Ga naar de inhoud

Hoe overleef ik Delfshaven? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Deel 1: het beeld dat in de media opdoemt Wat is dat toch met Delfshaven? Wie berichten in de media volgt, kan moeilijk een andere conclusie trekken dan dat de deelgemeente in Rotterdam-west op de rand van de afgrond bivakkeert. Maar hoe is het écht in de wijk? In deze serie kijkt Vers Beton van binnen en van buiten naar Delfshaven. Deel 1: het beeld dat in de media opdoemt.

Eerst wat feiten en achtergronden. Delfshaven is met 70.000 inwoners de op twee na grootste deelgemeente van Rotterdam (Prins Alexander heeft er zo’n 90.000, Feijenoord dik 70.000). Ruim 70% is allochtoon (tegen 46% in heel Rotterdam), en de PvdA is al jarenlang soeverein de grootste (wat de noodzaak tot effectief besturen in ieder geval niet urgenter maakt). De laatste 2 decennia van het vorige millennium waren niet de beste jaren voor Delfshaven. Veel laagopgeleide allochtonen namen hun intrek in de wijk, de drugsoverlast – vooral na de sluiting van Perron Nul – was op z’n minst indrukwekkend te noemen (zo waren op de Mathenesserdijk politieinvallen met helicopters en bussen ME’ers eerder regel dan uitzondering), en met de florerende prostitutie door heroïnehoeren op de Keileweg viel je net zo makkelijk over naalden als over condooms. Het was, al met al, een prachtige periode.

Sinds 2000 gaat het stukken beter met de wijk. Prostitutie op de Keileweg werd gestopt, het drugstoerisme nam drastisch af, en de gemeentelijke politiek kreeg – mede dankzij Leefbaar Rotterdam – weer échte aandacht voor de achterstandswijken. Die aandacht is trouwens niet voor heel de wijk nodig. Delfshaven heeft namelijk een paar van de mooiste straten van Rotterdam, waaronder de Heemraadsingel, de Mathenesserlaan en historisch Delfshaven als toeristische trekpleister.

Weinig Hollands

Toch is het nog niet pais en vree in de deelgemeente, getuige het vaak negatieve nieuws. Schietpartijen in speeltuinen, hennepkwekerijen in studentenhuizen, groepsverkrachtingen, Marokkaanse drugsrunfamilies, gigantische sociale problemen, deelgemeentevoorzitters met dubieuze vrienden (pdf), bestuurders die ludieke video’s door zakelijke vrienden laten maken: jij noemt het, veiligheidsrisicogebied Delfshaven heeft het. Zelfs de speeltoestellen zijn hun leven niet veilig.

Die huidige problemen vinden vooral plaats in Spangen (noord), Schiemond (west), Tussendijken/Bospolder (midden), Coolhaven (zuid) en het Nieuwe Westen (oost). Betrokken bewoners van dat gedeelte zetten zelfs Wikipedia in, aangezien “het Nieuwe Westen één van de meest onveilige en weinig Hollands aanvoelende wijken van Nederland is. Dit komt vooral door de grote groepen niet-Europeanen die weinig tot geen verwantschap vertonen met de waarden en normen van de Nederlandse cultuur, alsmede decennialange politiek correcte beleidsvisie.” Weer wat geleerd.

DLF_001
De Libanese en Nederlandse vlag worden naar binnen gehaald bij Libanees restaurant ‘De Parel’ in Historisch Delfshaven. beeld: Alexandre Furtado

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Jammer dat Inge Janse in dit overigens goed bedoelde stuk zich van enige platitudes bedient. Zoals: “en de PvdA is al jarenlang soeverein de grootste (wat de noodzaak tot effectief besturen in ieder geval niet urgenter maakt)”. Hij suggereert daar op zijn minst mee dat oorzaak en gevolg daarmee verklaard zijn. Dat een andere politieke constellatie geleid had tot een totaal ander, beter Delfshaven, valt ernstig te betwijfelen. Wat wel een belangrijke rol heeft gespeeld en nog steeds speelt is de vorming van de deelgemeente Delfshaven en daarmee de focus op het directe belang van Delfshaven en de Delfshavenaren. Het verbeterde bestel deelgemeenten bestaat nog maar sinds 1997 en het is daarom interessant om te kijken welke rol de invoering van deelgemeenten met bevoegdheden heeft gespeeld bij de ontwikkeling van Delfshaven na die periode. Maar daarvoor eerst wat wetenswaardigheden over de situatie daarvoor.
  Tussen 1980 en 2000 trokken veel autochtone bewoners uit Delfshaven weg, er voor in de plaats kwamen sociaal zwakkere voornamelijk allochtone bewoners terug, vooral aangetrokken door de goedkope woningvoorraad. Dat en een aantal zeer ongelukkige besluiten die onder meer voortkwamen uit het sluiten van Perron Nul, zoals de prostitutiezones en de vele opvangplekken voor probleemgroepen, hebben de toch al kwetsbare arbeiderswijk met veel sociale woningbouw geen goed gedaan.
  De grote kentering vond plaats halverwege de jaren ‘90 van de vorige eeuw met daarbij belangrijke rollen voor mensen als Annie Verdoold, maar zeker ook genoemd moeten worden een actief opererend deelgemeentebestuur onder aanvoering van Tom Harreman (PvdA) en sinds 2006 onder aanvoering van Carlos Gonsalves (PvdA). Vanaf die tijd is er intensief (samen)gewerkt aan de aanpak van de problemen in Delfshaven en hard gewerkt aan een leefbaarder Delfshaven. En met succes, Delfshaven is er nu heel wat beter aan toe, het is een Delfshaven waar weer trots is en waar velen met plezier wonen, autochtoon en allochtoon, ook in Schiemond. En ja met een sterke PvdA in de deelgemeente, misschien wel juist daarom.
  Als Inge Janse vindt dat het imago van Delfshaven vaak ten onrechte negatief wordt uitgelicht en als hij ook daar wat aan wil doen, ben ik zijn man. Delfshaven is in potentie een prachtige diverse deelgemeente, waar al die vele nationaliteiten met elkaar en naast elkaar in redelijke harmonie leven. En ja Inge, dat kan beter, laten wij daar wat aan doen.

  • Bedankt voor je uitgebreide reactie, Ton. Goed om te lezen. Natuurlijk is mijn uitspraak over de PvdA een aanname (en geen feit), maar je zult moeten toegeven dat jarenlang soeverein aan de macht zijn de valkuil met zich meebrengt dat je niet geprikkeld wordt om jezelf opnieuw uit te vinden en echt het aller-, aller-, allerbeste te doen voor de wijk (omdat je anders keihard afgestraft wordt bij de verkiezingen). Anders gezegd: zolang jullie het niet al te bont maken, worden jullie heus wel herkozen. Er ontbreekt dus een externe prikkel om het onderste uit de kan te halen, en dat kan slecht uitpakken.

   Ik stel trouwens niet dat elke andere partij het beter had gedaan dan de pvda. Ongeacht de partij vind ik het ongezond om te lang zonder gevaar aan de macht te zijn. Hoe denk jij daarover, Ton?

   (Wat mogelijk nog een interessante aanvulling is voor de oplettende lezer, is dat Ton fractievoorzitter van de PvdA Delfshaven is (http://www.pvdarotterdam.nl/deelgemeenten/delfshaven/wie_is_wie/wie_is_wie_details/t/ton_fastl ))

 • Goed nieuws trouwens: er wordt niet meer in drugs gehandeld in de straten van Delfshaven. Echt niet.

  “Door de ,,schouder-aan-schouderaanpak’’ van politie en gemeente is het in Rotterdam ,,wat betreft drugsrunners vrij rustig’’ en ,,is er geen openlijke straathandel’’. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag aan de gemeenteraad laten weten.”

  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/05_mei/31/binnenland/rotterdam-zit-drugsrunners-op-de-hielen.xml

 • Delfshaven is een mooie buurt en het deelgemeente bestuur zal ongetwijfeld haar best doen. Mijn ervaringen met de deelgemeente zijn echter niet positief, en inmiddels heb ik mijn twijfel over wat de politieke laag van het dagelijks bestuur toevoegt. De problemen die bewoners van Middelland voor de kiezen krijgen is juist het uitvloeisel van het beleid om seksindustrie en maatschappelijke opvang hier te concentreren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit gepaard gaat met (drugs) overlast en (drugs) criminaliteit. Vechtpartijen, overlast, bedreigingen en intimidatie worden niet meer dan sporadisch gemeld; inmiddels is ongeveer elke juwelier op de Middellandstraat al een keer overvallen.

  Bestuurders die succesverhalen (zoals hierboven) afsteken werken alleen maar vervreemdend. Ik kan zo uit mijn hoofd een aantal drugsrunners aanwijzen, sterker nog ze opereren recht voor een politiebureau. Het gevoel bekruipt mij dan ook dat de vooruitgang die geboekt wordt vaak ondanks de deelgemeente is en dankzij actieve buurtbewoners. Je heb gewoon niet de tijd en de energie om steeds met de deelgemeente in de weer te zijn.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures