Ga naar de inhoud

Openbaar Urinoir

In de jaren vijftig was dé uitvinding van de Lijnbaan de zogenaamde ‘expeditiestraat’, bedoeld om de winkels te bevoorraden. Door deze revolutionaire achterstraat kon de voetganger ongehinderd langs de etalages flaneren, zonder te worden gestoord door vrachtwagens en overig verkeer. Anno 2012 bieden de expeditiestraten voor bewoners van de binnenstad – zoals ik – een aangename mogelijkheid snel van A naar B te komen, zonder te worden gestoord door de shoppende mensenmassa. Op vrijdagavond mijd ik de stille achterafstraatjes echter. Want dan zijn deze het domein van de homo sapiens in zijn meest natuurlijke en pure vorm: wanneer hij zijn oerinstinct volgt en zijn behoefte doet. In de expeditiestraten overheerst de penetrante geur van avontuur, de straatjes zijn veranderd in een groot openbaar urinoir.

Voor elk probleem een oplossing en gelukkig is de gemeente Rotterdam koploper in de integrale aanpak van buitenhygiëne. Er zijn inmiddels 15 geavanceerde zelfreinigende Uri-liften geïnstalleerd. Een Uri-lift is een ergonomisch ontworpen plaskruis dat onopvallend in het trottoir is verwerkt en ondergronds wacht om op een strategisch moment met verhoogd urinerisico omhoog te schieten om zijn dienst te bewijzen. Men noemt de Uri-lift ongetwijfeld dé revolutionaire uitvinding van de eenentwintigste eeuw.

Sinds het Schieblock is getransformeerd in een hip en trendy stadslaboratorium verlaat ik zo nu en dan het Lijnbaankwartier. Aan het einde van de Lijnbaan, vlak voor je het Weena wilt oversteken loop je tegen een prachtig exemplaar van zo’n pispaal aan. De locatie is op z’n minst subliem te noemen. In mijn hoofd zie ik al de besluitvormingsprocedure rondom de plaatsing van deze ingenieuze ingreep om wildplassen tegen te gaan. Aan tafel de producent: “De ronde vorm van de Uri-lift, sluit naadloos aan bij zijn omgeving” en drie man van gemeentewerken, een specialist rioleringen, een adviseur electra en een stagiair ruimtelijke ordening. De verkoper en twee ingenieurs zijn het roerend met elkaar eens, dit is de ultieme plek, electra voor de lifttechniek kan worden afgetapt van het stoplicht en in geval van overstroming is een bestaand afvoerputje nabij. De stagiair mompelt nog wat over verkeersstromen en looprichting, wat wordt geïnterpreteerd als het doorslaggevende argument: hier kan niemand omheen, dit wordt de ’triple A-location’ voor het openbaar urinoir.

Ik heb horen fluisteren dat ze nog bezig zijn met het lichtontwerp, zodat de knaap die staat te wateren wordt uitgelicht in stemmig oranje, rood of groen, en men weet wanneer de volgende zijn behoefte kan doen. De vraag blijft natuurlijk of ‘wildplassen’ nog wel zo leuk is in deze gedomesticeerde vorm… Wil het manvolk wel in de schijnwerpers staan? Het altijd aanwezige aroma van de achterafstraatjes lijkt niet te duiden op een afnemende populariteit van donkere hoekjes en steegjes…

Urilift

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Samen doen wat samen kan: coöperatief wonen tussen meerdere generaties

    • Architectuurkritiek

    Er is veel vraag naar woonruimte en coöperatief wonen kan daarin een oplossing zijn, zeggen zowel gelukkige bewoners als experts. Vergeleken met andere steden komen deze woonvormen echter nauwelijks van de grond in Rotterdam.

  • Chic en sexy Fenix holt zichzelf voorbij in ambitie

    • Architectuurkritiek

    Met Fenix heeft Rotterdam er een bijzonder ambitieus museum bij van wereldniveau. De fotogenieke spierballenarchitectuur van het Chinese architectenbureau MAD past daar perfect bij. Onder het gepolijste oppervlak ontbreekt echter een gelaagdheid, betoogt Tim Peeters.

  • De Westersingel is ten prooi gevallen aan vijandige architectuur

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    De beeldenroute langs de Westersingel was één van de meest gastvrije buitenruimtes van Rotterdam. Was, want recent zijn de banken langs de kade voorzien van ‘dividers’. Doel: het dakloze mensen onmogelijk maken om even te rusten. Maar Rotterdam is toch een stad voor iedereen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Hoe zorgen we dat wetenschap echt wérkt voor de volgende generatie kinderen en jongeren in de stad? Hierover gaan we op 8 juli in gesprek met zorgprofessionals, jongerenwerkers, beleidsmakers, onderzoekers en ervaringsdeskundigen in een stadsdialoog in Rotterdam, georganiseerd door onderzoekscollectief Healthy Start (Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus MC en TU Delft).

    Venue: Blue City
    Datum:
  • Baroeg Open Air is een jaarlijks festival dat wordt georganiseerd door poppodium Baroeg. Het festival kenmerkt zich door de brede, underground programmering en ontspannen sfeer. Op zaterdag 13 september 2025 vindt de zestiende editie van Baroeg Open Air plaats in het Zuiderpark bij Ahoy. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

    Venue: Zuiderpark
    Datum:
  • Lomp, ranzig, groovy en vooral heavy death thrash en vuige death metal met een dikke punksaus eroverheen.

    Venue: SoundVille
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij op zoek naar een fijne werkplek waar jouw creativiteit en marketing skills ruim baan krijgen? Kun jij je strategische blik combineren met een hands-on mentaliteit? Dan is Casa Cadanza de plek voor jou!

  • Als Medewerker Hospitality ben je verantwoordelijk voor een gastvrije ontvangst van alle bezoekers. Je zorgt dat iedereen zich welkom en veilig voelt en helpt hen op weg.

  • Wil jij jouw ervaring inzetten om ruimte voor de creatieve sector in Rotterdam mogelijk te maken? Ben jij goed met cijfers en wil je deze skills inzetten samen met een betrokken en gedreven team? Werk jij met plezier aan het voortdurend verbeteren van bedrijfsmatige processen in een kleine, maar groeiende organisatie? Dan is SKAR dè plek voor jou! 

  • Bekijk alle vacatures