Ga naar de inhoud

Skatepark dicht: renovatie of einde verhaal door wanbeleid? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het skatepark op Westblaak heeft volgens de gemeente haar houdbaarheidsdatum overschreden. Na twaalf jaar zijn de ‘toestellen’ versleten (de levensduur was volgens het stadhuis op tien jaar geschat). “Volgende maand ligt er een renovatieplan op tafel” schrijft De Volkskrant, terwijl zulke plannen beter op voorhand gemaakt kunnen worden. Sinds woensdag staan er hekken om het park, voorzien van waarschuwing: ‘Skatepark gesloten i.v.m. veiligheidsrisico’s toestellen’.

 De skaters, inliners en BMX’ers die aan de weg over het hek klommen beleefden een rustige dag. De bedrukte stemming verraadde weinig vertrouwen in de gemeente, maar wellicht riepen de hekken die sfeer op en waren de sporters niet op de hoogte van de plannen rond Westblaak.

In de ochtend stond er een vriendelijke dame om vragen te beantwoorden, terwijl een aantal bouwvakkers obstakels aan het openschroeven waren. Ze legt uit dat de metalen onderdelen los kunnen raken, en vergelijkt de gevaren met het effect van een kaasschaaf. Ze weet ook te vertellen dat de gemeente nog moet bepalen of er budget is voor herstel. De welingelichte dame kon dus weinig zeggen over de toekomst van het park, terwijl media als RTV Rijnmond menen dat het voor renovatie gesloten is. “De bedoeling is om een renovatie van het skatepark zo snel mogelijk door te voeren,” laat de deelgemeente weten, met een uitleg die klinkt alsof slijtage niet te voorzien was: “door het intensieve gebruik zijn de toestellen nu versleten.” Jos Verveen (D66) bevestigt dat het onderhoud op de lange termijn onderschat is: “Deze situatie bewijst dat de gemeente een grootstedelijke voorziening als deze niet zelf moet willen beheren, maar in handen moet geven van professionals. Dit had je tien jaar geleden al kunnen zien aankomen.” Ondertussen onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om sponsors aan te trekken, die verbouwing en beheer van het park voor hun rekening kunnen nemen.

Het lijkt er op dat de afwachtende houding van de gemeente achterstallig onderhoud tot gevolg heeft gehad. De kosten voor volledige renovatie zijn ongetwijfeld hoger dan die van regelmatige inspectie. Ook met het oog op de veiligheid is grondig bijhouden van belang. De laatste keer dat er echter een reparatie plaatsvond – er zijn een aantal streepjes asfalt gelegd – werd skaten eerder gevaarlijker dan veiliger. Dat geeft aan hoe onhandig het park onderhouden werd. Door slap beleid is de kans in elk geval groter geworden dat Rotterdam besluit Westblaak te sluiten. Een nieuwslezer van Radio Rijnmond beweerde een paar dagen geleden dat de deelgemeente verantwoordelijk is, maar niet in staat om het bedrag voor renovatie op te hoesten. Kennelijk wil het stadhuis inmiddels wel bijspringen. En terecht.

Volgens de Volkskrant is het skatepark ‘door de gemeente Rotterdam geschonken aan de jongeren van de stad’. Dat maakt het wrang dat het achterstallig onderhoud is terug te voeren op ‘gebakkelei tussen de deelgemeente Rotterdam Centrum en het stadsbestuur over de kosten’, zoals de krant meldde. Daarbij heeft de gedachte dat zo’n faciliteit voor rekening van een deelgemeente zou moeten komen, er in de meeste steden toe geleid dat er per wijk halve skateparkjes zijn aangelegd. Het bundelen van deze uitgaven kan een geweldig park opleveren, maar misschien onderschat men de bereidheid van skaters om iets langer onderweg te zijn naar een mooie plek.

Excuus?

Een gedachte die de afgelopen maanden veel op het park uitgesproken werd, is dat de gemeente het park bewust liet verpauperen, zodat er vervolgens een excuus zou ontstaan om het te sluiten. Onlangs is het toezicht op Westblaak wegbezuinigd. De afgelopen tijd kon je als bezoeker dus nergens meer terecht voor technische hulp, ijs op je knie of het legen van je blaas. Een volwassen sporter weet zich hier wel uit te redden, maar als een kind een arm breekt is het handig als er toezicht is. Het feit dat skaters zelf ook sociale controle uitoefenen, is helaas niet genoeg om de veiligheid van een park te garanderen. De sporters in kwestie zien toe op een gezellige en schone plek, al was het maar uit eigenbelang: niemand heeft zin in rommel of ruzie.

Eigenlijk vrezen de meeste skaters dat het park gesloten wordt ‘omdat’ er een faciliteit op de Heemraadssingel komt (waar onlangs een perfecte miniramp is verwijderd) en er op Zuid een afgelegen ‘plaza’ is aangelegd. Deze betonnen heuvel ziet er mooi uit, maar is redelijk onskatebaar. De trappen zijn bijvoorbeeld zo hoog dat slechts een kleine groep er iets mee kan. Zo lijkt het project meer een stokpaardje van gemeente en architect dan een sportgelegenheid. Dat er onlangs een paar objecten zijn toegevoegd, doet daar weinig aan af. Of de gemeente zichzelf nogmaals in de vingers gaat snijden door ook op Westblaak relatief onbruikbare constructies te plaatsen, moet nog blijken. Het schijnt dat ‘freerunnen’ een rol gaat spelen in het nieuwe ontwerp, wat grote gevolgen kan hebben, aangezien wielen ontbreken in deze sport. De kans is bijvoorbeeld groot dat de ronde vormen die nu een belangrijk onderdeel zijn van het park, dan een ondergeschikte rol krijgen of zelfs verdwijnen. Hoe flexibel een skater of BMX’er ook is, ieder heeft een voorkeur. De één skate niets liever dan een leeg zwembad, de ander beleeft meer plezier aan een plein en een paar bankjes. Westblaak is uitzonderlijk in vergelijking met de alternatieven in het straatbeeld: het is een brandpunt van gevarieerde obstakels voor uiteenlopende extreme sporten.

DC Riot Tour Rotterdam _ STAY GOLD PHOTOGRAPHY ROTTERDAM-12
Tijdens de DC Demo in 2011 verkenden internationale grootheden de grenzen van Westblaak. beeld: Stay Gold Photography

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Ik liep vandaag door het park aan de Heemraadssingel, en verbaasde me inderdaad een beetje over de plannen daar. Waarom gebruiken ze dat geld niet om het skatepark aan de Blaak op te knappen? Wil elke deelgemeente zijn eigen skatepark, ook al gaat dat dan koste van andere, mogelijk succesvollere parken? Het zou een mooie extra reden zijn om al die deelgemeenten op te heffen 🙂

 • Het skatepark is een fantastische voorziening, maar op de verkeerde plek. heel urban maar de Westblaak is een van de plekken met de slechtste luchtkwaliteit in de stad en is om die reden eigenlijk helemaal geen goede plek om te sporten – zeker niet voor jonge mensen. Een (prominente) plek aan de Maas – mits goed ontworpen – is veel beter (of een verbod op voertuigen op fossiele brandstoffen in de binnenstad natuurlijk…).

 • Voor de luchtkwaliteit voor de skatende jeugd zou je een tunnel moeten maken van de naastgelegen wegen ! Maar de jeugd zelf vind het WEL een leuke plek : Lekker dichtbij Rotown terras en Lijnbaan !!

  Anders moet je toch denken aan een van de twee parken ! Ik zou het niet erg vinden !

 • We hebben meer dan 1100 steunbetuigingen via Facebook , dus morgen (woensdag) om 2 uur even in het stadhuis luisteren wat ze met het Skatepark van plan zijn.Moet het weg, dan zetten we ons Indianenbloed op het spel en ruilen de Westblaak om voor het Museumplein waar het beter ruikt en meer gezond is. Daar gebeurt toch helemaal niks.Dan kan de deelgemeente op de Westblaak hun zo gewenste rozenpark maken, al zullen die krengen vanwege de wind en de stank, vol luizen komen te zitten.Zo gaan we het morgen spelen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Is Rotterdam nog een ‘bouwende stad’? En voor wie bouwt ze dan?

  • Vers Beton

  Teun van den Ende doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling, architectuur en woonbeleid in Rotterdam. Hij licht tegels onder woontorens, spreekt wethouders, vastgoedbazen en bewoners. En vraagt zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Bij Vers Beton is hij onderzoeksjournalist Bouwende stad.

 • Gaat Rotterdam eindelijk wat aan de woningnood doen? 9 vragen over de Woonvisie

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De nieuwe Woonvisie gaat over het Rotterdamse woonbeleid tot 2040, met daarin acties voor de komende vijf jaar. Voor de gemeente een uitgelezen kans om iets aan de wooncrisis te doen. Gaat dat ook echt gebeuren? Woonexpert Teun van den Ende zocht het uit.

 • Fietsend heen, slapen in een bunker, metro terug: wordt Hoek van Holland het Bloemendaal van Rotterdam?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Het landschap tussen het dorp Hoek van Holland en de kust werd lang aan haar lot overgelaten, maar ondergaat nu geleidelijk een metamorfose. Tegenwoordig vind je in de kustzone hippe restaurantjes, cafés en – verscholen in het duin – een vakantiewoning in een Duitse oorlogsbunker. Vers Beton nam een kijkje.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures