen we een aantal gasten om hun goede voornemen voor Rotterdam te formuleren. Lees hieronder het voornemen van Tim de Bruijn.

Nederlanders hebben klagen tot een ware kunst verheven en Rotterdammers in het bijzonder. Als we in Rotterdam op één vlak van cultuur hoog scoren dan is het wel de klaagcultuur. Ik denk echter dat we de stad daarmee vaak veel te negatief op de kaart zetten. Dit gebeurt zeker sinds de opkomst van Leefbaar Rotterdam meer dan ooit. Bestuurders die doodleuk op de nationale TV lijstjes opsommen waarin Rotterdam slecht scoort, ondersteund door beelden van dichtgetimmerde huizen en opgeschoten hangjongeren. Ja, zo maak je Rotterdam voor niet-Rotterdammers wel erg onaantrekkelijk. Daar kan geen city marketing campagne meer tegenop!

Los van de vraag of de kritiek terecht of onterecht is, het is ‘bedrijfstechnisch’ gezien niet erg handig om de vuile was pontificaal buiten te hangen. Laten we wel wezen, problemen heeft elke stad, maar stiekem is Rotterdam natuurlijk gewoon een geweldige stad om in te wonen of te bezoeken! Dat bewijzen wij deze avond ook maar weer eens met z’n allen.

Ik wil dit moment daarom benutten om eens stil te staan bij de positieve ontwikkeling die Rotterdam al jaren doormaakt, want we komen van ver en er is al erg veel bereikt. Vijfentwintig jaar geleden was het Weena nog een lege vlakte met parkeerplaatsen en een hertenkamp. Nu is het één van de belangrijkste zakengebieden van Nederland en weer volop in ontwikkeling. Twintig jaar geleden was er geen Erasmusbrug en was Kop van Zuid een verlaten havengebied. Nu is dit gebied één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: voor vele steden een schoolvoorbeeld van succesvolle stadsontwikkeling. Vijftien jaar geleden ging je alleen naar De Meent om een uitzendbureau of een reisbureau te bezoeken.

Nu is het misschien wel de meest levendige stadsstraat van Rotterdam. Tien jaar geleden was het Wijnhaveneiland nog een verlaten kantorengebied, nu wonen er enkele duizenden mensen die op hun beurt weer de restaurants in de omgeving bevolken. Op de plek waar de stad is ontstaan lag een paar jaar geleden nog een ondergrondse parkeergarage met een betonplaat erop. Nu bouwen we daar de Markthal. Gisteren moesten we het nog doen met Rijnmond.nl. Maar vanaf vandaag hebben we Vers Beton.

Nog één concreet voorbeeld. Rond de Binnenrotte zijn de afgelopen tien jaar behoorlijk wat woningen gebouwd en we kennen allemaal de metamorfose die de stad daar heeft ondergaan. Ik ben hier zelf drie jaar geleden gaan wonen en sindsdien zijn er maar liefst 21 horecagelegenheden bijgekomen en slechts 6 verdwenen. Nettowinst: 15. Het lijkt er niet op dat deze ontwikkeling zal stoppen, de komende maanden komen er aan de Botersloot weer 2 bij.

binnenrotte
Binnenrotte beeld: Tim de Bruijn

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures