Ga naar de inhoud

Rekenkamer vindt stadsbegroting ‘onverstandig’ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer Rotterdam vindt het onverstandig dat het stadsbestuur opnieuw miljoenen uit de reserves wil halen om de bijstand te betalen. Rotterdamse politici slaan zijn adviezen in de wind.

Het begint zo langzamerhand een gewoonte te worden: de Rekenkamer onderzoekt en concludeert de gang van zaken in de gemeente Rotterdam, geeft een advies, en dat verdwijnt dan uiteindelijk in de prullenbak. Je vraagt je af waarom het stadsbestuur de conclusies en aanbevelingen van de onderzoeken van de Rekenkamer niet gewoon overneemt. Het antwoord is simpel, betoogt directeur Paul Hofstra in de eerste week van juli in zijn kantoor tegenover café Dudok aan de Meent, om de hoek van het stadhuis. ‘Wat de gemeenteraad ermee doet, is een politieke keuze.’

32-Jan-van-der-Ploeg
Stadhuis Rotterdam beeld: Jan van der Ploeg

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Intrigerend verhaal. In een eerder interview van Vers Beton met Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) waarschuwde hij voor hetzelfde probleem met het IFR: “Als je nu door die reserves brandt, is het de vraag of je de komende jaren kan overleven. Wie weet hebben we het ergste nog helemaal niet achter de rug. Daarom moet je ongelofelijk opletten. Leefbaar Rotterdam waarschuwde daar al bij het begin van de kredietcrisis in 2008 voor. Wij raadden toen aan om buffers aan te leggen om de crisis op te vangen. Daar is niet naar geluisterd, en nu zitten we met de gebakken peren. Het ultieme moment om die puinhoop op te ruimen is bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Dan staan we klaar.”

  https://www.versbeton.nl/2012/03/ronald-schneider-wij-zijn-geen-pvv/

 • Hoi Inge,
  Leuk dat je het al gelezen hebt. Ik heb jouw interview met Ronald Schneider ook gelezen, goed gedaan, en ook nuttig want ik was benieuwd naar wie er in de verschillende partijen aan de Coolsingel rondlopen. Zo kom je te weten wie de politici zijn.
  groeten,
  Lucette

 • Het College hoeft de gemeentebelastingen niet zo nodig te verhogen, als ze maar eens zouden beginnen met de verláging van de OZB en parkeervergunningen ongedaan te maken, die ze bij hun aantreden hebben ingevoerd. In Rotterdam is het gebruik van de openbare ruimte om je heilige koe te stallen nagenoeg gratis. Andere grote steden gaan daar veel verstandiger mee om. GroenLinks hamert trouwens al lang op dit punt.

 • Kostenverlaging OZB en parkeervergunningen terugdraaien kan ongetwijfeld, evenals hogere parkeertarieven, maar ook dat zal financiële consequenties hebben. Het zal bijvoorbeeld minder aantrekkelijk zijn om in Rotterdam te wonen (terwijl we juist zo graag hoogopgeleiden en gezinnen in de stad krijgen) of om daar te winkelen (en nee, het ov gebruiken is voor veel mensen géén alternatief).

  Oftewel: hoe bewijs je dat jouw aanpak werkt? Bonuspunten voor voetnoten die refereren aan achterliggende rapporten en cijfers.

 • Dat het OV beter kan en moet ben ik met je eens. Daar moet in geïnvesteerd worden in plaats van op bezuinigd.

  Voor de bonuspunten wel het onderzoek ‘Stand van het Wonen 2011’:

  http://www.rotterdam.nl/bijnadriekwartrotterdammerstevredenoverwonen

  Daar staat weliswaar niet met zoveel woorden in dat “mijn aanpak” werkt maar wel dat doorgroeimogelijkheden in wonen belangrijk zijn.

  Dit zeg ik trouwens als in Rotterdam wonende, autoloze hoogopgeleide met gezin.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures