Ga naar de inhoud

Vier ton is niet genoeg

WORM heeft aangekondigd te stoppen met de programmering omdat ze te weinig geld krijgen in het nieuwe cultuurplan van de gemeente. Ondernemer Léon van Geest is fan van WORM maar hij begrijpt niet waarom vier ton te weinig is. Hij stelt voor dat ze doen waar ze goed in zijn: zélf inventieve en verrassende ideeën verzinnen.
Het woensdag gepresenteerde verdelingsvoorstel betekent het einde van WORM. Dat is doodzonde, want het is één van de leukste culturele instellingen van Rotterdam, en ze zitten sinds een jaar in een fantastisch nieuw pand in het bruisend culturele hart van de stad. Er rest ze niets anders “dan een verhuurschuur te worden”. Het is verschrikkelijk dat ze van de gemeente in plaats van de 404.000 euro voorheen, nu nog maar jaarlijks vier ton krijgen voor de aankomende cultuurplanperiode van vier jaar.
Het is crisis in de kunsten, en zeker in Rotterdam: 20% bezuinigen, bijna alle instellingen moeten inleveren en sommigen moeten zelfs sluiten. Zo ook WORM. En dat terwijl die stomme gemeente net flink geïnvesteerd heeft in dat veel te mooie en veel te grote pand op die veel te dure locatie. Dus zit WORM met veel te hoge huurlasten en is wat ze hadden niet langer genoeg om te doen wat ze willen.
En wat wil WORM? “Avant-gardistisch recreëren middels risicovolle programmering”. Dat doen ze al jaren, dat doen ze goed en daarmee trokken ze jaarlijks 15.000 bezoekers die dat heel leuk vinden. In het nieuwe pand zullen er ongetwijfeld jaarlijks veel meer bezoekers komen, en die bezoekers willen allemaal graag een kaartje kopen, en bier drinken en zullen zo extra inkomsten genereren voor WORM.
Ik ben één van die bezoekers, en ik wil als dat nodig is graag de straat op om ervoor te zorgen dat WORM kan blijven bestaan. Maar ik weiger te geloven dat je voor vier ton niets risicovols kan programmeren. Op haar website stelt WORM dat er sprake is van een teruggang van 53%. Terwijl de bijdrage van de gemeente volgens het Rotterdamse cultuurplan nagenoeg hetzelfde blijft. De totale overheidssubsidie is minder geworden omdat de landelijke subsidie-aanvraag niet is gehonoreerd. Maar daar wordt door de instelling met geen woord over gerept. Dat er landelijk ook flink bezuinigd wordt op cultuur kan toch, hoe vervelend ook, niet als een verrassing komen voor WORM.
WORM heeft vorig jaar Stager ontwikkeld, een alles-in-1 eventplanner, relatiebeheer- en ticketsysteem voor podia, festivals en theaters. Ik heb daar een korte en veelbelovende presentatie van gezien, zouden ze dat niet kunnen vermarkten om extra inkomsten te genereren? En een verhuurschuur hoeft toch niet enkel aan PVV-congressen en havenbaronbijeenkomsten te worden verhuurd? Zijn er geen leuke partners te vinden om mee te avantgarderen? Er is al een samenwerking met Roodkapje op handen waarvoor er binnen het cultuurplan nog eens 62.000 euro (bovenop de vier ton) is vrijgemaakt. Dat lijkt me een fantastisch begin.
Wat WORM nu doet is politiek bedrijven, en kijken wat er nog te halen valt bij wat hun laatste strohalm is: de gemeenteraad. Jongens, de koek is op. WORM, ik zou veel liever zien dat jullie je energie steken in waar jullie zo goed in zijn: met geweldige inventieve en verrassende ideeën komen. Je hebt helaas niet meer de luxe en vrijheid om precies te doen wat je wilt. Wellicht is het dan een idee om te kijken wat je hebt en wat je daar voor geweldigs mee kunt doen. Je hebt een fantastisch track-record, een trouwe achterban, een bizar mooi en bruikbaar pand op een waanzinnige locatie, en voor de komende 4 jaar, 33.333 euro per maand aan subsidie. Als je daar helemaal niets mee kunt, kan de tent beter dicht en kan het geld wellicht voor iets anders beschikbaar gesteld worden. Er zijn veel Rotterdamse instellingen die met een deel van jullie toegekende subsidie op dit moment heel blij zouden zijn.
Iemand nog een leuk idee voor vier ton?
Of interesse in een geweldig pand in de Witte de With?

Het nieuwe onderkomen van WORM
Het nieuwe onderkomen van WORM


Wordt vervolgd: een interview van Vers Beton met WORM staat in de planning.
Meer lezen van gastredacteur Léon van Geest? Hij schreef eerder voor Vers Beton over het Stadsinitiatief: ‘groots en visieloos’

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures