13 miljoen euro mocht-ie kosten, de loopbrug tussen Hotel New York en Katendrecht. De verbinding vormt het voorlopige hoogtepunt van jaren waarin een sloot aan gemeentegeld geïnvesteerd werd in het schiereiland. Ondertussen promoveerde Katendrecht van probleemwijk naar een wijk met zeer lage criminaliteitsscores, wat een behoorlijke prestatie is op Rotterdam Zuid. Wat zijn nu precies de verdere plannen voor Katendrecht? Het ene gerucht lijkt iets waarschijnlijker dan het andere, maar dat er nog meer staat te gebeuren, dat is wel duidelijk.
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam
We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.
Al 12 reacties — discussieer mee!
Over het stoute verleden van Katendrecht gesproken: Dit is een heel mooie docu op Andere Tijden. Misschien insluiten op de voorpagina? 🙂
In het Katendrecht van toen had ik graag een avondje vertoefd.
http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2009-2010/Verboden-voor-Duitsers.html
Ha, ja geweldige docu! Katendrecht als een vrijhaven vol onderduikers, zwarte muziek, drugs en vertier in WO2. Als ik een tour geef op Katendrecht vertel ik dit verhaal altijd.
Dag Miki, Was jij toevallig op zondagochtend om 9 uur op de kaap? Tsja, dan is het stil. Ik heb je trouwens niet gezien hoewel ik, net als alle buren hier, de hele dag vanachter mijn Hr+++ glas naar buiten sta te loeren om vreemdelingen te betrappen. Joh, hou toch op. Nieuwe huizen zien er nou eenmaal netjes uit, maar hier wordt gewoon geleefd, net als overal. Hier spelen de kinderen ook buiten, ’s zomers zelfs vaak op blote voeten, en oude kapenezen had je kunnen zien als je niet alleen door de nieuwbouw was gelopen. Het is gewwon zo dat de een gaat, en de ander komt. Net als op plekken waar de stadsvernieuwing niet heeft toegeslagen. Katendrecht is altijd in beweging geweest, en al die nieuwe bewoners in hun (nu nog) nette huizen zorgen ervoor dat dat zo blijft. Samen met de hoerenloper natuurlijk:-))
Nee, dat was (niet) toevallig in het weekeinde. Maar uiteraard kom ik graag nog een keer langs om rond te kijken.
De oude buurt en haar bewoners ken ik al vrij goed. En het telkens terugverwijzen naar de prostitutie is wel erg vermoeiend, ook als ik denk aan de mensen die zich hebben verzet tegen de prostitutie en de drugsoverlast.
Dat de “een gaat, en de ander komt” zoals jij schrijft is wel een erg makkelijke reductie van de politieke werkelijkheid. Net als in andere “volksbuurten” in Rotterdam is nieuwbouw ingezet voor bevolkingspolitiek. Dit is geen spontaan gebeuren, maar een proces gebaseerd op keuzes. De behoefte is om middeninkomens aan te trekken in de stad. Daar sta ik zelf ook achter, waar ik mij wel zorgen om maak zijn hoge- en middeninkomens enclaves binnen de stadsgrenzen. Mijn indruk van de kaap, juist of onjuist, is dat door de keuzes die gemaakt zijn in de invulling van de ruimte er twee van elkaar geïsoleerde gemeenschappen zijn ontstaat. De lollige benoeming van de brug als “hoerenloper” illustreert een kloof; voor de oudere bewoners verwijst het naar een problematisch geleefd verleden terwijl het voor de nieuwe bewoners een stukje authenticiteit geeft aan een verder generieke nieuwbouwwijk.
Je hebt gelijk dat er twee gemeenschappen zijn ontstaan, maar wat je als buitenstaander niet ziet tijdens de enkele keer dat je op de Kaap komt, is dat er juist door mensen die er wonen hard aan wordt gewerkt de kloof die daar ligt te dichten. En dat werkt, dat zie je, maar er is tijd voor nodig. Veel oude bewoners zijn overigens best blij met de nieuwbouw. Anders dan je zou denken, is er echt wel contact over en weer. En die hoerenloper… volgens mij is bijna niemand op de Kaap blij met die naam. Jij stelt dat de naam voor de nieuwe bewoners ‘een stukje authenticiteit geeft aan een verder generieke nieuwbouwwijk’. Dat is niet zo. Voor de authenticiteit van de Kaap hebben wij dat niet nodig. Wij hebben het dan ook gewoon over ‘de brug’. Zelfs niet over de schep of de taartschep. De nieuwe Kaapbewoners respecteren de oude Kaapbewoners en zijn blij en dankbaar dat ze hier mogen wonen. ‘Hoerenloper’ is voor ons, juist gezien het verleden, te lollig. Daarin gaan we niet mee. Het is gewoon een brug – de brug. Niet meer en niet minder.
Algehele chaos! Massale discussies!
http://www.rijnmond.nl/nieuws/28-02-2012/strijd-over-bijnaam-rijnhavenbrug
http://www.moetenwenietwillen.nl/2012/02/oproep-krijgt-rotterdam-een-lee-towersbrug-stem/
Koploper: Pi-Air Walk. Nou. Daar zul je menig hart mee winnen.
Fijn stuk! Ik ben erg blij met de brug.
Je vergeet volgens mij nog wel een belangrijke functie; de brug is heel belangrijk voor de Wilhelminapier. HNY is een vaste waarde, maar de hele plint onder de Montevideo is al failliet gegaan, omdat het een doodlopend gebied is. Dat is nu ontsloten en ik denk dat dit voor de ontwikkeling van de Wilhelminapier bijna net zo belangrijk is als die van Katendrecht. Die 13 miljoen is wat mij betreft niet enkel voor Katendrecht.
Hear, hear!
De laatste zomer heb ik een stukje gefietst op de Kaap. Ik was benieuwd naar de nieuwbouw en de boot. Het was een vreemde gewaarwording. Tijdens mijn tocht door het nieuwe gedeelte bekroop mij het gevoel dat ik angstvallig in de gaten werd gehouden door de nieuwe bewoners vanachter hun HR++ glas. Het is er allemaal wel heel netjes en geordend. Alsof onze stedelijke planners zijn doorgeslagen in hun behoefte om te compenseren voor de chaotische jaren. Ik vraag mij opeens af waar alle oorspronkelijke bewoners zijn gebleven.
Je hoeft maar even uit de stad weg te zijn of er is alweer van alles bijgebouwd. Leuk om te lezen – ik moet nodig eens over deze brug heen stampen om hem te testen.
Wat een topartikel is dit!
Geweldig verhaal. Herinner me de Neutraal Bar aan het Deliplein. Verlaten. Met de glazen nog op de bar. En gokhal Las Vegas in de voormalige dancing Walhalla. Rolluiken dicht. Wat heeft zich achter die gevels afgespeeld? Jammer dat cafe de Pijp aan de Tolhuislaan dicht is, maar Theater Walhalla borduurt voort op dat roemruchte verleden. Ach, je moet ook vooruit kijken. Met die brug verdwijnt de typische charme van een schiereiland wel, maar was die charme al niet een beetje verdwenen. Het vernieuwde Deliplein liep van geen kant. Die brug gaat echt wonderen doen! Maar waarom nu pas, en niet eerder?
Goed trouwens, deze website!