Ga naar de inhoud

Debat: Werk aan de winkel!

Vers Beton organiseert op zaterdag 23 juni tijdens Route du Nord een debat over het winkelgebied in het Oude Noorden. In Café Hollandiaan gaan we vanaf 17:30 u in gesprek met lokale betrokkenen en ondernemers over het plan van wethouder Karakus om niet meer te investeren in de Noorderboulevard.

Maar liefst 18 % van de winkelruimtes in Rotterdam Noord staat leeg. Het aanbod van nieuwe winkels op de Noorderboulevard is te eenzijdig en de winkels hebben het moeilijk. Sommigen voorspellen dat één op de drie winkels in de toekomst zullen verdwijnen door de stijging van internetverkopen. In het centrum van de stad wordt er de komende jaren ook nog eens 70.000 m2 winkelruimte bijgebouwd. Wethouder Karakus wil daarom niet meer investeren in de Noorderboulevard en functies van de Zwart Janstraat en de Noordmolenstraat gedeeltelijk transformeren.

Terwijl de gemeente de handen van de Noorderboulevard wil aftrekken, is er de laatste jaren juist veel geïnvesteerd in de Zwaanshals en geeft de deelgemeente subsidies weg om winkelpuien op te knappen. De plannen van Karakus lijken daarom haaks te staan op het beleid van de deelgemeente. Wat vinden de lokale ondernemers en betrokkenen van het plan van wethouder Karakus? Wat moet er gebeuren om de leegstand tegen te gaan? Heeft het vernieuwde Zwaanshals niet juist baat bij een levendige Noorderboulevard? En hoe denken de winkeliers de steeds stijgende internetverkopen het hoofd te bieden? Waarom zal het publiek nog in het Oude Noorden gaan winkelen als ze dat ook straks thuis of in de tweede koopgoot kunnen doen?

Aan dit debat nemen deel:
Paul Elleswijk, programmamanager bij Havensteder, verantwoordelijk voor de transformatie van de Zwaanshals
Menno Bijmolt, eigenaar Whiskybase in de Zwaanshals
Ahmed Harika, bestuurder deelgemeente Noord
gespreksleiding is in handen van redacteuren Floor Cornelisse en Vincent Cardinaal
Vers Beton redactrice Dore van Duivebode zal een column voordragen over de kringloop koning van het Oude Noorden

LET OP GEWIJZIGDE LOCATIE en tijd
Zaterdag 23 juni, 17:30 u
Locatie: Café Hollandiaan, Zwaanshals 260b
entree gratis

route du nord
Flyer Route du Nord

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam bouwt wegens ruimtegebrek huizen te dicht bij drukke wegen, vooral huurwoningen

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  In de regio Rotterdam worden bijna 2.000 woningen te dicht bij een drukke weg gebouwd. Daarvan is 70% bestemd voor huur. Vanwege gezondheidsschade door luchtvervuiling raadt de GGD het af om te bouwen op dit soort plekken. Toch lijkt het onontkoombaar. “Er is een enorme wooncrisis. De vraag is meer hoe er dan gebouwd wordt.”

 • Van loze beleidskreten naar ruimtelijke rechtvaardigheid – deze experts weten hoe

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Van ‘ruimtelijke rechtvaardigheid’ had Saskia Klaassen nog nooit gehoord. Maar ook een woontoren, plein of renovatieproject kan onrechtvaardig zijn, leerde ze op een conferentie in Oase. Een rechtvaardige stad houdt rekening met álle bewoners, ook de kwetsbare die minder hard schreeuwen. Hoe bereik je die ongehoorde stemmen?

 • Sociale woningbouw in de Tweebosbuurt: hoe ‘sociaal’ is de Roseknoop?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Eindelijk, na alle luxe woontorens weer sociale woningbouw! De Roseknoop is een groot gebouw aan de rand van de Afrikaanderwijk waar ook oud-bewoners van de Tweebosbuurt wonen. Een zorgvuldig ontworpen project, maar past het wel bij de huidige woonbehoefte? Wat vinden bewoners zelf? En wat is ‘sociaal’?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rotterdam bruist van de eethuisjes, met geuren en smaken van regio’s ver weg en dichtbij. Tijdens Extra Space #5 neemt schrijver en journalist Sharyfah Bhageloe je mee op een fietstour van Zuid naar West, langs verschillende eetlocaties door de stad. Laat je meevoeren door de zintuiglijke gewaarwordingen van de mond en het eten met een voordracht van Sharyfah op iedere locatie.

  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Wil jij je inzetten voor een socialer en inclusiever Rotterdam? Werk je graag met mensen met diverse achtergronden en leeftijden en vind je het leuk om veel verschillende taken en verantwoordelijkheden te combineren? Als programmacoördinator bij stichting DUO for a JOB lever je elke dag een concrete bijdrage aan de toekomst van (nieuwe) Rotterdamse jongeren!

 • Bekijk alle vacatures