Ga naar de inhoud

Ronald Schneider: "Wij zijn geen PVV" — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Hij woont op de Kop van Zuid, heeft een partner en werkt als zelfstandig consultant. Veel meer laat Ronald Schneider, sinds eind januari 2012 fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, niet over zichzelf los. “Het liefst praat ik over politiek. Praten over mezelf vind ik niet zo interessant.” Wat hij wél interessant vindt, is problemen benoemen. “Die problemen zitten in een soort brandkast waar mensen met een grote boog omheen lopen, en waarvan ze zeggen dat je de deur vooral niet moet openen. Ik wil dan juist kijken wat erachter zit.”

ronald-schneider-portret-versbeton
Ronald Schneider beeld: Menno van der Meer

Er is ontegenzeggelijk een contrast tussen Ronald Schneider, sinds januari 2012 de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, en zijn voorganger Marco Pastors. Schneider werd pas in 2006 actief voor Leefbaar Rotterdam en kent Pim Fortuyn alleen uit de media, terwijl Pastors aan de wortels van de partij stond én een goede vriend van de oprichter daarvan was. Toch beschouwt Schneider zich, in de fractiekamer van zijn partij in het stadhuis, als de geschikte man voor de functie. “Als je een goede captain bent van een team, dan zorg je ervoor dat de individuele spelers boven zichzelf uit kunnen stijgen en dat het team goed kan opereren. Daar liggen mijn kwaliteiten, en dat vind ik leuk om te doen.”

Dat is vrij algemeen. Wat maakt jou tot een goed fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam?
“Ik durf echt problemen te benoemen, en praat niet met meel in de mond. Gewoon aangeven: dáár gaat het om.”

Kun je twee problemen benoemen die juist Leefbaar Rotterdam aan de kaak stelt?
“Het integratievraagstuk en burenoverlast. Problemen benoemen we ongeacht kleur en geloof. Wel nemen we die gegevens mee. Als je naar de statistieken kijkt, dan zie je dat Marokkanen en Antillianen oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit. Een aantal jaar geleden mocht je dat niet zeggen. Toen had dat er helemaal niets mee te maken, zo wilde men ons doen geloven.”

Maar dat durft iedereen tegenwoordig toch te zeggen?
“Daarom is het belangrijk geweest dat er een partij als Leefbaar Rotterdam bestaat. Ik beschouw ons als voortrekkers bij het aanjagen van maatschappelijke discussies. Toen wij begonnen met de Rotterdamwet (de wet die het mogelijk maakt dat voor bepaalde achterstandsgebieden in de grote steden andere regels gelden voor het vestigings- en investeringsklimaat dan in andere wijken – red.) heette dat discriminatie, en nu is het een geaccepteerd instrument. Sterker nog: Karakus (wethouder wonen, ruimtelijke ordening en vastgoed – red.) verdedigt nu zelf deze wet. Dat was vijf jaar geleden volslagen ondenkbaar. Wat mij daarbij altijd opvalt, is dat de eerste die een probleem agendeert een heleboel mensen over zich heen krijgt. Dan, na een aantal jaar, kan het allemaal weer wél. De maatschappij heeft altijd mensen en partijen nodig die problemen agenderen waarvan grote groepen zeggen dat je daar niet over hoort te praten omdat het stigmatiserend werkt. Die problemen zitten in een soort brandkast waar mensen met een grote boog omheen lopen, en waarvan ze zeggen dat je de deur vooral niet moet openen. Ik wil dan juist kijken wat erachter zit.”

Is dat niet heel ondankbaar, dat je altijd maar voor de troepen uitloopt?
“Ja, dat is bij tijd en wijle erg ondankbaar. Maar ik ben niet de persoon om te gaan zitten mokken.”

Maar je wilt wel beloning voor je werk. Je wilt stemmen. Je wilt de grootste worden.
“Wat je uiteindelijk wilt, is dat Rotterdam zich ontwikkelt op de manier die jij wilt. Als daarvoor nodig is dat je de grootste partij bent, dan is dat prima. Maar als je niet de grootste partij bent, maar wel de meeste invloed hebt, dan is dat ook goed.”

En, ben je op dit moment blij en gelukkig hoe Rotterdam zich ontwikkelt?
“Nou, eh…”

Laat ik het anders vragen. Kun je één positieve actie van de gemeente noemen?
“Wat heel mooi is, is dat sinds kort Marco Florijn (wethouder werk, inkomen en zorg – red) veel meer druk uitoefent op mensen in de bijstand om te gaan werken, bijvoorbeeld in het Westland. Dat is een heel goede ontwikkeling. Tegelijkertijd is dat de ironie van slechte tijden. Pas als het schip richting de wal gaat, komen we erachter dat deze écht in zicht komt. Tot die tijd denk je dat het wel goed komt, waardoor het van kwaad tot erger gaat. Zo wordt Florijn door de omstandigheden gedwongen om dit te doen. Dat vind ik heel positief, maar het is belachelijk dat het zo lang heeft moeten duren. Maar ja, als hij dit vijf jaar geleden had gezegd, dan was hij in zijn eigen partij neergesabeld en betiteld als asociaal. Nu kan het ineens allemaal. Wat is er dan veranderd?

Jullie inbreng?
“We hebben inderdaad een steentje bijgedragen. Zoals gezegd: waar het uiteindelijk om gaat, is dat het beleid waar wij voor staan wordt uitgevoerd. Op dit vlak kunnen we gelukkig zijn. Datzelfde geldt voor de Rotterdamwet. Wij hebben daar in het begin een fikse slag in gemaakt. Nu die wet door anderen wordt opgepakt, is dat prima.”
(tekst gaat verder onder de foto)

Al 7 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures