Op 14 februari is de shortlist bekend gemaakt van het Stadsinitiatief, een project dat de gemeente Rotterdam heeft gelanceerd om de burger meer te betrekken bij de stad. Van de 93 ingediende plannen zijn nu nog vijf ideeën in de race voor 4 miljoen euro subsidie. Tussen 1 en 12 maart mogen alle Rotterdammers vanaf twaalf jaar geheel democratisch hun stem uitbrengen op ‘het beste initiatief’.
Zoals altijd met verkiezingen zorgt het voor veel discussie. Na elke aflevering van ‘The Voice’ stroomt het internet over van woede en vreugde, haat en liefde, want er kan er maar één de winnaar zijn. Zo ook in Rotterdam. Maar wat is het stadsinitiatief eigenlijk?
Wat is het stadsinitiatief?
Het stadsinitiatief is volgens de gemeente ‘een idee voor Rotterdam dat de sociale binding in Rotterdam en tussen de Rotterdammers vergroot en impact heeft op de hele stad’. Grote ambities dus. Voor het vier jaar durende project is een subsidie van 16 miljoen euro beschikbaar, waarvan 4 miljoen voor de eerste editie. Tot 2015 volgt jaarlijks een nieuwe editie, waarvoor in totaal nog eens 10 miljoen beschikbaar is. Het overige deel van het budget is om het project draaiende te houden.

Al 4 reacties — discussieer mee!
Mooi, een informatief en beknopt stuk over deze zeer interessante initiatieven!
Ben benieuwd wat dit op gaat leveren uiteindelijk, maar so far, so good.
er staat werkelijk iets nieuws te gebeuren. zeker als je stemt op Uit je eigen stad.
De Marconistraat wordt daardoor een prachtige nieuwe hotspot! met een gebied vol met creatieven.
Straks ook met het gebouw De Fruitvis die haar deuren ook ergens in Mei opent. Een podium voor jong talent, restaurant/cafe, symposia, design, flexplek (het nieuwe werken), ontmoetingsplek, expositie en meer om je te vermaken of te netwerken.
Ik vraag me af hoeveel creativen Rotterdam herbergt. Het lijkt de oplossing te zijn voor elke in verval geraakte buurt: een blik met reatieven.
Zwaanshals, Hofbogen, Maassilo, de Oostzijde van Central District en wat ik nog meer vergeet. Overal lijkt het antwoord voor verval: ‘we maken er een hotspot van met creativelingen’. Volgens mij is dat gezien het daadwerkelijke aantal creativelingen fysiek onmogelijk en daarbij ontbeert de stad Rotterdam ook het aantal inwoners (=de klanten van de creativelingen) om deze allemaal te onderhouden.
Stuk geeft een goed beeld. Het is een schande , de kraan dicht bij allerlei
Rotterdamse instellingen en strooien met een paar miljoen.