Ga naar de inhoud

Welkom in de Drievriendenbuurt — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De politiek en esthetiek van het illegale wonen Wereldwijd zijn er naar schatting één miljard krakers. Hoewel het kraken in Nederland sinds 2010 weer illegaal is, kiezen ook in Rotterdam nog steeds mensen voor deze ingrijpende levensstijl. Wat motiveert ze? En wat geven ze terug aan hun buurt?

Deze wervende tekst en foto kondigden de gidsentour aan die ik voor de afgelopen editie van het meerkunstenfestival Motel Mozaïque organiseerde. Wat voor mij begon als de fascinatie voor een levensstijl, ontwikkelde zich tot een tocht vol gastvrijheid, illegale burenhulp en triomfantelijk slachtofferschap.

Welkom in de Drievriendenbuurt.

Zaterdag 21 april 2012. We staan met dertig mensen in de keuken van Femke in een bovenwoning aan de Drievriendenstraat. Ze legt uit dat ze de bovenwoning twee jaar geleden samen met een vriendin kraakte. Nadat ze de voordeur hadden opengebroken, zagen ze tot hun verbijstering dat het interieur grondig was gesloopt. De helft van de trap naar zolder lag in de hal, al het sanitair was kapotgeslagen. Femke legt uit dat sloopteams van woningcorporatie Woonstad hun eigen woningen onklaar maken om het krakers moeilijker te maken de panden te bewonen. Met een fris pragmatisme en vindingrijkheid maakten ze hun nieuwe pand weer bewoonbaar. Opgewekt vertelt ze dat een wc-pot werd gevonden op Marktplaats. Trots wijst ze ons op haar aanrechtblad, dat niets anders is dan de stalen voordeur die bedoeld was om haar te beletten binnen te komen. Onze ogen wennen aan de paarse tinten die ze overal heeft aangebracht.

IMG_9236
Een steektrap vervangt de door de woningcorporatie gesloopte treden. beeld: Chris Luth

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Zijn de ontwikkelingen rondom het Hofplein het begin van de groene transformatie van het centrum?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Worden met grootschalige bouwprojecten als de woontorens Rotta Nova en Treehouse alle laatste beetjes groen uit het centrum opgeofferd, vraagt centrumbewoner Arlette van den Berg zich af. Ze wandelde mee met Parfum de GroenGroen, dat laat zien dat natuur juist onderdeel is van de veranderende stad.

  • Deze Keulse wijk was vroeger een luchthaven – wat kan Rotterdam daarvan leren?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Rotterdam is niet de enige stad waar een felle discussie woedt over het bestaansrecht van de luchthaven. In Keulen bouwden ze hun vliegveld om. Daar wordt nu gewerkt, gewoond, gegeten en gedronken. Dat is niet alleen de verdienste van de stad zelf. Wat hebben de bank, Ikea en Schumacher’s Formule 1-wagens hiermee te maken? En wat kan Rotterdam ervan leren?

  • “Er zat een slapende cultheld in hem” – architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout over Carel Weeber

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Historicus Wouter Vanstiphout schreef een biografie over architect Carel Weeber, die 2 februari overleed. Hij ontdekte talloze kwaliteiten in zijn woongebouwen, zoals de Peperklip en Pompenburg. Het zijn “gebouwen die men nu niet meer maakt”, en die we daarom moeten koesteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Opening exhibition Spiritual Disobedience #1:
    Al Falak Al Majdoub: On wandering machines and song-maps of (no)return
    [الفلك المجذوب: رسائل في المَكِينَات الهائِمة وخرائط الـاـعودة الناغِمة] by AZ OOR.
    Curated by Yusser al Obaidi and Leana Boven

    Venue: Gemaal op Zuid
    Datum:
  • Energie van Rotterdam organiseert 𝑫𝒆 𝒆𝒏𝒆𝒓𝒈𝒊𝒆 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒕𝒐𝒆𝒌𝒐𝒎𝒔𝒕, een inspirerende én gezellige bijeenkomst voor iedereen die zich graag inzet voor een duurzame en eerlijke toekomst. Dit doen we samen met om | nieuwe energie, Energiecoöperatie Regio Rijnmond (ECRR) en de Rotterdamse energiecoöperaties!  

    Venue: Het Industriegebouw
    Datum:
  • Hard voor kanker is een hard techno evenement dat wij organiseren voor het goede doel: De Roparun.

    Venue: Now & Wow club
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2025. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

  • Volg je de lokale politiek, heb je enige journalistieke ervaring en een vlotte pen? Vers Beton is op zoek naar een freelance redacteur die over lokale politiek wil schrijven.

  • Met veel plezier duiken we elke keer een nieuwe wereld in. Altijd met het doel: onderscheidende communicatie realiseren. We werken met een klein team van specialisten in onze eigen studio in het langste monument van Nederland: de Hofbogen.

  • Bekijk alle vacatures