Ga naar de inhoud

Skatepark dicht: renovatie of einde verhaal door wanbeleid? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Het skatepark op Westblaak heeft volgens de gemeente haar houdbaarheidsdatum overschreden. Na twaalf jaar zijn de ‘toestellen’ versleten (de levensduur was volgens het stadhuis op tien jaar geschat). “Volgende maand ligt er een renovatieplan op tafel” schrijft De Volkskrant, terwijl zulke plannen beter op voorhand gemaakt kunnen worden. Sinds woensdag staan er hekken om het park, voorzien van waarschuwing: ‘Skatepark gesloten i.v.m. veiligheidsrisico’s toestellen’.

 De skaters, inliners en BMX’ers die aan de weg over het hek klommen beleefden een rustige dag. De bedrukte stemming verraadde weinig vertrouwen in de gemeente, maar wellicht riepen de hekken die sfeer op en waren de sporters niet op de hoogte van de plannen rond Westblaak.

In de ochtend stond er een vriendelijke dame om vragen te beantwoorden, terwijl een aantal bouwvakkers obstakels aan het openschroeven waren. Ze legt uit dat de metalen onderdelen los kunnen raken, en vergelijkt de gevaren met het effect van een kaasschaaf. Ze weet ook te vertellen dat de gemeente nog moet bepalen of er budget is voor herstel. De welingelichte dame kon dus weinig zeggen over de toekomst van het park, terwijl media als RTV Rijnmond menen dat het voor renovatie gesloten is. “De bedoeling is om een renovatie van het skatepark zo snel mogelijk door te voeren,” laat de deelgemeente weten, met een uitleg die klinkt alsof slijtage niet te voorzien was: “door het intensieve gebruik zijn de toestellen nu versleten.” Jos Verveen (D66) bevestigt dat het onderhoud op de lange termijn onderschat is: “Deze situatie bewijst dat de gemeente een grootstedelijke voorziening als deze niet zelf moet willen beheren, maar in handen moet geven van professionals. Dit had je tien jaar geleden al kunnen zien aankomen.” Ondertussen onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om sponsors aan te trekken, die verbouwing en beheer van het park voor hun rekening kunnen nemen.

Het lijkt er op dat de afwachtende houding van de gemeente achterstallig onderhoud tot gevolg heeft gehad. De kosten voor volledige renovatie zijn ongetwijfeld hoger dan die van regelmatige inspectie. Ook met het oog op de veiligheid is grondig bijhouden van belang. De laatste keer dat er echter een reparatie plaatsvond – er zijn een aantal streepjes asfalt gelegd – werd skaten eerder gevaarlijker dan veiliger. Dat geeft aan hoe onhandig het park onderhouden werd. Door slap beleid is de kans in elk geval groter geworden dat Rotterdam besluit Westblaak te sluiten. Een nieuwslezer van Radio Rijnmond beweerde een paar dagen geleden dat de deelgemeente verantwoordelijk is, maar niet in staat om het bedrag voor renovatie op te hoesten. Kennelijk wil het stadhuis inmiddels wel bijspringen. En terecht.

Volgens de Volkskrant is het skatepark ‘door de gemeente Rotterdam geschonken aan de jongeren van de stad’. Dat maakt het wrang dat het achterstallig onderhoud is terug te voeren op ‘gebakkelei tussen de deelgemeente Rotterdam Centrum en het stadsbestuur over de kosten’, zoals de krant meldde. Daarbij heeft de gedachte dat zo’n faciliteit voor rekening van een deelgemeente zou moeten komen, er in de meeste steden toe geleid dat er per wijk halve skateparkjes zijn aangelegd. Het bundelen van deze uitgaven kan een geweldig park opleveren, maar misschien onderschat men de bereidheid van skaters om iets langer onderweg te zijn naar een mooie plek.

Excuus?

Een gedachte die de afgelopen maanden veel op het park uitgesproken werd, is dat de gemeente het park bewust liet verpauperen, zodat er vervolgens een excuus zou ontstaan om het te sluiten. Onlangs is het toezicht op Westblaak wegbezuinigd. De afgelopen tijd kon je als bezoeker dus nergens meer terecht voor technische hulp, ijs op je knie of het legen van je blaas. Een volwassen sporter weet zich hier wel uit te redden, maar als een kind een arm breekt is het handig als er toezicht is. Het feit dat skaters zelf ook sociale controle uitoefenen, is helaas niet genoeg om de veiligheid van een park te garanderen. De sporters in kwestie zien toe op een gezellige en schone plek, al was het maar uit eigenbelang: niemand heeft zin in rommel of ruzie.

Eigenlijk vrezen de meeste skaters dat het park gesloten wordt ‘omdat’ er een faciliteit op de Heemraadssingel komt (waar onlangs een perfecte miniramp is verwijderd) en er op Zuid een afgelegen ‘plaza’ is aangelegd. Deze betonnen heuvel ziet er mooi uit, maar is redelijk onskatebaar. De trappen zijn bijvoorbeeld zo hoog dat slechts een kleine groep er iets mee kan. Zo lijkt het project meer een stokpaardje van gemeente en architect dan een sportgelegenheid. Dat er onlangs een paar objecten zijn toegevoegd, doet daar weinig aan af. Of de gemeente zichzelf nogmaals in de vingers gaat snijden door ook op Westblaak relatief onbruikbare constructies te plaatsen, moet nog blijken. Het schijnt dat ‘freerunnen’ een rol gaat spelen in het nieuwe ontwerp, wat grote gevolgen kan hebben, aangezien wielen ontbreken in deze sport. De kans is bijvoorbeeld groot dat de ronde vormen die nu een belangrijk onderdeel zijn van het park, dan een ondergeschikte rol krijgen of zelfs verdwijnen. Hoe flexibel een skater of BMX’er ook is, ieder heeft een voorkeur. De één skate niets liever dan een leeg zwembad, de ander beleeft meer plezier aan een plein en een paar bankjes. Westblaak is uitzonderlijk in vergelijking met de alternatieven in het straatbeeld: het is een brandpunt van gevarieerde obstakels voor uiteenlopende extreme sporten.

DC Riot Tour Rotterdam _ STAY GOLD PHOTOGRAPHY ROTTERDAM-12
Tijdens de DC Demo in 2011 verkenden internationale grootheden de grenzen van Westblaak. beeld: Stay Gold Photography

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Ben jij de organisatorische kracht die onze theaterproducties extra vleugels geeft? Sta jij stevig in je schoenen, weet jij als geen ander rust en overzicht te houden, ook als meerdere projecten tegelijk om aandacht vragen? En doe je dit het liefst voor een grote, ambitieuze organisatie in de culturele sector? Dan is Theater Rotterdam op zoek naar jou!

  • Performancecollectief URLAND in Rotterdam zoekt een Assistent Zakelijk voor 2 dagen per week (0,4 fte) per 13 januari 2025.

  • Bekijk alle vacatures