Ga naar de inhoud

Welkom in de Drievriendenbuurt — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De politiek en esthetiek van het illegale wonen Wereldwijd zijn er naar schatting één miljard krakers. Hoewel het kraken in Nederland sinds 2010 weer illegaal is, kiezen ook in Rotterdam nog steeds mensen voor deze ingrijpende levensstijl. Wat motiveert ze? En wat geven ze terug aan hun buurt?

Deze wervende tekst en foto kondigden de gidsentour aan die ik voor de afgelopen editie van het meerkunstenfestival Motel Mozaïque organiseerde. Wat voor mij begon als de fascinatie voor een levensstijl, ontwikkelde zich tot een tocht vol gastvrijheid, illegale burenhulp en triomfantelijk slachtofferschap.

Welkom in de Drievriendenbuurt.

Zaterdag 21 april 2012. We staan met dertig mensen in de keuken van Femke in een bovenwoning aan de Drievriendenstraat. Ze legt uit dat ze de bovenwoning twee jaar geleden samen met een vriendin kraakte. Nadat ze de voordeur hadden opengebroken, zagen ze tot hun verbijstering dat het interieur grondig was gesloopt. De helft van de trap naar zolder lag in de hal, al het sanitair was kapotgeslagen. Femke legt uit dat sloopteams van woningcorporatie Woonstad hun eigen woningen onklaar maken om het krakers moeilijker te maken de panden te bewonen. Met een fris pragmatisme en vindingrijkheid maakten ze hun nieuwe pand weer bewoonbaar. Opgewekt vertelt ze dat een wc-pot werd gevonden op Marktplaats. Trots wijst ze ons op haar aanrechtblad, dat niets anders is dan de stalen voordeur die bedoeld was om haar te beletten binnen te komen. Onze ogen wennen aan de paarse tinten die ze overal heeft aangebracht.

IMG_9236
Een steektrap vervangt de door de woningcorporatie gesloopte treden. beeld: Chris Luth

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • De woningen aan de Drievriendendwarsstraat tonen nog een deel van de eind 19e-eeuwse (arbeiders)historie van de wijk, wat voor de afdeling Cultuurhistorie van de gemeente aanleiding is geweest om ze een hoge cultuurhistorische waardering te geven, zie pagina 60-64 van:
  http://www.rotterdam.nl/Centrumraad/Document/2010/Cultuurstudie.pdf
  De berichten dat de woningen gemeentelijk monument zijn, zijn echter wat voorbarig, er wordt nog over gesteggeld. Aan de fraaie kenmerken van de woningen in particulier eigendom kan je zien dat de oorspronkelijke architectuur veel uitstraling heeft. Tegelijk is daarmee goed zichtbaar hoe de woningcorporatie het onderhoud heeft laten versloffen en met bv. plaatsing van kunststof ramen de uitstraling heeft vernietigd, erg jammer.

 • Een aantal nauwlettende lezers is het al opgevallen: de uitleg over Jeroen’s woning ontbreekt! Hopelijk kan dit snel alsnog worden geplaatst. Het is wat mij betreft een essentieel onderdeel van het artikel.

 • Leuk stuk, ik loop er graag doorheen onderweg naar het station. Één van de panden heeft een weelderige klimroos dat de straat opfleurt. En de kleine huisjes steken vrolijk af tegen de grauwe jaren zeventig corporatiehuizen eromheen. De straat is een herinnering aan hetgeen de corporaties gezamenlijk met welwillende architecten in de jaren zeventig en tachtig onze stad hebben aangedaan. Misschien wordt de sloopdrift gevoed door een onderdrukt schuldgevoel; of een onrust over de boodschap die de straat uitdraagt dat er wel degelijk alternatieven zijn voor het Rotterdamse woningbeleid. Dat een gemeenschap zich juist kan vormen door zich af te zetten tegen al die bemoeizuchtige instanties.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures