Ga naar de inhoud

Vers Beton presenteert: de Lonely Planet van Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam heeft nog steeds geen eigen Lonely Planet, en daarom moet de gemiddelde globetrotter of thuisblijver het dus met een handvol halfbakken tips doen van een schrijver die Rotterdam hooguit gezien heeft terwijl zijn Fyra richting Schiphol de stad doorkruiste. De redacteuren van Vers Beton hebben daarom de koppen bij elkaar gestoken om de beste, meest speciale en minst bekende must-see’s van Rotterdam voor deze zomer te verzamelen. Nu inclusief tips op Zuid!

RAAF: een prachtige zomermiddag op Zuid

Het is een makkelijke vergelijking. Maar hé, het is zomer. Alles hoort een beetje smooth te gaan. Niet te moeilijk, te diep, te doorgrondig. En ja, ook voor Vers Beton is het vakantie. Dus daar komt ie: RAAF is het stukje Berlijn op Zuid. Het relatief nieuwe (eet)café schuin tegenover metrostation Rijnhaven kent een industrieel, prachtig wijds uitzicht dat wordt gevuld met een kale haven, schepen in de verte, de Erasmusbrug rechts van je, de Maassilo links (tegenwoordig beter bekend als het culturele pijnpunt van de stad) en passerende C1000 bezoekers, bouwvakkers en theedrinkende Marrokaanse meisjes.

Binnen lijkt het interieur niet te zijn uitgezocht op soort, maar op wat voorhanden is. De drankenkaart in de hoogte, etenswaar in de vitrine en spelletjes in de hoek. Sinds 20 juli is het nieuwe terras geopend. Je neemt nu plaats op robuuste stoelen aan grote, grove tafels van gerecycled materiaal. Specifieker: van hout van de afgedankte kramen van de markten op het Afrikaanderplein en de Binnenrotte. RAAF is een echte Rotterdamse lefgozer dat meer dan een café wilt zijn. Het doel van de jonge, aan de Willem de Kooning afgestudeerde eigenaren is namelijk om kunst, kroeggelal en zorgenkind Rotterdam-Zuid met elkaar te verbinden. Een hele uitdaging ja, maar het gaat ze buitengewoon goed af.

Zet in je agenda: 27 juli is de estafette-opening van twee exposities op Zuid met een afterparty in RAAF. Elke vrijdagavond is er een Friday-Night-Special. En mocht je op de bonnefooi naar Zuid willen afdwalen, klop dan eerst eens aan bij de grootste moskee van West-Europa (warm welkom en informatieve rondleiding gegarandeerd, weet ik uit eigen ervaring), bezoek het Gemaal op Zuid, loop door het nieuwe Katendrecht, vergeet de hoerenloper niet en sluit af bij RAAF. Achteraf kijk je terug op een prachtige zomermiddag op Zuid, ik zweer het je. (Fiona Fortuin)

VB-Travel_0001
Raaf beeld: Alexandre Furtado

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Snikkend naar Boijmans

  • Kunst en Cultuur

  Na vijf jaar heropent Museum Boijmans van Beuningen haar deuren. Voor eventjes dan, tijdens de speciale kunsttoer Snakken naar Boijmans. Met werk specifiek gemaakt voor het museum in verbouwing, een uitgestippelde route en vrolijk geïllustreerde kaarten.

 • Matisse in een valies – hoe drie onervaren criminelen zeven meesterwerken uit de Kunsthal roofden

  • Kunst en Cultuur

  Eind 2012 werden er zeven belangrijke kunstwerken uit de Rotterdamse Kunsthal geroofd. Het bleek niet het werk van doorwinterde kunstdieven, maar drie onervaren Roemeense criminelen die geld nodig hadden. In Kunstroof, de film die regisseur Jorien van Nes over de roof maakte, worden nagespeelde politieverhoren gecombineerd met indringende interviews.

 • 100x Rotterdam Late Night: doorzettingsvermogen in de culturele sector 

  • Kunst en Cultuur

  Eeva Liukku bezocht de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night. Daar hoorde ze dat Marianne van den Anker is gevraagd voor een ministerspost, dat Ernest van de Kwast na vijftien jaar stopt als presentator en dat er eigenlijk al veel méér dan honderd edities zijn geweest.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam