Ga naar de inhoud

Aziz Yagoub, enfant terrible van de Rotterdamse uitgaansscene

Aziz Yagoub is clubeigenaar in Rotterdam. Jaren was hij actief als organisator van dancefeesten en sinds ruim een jaar leidt hij met zijn organisatie cultuurpodium Perron, gevestigd aan de Schiestraat, niet ver van Rotterdam Centraal. Sinds kort hoort daar ook Toffler bij, de ondergrondse club gevestigd in een voormalige voetgangerspassage op de Weena.
Rotterdam Podiumstad maakt roerige tijden door. Het Cultuurplanadvies van de RRKC zoals dat werd verstrekt in april van dit jaar leidde tot flinke taal van de podia. Het zou de definitieve doodslag voor de popsector zijn. We spreken met Aziz omdat we de zaak eens van een andere zijde willen belichten. Als ondernemer heeft Aziz een duidelijke mening over de huidige stand van zaken, en zit in het gesprek dan ook niet verlegen om een aantal gepeperde uitspraken.
Wat is voor jou de aanleiding geweest om met Perron te beginnen?
Het faillissement van Watt. Ik ben in dat gat gesprongen, dat bood goede mogelijkheden. Kijk, ik heb daar Dick Pakkert (eigenaar van Rotown, spreekbuis van het Rotterdamse popprotest, red.) meegemaakt, de gebroeders Tieleman en die club van Waterfront en dat vond ik allemaal één voor één pannenkoeken en toen heb ik besloten om het voor mezelf te doen.
Vind je Dick Pakkert ook een pannenkoek? Dat is wel een gepeperde uitspraak.
Ik vind Pakkert superhypocriet. Die heeft de Tielemans en Ted Langebach en de wethouder rondom Watt enorm aangevallen, het was iedereen zijn schuld behalve die van hem en toen heeft hij ervoor gelobbyd dat stichting Waterfront het over zou nemen. Dat zou samen met hem gebeuren, twee subsidies zouden worden samengevoegd. Een dag nadat dat door de Gemeenteraad is gekomen, heeft hij zich terug getrokken. Eigenlijk neem ik het hém kwalijk dat de Watt failliet is gegaan. Zijn argument was dat een combinatie van een BV en een stichting niet samen kan gaan, omdat je dan altijd met zakkenvullerij te maken krijgt. Intussen is Rotown zelf al langer dan tien jaar een BV én een stichting. Dat gedeelte mag hij dan een keer haarfijn uitleggen van mij en tot die tijd vind ik dat een hypocriete houding. Ik twijfel overigens niet aan de integriteit van Dick Pakkert hoor, want ik denk dat hij in de popsector een van de meest integere personen is.
Maak jij zelf gebruik van subsidie?
Nee. Ondanks wat er wel eens gespeculeerd wordt, heb ik nog nooit subsidie ontvangen.
Op Taalwaardig word je er uitgerekend door Pakkert van beschuldigd dat jij wel verkapte subsidie aanneemt, bijvoorbeeld omdat je geen huur betaalt voor Perron. Wat is daar jouw mening over?
Ik ben ook fel tegenstander van verkapte subsidie. Kijk, subsidie krijg je van de overheid of de gemeente en het pand van Perron is niet van de Gemeente Rotterdam, dat is van een andere ondernemer, die ook zijn nek uitsteekt in de stad. Die zat met een leeg pand en zegt ‘als jij er iets leuks mee doet, prima. Maar als wij morgen de stekker eruit trekken, dan doen we dat’. Dat is hetzelfde als een via leegstandsbeheer wonende student in de stad; als die besluit om er een mooie vloer in te zetten en muren te behangen dan is dat een investeren zonder zekerheid. In ruil daarvoor betaalt hij minder huur dan marktconform. Dat heb ik bij Perron ook gedaan.

openbare brief aan wethouder Laan, najaar 2011 verspreid door Rotterdam
openbare brief aan wethouder Laan, najaar 2011 verspreid door Rotterdam

Wat is jouw visie op de huidige staat van Rotterdam podiumstad?
Drama. Dat was al toen Watt open ging met Iggy Pop, en dat is nooit anders geweest. De gemeente is daar de oorzaak van, daar begint het beleid. De gemeente had het pand aan de Kruiskade moeten kopen en die niet voor vijf ton per jaar moeten verhuren aan stichting CAR, maar volgens marktconforme voorwaarden moeten verhuren en geluidsdicht moeten maken. Als je naar het dossier WATT/Nighttown kijkt…ze hebben dat pand aan Fons Burger verkocht voor een symbolische gulden, toen weer teruggekocht voor tonnen, daarna weer verkocht aan Fons Burger en het wéér verkocht. De enige die er rijk van zijn geworden, zijn de vastgoedjongens.
Met jouw oplossing was WATT met andere woorden nog open geweest?
Ja. Watt is niet gesloten omdat de stichting failliet is gegaan, Watt is gesloten omdat de burgemeester de exploitatievergunning heeft ingetrokken, omdat ze niet voldeden aan de eisen van DCMR (provinciale dienst, belast met onder veel meer geluidsoverlast, red.). Dat is heel stom, want het ene gedeelte van de gemeente geeft een exploitatievergunning en het andere pakt het weer af. Terwijl daar het geld van diezelfde gemeente in zit.
In jouw verhaal lijkt het hele verhaal Rotterdam podiumstad samen te vallen met Watt. Maar als ik Watt buiten beschouwing laat, wat zijn daar dan de kansen?
De kans ís dat lege gebouw aan de Kruiskade. Dat ligt op een steenworp van CS en het heeft juist de capaciteit om die paar bandjes naar Rotterdam te trekken die niet in de Ziggo Dome staan of in de Heineken Music Hall. Dat pand moet de gemeente opkopen, zoals gezegd geluidsdicht maken en vervolgens een stichting daar popconcerten laten aanbieden. En ze moeten het tijd gunnen. Rotterdam wil binnen een jaar een goed draaiend podium hebben, maar zo werkt dat niet. Dat moet groeien en dat kan gerust twee tot vier jaar duren.
Is het een gemis dat de Nieuwe Oogst haar deuren sluit?
Ja, imagoschade. Niet qua podium. Als jij tien hiphoppertjes kan vinden die daarover gehuild hebben en die niet op de loonlijst stonden, dan vind ik het knap. De enige twee concerten die uitverkocht waren zijn Gers Pardoel en de Jeugd van Tegenwoordig. Terwijl het voor de ‘urban community’ was.
Ze hadden ook een opdracht meegekregen voor een satellietfunctie.
Die leek van de grond af te komen, ze programmeerden verschillende activiteiten, maar het geld raakte op. Ze wisten dat ze geld moesten verdienen, altijd een uitdaging voor een stichting. Dus toen moesten ze commercieel gaan programmeren. Voor ons was het de druppel toen ze techno gingen programmeren. Toen stond er op een programma van dertigduizend euro 80 man publiek. Dan gaan ze niet alleen vals concurreren door commercieel programma, dan gaan ze het ook verzieken voor de rest van de stad.
Zou jij je als ondernemer wagen aan die popsector?
Nee, het is niet mijn vak. Ik doe wezenlijk andere dingen en mijn sector, de dancesector, is commercieel wel interessant. Qua popsector vallen we in Rotterdam in herhaling, het zijn telkens dezelfde figuren die het verknoeien. Die hebben hun kans gehad, gun het iemand anders.
Wie zou jij voordragen?
Ik vind dat die jongens van Bird goed bezig zijn. Jonge mensen die geen CV met zes failliete projecten achter hun naam hebben staan. Ik zeg: geef die jongens een kans.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Cultuurplan 2025-2028: “Het zegt wel iets over de kwaliteit van het advies in Rotterdam. Die is ondermaats”

  • Kunst en Cultuur

  Het adviesrapport voor het Cultuurplan, waarin staat welke Rotterdamse culturele instellingen hoeveel subsidie krijgen de komende vier jaar, is gepubliceerd. Er waren 140 aanvragen. Vers Beton vroeg vijf instellingen om een reactie op het advies. “Ik ben echt heel erg boos, de willekeur lijkt heel groot.”

 • ‘Stukjes’ oude Tramhuis

  • Kunst en Cultuur

  Wie laatst over het Eendrachtsplein liep, zag hoe het oude Tramhuis werd ontmanteld. Na een langdurige ijzeren omhelzing van bouwhekken met foto’s van weleer, wordt het de komende tijd gerestaureerd om terug te keren als stadswandelingenkiosk. Net als iedere Rotterdammer heeft ook Astrid Standhardt herinneringen aan het markante gebouwtje.

 • Winnaar Dutilhprijs: het verhaal van Leen Sanders, een Rotterdamse bokser in Auschwitz

  • Kunst en Cultuur

  De jury had een zware dobber aan de Dutilhprijs van 2024. Waar de één een absolute winnaar herkende, vond de ander dat het niet eens op de shortlist paste. Maar ze kwamen eruit: Erik Brouwer won met zijn boek Leen Sanders, een bokser die levens redde in Auschwitz.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures