Ga naar de inhoud

Het goede voornemen van Tim de Bruijn: positiever in de stad staan! — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Tijdens het lanceringsfeest van Vers Beton vroegen we een aantal gasten om hun goede voornemen voor Rotterdam te formuleren. Lees hieronder het voornemen van Tim de Bruijn.

Nederlanders hebben klagen tot een ware kunst verheven en Rotterdammers in het bijzonder. Als we in Rotterdam op één vlak van cultuur hoog scoren dan is het wel de klaagcultuur. Ik denk echter dat we de stad daarmee vaak veel te negatief op de kaart zetten. Dit gebeurt zeker sinds de opkomst van Leefbaar Rotterdam meer dan ooit. Bestuurders die doodleuk op de nationale TV lijstjes opsommen waarin Rotterdam slecht scoort, ondersteund door beelden van dichtgetimmerde huizen en opgeschoten hangjongeren. Ja, zo maak je Rotterdam voor niet-Rotterdammers wel erg onaantrekkelijk. Daar kan geen city marketing campagne meer tegenop!

Los van de vraag of de kritiek terecht of onterecht is, het is ‘bedrijfstechnisch’ gezien niet erg handig om de vuile was pontificaal buiten te hangen. Laten we wel wezen, problemen heeft elke stad, maar stiekem is Rotterdam natuurlijk gewoon een geweldige stad om in te wonen of te bezoeken! Dat bewijzen wij deze avond ook maar weer eens met z’n allen.

Ik wil dit moment daarom benutten om eens stil te staan bij de positieve ontwikkeling die Rotterdam al jaren doormaakt, want we komen van ver en er is al erg veel bereikt. Vijfentwintig jaar geleden was het Weena nog een lege vlakte met parkeerplaatsen en een hertenkamp. Nu is het één van de belangrijkste zakengebieden van Nederland en weer volop in ontwikkeling. Twintig jaar geleden was er geen Erasmusbrug en was Kop van Zuid een verlaten havengebied. Nu is dit gebied één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: voor vele steden een schoolvoorbeeld van succesvolle stadsontwikkeling. Vijftien jaar geleden ging je alleen naar De Meent om een uitzendbureau of een reisbureau te bezoeken.

Nu is het misschien wel de meest levendige stadsstraat van Rotterdam. Tien jaar geleden was het Wijnhaveneiland nog een verlaten kantorengebied, nu wonen er enkele duizenden mensen die op hun beurt weer de restaurants in de omgeving bevolken. Op de plek waar de stad is ontstaan lag een paar jaar geleden nog een ondergrondse parkeergarage met een betonplaat erop. Nu bouwen we daar de Markthal. Gisteren moesten we het nog doen met Rijnmond.nl. Maar vanaf vandaag hebben we Vers Beton.

Nog één concreet voorbeeld. Rond de Binnenrotte zijn de afgelopen tien jaar behoorlijk wat woningen gebouwd en we kennen allemaal de metamorfose die de stad daar heeft ondergaan. Ik ben hier zelf drie jaar geleden gaan wonen en sindsdien zijn er maar liefst 21 horecagelegenheden bijgekomen en slechts 6 verdwenen. Nettowinst: 15. Het lijkt er niet op dat deze ontwikkeling zal stoppen, de komende maanden komen er aan de Botersloot weer 2 bij.

binnenrotte
Binnenrotte beeld: Tim de Bruijn

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures