Directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer Rotterdam vindt het onverstandig dat het stadsbestuur opnieuw miljoenen uit de reserves wil halen om de bijstand te betalen. Rotterdamse politici slaan zijn adviezen in de wind.
Het begint zo langzamerhand een gewoonte te worden: de Rekenkamer onderzoekt en concludeert de gang van zaken in de gemeente Rotterdam, geeft een advies, en dat verdwijnt dan uiteindelijk in de prullenbak. Je vraagt je af waarom het stadsbestuur de conclusies en aanbevelingen van de onderzoeken van de Rekenkamer niet gewoon overneemt. Het antwoord is simpel, betoogt directeur Paul Hofstra in de eerste week van juli in zijn kantoor tegenover café Dudok aan de Meent, om de hoek van het stadhuis. ‘Wat de gemeenteraad ermee doet, is een politieke keuze.’
Al 5 reacties — discussieer mee!
Intrigerend verhaal. In een eerder interview van Vers Beton met Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) waarschuwde hij voor hetzelfde probleem met het IFR: “Als je nu door die reserves brandt, is het de vraag of je de komende jaren kan overleven. Wie weet hebben we het ergste nog helemaal niet achter de rug. Daarom moet je ongelofelijk opletten. Leefbaar Rotterdam waarschuwde daar al bij het begin van de kredietcrisis in 2008 voor. Wij raadden toen aan om buffers aan te leggen om de crisis op te vangen. Daar is niet naar geluisterd, en nu zitten we met de gebakken peren. Het ultieme moment om die puinhoop op te ruimen is bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Dan staan we klaar.”
https://www.versbeton.nl/2012/03/ronald-schneider-wij-zijn-geen-pvv/
Hoi Inge,
Leuk dat je het al gelezen hebt. Ik heb jouw interview met Ronald Schneider ook gelezen, goed gedaan, en ook nuttig want ik was benieuwd naar wie er in de verschillende partijen aan de Coolsingel rondlopen. Zo kom je te weten wie de politici zijn.
groeten,
Lucette
Het College hoeft de gemeentebelastingen niet zo nodig te verhogen, als ze maar eens zouden beginnen met de verláging van de OZB en parkeervergunningen ongedaan te maken, die ze bij hun aantreden hebben ingevoerd. In Rotterdam is het gebruik van de openbare ruimte om je heilige koe te stallen nagenoeg gratis. Andere grote steden gaan daar veel verstandiger mee om. GroenLinks hamert trouwens al lang op dit punt.
Kostenverlaging OZB en parkeervergunningen terugdraaien kan ongetwijfeld, evenals hogere parkeertarieven, maar ook dat zal financiële consequenties hebben. Het zal bijvoorbeeld minder aantrekkelijk zijn om in Rotterdam te wonen (terwijl we juist zo graag hoogopgeleiden en gezinnen in de stad krijgen) of om daar te winkelen (en nee, het ov gebruiken is voor veel mensen géén alternatief).
Oftewel: hoe bewijs je dat jouw aanpak werkt? Bonuspunten voor voetnoten die refereren aan achterliggende rapporten en cijfers.
Dat het OV beter kan en moet ben ik met je eens. Daar moet in geïnvesteerd worden in plaats van op bezuinigd.
Voor de bonuspunten wel het onderzoek ‘Stand van het Wonen 2011’:
http://www.rotterdam.nl/bijnadriekwartrotterdammerstevredenoverwonen
Daar staat weliswaar niet met zoveel woorden in dat “mijn aanpak” werkt maar wel dat doorgroeimogelijkheden in wonen belangrijk zijn.
Dit zeg ik trouwens als in Rotterdam wonende, autoloze hoogopgeleide met gezin.