Ga naar de inhoud

Rotterdam: schitterende stad aan de Rijn

Vincent wil voorgoed het grootste Rotterdamse misverstand uit de wereld helpen: dat Rotterdam aan de Maas ligt. Hij roept Rotterdammers op voortaan de daadwerkelijke levensader van de stad te omarmen: De Rijn.

Rijnhaven
De Rijnhaven doet zijn naam recht beeld: Roel Groeneveld

Het leven van een neuroot is niet gemakkelijk. Als een schim hangt de neurose de hele dag om je heen, die zich bij mij nog wel eens kenbaar wil maken aan de hand van een colére op het gebied van flagrante misverstanden, die desalniettemin door veel mensen voor waar aangenomen worden. Een goed voorbeeld is het eeuwig weerkerende misverstand over de ‘onbevlekte ontvangenis’ van Maria. Al te vaak lees je de nonsens dat dit zou betekenen dat Maria zwanger raakte zonder seks te hebben gehad.

Flauwekul. De ‘onbevlekte ontvangenis’ betekent dat Maria zonder zonden op de aarde is gekomen en dat zij daardoor als enige ‘geschikt’ was om het kind van God te mogen dragen. Over de wijze van conceptie hoeven we ons geen illusies te maken; Joseph’s boys could swim.

Tijdens een prachtige dag langs het water aan de Boompjes (waar sinds kort een alleraardigst grasperk is aangelegd) sloeg de neurose genadeloos toe. Terwijl ik trots mijn stad aanschouwde tikte de schim me op de schouder; dat het toch godgeklaagd is dat je overal moet lezen en horen dat Rotterdam aan de Maas zou liggen!? En dat ik daar nu toch eindelijk eens iets aan zou moeten proberen te veranderen. Vandaar dit stuk, waarin ik deze stad ga oproepen eens komaf te maken met een foutief verhaal en recht te doen aan zijn daadwerkelijke levensader: de Rijn.

Ga maar na: de Maas, die in Frankrijk ontspringt, loopt via echte Maassteden als Luik, Maastricht en Roermond uiteindelijk uit in het Hollands Diep, ten zuiden van Dordrecht. Rotterdam heeft daar echt niets mee te maken.

Slimmeriken zullen nu misschien willen opwerpen dat niemand beweert dat Rotterdam aan de Maas ligt, maar aan de Nieuwe Maas, zoals inderdaad de officiële naam luidt van het deel van de rivier die deze stad in Noord en Zuid verdeelt. Dat zou de term ‘Maasstad’ ook voor Rotterdam rechtvaardigen. Deze stelling kunnen we zonder veel moeite naar de prullenbak verwijzen. De Nieuwe Maas is een bestuursmatige term voor het laatste deel van de Rijn, alvorens die aan de hand van de Nieuwe Waterweg de Noordzee instroomt. De Nieuwe Maas ontspringt helemaal nergens en is slechts de optelsom van de rivieren Lek (daarover zo meer) en één van de paar IJssels die ons land telt. In beide gevallen onbeduidende riviertjes, zonder al te veel stroming. Daarmee ga je echt de Noordzee niet halen in een tempo dat een stad als Rotterdam nu eenmaal nodig heeft.

De kwintessens van deze verhandeling is de eerder benoemde Lek. De Rijn gaan we in Nederland namelijk zonder heel aanwijsbare reden vanaf Nieuwegein ‘Lek’ noemen. De waarheid is dat het dezelfde rivier is. De ongekende stroom- en wilskracht van de Rijn deed de rivier ontspringen in de Zwitserse Alpen om via Liechtenstein en Duitsland bij Lobith ons land binnen te slaan en uiteindelijk dwars door Rotterdam uit te monden in zee. In een gebied dat niet voor niets RIJNmond heet.

Vandaar de volgende oproep: laten we de Rijn beginnen te omarmen als stad. Het is díe rivier die het achterland naar de rest van Europa mogelijk maakte voor de in de twintigste eeuw ontstane wereldhaven waar we ook nu nog de vruchten van plukken. Een samenloop van omstandigheden die zonder de Rijn niet mogelijk zou zijn geweest.

Die suffe Maas mogen ze in Limburg houden, maar laat ons allen uitroepen: Rotterdam, schítterende stad aan de Rijn!

Al 30 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures