Ga naar de inhoud

Stadsinitiatief: groots en visieloos — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Onder het motto ‘Denk groots, denk Rotterdam’ kun je vanaf vandaag stemmen op een van de vijf ideeën voor het Stadsinitiatief. Iedere Rotterdammer vanaf 12 jaar krijgt daarvoor een stemformulier in de bus.

Voor deze eerste ronde heeft de gemeente 4 miljoen euro gereserveerd; in de komende jaren is er maximaal 12 miljoen euro voor meer goede ideeën. Volgens de verantwoordelijke wethouder is dit een fantastische impuls die de stad energie geeft. Tegelijkertijd roept het – in deze tijd waarin de broekriem aangehaald wordt – vele vragen op.
Rotterdam zit in een grootse financiële crisis. Er is ten eerste halverwege 2011 een uitgavestop bij de gemeente afgeroepen, want er moet dit jaar 180 miljoen bezuinigd worden, en de volgende jaren nog meer. Er wordt daarnaast 90 miljoen uit de spaarpot geleend om tekorten bij Sociale Zaken & Werkgelegenheid aan te vullen. De komende 4 jaar wordt er 59 miljoen bezuinigd op Zorg en Welzijn, en alleen al dit jaar is er 17 miljoen minder voor cultuur.

In het licht van zulke bezuinigingsbedragen is 4 miljoen voor de juiste inspiratie wellicht niet veel geld. Bovendien mogen Rotterdammers zelf uitmaken waar dat geld aan wordt uitgegeven. Persoonlijk wil ik dolgraag een luchtsingel vanaf Centraal Station naar Noord, en nóg liever een goed functionerende stadsboerderij. Ook rust voor alle kinderen lijkt me super, en ik ben altijd voor een eerbetoon aan Rotterdammers. En hoewel een Rotterdamse online jukebox-wiki niets voor mij is, doet deze vast veel mensen een groot plezier.

Populisme voor linkse hobby’s

Toch moet het voor alle Rotterdammers die deze plannen nog niet kennen (wat een groot deel is van de 540.700 ontvangers) een rare brief zijn die vandaag op de mat valt. Ik ben benieuwd of ze positief verrast zijn door deze vijf initiatieven voor alle Rotterdammers. Zullen ze trots zijn dat daar, mede door hun stem, 4 miljoen naartoe gaat? Zijn ze blij dat ze worden betrokken bij de totstandkoming van deze, in hun ogen ongetwijfeld culturele, projecten? Populisme voor linkse hobby’s, dat kan alleen in Rotterdam.

We leven in tijden waarin veel maatschappelijke en culturele organisaties hun hoofd niet boven water kunnen houden. Duurzame organisaties met waardevolle, uitgekristalliseerde ideeën en functies zullen verdwijnen. Dat gebeurt niet vanwege een gebrek aan kwaliteit, maar omdat het te verdelen budget zo veel minder is. De verantwoordelijke wethouder, Korrie Louwes van Arbeidsmarkt, Hoger Onderwijs, Innovatie en Participatie, betoogde mei 2011 daarentegen: “Juist in tijden van crisis en bezuinigen is het ongelofelijk belangrijk dat er ruimte is voor eigen initiatieven.”

Visieloos

Het Stadsinitiatief past in een grootse traditie van wethouders die via een prijsvraag hun naam willen verbinden aan de stad. Het afgelopen decennium hadden we Pastors’ Groeibriljanten (25 miljoen, 200.000 per project), de Groene Duimen van Bolsius (2,5 miljoen, 64 projecten) en het Rotterdam Idee van Kaya (0,5 miljoen, 76 projecten waarvan 23 gerealiseerd). Ondanks dat de laatste het kleinste bedrag uitkeerde, ging het vooral daar financieel mis. Dat moest ook wel, aangezien het geld domweg op de rekening van mensen met een goed idee werd gestort. De eerste twee initiatieven deden het beter, al was het maar omdat ze door hun wijkgebonden aanpak probleemgestuurd waren. Het huidige Stadsinitiatief van Louwes lijkt daarentegen compleet richtingloos. “Het moet iets te maken hebben met sport, buitenruimte of cultuur”, zei de wethouder in de Metro. Wie verder kijkt en de 12 beoordelingscriteria goed doorneemt, zal verbaasd zijn dat juist deze 5 initiatieven eruit zijn gekomen.

Deze stad heeft grote problemen, zoals armoede, analfabetisme, leegstand, slechte scholing en gebrek aan sociale cohesie. Dát zijn onderwerpen waar we goede ideeën voor kunnen gebruiken, terwijl met dit stadsinitiatief de gemeente ongericht geld uitgeeft, in een tijd waarin zij bezuinigt op basale zaken als zorg.

Licht aan!
Licht aan! beeld: Jet H.H. Crielaard

Al 28 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

  • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

    Venue: Meerdere locaties
    Datum:
  • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

    Venue: Festivalhart (Maassilo)
    Datum:
  • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

    Venue: Kantine Walhalla
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam