Ga naar de inhoud

Het einde van ‘De Allochtoon’: geen daden maar woorden — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Onlangs pleitte de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling ervoor etnische categorieën en het woord ‘allochtoon’ te schrappen. Ook de schrijvers van het rapport ‘De Staat van Integratie’, met een evaluatie van tien jaar integratiebeleid in Rotterdam en Amsterdam, kwamen tot de conclusie dat integratiebeleid passé was en men over moest gaan op algemeen beleid.

Tegen de tijdgeest in stapte deelgemeente Charlois naar de rechter om etnische registratie mogelijk te maken. Maar ook op andere gebieden speelt etniciteit nog een grote rol in het Rotterdamse achterstands- en veiligheidsbeleid. Zo hebben we een ‘Marrokanenaanpak’ en een Stadsmarinier Antilianen. Op 6 juni vond een debat van Arminius en de dienst JOS van de Gemeente Rotterdam plaats over dit onderwerp, waarbij voor- en tegenstanders van specifiek integratiebeleid bij elkaar kwamen. Corina Duijndam was hierbij aanwezig en mengde zich in het debat. Hieronder betoogt zij dat goedbedoelde aandacht voor problemen zelf problemen kan veroorzaken.

 

antiliaanse rotterdammers

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Was Aboutaleb de burgemeester die hij had willen zijn?

    • Politiek

    Hoofdredacteur Eeva Liukku herlas de opiniestukken die Vers Beton door de jaren heen publiceerde over Aboutaleb, en proeft teleurstelling. Ze vraagt zich vertwijfeld af: gaf de stad hem wel genoeg ruimte om een andere kant te laten zien?

  • Cultuurorganisaties op Zuid vechten voor hun bestaan

    • Kunst en Cultuur

    Drie culturele organisaties op Zuid luiden de noodklok over hun voortbestaan, onder meer tijdens het inspreekmoment over het Cultuurplan 2025-2028 deze woensdag. “De commissie blijkt toondoof voor de breed gedeelde ambitie om Rotterdam-Zuid ook op cultureel gebied te ontwikkelen.” Lees hier hun slotpleidooi en cris de coeur.

  • Burgerberaad adviseert gemeente over klimaatdoelen: “We willen niet alleen een ‘dankjewel’, we willen resultaat”

    • Klimaat

    Voor het eerst adviseren Rotterdammers de gemeente over wat er moet gebeuren om de Rotterdamse klimaatdoelen te halen. Hoewel critici de vraag van de gemeente veel te ingeperkt vinden – ze laat bijvoorbeeld de haven buiten beschouwing – lijken burgers zich weinig te laten beïnvloeden in hun aanbevelingen: “The sky is the limit.”

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Het uit Athene afkomstige Planet of Zeus rifft al er sinds de eeuwwisseling al flink op los: de band is meer onderweg dan dat ze thuis aan de ouzo zitten. Door het vele optreden heeft de band een eigen sound ontwikkeld die zich het beste laat omschrijven als een mix van vuige stoner, ouderwetse hard rock met vleugjes southern rock.

    Venue: Grounds
    Datum:
  • NOFX stoeit regelmatig met ska, maar wat als Fat Mike & co. daadwerkelijk een skapunkband zouden zijn? Dan kom je ongeveer uit bij P.O. Box. Met een strak koppel blazers krijgt het luchtkoper vrij baan in de uplifting songs van dit Franse zestal.

    Venue: Roodkapje
    Datum:
  • Met het ontbreken van het Baroegpand organiseren we DDD dit jaar in afgeslankte vorm. Dit doen we in het kleine maar reuzegezellige Soundville dat op een steenworp afstand van Baroeg ligt. Bij deze mini-editie ligt de nadruk op één van onze kernwaardes, namelijk opkomende Nederlandse doom bands een podium bieden. En we hebben drie fantastische acts voor je in petto.

    Venue: SoundVille
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam