Het stemmen voor de Stadsinitiatieven is losgebarsten. Vincent Cardinaal en Hilde Westerink zijn de mening toegedaan dat één plan de enige écht gerechtvaardigde kandidaat van het hele stel is. Voordat zij dit uitleggen, beoordeelt het duo de vier andere plannen – van de volgens hen minst tot de meest waarschijnlijke winnaar – op hun merites
Voordat we beginnen de volgende nuance: eerder verscheen op Vers Beton het stuk van ondernemer Léon van Geest waarin hij gehakt maakt van het Stadsinitiatief. Terecht legt hij ondermeer de link naar het vaste spelletje van Rotterdamse wethouders om met een volksverkiezing van deze aard hun eigen naam aan een vorm van prestige te knopen. Zijn grootste probleem met de verkiezing is dat de verstrekte informatie over de initiatieven beperkt en gekleurd is. Zo worden wij Rotterdammers eigenlijk geacht om louter met de onderbuik te stemmen. Wij onderschrijven deze conclusie, maar willen geen probleem maken van de onderbuik. Sterker nog: wethouder Korrie Louwes kan het krijgen. Hierbij daarom de weldoorvoede onderbuikreactie van twee geboren en getogen Rotterdammers.
Al 35 reacties — discussieer mee!
Op nummer 1 het eerbetoon aan Rotterdammers op de Hef. Rijst meteen de vraag of onze monumentale Hef dit wel verdient. De uitstraling van het eerbetoon gaat immers ten koste van de uitstraling van de Hef. En zoveel monumenten met dergelijke uitstraling hebben we in Rotterdam niet….
Nee, dan toch liever die loopbrug. Hoewel ze wel erg veel reclame maken (mag wat kosten?)
Mogen we alsnog op Urban Hotsprings stemmen?….
Eerbetoon aan alle Rotterdammers heeft al miljoenen subsidie gekregen, loopt al jaren en ze bakken er niets van. Prutsers.
Het eerbetoon is sympathiek, maar dan moet het wel verrekte goed uitgevoerd worden wil het de Hef niet ontsieren.
De Hef had al lang gesloopt moeten worden. Dan levert hij nog de schrootprijs op voor de stad. En om van zo’n brok oud ijzer een lichtkrant te maken is geen waardevolle verbetering van de stad. Als je zo’n bedrag uitgeeft moet het iets laten opleven niet oplichten. Bijv. een poppodium op de Noordoever. Met een hoop geluid voor Rotterdam.
1 Miljoen voor de verbouwing van WATT dus? 😉
Grappig dat hier onderbuik en de naam Korrie Louwes in 1 zin genoemd worden, gezien haar NIMBY verleden bij Zalmhaven2030, een ‘belangenorganisatie van verzuurde bewoners’ in het Scheepvaartkwartier dat zich volledig op onderuikgevoelens baseert. 🙂
Het zal tussen jou en Korrie Louwes waarschijnlijk nooit meer goed komen? 😉
Heeft u bronnen of informatie waaruit blijkt dat dit initiatief al eerder subsidies heeft ontvangen, zoals u beweert?
Los van het feit dat de Hef een Rijksmonument is en een enorm display zo goed als kansloos is, deugt het concept voor geen meter. Eerst de portemonnee van mensen leegroven om vervolgens van dat geld hun naam op een brug te projecteren. Dat is zoiets als een dief die een ansichtkaart stuurt uit het vakantieland waar hij op jouw kosten naar toe is. Het klinkt haast als een slechte grap.
Daarnaast zijn er nog praktische bezwaren. Je kunt niet zomaar het bevolkingsregister gebruiken voor dit eerbetoon, dan krijg je gegarandeerd problemen. Dat betekent dat men eigenlijk iedereen om toestemming moet vragen. Je kunt nu al voorspellen dat je dan nog maar een handjevol mensen overhoudt.
Het beste initiatief is gewoon stoppen met het Stadsinitiatief. Het is onzinnig om gemeenschapsgeld te spenderen aan zaken waar de burger helemaal niet op zit te wachten. Als mensen iets graag willen, dan komt het er uiteindelijk wel.
Wel als volgend jaar het stadsinitiatief voor een Rotterdams Wolkenkrabbermuseum/hoogbouwpromotiecentrum wint. 😉
Ik hoop dat het Hef idee niet doorgaat.
1. Dit een van de mooiste monumenten die we hebben in Rdam. Een van de weinige plekken waar het erfgoed nog zichtbaar is. Een display erop verpest dit
2. De lichtvervuiling is al erg omvangrijk in de Randstad
3. Technisch voorspel ik dat, mocht het doorgaan, het initiatief binnen enkele jaren sneuvelt:
a/ toegang tot GBA krijg je niet om de namen te projecteren. Als mijn naam er overigens op verschijnt gaat er een klacht naar het CPB
b/ wanneer je mensen hun naam laar sms’en, zoals wordt voorgesteld, dan heb je de komende tientallen jaren personeel nodig om voor plaatsing te zorgen. Dit kan niet automatisch omdat er kwaliteitscontrole moet komen – anders smst iedereen natuurlijk onzin
c/ eens het animo verdwenen is na de eerste maanden stokt de toestroom van namen, en komt men in een loop terecht met steeds dezelfde namen.
d/ zoals gewoonlijk zal wel een startbudget worden voorzien, maar geen onderhoudsbudget, en is de hele installatie binnen 10 jaar verouderd of buiten gebruik.
Mijn argument is vooral: blijf van De Hef af – dit is een prachtige constructie, en zo’n initiatief verpest het
Nog een toevoeging: De deelgemeente Noord roept iedereen op om op de luchtsingel te stemmen. Is er nou niemand die voelt dat er iets niet klopt?
Ik proestte het uit toen het stuk suggereerde dat het projecteren van namen in “55 meter breed en 8 meter hoog” bescheiden is. Bescheiden vergeleken met Napoleon’s Arc de triomphe misschien?
En dan ook nog eens de tijdstelling: De rotterdamse ingezeten tussen 1940 en nu. Met andere woorden we vieren ook nog eens onze eigen bijdrage aan de wederopbouw? Hoe weinig gevoel voor proportie heb je dan. Ik vraag mij trouwens ook nog eens af of de Duitse bezetters tussen 1940 en 1945 zich niet hebben ingeschreven als bewoners. Het zou toch wat zijn als zodadelijk de naam van Arthur Seyss-Inquart als een soort van Batlight de avondgloren in wordt geslingerd.
En ik proestte het uit bij het volgende: “Het zou toch wat zijn als zodadelijk de naam van Arthur Seyss-Inquart als een soort van Batlight de avondgloren in wordt geslingerd.” Dáár had ik niet aangedacht! Het zou inderdaad een hele goede slechte grap zijn…
Uit de valse bescheidenheid maak ik op dat de bedenkers nog in de vorige eeuw leven. Inmiddels is het 2012 en doen we bijna alles online. Als Rotterdam haar (vroegere) inwoners wil bedanken, dan zou dat heel simpel op de website van de gemeente kunnen. Dat kost bijna niks, het heeft een veel groter bereik, het heeft nauwelijks onderhoud nodig én je laat een monument onaangetast.
Vrienden, ik ben de bedenker van het Eerbetoon aan de Rotterdammers. Ik het idee- schrik niet- al in 2004 bedacht en toen al voorgelegd aan de bestuurders van de stad. Acht jaar lang heb ik met kapotte knuistjes op de deuren van het stadhuis gebonkt, maar voor een dankwoord aan de eigen bevolking waren maar weinig politici te porren. Ben ik de meest waardeloze actievoerder van Rotterdam? Hoe dan ook, dank voor jullie reactie!!!!! En.. ons idee kost ‘maar’ 1,3 miljoen. Geen 4 miljoen wat enkele anderen vragen.
Een korte reactie op wat Chris zegt. Het Eerbetoon aan de Rotterdammers heeft nooit een cent subsidie gehad!!! We hebben ook nooit een cent uitgegeven. Hoe kom je aan die baarlijke nonsens, Chris?
Een korte reactie op wat Partrick zegt. Het Eerbetoon vraagt maar 1,3 miljoen voor 10 jaar, en is daarmee het goedkoopste stadsinitiatief. Ja, we zullen Rotterdammers moeten vragen hun namen en die van (overleden) familieleden op te geven maar kunnen die samen met de gemeente controleren; er komen geen nep-namen op de Hef. Tot slot: de Hef is een van de 52.000 rijksmonumenten in ons land. Net als de Euromast, waar een reclame van een bank op staat. Mag dat wel, Patrick? Zijn banken belangrijker dan Rotterdammers?
Een korte reactie op wat Miki zegt. Een gemeente dankt een gemeenschap, dat is het idee. En natuurlijk kun je dan vragen: moeten werkelijk alle namen op de Hef? Natuurlijk niet. Die van de Duitse bezetters natuurlijk niet! Die van criminelen waarschijnlijk ook niet- zolang ze in de nor zitten.
Vrienden, het is net Nationale Complimentendag geweest en ik vind een dag per jaar wel genoeg eer voor Nederlanders én Rotterdammers. Die Luchtsingel zie ik wel zitten want hoe kom je anders zonder levensgevaarlijke capriolen bij de Hofpleinvijver? De Hef is weliswaar het enige project dat er zonder Stadsinitiatief écht niet komt, maar dat is natuurlijk ook omdat geen enkele private investeerder er zelfs maar een euro in zou willen steken. Het is lichtvervuilend, sentimenteel en goedkoop. Iedereen een compliment = geen compliment.
Het feit dat je hier al 8 jaar mee bezig bent geeft al aan dat niet iedereen op dit initiatief zit te wachten. Op zich is er niets mis mee om mensen te bedanken, maar als je dat van hun eigen geld doet is het niets meer dan een sigaar uit eigen doos.
Wat betreft de vergelijking met de Euromast, de reclame op de Euromast tast de toren niet aan, terwijl het eerbetoon aan de Rotterdammers het aanzicht van de Hef duidelijk verandert. Er is een behoorlijke kans dat de omgevingsvergunning wordt geweigerd, mede omdat mensen bezwaar zullen aantekenen. Is er rekening gehouden met dat scenario?
Rem Koolhaas is 10 jaar bezig geweest met de Rotterdam voordat er gebouwd ging worden. En wat de omwonenden betreft, natuurlijk komt er geen overlast! In elk geval veel en veel minder dan van het KPN spektakel. In noodgevallen gaat het Eerbetoon ’s nachts ‘uit’.
Eric, lees even de bijna 700 steunbetuigingen op http://www.eerbetoonaanderotterdammers.nl. Je vindt er prachtige, persoonlijke en, inderdaad, soms sentimentele reacties. Of mogen mensen niet sentimenteel worden als ze de naam van hun overleden vader op de Hef zien?
@Jaap: O, jazeker wel, kunst is heel persoonlijk. Ik wilde vooral aangeven dat het mij weinig doet. Ik blijf bij m’n keuze voor de Luchtsingel, maar veel succes met jouw campagne!
Natuurlijk hoeft niet altijd alles nut te hebben. Maar het nut van dit project ontgaat me volledig. En bijzonder ‘mooi’ vind ik het ook niet. Bovendien zijn er zat menschen wiens bijdrage aan Rotterdam ronduit destructief is te noemen. Verder tast je De Hef aan, een van de mooiste en meest karakteristieke monumenten van Rotterdam.
De vraag die ik mijzelf bljf stellen is simpel: waarom moeten wij dit willen? Tja…
Een omgevingsvergunning gaat niet alleen over de mogelijke overlast, maar ook over de bouwkundige kant van de zaak waarbij ook het monumentenaspect wordt meegenomen. Er wordt o.a. getoetst of het belang van de monumentenzorg zwaarder weegt dan het belang van de aanvrager. Dat betekent dat jullie stichting met hele sterke argumenten zal moeten komen om de gemeente te overtuigen. En hou er rekening mee dat er ook tegenstand zal zijn. Iedereen mag immers bezwaar aantekenen tegen een omgevingsvergunning.
Waarom houden jullie zo vast aan de Hef? Er zijn zoveel andere mogelijkheden te bedenken waarmee je dit initiatief zou kunnen uitvoeren. Door je vast te bijten in één optie, verlies je het zicht op al die andere opties.
700 Steunbetuigingen op 600.000 Rotterdammers, verzameld over acht jaar. Dat zijn er voorwaar ook niet veel.
En sentimenteel worden omdat je 10 seconden (als je net geluk hebt dát je het al ziet) de naam van je overleden vader ziet, daarvoor is een heuse planning vereist: 1. Sms’en. 2. Snel een foto maken voor op de schoorsteenmantel. 3. Nog zes seconden om een trantje weg te pinken. Ik zou een ui meenemen. Just in case.
Het project wordt mij iets duidelijker. In ieder geval bedankt voor de toelichtingen.
Wat de sentimentaleit aangaat. Op zich gun ik een ieder zijn of haar sentimentele momenten, maar om deze van publieke middelen te financieren is wel even een andere discussie. Ik deel dan ook de mening van Eric Stam. Een compliment aan een ieder is nietszeggend. Eerbetonen zijn meestal gebaseerd op een bepaalde prestatie, herdenkingen aan een historische gebeurtennis.
Het zijn van Rotterdamer is geen van beide, wat mij betreft is het meer een existentiële uitdaging.
Zelf ga ik altijd naar een 4 mei herdenking, op deze herdenking komen heel weinig mensen. Voor mij symboliseert dit brugproject los van mijn al eerder genoemde argument over het gebrek aan proportie een manier om een eerbetoon te consumeren. Je hoeft er als burger niets voor te doen, je weet dat ergens in de stad de namen langsflitsen van tamelijk willekeurige Rotterdammers.
Dag Patrick, als je een mooiere plek weet, horen we dat graag! Maar het vervelende is: heel veel mensen vinden juist die Hef de ideale plek. Met de gemeente is uiteraard uitgebreid over de Hef overlegd. En wat blijkt? Ambtenaren steunden het idee. De komende jaren, zo vertelden ze, zijn er immense bedragen nodig voor onderhoud. De eerste pleidooien om de ‘ schroothoop’ op te ruimen, klinken weer al. Juist het Eerbetoon kan de werkloze spoorbrug een nieuwe functie geven, waardoor die discussie kan vestommen. Inderdaad: red de Hef, steun het Eerbetoon aan de Rotterdammers!
Tot slot: een alternatieve drager voor het Eerbetoon moet vandalismebestendig zijn. Nu al hoor je over die luchtbrug van 4 miljoen: die zit binnen een week vol graffiti. Die willen we binnen 2 weken weer weg.
Dag Miki, je vergeet iets. Het Eerbetoon wordt een monumentaal dankwoord aan Rotterdammers met 174 verschillende nationaliteiten. ‘Iedereen telt mee’, roepen onze politici in koor, en juist dat maakt het Eerbetoon voelbaar. Ook voor de allochtonen.
En dat voor 1,3 ton per jaar. Je naam op de Hef, of die van je vader of moeder, dat raakt ook de ‘nieuwe’ Rotterdammers meer in hun hart dan het zoveelste peperdure congres of kenniscentrum over sociale cohesie of integratieprocessen.
Wie is Ron en wat is zijn bron?
Zijn gegevens kloppen namelijk helemaal niet
Er is geen sprake van subsidie en er wordt pas gebakken als er middelen zijn.
Ik zie het verband tussen de onderhoudskosten van de Hef en het eerbetoon niet. Die onderhoudskosten zijn er toch, dus dat is niet relevant. Het lijkt me ook niet dat het onderhoud uit het budget van het stadsinitiatief komt. En slopen kan niet zomaar aangezien het een rijksmonument is.
Wat alternatieven betreft moet je niet alleen kijken naar de locatie, maar ook naar de vorm. Het kan van heel klein, bijvoorbeeld op de website van de gemeente zoals ik eerder heb gezegd, tot heel groot bijvoorbeeld door een projectie in de Nieuwe Maas. Je kunt het ook combineren met het nieuwe stadskantoor, of met de herinrichting van de markt zodra de Markthal klaar is. Je kunt ook iets doen op verschillende plekken in de stad i.p.v. op een centrale plek. Je kunt het ook verwerken in een kunstwerk. Het is wat dat betreft aan te raden om kunstenaars bij het project te betrekken, omdat die met een andere blik kijken. En mochten jullie niet winnen, dan kun je nog altijd voorstellen om het te combineren met de luchtsingel, zodat dat hele ding vol met namen komt te staan.
Eerbetoon prima. Maar laat de Hef lekker in z’n waarde. Volgens mij hoeft zo’n eerbetoon ook niet 4 miljoen euro te kosten. Ik heb gestemd op Luchtsingel Rotterdam. Lost tenminste een probleem op.
En de winnaar is… de Luchtsingel!
Benieuwd hoe dat nu verder gaat. Immers: er worden verwoede pogingen gedaan juist de plinten van de kantoorgebouwen in het centrum te verbeteren, en nu gaan we de voetgangers de lucht in laten lopen… en zou het die 30% leegstand rond Rotterdam centraal echt gaan oplossen??
Toch wel een hoop geld voor een luchtkasteel in deze tijd.