Ga naar de inhoud

Rotterdam: schitterende stad aan de Rijn

Vincent wil voorgoed het grootste Rotterdamse misverstand uit de wereld helpen: dat Rotterdam aan de Maas ligt. Hij roept Rotterdammers op voortaan de daadwerkelijke levensader van de stad te omarmen: De Rijn.

Rijnhaven
De Rijnhaven doet zijn naam recht beeld: Roel Groeneveld

Het leven van een neuroot is niet gemakkelijk. Als een schim hangt de neurose de hele dag om je heen, die zich bij mij nog wel eens kenbaar wil maken aan de hand van een colére op het gebied van flagrante misverstanden, die desalniettemin door veel mensen voor waar aangenomen worden. Een goed voorbeeld is het eeuwig weerkerende misverstand over de ‘onbevlekte ontvangenis’ van Maria. Al te vaak lees je de nonsens dat dit zou betekenen dat Maria zwanger raakte zonder seks te hebben gehad.

Flauwekul. De ‘onbevlekte ontvangenis’ betekent dat Maria zonder zonden op de aarde is gekomen en dat zij daardoor als enige ‘geschikt’ was om het kind van God te mogen dragen. Over de wijze van conceptie hoeven we ons geen illusies te maken; Joseph’s boys could swim.

Tijdens een prachtige dag langs het water aan de Boompjes (waar sinds kort een alleraardigst grasperk is aangelegd) sloeg de neurose genadeloos toe. Terwijl ik trots mijn stad aanschouwde tikte de schim me op de schouder; dat het toch godgeklaagd is dat je overal moet lezen en horen dat Rotterdam aan de Maas zou liggen!? En dat ik daar nu toch eindelijk eens iets aan zou moeten proberen te veranderen. Vandaar dit stuk, waarin ik deze stad ga oproepen eens komaf te maken met een foutief verhaal en recht te doen aan zijn daadwerkelijke levensader: de Rijn.

Ga maar na: de Maas, die in Frankrijk ontspringt, loopt via echte Maassteden als Luik, Maastricht en Roermond uiteindelijk uit in het Hollands Diep, ten zuiden van Dordrecht. Rotterdam heeft daar echt niets mee te maken.

Slimmeriken zullen nu misschien willen opwerpen dat niemand beweert dat Rotterdam aan de Maas ligt, maar aan de Nieuwe Maas, zoals inderdaad de officiële naam luidt van het deel van de rivier die deze stad in Noord en Zuid verdeelt. Dat zou de term ‘Maasstad’ ook voor Rotterdam rechtvaardigen. Deze stelling kunnen we zonder veel moeite naar de prullenbak verwijzen. De Nieuwe Maas is een bestuursmatige term voor het laatste deel van de Rijn, alvorens die aan de hand van de Nieuwe Waterweg de Noordzee instroomt. De Nieuwe Maas ontspringt helemaal nergens en is slechts de optelsom van de rivieren Lek (daarover zo meer) en één van de paar IJssels die ons land telt. In beide gevallen onbeduidende riviertjes, zonder al te veel stroming. Daarmee ga je echt de Noordzee niet halen in een tempo dat een stad als Rotterdam nu eenmaal nodig heeft.

De kwintessens van deze verhandeling is de eerder benoemde Lek. De Rijn gaan we in Nederland namelijk zonder heel aanwijsbare reden vanaf Nieuwegein ‘Lek’ noemen. De waarheid is dat het dezelfde rivier is. De ongekende stroom- en wilskracht van de Rijn deed de rivier ontspringen in de Zwitserse Alpen om via Liechtenstein en Duitsland bij Lobith ons land binnen te slaan en uiteindelijk dwars door Rotterdam uit te monden in zee. In een gebied dat niet voor niets RIJNmond heet.

Vandaar de volgende oproep: laten we de Rijn beginnen te omarmen als stad. Het is díe rivier die het achterland naar de rest van Europa mogelijk maakte voor de in de twintigste eeuw ontstane wereldhaven waar we ook nu nog de vruchten van plukken. Een samenloop van omstandigheden die zonder de Rijn niet mogelijk zou zijn geweest.

Die suffe Maas mogen ze in Limburg houden, maar laat ons allen uitroepen: Rotterdam, schítterende stad aan de Rijn!

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Ingezonden brief

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De column van Daphne Bakker afgelopen week deed wat stof opwaaien. Zo ontving de redactie een brief van Wouter Vanstiphout en Michelle Provoost van de Independent School for the City waarin zij reageren op het stuk van Bakker.

 • Een boek uitgeven over de architect van het gebouw dat je gaat slopen, heet in het Surinaams ‘dikatie’

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Daphne Bakker vraagt zich vertwijfeld af hoe het kan dat Nanne de Ru, sloper van Pompenburg, ook de uitgever is van een boek over de architect van het gebouw: Carel Weeber. Tijdens de boekpresentatie raakt ze verward: er wordt gefluisterd dat de sloop van Pompenburg niet doorgaat.

 • Ruim 460.000 Rotterdammers wonen in huizen met risico op oververhitting

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Huizen die hun hitte niet kwijt kunnen vormen een risico voor de gezondheid. Volgens de huidige bouweisen zouden deze woningen niet meer gebouwd mogen worden. Toch woont maar liefst 70% van de Rotterdammers in zo’n huis, waaronder bijna 70.000 ouderen voor wie hitte extra gevaarlijk is, blijkt uit onderzoek van Vers Beton en Investico.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures