Ga naar de inhoud

Betalen voor het stadsstudiecentrum

Vanaf vandaag is het verplicht om voor 12,50 euro per jaar een gebruikerspas aan te schaffen voor het stadsstudiecentrum. Weet u niet waar ik het over heb? Dan moet u eens een bezoekje brengen aan de zesde verdieping van de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat, alleen al de moeite waard vanwege het mooie uitzicht op de binnenstad en de bouwput van de markthal. Op deze verdieping zijn 165 studieplekken te vinden en computers om op te werken. In Nederland mag er dan nog geen sprake zijn van ‘recht op internet’ zoals in andere landen, we kunnen wel stellen dat toegang tot internet een voorwaarde is om mee te draaien in een maatschappij die alsmaar sneller digitaliseert. Het lijkt me daarom een goede zaak dat de gemeente in deze behoefte voorziet, zo laagdrempelig mogelijk.

In deze zaal heb ik grote delen van mijn scriptie geschreven, maar ook tijdens mijn middelbareschooltijd ging ik al naar de bibliotheek om toetsen en eindexamens erin te stampen. Ik ben niet de enige voor wie de bibliotheek een logische plek is om te studeren. In examenperiodes moet je ruim op tijd komen om een plekje te bemachtigen. Hoewel volgens de cijfers het aantal leningen in de Rotterdamse bibliotheken afneemt, stijgt het aantal bezoekers in de Centrale Bibliotheek. Bijna 140.000 mensen maakten in 2010 alleen al gebruik van het stadsstudiecentrum. Dit enorme succes laat in de eerste plaats zien dat er een grote behoefte is aan studeerplekken. Ook in andere studentensteden is er een tekort aan studieplekken, wat doet vermoeden dat de universiteiten de hogere studentenaantallen van de laatste jaren niet kunnen bijbenen.

Niet alleen is het stadsstudiecentrum een fijne plek om je te concentreren, het fascinéért ook. Waar zie je VMBO-scholieren, studenten van de Erasmus Universiteit naast gepensioneerden en thuiswerkers? Als je er een tijdje komt, vallen de vaste bezoekers op. Geregeld zag ik een oudere meneer in de rolstoel die elke dag de website van de NASA grondig bestudeerde en aantekeningen maakte. En ik had een vermoeden dat de jongen die elke dag tekeningen zat te maken met een thermoskan thee naast zich, een dakloze jongere was die zijn tijd buiten de nachtopvang warm wilde doorbrengen, zonder iemand tot last te zijn…

Misschien is het meest indrukwekkende aan deze zaal wel het simpele beeld van al die jongeren die hier keihard werken aan hun schoolcarrière. De jongeren die hier komen vormen qua samenstelling een goede afspiegeling van de stad; zowel de blonde hockey meisjes als de Marrokaanse giechel meisjes zijn hier vertegenwoordigd. Voor jongeren uit een achterstandspositie is de bibliotheek een uitkomst, hier kunnen ze ontsnappen aan een gehorige woning met krijsende zusjes en broertjes op hun kamer. Het zullen deze jongeren zijn die de nieuwe elite van Rotterdam gaan vormen. Ook zij die nu misschien nog moeite hebben om stil te zitten, zullen later aan onze stad werken. Hier zitten de nieuwe onderwijzers, politiemannen, ondernemers, advocaten, bestuurders en misschien ook wel een toekomstige hoogleraar. Deze jongeren moeten alle ruimte krijgen om zich te ontplooien.

Daarom schrok ik van het bericht in het AD (26 januari) dat er voortaan betaald moet worden voor het stadsstudiecentrum. Zou je nu daadwerkelijk moeten betalen om een boek te mogen lezen in de bibliotheek? Nee, zo ligt het niet, stelt Anne-Lise Zegwaard van de Bibliotheek Rotterdam mij gerust. Je kunt nog altijd gewoon naar binnen om een boek lezen in de bibliotheek. Alleen voor gebruik van wifi, de computers en de printers heb je de gebruikerspas nodig. En tot 18 jaar kunnen jongeren gratis lid worden van de bibliotheek, waar ze die pas automatisch bij krijgen. Het lijkt dus mee te vallen, vooral jongeren van 18+ en studenten krijgen met de nieuwe maatregel te maken.

Voor veel studenten zal zo’n facebook-loze studieruimte ook voordelen hebben. Maar realiteit is dat voor studeren internet er tegenwoordig bij hoort, alleen al om academische literatuur op te zoeken die tegenwoordig grotendeels digitaal verschijnt. Toch denkt Anne-Lise Zegwaard niet dat het bezoekersaantal zal dalen, omdat veel studenten tegenwoordig draagkrachtig genoeg zijn om 12,50 op te hoesten. Dat is natuurlijk waar, maar voor minder geld kun je tegenwoordig in een koffiezaakje zitten en krijg je er ook nog eens een cappuchino bij die je naast je laptop mag opdrinken. De vraag is ook in hoeverre deze maatregel in lijn loopt met de inspanningen van Bureau Binnenstad om de stad te verlevendigen door studenten meer zichtbaar te maken in het centrum. Hoe zat het met de plannen van Bureau Binnenstad om een tijdelijke studieruimte in te richten boven Roodkapje? Dat bleek helaas toch niet haalbaar, vertellen ze me. Helaas, want zeker nu lijkt dat helemaal niet zo’n slecht idee.

Al met al kun je de bibliotheek niet kwalijk nemen dat ze in tijden van enorme bezuinigingen, waarbij veel wijkbibliotheken moesten sluiten, een beetje willen profiteren van één van hun services die het wél goed doen. Het is af te wachten wat het effect zal zijn op de bezoekersaantallen. Ik hoop wel dat meneer nog steeds de NASA website kan blijven bezoeken.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

  • Opening exhibition Spiritual Disobedience #1:
    Al Falak Al Majdoub: On wandering machines and song-maps of (no)return
    [الفلك المجذوب: رسائل في المَكِينَات الهائِمة وخرائط الـاـعودة الناغِمة] by AZ OOR.
    Curated by Yusser al Obaidi and Leana Boven

    Venue: Gemaal op Zuid
    Datum:
  • Energie van Rotterdam organiseert 𝑫𝒆 𝒆𝒏𝒆𝒓𝒈𝒊𝒆 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒕𝒐𝒆𝒌𝒐𝒎𝒔𝒕, een inspirerende én gezellige bijeenkomst voor iedereen die zich graag inzet voor een duurzame en eerlijke toekomst. Dit doen we samen met om | nieuwe energie, Energiecoöperatie Regio Rijnmond (ECRR) en de Rotterdamse energiecoöperaties!  

    Venue: Het Industriegebouw
    Datum:
  • Hard voor kanker is een hard techno evenement dat wij organiseren voor het goede doel: De Roparun.

    Venue: Now & Wow club
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2025. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

  • Volg je de lokale politiek, heb je enige journalistieke ervaring en een vlotte pen? Vers Beton is op zoek naar een freelance redacteur die over lokale politiek wil schrijven.

  • Met veel plezier duiken we elke keer een nieuwe wereld in. Altijd met het doel: onderscheidende communicatie realiseren. We werken met een klein team van specialisten in onze eigen studio in het langste monument van Nederland: de Hofbogen.

  • Bekijk alle vacatures