Ga naar de inhoud

“You keep it cool, we keep you fit”

Langzaam zakt ze door haar knieën. Met haar ene hand steunt ze op de grond terwijl ze met haar andere in de verte reikt. Zevenentachtig zonnige zomers hebben haar huid gebruind en gerimpeld. Ze zucht, er verschijnen lichte zweetdruppeltjes op haar voorhoofd en bovenlip. Mensen kijken mij beschuldigend aan. Ik kijk naar mijn buurvrouw wier waterige ogen oplichten wanneer ze gelukzalig het achterste pak yoghurt tevoorschijn tovert. “Deze is net wat langer houdbaar” verklaart ze.
We zijn in de supermarkt en hoewel ik haar makkelijk kan helpen heb ik ergens gelezen dat het beter is dat niet te doen. Een rondje winkelen is haar wekelijkse work-out, ik ga mee voor de morele support. We zijn pas halverwege de marathon als de cassière deze olympische prestatie beloont met extra bonuszegels. Zwaar beladen begint de tocht naar huis. Eenmaal terug in de flat wacht het laatste obstakel. Want tussen lift en galerij zitten altijd acht treden. Met samengeperste lippen laat mijn buurvrouw de volle boodschappenwagen de trap afknallen, eenmaal thuis ploft ze uitgeput neer op de bank.

Rolstoelen in het trappenhuis
Rolstoelen in het trappenhuis

De lift in onze Lijnbaanflat stopt tussen de verdiepingen, en ik dacht altijd dat dat uit geldbesparende overwegingen was. Maar nu blijkt dat de architecten in de jaren vijftig ontzettend gezonde trendsetters waren. Op een populaire dagelijkse architectuurwebsite las ik een artikel met de titel: “What Architecture can do for your health”. Het blijkt dat New York City ontwerpregels heeft opgesteld om beweging en gezondheid van haar inwoners te stimuleren. Naast de gebruikelijke voet- en fietspaden is er een hele checklist waarmee ontwerpers fysieke inspanning kunnen aanwakkeren. Zo worden architecten aangespoord om de verschillende verdiepingen van een gebouw te verbinden met een centraal en uitnodigend trappenhuis. De lift is bij voorkeur niet zichtbaar bij binnenkomst en stopt ook niet meer op elke etage. De campagne wordt versterkt met slogans als “burn calories not electricity”, waarmee de aan obesitas lijdende bevolking de lift uit en de trap op moet worden gedreven.
Het is een nobele taak dat architecten ook de verantwoordelijkheid nemen om gebruikers van hun gebouwen gezond en fit te houden. Toch moet er ook rekening worden gehouden met de realiteit: traptreden zijn helaas geen garantie voor een eeuwige jeugd. In het ruime trappenhuis van mijn flat vind ik het bewijs van stroeve gewrichten en ontkalkte botten. Hier geld het credo: “Rollen is het nieuwe lopen”, op elk bordes staat wel een rolstoel of rollator.
Bovenstaand voorval in de supermarkt speelde zich weken geleden af. Inmiddels heeft mijn buurvrouw huisarest. Een simpele struikelpartij zorgde ervoor dat ze de deur niet meer uit kan; acht treden scheiden haar van de rest van de wereld. Gelukkig weet ze soms iemand over te halen om een boodschap voor haar te doen. Plechtig kniel ik voor het koelvak, ik strek mijn arm uit en met enige inspanning pak ik het achterste pak yoghurt.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Cultuurplan 2025-2028: “Het zegt wel iets over de kwaliteit van het advies in Rotterdam. Die is ondermaats”

  • Kunst en Cultuur

  Het adviesrapport voor het Cultuurplan, waarin staat welke Rotterdamse culturele instellingen hoeveel subsidie krijgen de komende vier jaar, is gepubliceerd. Er waren 140 aanvragen. Vers Beton vroeg vijf instellingen om een reactie op het advies. “Ik ben echt heel erg boos, de willekeur lijkt heel groot.”

 • ‘Stukjes’ oude Tramhuis

  • Kunst en Cultuur

  Wie laatst over het Eendrachtsplein liep, zag hoe het oude Tramhuis werd ontmanteld. Na een langdurige ijzeren omhelzing van bouwhekken met foto’s van weleer, wordt het de komende tijd gerestaureerd om terug te keren als stadswandelingenkiosk. Net als iedere Rotterdammer heeft ook Astrid Standhardt herinneringen aan het markante gebouwtje.

 • Winnaar Dutilhprijs: het verhaal van Leen Sanders, een Rotterdamse bokser in Auschwitz

  • Kunst en Cultuur

  De jury had een zware dobber aan de Dutilhprijs van 2024. Waar de één een absolute winnaar herkende, vond de ander dat het niet eens op de shortlist paste. Maar ze kwamen eruit: Erik Brouwer won met zijn boek Leen Sanders, een bokser die levens redde in Auschwitz.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures