Ga naar de inhoud

Beroepsdeformatie

Vanuit mijn flat in het Lijnbaankwartier zie ik de stad langzaam veranderen. Gestaag groeit zij verder. Maandenlang werd ik wakker van een heldere hartslag. Inmiddels zijn de heipalen van de B-tower en de Calypso in de grond verdwenen en eindigt mijn slaap door opgewekt zingende bouwvakkers. De radio met Arbeidsvitaminen schalt luid door de nog kale betonnen karkassen. Vanuit elk raam zie ik verschillende hijskranen hun systematische choreografie opvoeren om de cosmetische ingrepen en chirurgische amputaties in het stedelijk weefsel te verwezenlijken.

Men zegt weleens dat je opleiding je blik op de wereld verandert. Zo analyseert een vriendin van me, die inmiddels arts is, automatisch in de trein alle kwaaltjes en ziektebeelden van haar medepassagiers. Een zekere vakidiotie is ook mij niet vreemd. Ik heb bouwkunde gestudeerd, en, hoewel ik me vaak anders voorneem, kliek ik op feestjes vaak samen met de andere archi-freaks. Als het gesprek dan op m’n flatje komt, is iedereen reuze benieuwd naar het rijksmonument waarin ik woon.

Menig vriend, bekende of mogelijke minnaar heb ik zo eens meegenomen in de lift. Eenmaal boven doet het uitzicht dan verstommen. Met een open mond staart men naar de Erasmusbrug, het Schouwburgplein en in de verte de haven. De gemiddelde Rotterdammer weet de Burgerking of H&M op de Lijnbaan blind te vinden maar van de monumentale flats is niet iedereen op de hoogte. De echte die-hard-ontwerpers beginnen, bij het zien van al dat moois, de stad te analyseren: “toch jammer hè die toren daar” of “wat een grijze daken, daar zouden ze wat mee moeten doen!”.

Eén vriendin verraste me echter volkomen. Door haar bril zag de stad er totaal anders uit. Met een opgewonden stemmetje begon ze hoeken, pleinen en straten aan te wijzen. “Kijk daar, tussen stadhuis en Skihut, en naast die winkel, ja en hier voor je deur op die parkeerplaats”. Mijn prachtige uitzicht wist ze in een mum van tijd te veranderen in een set van Crime Scene Investigation, Opsporing Verzocht of een aflevering van Peter R de Vries. Gedetailleerd beschreef ze diefstal, steek-, of vechtpartij en de bijbehorende straf die de daders hadden gekregen.

Vooruit, een studie strafrecht heeft een aantal voordelen: inmiddels heeft die vriendin een glansrijke carrière, vast contract en hypotheek (in schril contrast met de situatie van het gros van de architecten) maar wat ben ik blij dat ik de stad niet door haar ogen bekijk. Laat mij maar genieten van de poezie van de eeuwige wederopbouw en de geur van vers beton.

uitzicht
foto: Karin van Rooij beeld: Karin van Rooij

Al 3 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Is Rotterdam nog een ‘bouwende stad’? En voor wie bouwt ze dan?

  • Vers Beton

  Teun van den Ende doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling, architectuur en woonbeleid in Rotterdam. Hij licht tegels onder woontorens, spreekt wethouders, vastgoedbazen en bewoners. En vraagt zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Bij Vers Beton is hij onderzoeksjournalist Bouwende stad.

 • Gaat Rotterdam eindelijk wat aan de woningnood doen? 9 vragen over de Woonvisie

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De nieuwe Woonvisie gaat over het Rotterdamse woonbeleid tot 2040, met daarin acties voor de komende vijf jaar. Voor de gemeente een uitgelezen kans om iets aan de wooncrisis te doen. Gaat dat ook echt gebeuren? Woonexpert Teun van den Ende zocht het uit.

 • Fietsend heen, slapen in een bunker, metro terug: wordt Hoek van Holland het Bloemendaal van Rotterdam?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Het landschap tussen het dorp Hoek van Holland en de kust werd lang aan haar lot overgelaten, maar ondergaat nu geleidelijk een metamorfose. Tegenwoordig vind je in de kustzone hippe restaurantjes, cafés en – verscholen in het duin – een vakantiewoning in een Duitse oorlogsbunker. Vers Beton nam een kijkje.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures