Ga naar de inhoud

Vlaardingen?

Vers Beton is trots op een eigen ‘Matthijs Vlot’: de film die de lancering van de nieuwe website inluidde, gisteren tijdens het feest in De Unie.
Het mag een klein wonder heten dat Matthijs Vlot de tijd vond om deze film voor ons te maken; precies deze week ging één van zijn filmpjes opeens ‘viral’. In paar dagen tijd werd zijn mash-up van Lionel Richie’s nummer ‘Hello’ meer dan 2 miljoen keer bekeken en hij gaat richting drie miljoen op het moment van schrijven. Opeens had de hele twittergemeenschap het over die geniale Matthijs Vlot, konden de vaderlandse media niet vaak genoeg benadrukken dat het een Nederlander betrof, stond zijn telefoon roodgloeiend en wilde de NOS een interview. Omdat Matthijs niet op televisie wil, heeft hij, geheel in stijl, zijn eigen interview gemonteerd. Inmiddels heeft de video Lionel Richie zelf ook al bereikt.

Die aandacht is terecht, als je het mij vraagt. Matthijs timmert al een tijdje aan de weg en heeft enkele youtube-hits op zijn naam staan. In 2005 studeerde hij af aan de Willem de Kooning Academie met ‘Dit is een herhaling’, waarin hij Philip Freriks een journaal liet rappen. Het stond nog maar twee dagen online (dit was in het pre-youtube tijdperk) en de film werd tot zijn eigen verbazing in het acht-uur journaal vertoond. Maar Matthijs is ook de maker van het ‘Chucky Wilders’ filmpje, waarvan meerdere kopieën nog steeds op internet circuleren. En Showroom MAMA vertoonde eerder werk van zijn hand, zoals het ‘Politiek ABC’.

Het is duidelijk dat Matthijs Vlot gefascineerd is door de beeldcultuur die via de massamedia tot ons komt en hoe die beeldcultuur onze blik op de werkelijkheid beïnvloedt. Door deze beelden vervormd terug te plaatsen in de massamedia, lijkt hij de controle terug te vragen. Nu hij is overgestapt van Nederlandse beelden naar beelden die in het internationale collectieve geheugen vastliggen, namelijk beelden uit de Hollywood film, is het publiek dat hij kan bereiken direct groter, dat heeft zich deze week bewezen. Nog even en zijn films zijn zelf onderdeel van ons collectieve geheugen.

beeld: vimeo.com

Al 4 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures