Ga naar de inhoud

Beroepsdeformatie

Vanuit mijn flat in het Lijnbaankwartier zie ik de stad langzaam veranderen. Gestaag groeit zij verder. Maandenlang werd ik wakker van een heldere hartslag. Inmiddels zijn de heipalen van de B-tower en de Calypso in de grond verdwenen en eindigt mijn slaap door opgewekt zingende bouwvakkers. De radio met Arbeidsvitaminen schalt luid door de nog kale betonnen karkassen. Vanuit elk raam zie ik verschillende hijskranen hun systematische choreografie opvoeren om de cosmetische ingrepen en chirurgische amputaties in het stedelijk weefsel te verwezenlijken.

Men zegt weleens dat je opleiding je blik op de wereld verandert. Zo analyseert een vriendin van me, die inmiddels arts is, automatisch in de trein alle kwaaltjes en ziektebeelden van haar medepassagiers. Een zekere vakidiotie is ook mij niet vreemd. Ik heb bouwkunde gestudeerd, en, hoewel ik me vaak anders voorneem, kliek ik op feestjes vaak samen met de andere archi-freaks. Als het gesprek dan op m’n flatje komt, is iedereen reuze benieuwd naar het rijksmonument waarin ik woon.

Menig vriend, bekende of mogelijke minnaar heb ik zo eens meegenomen in de lift. Eenmaal boven doet het uitzicht dan verstommen. Met een open mond staart men naar de Erasmusbrug, het Schouwburgplein en in de verte de haven. De gemiddelde Rotterdammer weet de Burgerking of H&M op de Lijnbaan blind te vinden maar van de monumentale flats is niet iedereen op de hoogte. De echte die-hard-ontwerpers beginnen, bij het zien van al dat moois, de stad te analyseren: “toch jammer hè die toren daar” of “wat een grijze daken, daar zouden ze wat mee moeten doen!”.

Eén vriendin verraste me echter volkomen. Door haar bril zag de stad er totaal anders uit. Met een opgewonden stemmetje begon ze hoeken, pleinen en straten aan te wijzen. “Kijk daar, tussen stadhuis en Skihut, en naast die winkel, ja en hier voor je deur op die parkeerplaats”. Mijn prachtige uitzicht wist ze in een mum van tijd te veranderen in een set van Crime Scene Investigation, Opsporing Verzocht of een aflevering van Peter R de Vries. Gedetailleerd beschreef ze diefstal, steek-, of vechtpartij en de bijbehorende straf die de daders hadden gekregen.

Vooruit, een studie strafrecht heeft een aantal voordelen: inmiddels heeft die vriendin een glansrijke carrière, vast contract en hypotheek (in schril contrast met de situatie van het gros van de architecten) maar wat ben ik blij dat ik de stad niet door haar ogen bekijk. Laat mij maar genieten van de poezie van de eeuwige wederopbouw en de geur van vers beton.

uitzicht
foto: Karin van Rooij beeld: Karin van Rooij

Al 3 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures