Ga naar de inhoud

Debat: Werk aan de winkel!

Vers Beton organiseert op zaterdag 23 juni tijdens Route du Nord een debat over het winkelgebied in het Oude Noorden. In Café Hollandiaan gaan we vanaf 17:30 u in gesprek met lokale betrokkenen en ondernemers over het plan van wethouder Karakus om niet meer te investeren in de Noorderboulevard.

Maar liefst 18 % van de winkelruimtes in Rotterdam Noord staat leeg. Het aanbod van nieuwe winkels op de Noorderboulevard is te eenzijdig en de winkels hebben het moeilijk. Sommigen voorspellen dat één op de drie winkels in de toekomst zullen verdwijnen door de stijging van internetverkopen. In het centrum van de stad wordt er de komende jaren ook nog eens 70.000 m2 winkelruimte bijgebouwd. Wethouder Karakus wil daarom niet meer investeren in de Noorderboulevard en functies van de Zwart Janstraat en de Noordmolenstraat gedeeltelijk transformeren.

Terwijl de gemeente de handen van de Noorderboulevard wil aftrekken, is er de laatste jaren juist veel geïnvesteerd in de Zwaanshals en geeft de deelgemeente subsidies weg om winkelpuien op te knappen. De plannen van Karakus lijken daarom haaks te staan op het beleid van de deelgemeente. Wat vinden de lokale ondernemers en betrokkenen van het plan van wethouder Karakus? Wat moet er gebeuren om de leegstand tegen te gaan? Heeft het vernieuwde Zwaanshals niet juist baat bij een levendige Noorderboulevard? En hoe denken de winkeliers de steeds stijgende internetverkopen het hoofd te bieden? Waarom zal het publiek nog in het Oude Noorden gaan winkelen als ze dat ook straks thuis of in de tweede koopgoot kunnen doen?

Aan dit debat nemen deel:
Paul Elleswijk, programmamanager bij Havensteder, verantwoordelijk voor de transformatie van de Zwaanshals
Menno Bijmolt, eigenaar Whiskybase in de Zwaanshals
Ahmed Harika, bestuurder deelgemeente Noord
gespreksleiding is in handen van redacteuren Floor Cornelisse en Vincent Cardinaal
Vers Beton redactrice Dore van Duivebode zal een column voordragen over de kringloop koning van het Oude Noorden

LET OP GEWIJZIGDE LOCATIE en tijd
Zaterdag 23 juni, 17:30 u
Locatie: Café Hollandiaan, Zwaanshals 260b
entree gratis

route du nord
Flyer Route du Nord

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures