Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

WORM heeft aangekondigd te stoppen met de programmering omdat ze te weinig geld krijgen in het nieuwe cultuurplan van de gemeente. Ondernemer Léon van Geest is fan van WORM maar hij begrijpt niet waarom vier ton te weinig is. Hij stelt voor dat ze doen waar ze goed in zijn: zélf inventieve en verrassende ideeën verzinnen.
Het woensdag gepresenteerde verdelingsvoorstel betekent het einde van WORM. Dat is doodzonde, want het is één van de leukste culturele instellingen van Rotterdam, en ze zitten sinds een jaar in een fantastisch nieuw pand in het bruisend culturele hart van de stad. Er rest ze niets anders “dan een verhuurschuur te worden”. Het is verschrikkelijk dat ze van de gemeente in plaats van de 404.000 euro voorheen, nu nog maar jaarlijks vier ton krijgen voor de aankomende cultuurplanperiode van vier jaar.
Het is crisis in de kunsten, en zeker in Rotterdam: 20% bezuinigen, bijna alle instellingen moeten inleveren en sommigen moeten zelfs sluiten. Zo ook WORM. En dat terwijl die stomme gemeente net flink geïnvesteerd heeft in dat veel te mooie en veel te grote pand op die veel te dure locatie. Dus zit WORM met veel te hoge huurlasten en is wat ze hadden niet langer genoeg om te doen wat ze willen.
En wat wil WORM? “Avant-gardistisch recreëren middels risicovolle programmering”. Dat doen ze al jaren, dat doen ze goed en daarmee trokken ze jaarlijks 15.000 bezoekers die dat heel leuk vinden. In het nieuwe pand zullen er ongetwijfeld jaarlijks veel meer bezoekers komen, en die bezoekers willen allemaal graag een kaartje kopen, en bier drinken en zullen zo extra inkomsten genereren voor WORM.
Ik ben één van die bezoekers, en ik wil als dat nodig is graag de straat op om ervoor te zorgen dat WORM kan blijven bestaan. Maar ik weiger te geloven dat je voor vier ton niets risicovols kan programmeren. Op haar website stelt WORM dat er sprake is van een teruggang van 53%. Terwijl de bijdrage van de gemeente volgens het Rotterdamse cultuurplan nagenoeg hetzelfde blijft. De totale overheidssubsidie is minder geworden omdat de landelijke subsidie-aanvraag niet is gehonoreerd. Maar daar wordt door de instelling met geen woord over gerept. Dat er landelijk ook flink bezuinigd wordt op cultuur kan toch, hoe vervelend ook, niet als een verrassing komen voor WORM.
WORM heeft vorig jaar Stager ontwikkeld, een alles-in-1 eventplanner, relatiebeheer- en ticketsysteem voor podia, festivals en theaters. Ik heb daar een korte en veelbelovende presentatie van gezien, zouden ze dat niet kunnen vermarkten om extra inkomsten te genereren? En een verhuurschuur hoeft toch niet enkel aan PVV-congressen en havenbaronbijeenkomsten te worden verhuurd? Zijn er geen leuke partners te vinden om mee te avantgarderen? Er is al een samenwerking met Roodkapje op handen waarvoor er binnen het cultuurplan nog eens 62.000 euro (bovenop de vier ton) is vrijgemaakt. Dat lijkt me een fantastisch begin.
Wat WORM nu doet is politiek bedrijven, en kijken wat er nog te halen valt bij wat hun laatste strohalm is: de gemeenteraad. Jongens, de koek is op. WORM, ik zou veel liever zien dat jullie je energie steken in waar jullie zo goed in zijn: met geweldige inventieve en verrassende ideeën komen. Je hebt helaas niet meer de luxe en vrijheid om precies te doen wat je wilt. Wellicht is het dan een idee om te kijken wat je hebt en wat je daar voor geweldigs mee kunt doen. Je hebt een fantastisch track-record, een trouwe achterban, een bizar mooi en bruikbaar pand op een waanzinnige locatie, en voor de komende 4 jaar, 33.333 euro per maand aan subsidie. Als je daar helemaal niets mee kunt, kan de tent beter dicht en kan het geld wellicht voor iets anders beschikbaar gesteld worden. Er zijn veel Rotterdamse instellingen die met een deel van jullie toegekende subsidie op dit moment heel blij zouden zijn.
Iemand nog een leuk idee voor vier ton?
Of interesse in een geweldig pand in de Witte de With?

Het nieuwe onderkomen van WORM
Het nieuwe onderkomen van WORM


Wordt vervolgd: een interview van Vers Beton met WORM staat in de planning.
Meer lezen van gastredacteur Léon van Geest? Hij schreef eerder voor Vers Beton over het Stadsinitiatief: ‘groots en visieloos’

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

0

Léon van Geest

Léon van Geest is directeur van de Rotterdamse Dakendagen en moderator in de stad op het gebied van culturele en stedenbouwkundige ontwikkelingen.

Profiel-pagina