Ga naar de inhoud

Boven het plaveisel, het strand — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Opgroeien in de binnenstad van Rotterdam is helemaal niet zo naar als mensen van buiten de stad wel eens lijken te denken. Ja, er is niet veel groen en het kan waarschijnlijk een stuk kindvriendelijker. Toch is dat vooral een probleem voor ouders, want als kind weet je niet beter en dat is heus niet zo zielig. Sterker nog, als kind voelt de stad als je natuurlijke habitat. Ik vond speelplekken op de meest onverwachte locaties. Als achtjarige had ik met buurtvriendjes een parkeergarage in mijn blok omgedoopt tot “De Grot”, waar je geweldig naar beneden kon skaten over de autohelling. Maar de mooiste speelplek leerde ik kennen toen ik al een jaar of 16 was. Eén van mijn vriendinnen had een spectaculaire ontdekking gedaan, waarover we op het schoolplein tijdens de pauzes gesprekken voerden en plannen bedachten die gepaard gingen met een sfeer van gespannen geheimhouding, want deze ontdekking was van óns.

De ontdekking betrof een grote ruimte onder de Erasmusbrug, waar je als tiener uitstekend kon hangen zonder dat je werd lastig gevallen. De entree alleen al was erg spannend: we kropen een meter of 2 plat op onze buik en daarna gaven we elkaar een handje om op een muur van 1,5 meter hoog te klimmen. Het was de moeite meer dan waard. We bevonden ons pal onder de brug in een enorme ruimte terwijl de auto’s en de trams over ons heen reden. Aan één kant was de ruimte open aan het water, aan de andere kant bevond zich een blinde muur. We deden wat hangjongeren van die leeftijd meestal doen: iemand nam enkele biertjes mee, een ander had een jointje weten te bemachtigen. Een vriendin zag de blinde muur als een uitstekende plek om haar aspiraties als graffiti-artiest te botvieren. We beklommen loophekken, waarschijnlijk bedoeld voor het onderhoud van de onderkant van de brug. Daar konden we de hele avond zitten genieten van het prachtige uitzicht over de stad. Een tijdje na onze ontdekking is er een betonnen blok voor de ingang geplaatst. Dat was het einde van onze grootstedelijke speelplaats.

Voor mij is een stad, mede dankzij deze ontdekking, méér dan de optelsom van straten, pleinen, winkelcentra, kruispunten, bruggen en gebouwen. De stad is meer dan de optelsom van zijn afzonderlijke functionele delen. Als je de juiste blik op de stad werpt kan hij veranderen in één grote speeltuin, als ware het een nog nieuw en onontgonnen landschap waar de oorspronkelijke functies van de architectuur er niet meer toe doen. Het kon ons namelijk niets schelen dat parkeergarages eigenlijk bedoeld zijn om auto’s te parkeren en dat ruimtes onder een brug verboden terrein zijn. Voor ons waren dit plekken met ontelbaar veel mogelijkheden. Ook freerunners kijken met zo’n blik naar de stad: als heel de stad één grote stoep voor je is, verliezen stoepen en straten hun betekenis. Met deze blik hoef je het strand niet meer onder het plaveisel te zoeken, het plaveisel verandert vanzelf in een natuurlijk landschap.

De Lijnbaan moet wel het meest benauwde plaveisel zijn in Rotterdam centrum, door de strikte scheiding van de functies van wonen, winkelen en verkeer. De stad zit nog steeds met zijn handen in het haar over wat we moeten doen met deze monumentale modernistische erfenis. Een straat die er enkel op gericht is zo efficiënt mogelijk, zonder al te veel afleiding, je geld uit te geven in de winkels. Flaneren is er tegenwoordig niet meer bij, het is eerder een koopsnelweg geworden. Daarom schreeuwt juist deze plek om de speelse blik van stadse kinderen.

ZigZagCity weet deze blik tot leven te wekken en laat ons zien dat de Lijnbaan méér is dan de functie die de architecten haar oorspronkelijk hebben toegedicht. Waarom zou je van ’s lands meest efficiënte koopstraat niet een prachtige ontbijtzaal maken? ZigZagCity laat zien dat je privébalkons om kunt toveren in publieke podia, dat je een etalage kunt gebruiken om elkaar te ontmoeten in plaats van iets op te dringen. En wie had gedacht dat je zelfs in een steegje de natuur opeens tegenkomt? Dat je van snoepwinkels een theater kunt maken? Omdat ZigZagCity de gegeven functies van de stad op zijn kop zet en gebruikt maakt van de achterkanten en de vergeten locaties, maakt het van de stad weer één grote speeltuin, zandbak of strand. Wie wil daar nou niet opgroeien?

Ontbijt Lijnbaan
ZigZagCity: Ontbijten op de Lijnbaan. beeld: Ossip van Duivebode

Al één reactie — discussieer mee!

 • Ik ben zelf opgegroeid in het ‘altijd kindvriendelijke Etten Leur’. Zelf was ik veel liever in de stad opgegroeid, want als kind hield ik al van grote steden, metro’s, wolkenkrabbers etc. Niet dat ik mijn ouders iets kwalijk neem, die op mijn 4e uit Rotterdam daar heen verhuisden, ik heb namelijk een prima jeugd gehad en vrijwel elk gezin deed destijds hetzelfde. Maar dat zo’n kindvriendelijk dorp beter is voor het kind is een grote fabel. Uiteindelijk valt er in de stad voor een kind veel meer over het leven te leren, zeker als je ouders je soms nog mee de stad uit de natuur in nemen!

  ZigZagCity laat inderdaad zien wat een stad allemaal kan zijn als je je er voor open stelt. Daarom is het festival ook zo leuk voor kinderen, en voor de grote kinderen die hun ouders zijn misschien nog wel meer! 🙂

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Is Rotterdam nog een ‘bouwende stad’? En voor wie bouwt ze dan?

  • Vers Beton

  Teun van den Ende doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling, architectuur en woonbeleid in Rotterdam. Hij licht tegels onder woontorens, spreekt wethouders, vastgoedbazen en bewoners. En vraagt zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Bij Vers Beton is hij onderzoeksjournalist Bouwende stad.

 • Gaat Rotterdam eindelijk wat aan de woningnood doen? 9 vragen over de Woonvisie

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De nieuwe Woonvisie gaat over het Rotterdamse woonbeleid tot 2040, met daarin acties voor de komende vijf jaar. Voor de gemeente een uitgelezen kans om iets aan de wooncrisis te doen. Gaat dat ook echt gebeuren? Woonexpert Teun van den Ende zocht het uit.

 • Fietsend heen, slapen in een bunker, metro terug: wordt Hoek van Holland het Bloemendaal van Rotterdam?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Het landschap tussen het dorp Hoek van Holland en de kust werd lang aan haar lot overgelaten, maar ondergaat nu geleidelijk een metamorfose. Tegenwoordig vind je in de kustzone hippe restaurantjes, cafés en – verscholen in het duin – een vakantiewoning in een Duitse oorlogsbunker. Vers Beton nam een kijkje.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij op zoek naar een uitdagende functie met veel verantwoordelijkheid? Heb je ervaring met maatschappelijke en culturele projecten en ben je in staat om zelfstandig te werken terwijl je het overzicht en structuur behoudt? Dan zijn wij op zoek naar jou!

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures