Ga naar de inhoud

Vier ton is niet genoeg

WORM heeft aangekondigd te stoppen met de programmering omdat ze te weinig geld krijgen in het nieuwe cultuurplan van de gemeente. Ondernemer Léon van Geest is fan van WORM maar hij begrijpt niet waarom vier ton te weinig is. Hij stelt voor dat ze doen waar ze goed in zijn: zélf inventieve en verrassende ideeën verzinnen.
Het woensdag gepresenteerde verdelingsvoorstel betekent het einde van WORM. Dat is doodzonde, want het is één van de leukste culturele instellingen van Rotterdam, en ze zitten sinds een jaar in een fantastisch nieuw pand in het bruisend culturele hart van de stad. Er rest ze niets anders “dan een verhuurschuur te worden”. Het is verschrikkelijk dat ze van de gemeente in plaats van de 404.000 euro voorheen, nu nog maar jaarlijks vier ton krijgen voor de aankomende cultuurplanperiode van vier jaar.
Het is crisis in de kunsten, en zeker in Rotterdam: 20% bezuinigen, bijna alle instellingen moeten inleveren en sommigen moeten zelfs sluiten. Zo ook WORM. En dat terwijl die stomme gemeente net flink geïnvesteerd heeft in dat veel te mooie en veel te grote pand op die veel te dure locatie. Dus zit WORM met veel te hoge huurlasten en is wat ze hadden niet langer genoeg om te doen wat ze willen.
En wat wil WORM? “Avant-gardistisch recreëren middels risicovolle programmering”. Dat doen ze al jaren, dat doen ze goed en daarmee trokken ze jaarlijks 15.000 bezoekers die dat heel leuk vinden. In het nieuwe pand zullen er ongetwijfeld jaarlijks veel meer bezoekers komen, en die bezoekers willen allemaal graag een kaartje kopen, en bier drinken en zullen zo extra inkomsten genereren voor WORM.
Ik ben één van die bezoekers, en ik wil als dat nodig is graag de straat op om ervoor te zorgen dat WORM kan blijven bestaan. Maar ik weiger te geloven dat je voor vier ton niets risicovols kan programmeren. Op haar website stelt WORM dat er sprake is van een teruggang van 53%. Terwijl de bijdrage van de gemeente volgens het Rotterdamse cultuurplan nagenoeg hetzelfde blijft. De totale overheidssubsidie is minder geworden omdat de landelijke subsidie-aanvraag niet is gehonoreerd. Maar daar wordt door de instelling met geen woord over gerept. Dat er landelijk ook flink bezuinigd wordt op cultuur kan toch, hoe vervelend ook, niet als een verrassing komen voor WORM.
WORM heeft vorig jaar Stager ontwikkeld, een alles-in-1 eventplanner, relatiebeheer- en ticketsysteem voor podia, festivals en theaters. Ik heb daar een korte en veelbelovende presentatie van gezien, zouden ze dat niet kunnen vermarkten om extra inkomsten te genereren? En een verhuurschuur hoeft toch niet enkel aan PVV-congressen en havenbaronbijeenkomsten te worden verhuurd? Zijn er geen leuke partners te vinden om mee te avantgarderen? Er is al een samenwerking met Roodkapje op handen waarvoor er binnen het cultuurplan nog eens 62.000 euro (bovenop de vier ton) is vrijgemaakt. Dat lijkt me een fantastisch begin.
Wat WORM nu doet is politiek bedrijven, en kijken wat er nog te halen valt bij wat hun laatste strohalm is: de gemeenteraad. Jongens, de koek is op. WORM, ik zou veel liever zien dat jullie je energie steken in waar jullie zo goed in zijn: met geweldige inventieve en verrassende ideeën komen. Je hebt helaas niet meer de luxe en vrijheid om precies te doen wat je wilt. Wellicht is het dan een idee om te kijken wat je hebt en wat je daar voor geweldigs mee kunt doen. Je hebt een fantastisch track-record, een trouwe achterban, een bizar mooi en bruikbaar pand op een waanzinnige locatie, en voor de komende 4 jaar, 33.333 euro per maand aan subsidie. Als je daar helemaal niets mee kunt, kan de tent beter dicht en kan het geld wellicht voor iets anders beschikbaar gesteld worden. Er zijn veel Rotterdamse instellingen die met een deel van jullie toegekende subsidie op dit moment heel blij zouden zijn.
Iemand nog een leuk idee voor vier ton?
Of interesse in een geweldig pand in de Witte de With?

Het nieuwe onderkomen van WORM
Het nieuwe onderkomen van WORM


Wordt vervolgd: een interview van Vers Beton met WORM staat in de planning.
Meer lezen van gastredacteur Léon van Geest? Hij schreef eerder voor Vers Beton over het Stadsinitiatief: ‘groots en visieloos’

Al 11 reacties — discussieer mee!

 • WORM heeft vorig jaar Stager ontwikkeld, een alles-in-1 eventplanner, relatiebeheer- en ticketsysteem voor podia, festivals en theaters. Ik heb daar een korte en veelbelovende presentatie van gezien, zouden ze dat niet kunnen vermarkten om extra inkomsten te genereren?

  Uhm… (Ik dacht: “Dat zal toch wel?” en verder was een twee minuten googlen.)

  En een verhuurschuur hoeft toch niet enkel aan PVV-congressen en havenbaronbijeenkomsten te worden verhuurd? Zijn er geen leuke partners te vinden om mee te avantgarderen?

  Daar is volgens mij nog wel het één en ander te halen. Ze zijn bij Worm wel erg streng in de avantgardeleer, terwijl er tussen de Rotown en Baroeg nog genoeg te halen valt.

 • Ben blij met je stuk, Leon! Tijd voor instellingen om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen in plaats van de overheid de schuld te geven van de ontstane tekorten. Budgetten reiken niet tot de hemel en organisaties zullen daar hun eigen consequenties aan moeten verbinden. Dat geldt ook voor Music Matters waar ik werk, een korting van ruim 35% t.o.v. eerdere jaren is fors. Maar schouders eronder en zoeken naar creatieve oplossingen om ons werk voort te zetten. Dat dat niet makkelijk is geef ik toe, maar met negativiteit bereik je meestal niet veel.
  We zullen zien hoe ontvankelijk de gemeenteraad is voor de noodkreten van Worm en anderen (Hofplein, Havenmuseum o.a.).

 • Beste Leon,

  Je wekt de suggestie dat we gekend zijn in je stuk, maar je hebt Joost alleen aangegeven dat je iets kritisch ging plaatsen. Wij hebben geen gelegenheid gekregen om te reageren – het stond er meteen al op.

  Zo zitten ook in je reactie weer tal van andere suggestieve opmerkingen en aannames. Het heeft weinig zin om hierover te blijven wissewassen, want het kwaad is al geschied. Ik wacht op Hilde.

 • Heel erg slecht nieuws; Worm, in mijn beleving nog steeds Dodorama, is geweldig. God, ik heb aan die plek veel muziek, herinneringen en een relatie van twee jaar overgehouden. Is er mogelijk een vriendenvereniging of een andere particuliere inspanning om te proberen Worm over de crisisjaren heen te tillen?

 • Beste Leon, beste Vers Beton,

  Erg jammer dat jullie zonder navraag te doen dit stuk publiceren. Het staat namelijk vol onjuistheden en verkeerde conclusies. De locatie is spotgoedkoop per m2, we verliezen wel 53% van onze subsidie, de gemeentelijke bijdrage is flink lager dan in 2012, de nationale subsidie van 316.000,- is gestopt, we MOESTEN als multidisciplinaire stichting aanvragen bij het fonds voor de eCultuur (nogal wiedes dat dat niet lukt), we hebben daar in eerdere berichtgeving wel “over gerept” en natuurlijk bedrijven we politiek, want het is onze laatste strohalm.

  We zijn verschrikkelijk hard bezig om minder afhankelijk te worden van subsidies. Maar dit is killing in het eerste jaar. Morgen om 14.00 uur komt eindredacteur Hilde langs. Misschien moet je meekomen zodat je de cijfers kunt zien. En dan een rectificatie schrijven, lijkt me.

  Tot morgen!

 • Beste Mike,

  Ik heb met Joost van PR gebeld alvorens ik dit stuk plaatste.

  Ik zou graag met Hilde meekomen, maar ik zit dan Vlieland. Maar mijn eindredacteur kan prima jouw antwoorden publiceren in een interview, en daarom komt Vers Beton ook langs.

  Feitelijke onjuistheden rectificeer ik graag.

  Ik dacht dat het een dure locatie was, maar als de m2-prijs spotgoedkoop is, zal ik dat rectificeren.

  Ik bestrijd nergens in mijn stuk dat jullie 53% achteruit gaan. Ik constateer alleen dat dat op jullie website staat.
  “Op haar website stelt WORM dat er sprake is van een teruggang van 53%.”

  Daaraan voeg ik toe dat dat niet komt door een verlaging van de gemeentelijke subsidie. Maar door het ontbreken van landelijke subsidie.
  “Terwijl de bijdrage van de gemeente volgens het Rotterdamse cultuurplan nagenoeg hetzelfde blijft. De totale overheidssubsidie is minder geworden omdat de landelijke subsidie-aanvraag niet is gehonoreerd.”

  Jij stelt “de gemeentelijke bijdrage is flink lager dan in 2012”.
  Als dat waar is hoor ik dat graag, want dat is een belangrijk punt in mijn verhaal. Volgens het Cultuurplan kregen jullie voorheen 404.000 euro en hebben jullie nu 400.000 euro toegewezen gekregen.
  Wat zijn de echte cijfers? dan verwerk ik die. Ik heb nu alleen de info uit het cultuurplan.

  Dat jullie nationale subsidie is gestopt vertel ik wel degelijk:
  “De totale overheidssubsidie is minder geworden omdat de landelijke subsidie-aanvraag niet is gehonoreerd.”

  Dat jullie moeilijk in een hokje zijn te plaatsen en verplicht bij het SfA onder e-cultuur (er is geen fonds voor de eCultuur) moesten aanvragen spijt mij om te horen. Ik snap dat het dat voor jullie niet makkelijker heeft gemaakt.

  Ik snap sowieso dat zoveel minder geld voor jullie niet leuk is, en dat gun ik jullie ook niet. Maar dat is niet het punt van mijn stuk. Ik denk dat 400.000 in deze tijd een hoop geld is en hoop dat jullie meer energie steken in het bedenken van inventieve oplossingen, dan in het hard schreeuwen dat jullie misdeeld zijn door de gemeente, terwijl (zoals jij zelf ook zegt) er voornamelijk een landelijke subsidie van 316.000 ontbreekt.

  Ik ben dus ook blij te horen dat jullie hard bezig zijn minder afhankelijk te worden van subsidies. En dat is vast niet makkelijk. Ik hoop van harte dat het lukt.

  Dus niet tot morgen,
  Wellicht vanavond een biertje na de Unie Late Night? (hebben het ook niet makkelijk)
  Of anders tot later op een leuke avond in Worm!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures