Ga naar de inhoud

Vers Beton presenteert: de Lonely Planet van Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam heeft nog steeds geen eigen Lonely Planet, en daarom moet de gemiddelde globetrotter of thuisblijver het dus met een handvol halfbakken tips doen van een schrijver die Rotterdam hooguit gezien heeft terwijl zijn Fyra richting Schiphol de stad doorkruiste. De redacteuren van Vers Beton hebben daarom de koppen bij elkaar gestoken om de beste, meest speciale en minst bekende must-see’s van Rotterdam voor deze zomer te verzamelen. Nu inclusief tips op Zuid!

RAAF: een prachtige zomermiddag op Zuid

Het is een makkelijke vergelijking. Maar hé, het is zomer. Alles hoort een beetje smooth te gaan. Niet te moeilijk, te diep, te doorgrondig. En ja, ook voor Vers Beton is het vakantie. Dus daar komt ie: RAAF is het stukje Berlijn op Zuid. Het relatief nieuwe (eet)café schuin tegenover metrostation Rijnhaven kent een industrieel, prachtig wijds uitzicht dat wordt gevuld met een kale haven, schepen in de verte, de Erasmusbrug rechts van je, de Maassilo links (tegenwoordig beter bekend als het culturele pijnpunt van de stad) en passerende C1000 bezoekers, bouwvakkers en theedrinkende Marrokaanse meisjes.

Binnen lijkt het interieur niet te zijn uitgezocht op soort, maar op wat voorhanden is. De drankenkaart in de hoogte, etenswaar in de vitrine en spelletjes in de hoek. Sinds 20 juli is het nieuwe terras geopend. Je neemt nu plaats op robuuste stoelen aan grote, grove tafels van gerecycled materiaal. Specifieker: van hout van de afgedankte kramen van de markten op het Afrikaanderplein en de Binnenrotte. RAAF is een echte Rotterdamse lefgozer dat meer dan een café wilt zijn. Het doel van de jonge, aan de Willem de Kooning afgestudeerde eigenaren is namelijk om kunst, kroeggelal en zorgenkind Rotterdam-Zuid met elkaar te verbinden. Een hele uitdaging ja, maar het gaat ze buitengewoon goed af.

Zet in je agenda: 27 juli is de estafette-opening van twee exposities op Zuid met een afterparty in RAAF. Elke vrijdagavond is er een Friday-Night-Special. En mocht je op de bonnefooi naar Zuid willen afdwalen, klop dan eerst eens aan bij de grootste moskee van West-Europa (warm welkom en informatieve rondleiding gegarandeerd, weet ik uit eigen ervaring), bezoek het Gemaal op Zuid, loop door het nieuwe Katendrecht, vergeet de hoerenloper niet en sluit af bij RAAF. Achteraf kijk je terug op een prachtige zomermiddag op Zuid, ik zweer het je. (Fiona Fortuin)

VB-Travel_0001
Raaf beeld: Alexandre Furtado

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Het stiekem afschaffen van de Percentageregeling voelde voor Rotterdamse kunstenaars als een brute straatroof

    • Kunst en Cultuur

    Siebe Thissen breekt een lans voor het opnieuw invoeren van de Percentageregeling Beeldende Kunst, die de gemeente in 2005 stilletjes (of onwetend?) afschafte. Met de regeling mag 1% van de gemeentelijke bouwkosten worden besteed aan het verfraaien van gebouwen en beeldende kunst.

  • “In de Rotterdamse cultuur worden de grote organisaties groter en de kleine kleiner”

    • Kunst en Cultuur

    Hoe moet het verder met kunstenaarscollectief TimeWindow in het Zomerhofkwartier, nu het geen geld meer krijgt uit het Cultuurplan? Mede-oprichter Jette Schneider ziet het somber in: “Over niet al te lange tijd hebben we nieuwe manieren nodig om makers in de stad te houden. Want voordat je het weet verdwijnt die mooie, creatieve, slagvaardige cultuur uit de stad.” Een interview.

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam