Ga naar de inhoud

De hel van Kafka — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Als het aan het stadskantoor in de deelgemeente Delfshaven lag, dan waren Vers Beton-eindredacteur Inge Janse en zijn vrouw nooit getrouwd, en zat hij ook nog altijd zonder nieuw paspoort. In ondertrouw gaan en een paspoort verlengen bleken de afgelopen maanden namelijk een brug te ver voor het stadskantoor in Rotterdam-West. Welkom in de hel van Kafka.

“Ik kan niets voor u doen”

Op 5 oktober 2011 zijn mijn vrouw en ik voor de wet getrouwd. We doen dat op een stralende woensdagochtend voor de gratis aan de Coolsingel, waar de trouwambtenaar ons in 10 minuten in het echt verbindt. Die snelheid staat in schril contrast met de tijd die het duurde om in ondertrouw te gaan bij het stadskantoor van Delfshaven. Dat klinkt namelijk als een formaliteit, maar dat is het bepaald niet voor de medewerkers aldaar. Zij maken in verschillende fases en op volslagen ondoorzichtige wijze allemaal dossiers aan, wisselen paperassen uit met het stadhuis, plannen afspraken in via complex ogende collectieve agenda’s, en doen dat in een tempo dat bestaande natuurkundige traagheidswetten tart. Ook worden we regelmatig gebeld met dubieuze boodschappen over ontbrekende onderdelen, verplaatste afspraken en ander procedureel leed. Meestal kunnen wij daar niets aan doen, maar zij ook niet. Het systeem! Het systeem!

Maar goed, het doel heiligt de middelen. Eind juni nemen mijn toen-nog-vriendin en ik een ochtend vrij en vertrekken richting stadskantoor om in ondertrouw te gaan. Hoe klein de stap ook is, het voelt toch als een soort feestdag. Stralend én met alle benodigde documenten melden we ons op het afgesproken tijdstip bij een balie. Alles is voorbereid. Nou ja, bíjna alles. “Nee, ik heb hier geen afspraak staan voor ondertrouw. Met wie heeft u gebeld, zegt u? Karin wie? Weet u geen achternaam? Dan kan ik niets voor u doen. Nee, zonder afspraak kan ik niets doen. Zo werkt het systeem. U moet er wel eerst voor zorgen dat uw dossier hier is. Of dat hier ligt? Even kijken hoor. Nee, uw dossier ligt nog op het stadhuis. Blijkbaar zijn ze dat vergeten. Nee, Karin werkt vandaag niet. Ik kan er ook niets aan doen. U moet een nieuwe afspraak maken. Karin heeft dit zeker gedaan? Ja, die doet dat wel vaker verkeerd. Ze is er alleen vandaag niet. U snapt toch wel dat het zo niet kan? Zo werkt het systeem. Ik kan niets voor u doen.”

Een week later gaan we alsnog in ondertrouw. Op het stadhuis. Alles is in 5 minuten geregeld. Als we de ambtenaar vertellen wat ons overkomen is in Delfshaven, lacht hij even schuldig als ondeugend. Nee, dat mag niet gebeuren, en ja, hij hoort vaker zulke verhalen over dat stadskantoor.

cordoba ikrotterdam
Cordoba beeld: Ferry van Steijn

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Twee jaar na de White Lives Matter-projecties hebben de daders de politieke wind mee

    • Politiek

    Zes maanden cel eist het Openbaar Ministerie tegen de twee mannen die tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 racistische leuzen op de Erasmusbrug projecteerden. Nigel van Schaik woonde de rechtszitting bij en ontdekte dat we anno 2025, met de PVV als grootste politieke partij, misschien wel moeten geloven aan een nieuwe werkelijkheid.

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam