Vincent wil voorgoed het grootste Rotterdamse misverstand uit de wereld helpen: dat Rotterdam aan de Maas ligt. Hij roept Rotterdammers op voortaan de daadwerkelijke levensader van de stad te omarmen: De Rijn.
Het leven van een neuroot is niet gemakkelijk. Als een schim hangt de neurose de hele dag om je heen, die zich bij mij nog wel eens kenbaar wil maken aan de hand van een colére op het gebied van flagrante misverstanden, die desalniettemin door veel mensen voor waar aangenomen worden. Een goed voorbeeld is het eeuwig weerkerende misverstand over de ‘onbevlekte ontvangenis’ van Maria. Al te vaak lees je de nonsens dat dit zou betekenen dat Maria zwanger raakte zonder seks te hebben gehad.
Flauwekul. De ‘onbevlekte ontvangenis’ betekent dat Maria zonder zonden op de aarde is gekomen en dat zij daardoor als enige ‘geschikt’ was om het kind van God te mogen dragen. Over de wijze van conceptie hoeven we ons geen illusies te maken; Joseph’s boys could swim.
Tijdens een prachtige dag langs het water aan de Boompjes (waar sinds kort een alleraardigst grasperk is aangelegd) sloeg de neurose genadeloos toe. Terwijl ik trots mijn stad aanschouwde tikte de schim me op de schouder; dat het toch godgeklaagd is dat je overal moet lezen en horen dat Rotterdam aan de Maas zou liggen!? En dat ik daar nu toch eindelijk eens iets aan zou moeten proberen te veranderen. Vandaar dit stuk, waarin ik deze stad ga oproepen eens komaf te maken met een foutief verhaal en recht te doen aan zijn daadwerkelijke levensader: de Rijn.
Ga maar na: de Maas, die in Frankrijk ontspringt, loopt via echte Maassteden als Luik, Maastricht en Roermond uiteindelijk uit in het Hollands Diep, ten zuiden van Dordrecht. Rotterdam heeft daar echt niets mee te maken.
Slimmeriken zullen nu misschien willen opwerpen dat niemand beweert dat Rotterdam aan de Maas ligt, maar aan de Nieuwe Maas, zoals inderdaad de officiële naam luidt van het deel van de rivier die deze stad in Noord en Zuid verdeelt. Dat zou de term ‘Maasstad’ ook voor Rotterdam rechtvaardigen. Deze stelling kunnen we zonder veel moeite naar de prullenbak verwijzen. De Nieuwe Maas is een bestuursmatige term voor het laatste deel van de Rijn, alvorens die aan de hand van de Nieuwe Waterweg de Noordzee instroomt. De Nieuwe Maas ontspringt helemaal nergens en is slechts de optelsom van de rivieren Lek (daarover zo meer) en één van de paar IJssels die ons land telt. In beide gevallen onbeduidende riviertjes, zonder al te veel stroming. Daarmee ga je echt de Noordzee niet halen in een tempo dat een stad als Rotterdam nu eenmaal nodig heeft.
De kwintessens van deze verhandeling is de eerder benoemde Lek. De Rijn gaan we in Nederland namelijk zonder heel aanwijsbare reden vanaf Nieuwegein ‘Lek’ noemen. De waarheid is dat het dezelfde rivier is. De ongekende stroom- en wilskracht van de Rijn deed de rivier ontspringen in de Zwitserse Alpen om via Liechtenstein en Duitsland bij Lobith ons land binnen te slaan en uiteindelijk dwars door Rotterdam uit te monden in zee. In een gebied dat niet voor niets RIJNmond heet.
Vandaar de volgende oproep: laten we de Rijn beginnen te omarmen als stad. Het is díe rivier die het achterland naar de rest van Europa mogelijk maakte voor de in de twintigste eeuw ontstane wereldhaven waar we ook nu nog de vruchten van plukken. Een samenloop van omstandigheden die zonder de Rijn niet mogelijk zou zijn geweest.
Die suffe Maas mogen ze in Limburg houden, maar laat ons allen uitroepen: Rotterdam, schítterende stad aan de Rijn!
Al 30 reacties — discussieer mee!
Als we toch bezig zijn… In Wijk bij Duurstede staat de Rijn-Lek molen. Vanaf daar heet de Rijn opeens de Lek, ik weet niet waarom.
Leuk stuk Vincent. Ik kan me wel vinden in je manier van denken. Daarom heb ik ook nog een dingetje voor je: Weet jij wel zeker dat de Rijn bij Lobith ons land binnenstroomt? zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Lobith
En MAASsluis ligt dan sinds 1340 aan de Rijn? En is ook niet gelegen in het MAASland wat al sinds 985 bestaat? Mooi bedacht dit verhaal, dat zeker.
Tja, dat zijn twee volkomen irrelevante zaken die je te berde brengt, ben ik bang Maassluis en ook het weer geheel elders gelegen Maasland is vernoemd naar het oude Maesland. Dat er dik 1000 jaar geleden vertakkingen waren die inmiddels al lang en breed niet meer bestaan; dat zal best. Maar de moderne stad Rotterdam ligt al honderden jaren in de monding van de rivier die wij kennen als de Rijn. Zo simpel liggen de zaken.
Maasland heette vroeger Maselant en lag aan de monding van de Maas.
Volgens mij toch niet zo irrelevant, Maassluis ligt aan dezelfde rivier als Rotterdam en die noemen we al zoals je schrijft dik duizend jaar de Maas. Ik zeg: “Houden zo!”
Dit beeld uit 1421 zal opheldering verschaffen!
http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Groote_Waard.jpg&filetimestamp=20081010072007
Gezien de vertakking van de Rijn kun je onmogelijk zeggen dat Rotterdam aan ‘de Rijn’ ligt. Het meeste water van de Rijn stroomt via de Waal naar het Hollandsch Diep. Het water dat langs Rotterdam stroomt is weliswaar grotendeels afkomstig van de Rijn, maar dat noemde men vroeger ‘Merwe’. Sinds een paar honderd jaar heet het ‘Maas’ of ‘Nieuwe Maas’. Rotterdam ligt dus aan de Maas en niet aan de Rijn. Dat het niet dezelfde Maas is als bij Maastricht is niet relevant.
Verdomd interessant!
Dat de helft van de stad is vernoemd naar de Rijn compenseert weer iets. (Radio Rijnmond, Politie Regio Rijnmond, etc.)
“De geboorte van Jezus Christus was nu aldus; want als Maria, Zijn moeder, met Jozef ondertrouwd was, eer zij samengekomen waren, werd zij zwanger bevonden uit de Heiligen Geest.” Mattheus 1: 18-19
“En maria zeiden tot den engel: Hoe zal dat wezen, dewijl ik geen man bekenne? En de engel, antwoordende, zeide tot haar: De Heilige Geest zal over u komen, en de kracht de Allerhoogsten zal u overschaduwen; daarom ook (sic), dat Heilige, Dat uit u geboren zal worden, zal Gods Zoon genaamd worden.” Lukas 34-35
Volgens mij was dat in Bethlehem en niet in Rotterdam, beetje off-topic Joseph! 🙂
Toch wel grappig om te zien hoeveel reacties dit topic te weeg brengt, het speelt in elk geval wel!
Precies mijn bedoeling!
Godallemachtig. Ik had een simpele vraag en dito antwoord verwacht. Er staat een ogenschijnlijke makkelijke vraag in een quizje in de Volkskrant : “ligt R’dam nu ja of nee aan de Maas”. Er gaat een wereld voor mij open. Trouwens: tussen waar de Lek begint en de Rijn zoals die bij Lobith of SpIjck ons land binnenkomt zit ook nog een heel stuk dat ze ooit gegraven hebben richting Arnh (Pannerdens kanaal!?).
Elke keer als ik de naam Rotterdam tegenkom, is het eerste wat ik denk: daar wonen die sufferds die denken dat ze aan de Maas wonen en nooit verder hebben gekeken, zodat ze zouden zien dat ze helemaal niet aan de Maas wonen. Onvoorstelbaar dom en daardoor verstevigt het beeld van de domme Rotterdammers tegenover de slimme Hagenezen en Amsterdammers. Gelukkig is er nog één Rotterdammer die slim genoeg is om ’t aan te kaarten.
Onderschat de Rotterdammer niet Henri, echt: niet onderschatten!
Volgens mij gaat het meeste water er via Dordrecht uit. Die zijn geen Rijnstad, geen Waalstad maar een Drechtstad. Ik hoor ze er nooit over maar die hebben dan ook geen vers beton
ik had de wikipedia aangepast met rotterdam in plaats van maastricht als grootste stad aan de maas.
ik kreeg een waarschuwing.
Kun je ook mensen uit Rotterdam verbannen? Zo ja, dan die Vincent: ROTTERDAM KONINGIN VAN DE MAAS
Beter ga je dit verhaal effe in Alphen, Katwijk en Hazerswoude rijndijk vertellen.
Daarnaast is erasmusbrug ook niet echt een zwaan en heet de kuip eigenlijk stadion feijenoord.
Als wij het de fukking maas noemen dan is het de maas.
Overigens heb je natuurlijk helemaal gelijk 😉
Interessant, dat wist ik eigenlijk niet! Kon het niet laten even op Wikipedia te kijken, en waarempel. Daar ook nog een historisch perspectief: ‘vroeger’ was Rotterdam wel degelijk een Maasstad. http://nl.wikipedia.org/wiki/Rotterdam#Maasstad
Vanaf Nieuwegein heet het de Lek omdat de Oude Rijn daar aftakt richting de eerder genoemde Alphen/Katwijk/Hazerswoude. Ook was hier vroeger de afsplitsing naar de Hollandsche IJssel (was vroeger dus ook eigenlijk de Rijn)
Daarnaast komt de Rijn sinds kort ons land binnen bij Spijk!
Ligt Rotterdam trouwens ook niet gewoon aan de Rotte?
Haha, Diego, ja natuurlijk ligt Rotterdam óók en vooral aan de Rotte. En ja de Lek is een samengang van rivieren, maar hoe dan ook: de Rijn is daar machtig in!
Een van mijn andere stokpaardjes is dan ook dat geen enkele Rotterdammer de Erasmusbrug ‘de Zwaan’ noemt. De Kuip is weer een heel ander verhaal, dat is een gerechtvaardigde en door iedereen ‘omarmde’ bijnaam, zoals Koopgoot en Het Kasteel. Maas is gewoon een foutief gebruik van het woord.
Verder: juist hier moet je dit verhaal vertellen, Jeroen. Juist hier!
“Like”.
Rotterdam: schitterende stad aan de Rijn, de Rotte en de Maas!
Dat komt doordat ‘de politiek’ of misschien ‘de intelligentsia’ ook ineens de bijnamen gaan verzinnen, soms zelfs met een wedstrijd. “Ja”, denk ik dan, “zo werkt dat niet”.
Kuip en Koopgoot zegt iedereen, niemand zegt “Zwaan” en ik stel voor dat we die loopbrug naar Katendrecht ook een eigen naam geven ipv de ‘opgelegde’ bijnaam (Hoerenloper, meen ik?).
Warhoofd Cardinaal verwart de rivier met het water dat er door heen stroomt. Als je uit de kraan een glas water tapt wordt het glas ook geen kraan. De bedding is de rivier en niet het Rijnwater dat er door heen stroomt. De Rijn stroomt bij Wijk bij Duurstede als Kromme Rijn door Utrecht en dan als Oude Rijn door Leiden en dan bij Katwijk in zee. Evenzo passeert de Oude Maas bij Dordrecht langs Hoogvliet naar Vlaardingen en Maassluis en dan de zee in. Kanalen gravende Romeinen en Hollanders hebben deze rivierlopen nog al beïnvloed en vooral het zeewater dat de Hollandse delta die we Rijnmond noemen in en uitstroomt heeft de zaak sterk veranderd. Zo is Rotterdam ontstaan aan het veenriviertje Rotte waar die een zijrivier van de Maas instroomde.