Ga naar de inhoud

Vers Beton presenteert: de Lonely Planet van Rotterdam — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Rotterdam heeft nog steeds geen eigen Lonely Planet, en daarom moet de gemiddelde globetrotter of thuisblijver het dus met een handvol halfbakken tips doen van een schrijver die Rotterdam hooguit gezien heeft terwijl zijn Fyra richting Schiphol de stad doorkruiste. De redacteuren van Vers Beton hebben daarom de koppen bij elkaar gestoken om de beste, meest speciale en minst bekende must-see’s van Rotterdam voor deze zomer te verzamelen. Nu inclusief tips op Zuid!

RAAF: een prachtige zomermiddag op Zuid

Het is een makkelijke vergelijking. Maar hé, het is zomer. Alles hoort een beetje smooth te gaan. Niet te moeilijk, te diep, te doorgrondig. En ja, ook voor Vers Beton is het vakantie. Dus daar komt ie: RAAF is het stukje Berlijn op Zuid. Het relatief nieuwe (eet)café schuin tegenover metrostation Rijnhaven kent een industrieel, prachtig wijds uitzicht dat wordt gevuld met een kale haven, schepen in de verte, de Erasmusbrug rechts van je, de Maassilo links (tegenwoordig beter bekend als het culturele pijnpunt van de stad) en passerende C1000 bezoekers, bouwvakkers en theedrinkende Marrokaanse meisjes.

Binnen lijkt het interieur niet te zijn uitgezocht op soort, maar op wat voorhanden is. De drankenkaart in de hoogte, etenswaar in de vitrine en spelletjes in de hoek. Sinds 20 juli is het nieuwe terras geopend. Je neemt nu plaats op robuuste stoelen aan grote, grove tafels van gerecycled materiaal. Specifieker: van hout van de afgedankte kramen van de markten op het Afrikaanderplein en de Binnenrotte. RAAF is een echte Rotterdamse lefgozer dat meer dan een café wilt zijn. Het doel van de jonge, aan de Willem de Kooning afgestudeerde eigenaren is namelijk om kunst, kroeggelal en zorgenkind Rotterdam-Zuid met elkaar te verbinden. Een hele uitdaging ja, maar het gaat ze buitengewoon goed af.

Zet in je agenda: 27 juli is de estafette-opening van twee exposities op Zuid met een afterparty in RAAF. Elke vrijdagavond is er een Friday-Night-Special. En mocht je op de bonnefooi naar Zuid willen afdwalen, klop dan eerst eens aan bij de grootste moskee van West-Europa (warm welkom en informatieve rondleiding gegarandeerd, weet ik uit eigen ervaring), bezoek het Gemaal op Zuid, loop door het nieuwe Katendrecht, vergeet de hoerenloper niet en sluit af bij RAAF. Achteraf kijk je terug op een prachtige zomermiddag op Zuid, ik zweer het je. (Fiona Fortuin)

VB-Travel_0001
Raaf beeld: Alexandre Furtado

Al 7 reacties — discussieer mee!

 • Verscholen achter de Veerhaven en pal naast haar grote, naamloze broer ligt Schoonoord, de voormalige tuin van de oude bankiersfamilie Mees. De tuin is net als het Euromast-park ontworpen door de beroemde tuinarchitect Jan-David Zocher.

  Schoonoord is elke dag gratis toegankelijk en is een oase van rust, heeft monumentale statuur, lijkt ver buiten Rotterdam en is onverwacht prachtig. Via een oude stenen brug betreed je een wirwar aan paadjes en bruggetjes langs tal van eeuwenoude bomen, heel veel wilde aardbeistruiken, een prachtige vijver, watervalletjes en een volière.

  Er zijn genoeg bankjes en de meesten zijn nooit bezet. Schuifel ’s middags na een museumbezoek (woensdag is bijvoorbeeld het Boijmans van Beuningen, op steenworp afstand, gratis) met een meegebracht broodje eens door Schoonoord waar al eeuwenlang verliefde stelletjes langs de bomen lopen en laat je nooit meer zeggen dat Rotterdam alleen maar grijs, grauw, vierkant, niet romantisch en winderig is.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Schoonoord_(Rotterdam)

 • En als je na een dag nog niet genoeg hebt van Rotterdam – natuurlijk heb je na een dag nog niet genoeg van Rotterdam! duhh – kom dan slapen in bed & breakfast Walenburg!

 • Het Eudokiaplein.

  Om Noord te ervaren moet je gaan zitten op het Eudokiaplein. Er staan zigzaggend bankjes en er zijn duiven. Ik woon in de buurt en het is m’n habitat, maar onbevooroordeeld zeg ik: het is er prachtig. Ga eerst naar binnen bij het winkelcentrum en bestel een Turkse pizza, alles erop, en een blikje Fernandez. En neem dan plaats op het Eudokiaplein.

  Met een béétje weer zitten de Turkse opaatjes er, de rastafari, de huismoeder met twee pakken toiletpapier bungelend aan de kinderwagen. Stagiaires spw en kinderen op stepjes. Als je daar een halfuurtje zit zie je Rotterdam Noord in volle en volkse glorie. Rond nieuwjaar is er een oliebollenkraam, in de lente is er de Hollandse nieuwe en alle dagen loempia (mocht je na die Turkse pizza nog iets willen).

  En als je klaar bent met kijken, het te koud of te warm hebt gekregen wandel dan langs de boogjes een eindje richting Blaak maar mooier is nog het hoekje om te gaan (letterlijk) bij de kijkshop en over de bergsingel te wandelen. Die singel is werkelijk masjesteus met grote kastanjebomen en exotische nijlganzen.

  Wandel tot aan de bergselaan, En verder eigenlijk, maar als je dorsoffert, ga dan rechtsaf de bergselaan op, tot je aan de linkerkant van de bergselaan eetcafe ‘Doen’ ziet. Daar kun je een stukje bief, tiramisu eten of huisgemaakte limoncello drinken, of ze uitschelden omdat ze sinds dit jaar geen biertjes meer van Timmermans hebben, en een ander biertje drinken.

  Een fotootje heb ik er helaas niet van, maar geloof me, het is prachtig.

 • Als je in de vakantie aan een scriptie schrijft, moet je soms een rondje lopen. Als een zombie langs het water: wind door je hoofd, alles weer leeg. Het liefst doe ik dat langs de heemraadsingel. De heemraadsingel is een beetje een vreemde plek in Rotterdam. Een enclave van hoge huizenprijzen in het midden van Delfshaven, wat een van de gevaarlijkste buurten Rotterdam zou moeten zijn. Dat geeft aardige taferelen.

  Blowende jongeren kijken naar een vrouw die vlijtig de aarde aanstampt waar zojuist haar muziektentje heeft gestaan.

  Op het heemraadsplein duwen allochtonen en autochtonen hun zoons en dochters voorzichtig op een schommeltje.

  Verderop bediscussieert een groepje skaters interculturele ethiek. “Als je ze netjes aanspreekt,” zegt de een tegen de ander terwijl hij een hoofdgebaar maakt naar een groepje Marokkanen, “doen ze ook gewoon aardig.”

  De Marokkanen zitten op een rand van het nieuwe skatepark en kijken in de betonnen badkuip. Skaten doen ze niet zo. Dan liever voetbal, daarbij kun je tenminste panna’s geven.

 • Leuk intitiatief! Rotterdam is zeker leuk genoeg als je goed begeleid wordt. Ik heb zelf vaker buitenlanders met de fiets een rondje Boompjes, Willemsbrug, Noordereiland, lunch bij HNY (niet altijd even goed, maar wel een mooie locatie), Euromastpark, Historisch Delfshaven om af te sluiten op de Binnenweg bij Boudewijn of Witte de With bij Reingoud voor bier en bitterballen.

  Het bereikt wel een breder publiek als dit allemaal in het Engels in natuurlijk!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures