Ga naar de inhoud

Betalen voor het stadsstudiecentrum

Vanaf vandaag is het verplicht om voor 12,50 euro per jaar een gebruikerspas aan te schaffen voor het stadsstudiecentrum. Weet u niet waar ik het over heb? Dan moet u eens een bezoekje brengen aan de zesde verdieping van de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat, alleen al de moeite waard vanwege het mooie uitzicht op de binnenstad en de bouwput van de markthal. Op deze verdieping zijn 165 studieplekken te vinden en computers om op te werken. In Nederland mag er dan nog geen sprake zijn van ‘recht op internet’ zoals in andere landen, we kunnen wel stellen dat toegang tot internet een voorwaarde is om mee te draaien in een maatschappij die alsmaar sneller digitaliseert. Het lijkt me daarom een goede zaak dat de gemeente in deze behoefte voorziet, zo laagdrempelig mogelijk.

In deze zaal heb ik grote delen van mijn scriptie geschreven, maar ook tijdens mijn middelbareschooltijd ging ik al naar de bibliotheek om toetsen en eindexamens erin te stampen. Ik ben niet de enige voor wie de bibliotheek een logische plek is om te studeren. In examenperiodes moet je ruim op tijd komen om een plekje te bemachtigen. Hoewel volgens de cijfers het aantal leningen in de Rotterdamse bibliotheken afneemt, stijgt het aantal bezoekers in de Centrale Bibliotheek. Bijna 140.000 mensen maakten in 2010 alleen al gebruik van het stadsstudiecentrum. Dit enorme succes laat in de eerste plaats zien dat er een grote behoefte is aan studeerplekken. Ook in andere studentensteden is er een tekort aan studieplekken, wat doet vermoeden dat de universiteiten de hogere studentenaantallen van de laatste jaren niet kunnen bijbenen.

Niet alleen is het stadsstudiecentrum een fijne plek om je te concentreren, het fascinéért ook. Waar zie je VMBO-scholieren, studenten van de Erasmus Universiteit naast gepensioneerden en thuiswerkers? Als je er een tijdje komt, vallen de vaste bezoekers op. Geregeld zag ik een oudere meneer in de rolstoel die elke dag de website van de NASA grondig bestudeerde en aantekeningen maakte. En ik had een vermoeden dat de jongen die elke dag tekeningen zat te maken met een thermoskan thee naast zich, een dakloze jongere was die zijn tijd buiten de nachtopvang warm wilde doorbrengen, zonder iemand tot last te zijn…

Misschien is het meest indrukwekkende aan deze zaal wel het simpele beeld van al die jongeren die hier keihard werken aan hun schoolcarrière. De jongeren die hier komen vormen qua samenstelling een goede afspiegeling van de stad; zowel de blonde hockey meisjes als de Marrokaanse giechel meisjes zijn hier vertegenwoordigd. Voor jongeren uit een achterstandspositie is de bibliotheek een uitkomst, hier kunnen ze ontsnappen aan een gehorige woning met krijsende zusjes en broertjes op hun kamer. Het zullen deze jongeren zijn die de nieuwe elite van Rotterdam gaan vormen. Ook zij die nu misschien nog moeite hebben om stil te zitten, zullen later aan onze stad werken. Hier zitten de nieuwe onderwijzers, politiemannen, ondernemers, advocaten, bestuurders en misschien ook wel een toekomstige hoogleraar. Deze jongeren moeten alle ruimte krijgen om zich te ontplooien.

Daarom schrok ik van het bericht in het AD (26 januari) dat er voortaan betaald moet worden voor het stadsstudiecentrum. Zou je nu daadwerkelijk moeten betalen om een boek te mogen lezen in de bibliotheek? Nee, zo ligt het niet, stelt Anne-Lise Zegwaard van de Bibliotheek Rotterdam mij gerust. Je kunt nog altijd gewoon naar binnen om een boek lezen in de bibliotheek. Alleen voor gebruik van wifi, de computers en de printers heb je de gebruikerspas nodig. En tot 18 jaar kunnen jongeren gratis lid worden van de bibliotheek, waar ze die pas automatisch bij krijgen. Het lijkt dus mee te vallen, vooral jongeren van 18+ en studenten krijgen met de nieuwe maatregel te maken.

Voor veel studenten zal zo’n facebook-loze studieruimte ook voordelen hebben. Maar realiteit is dat voor studeren internet er tegenwoordig bij hoort, alleen al om academische literatuur op te zoeken die tegenwoordig grotendeels digitaal verschijnt. Toch denkt Anne-Lise Zegwaard niet dat het bezoekersaantal zal dalen, omdat veel studenten tegenwoordig draagkrachtig genoeg zijn om 12,50 op te hoesten. Dat is natuurlijk waar, maar voor minder geld kun je tegenwoordig in een koffiezaakje zitten en krijg je er ook nog eens een cappuchino bij die je naast je laptop mag opdrinken. De vraag is ook in hoeverre deze maatregel in lijn loopt met de inspanningen van Bureau Binnenstad om de stad te verlevendigen door studenten meer zichtbaar te maken in het centrum. Hoe zat het met de plannen van Bureau Binnenstad om een tijdelijke studieruimte in te richten boven Roodkapje? Dat bleek helaas toch niet haalbaar, vertellen ze me. Helaas, want zeker nu lijkt dat helemaal niet zo’n slecht idee.

Al met al kun je de bibliotheek niet kwalijk nemen dat ze in tijden van enorme bezuinigingen, waarbij veel wijkbibliotheken moesten sluiten, een beetje willen profiteren van één van hun services die het wél goed doen. Het is af te wachten wat het effect zal zijn op de bezoekersaantallen. Ik hoop wel dat meneer nog steeds de NASA website kan blijven bezoeken.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures