Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: bezuinigingen, UFO's en Tropicana

Op vrijdag bespreekt Vers Beton in deze commentaarrubriek het grote én het kleine nieuws van de stad. Uw Eerste Hulp bij de Vrijmibo, dát zijn de Beste Stuurlui. Deze week: een alternatief bezuinigingsvoorstel voor het ambtelijk apparaat, UFO’s in Spike City en een open brief aan Hamit Karakus.

Ambtenaren: verhuizen of baan kwijt

Het blijft een terugkerend onderwerp in deze commentaarrubriek: onze stad is blut. Overal wordt flink bezuinigd. Maar de gemeente geeft het ‘goede voorbeeld’: zo’n 2450 ambtenaren moeten eruit, waarmee ze 93 miljoen euro willen besparen op personeelskosten.
De Rotterdamse Rekenkamer waarschuwt nu dat de gemeente zich opnieuw verslikt in het feit dat de werkelijkheid geen Excelsheet is: de 93 miljoen worden niet gehaald met de manier waarop ze nu bezuinigen. Paul Hofstra van de rekenkamer adviseert daarom om drastischer te gaan schrappen in de hogere en duurdere functies.
Aangezien adviezen van meneer Hofstra niet altijd ter harte worden genomen, zijn we bij De Beste Stuurlui de slechtste niet om een zeer simpel doch effectief bezuinigingsvoorstel te doen: gooi al die werknemers die niet in Rotterdam wonen eruit. Ja, dan heb ik het over al die ambtenaren die wonen in Lansingerland, Barendrecht, Capelle a/d IJssel, Gouda, Zoetermeer, Rijswijk en weet ik het in welke gehuchten ze nog meer hun bedden hebben staan.
Voor de goede orde: hiermee heb je ruim 40% van alle Rotterdamse ambtenaren te pakken. Daarbij, een handig ambtelijk documentje leert ons dat hoe hoger de salarisschaal, hoe groter het aandeel medewerkers dat buiten Rotterdam woont. Zo’n maatregel zet dus zoden aan de dijk.
Als ze graag hun baan willen behouden, dan moeten ze maar verhuizen. Dat is goed voor onze huizenmarkt, goed voor onze middenstand én goed voor onze belastinginkomsten. Daarnaast, nu legt een medewerker gemiddeld 67 kilometer per week af om naar zijn werk te komen. Als ze in de stad wonen waar ze werken, zijn er dus minder reiskosten. Ook kunnen ze dan de fiets in plaats van de auto pakken en hebben we minder fijnstof en CO2 uitstoot. Alléén maar voordelen.
Toch lijkt me kostenbesparing niet eens het meest zwaarwegende argument. Laat onze ambtenaren eens écht de stad kennen waar ze voor werken. Laat ze door de Rotterdamse wijken lopen, de tram nemen, er boodschappen doen, een afspraak maken met een deelgemeentekantoor en hun kinderen naar school sturen. Ik heb zo het vermoeden dat een heleboel problemen opeens véél sneller zullen worden opgelost.
door Eeva Liukku

X-Files in Spike City

Als kind van de jaren ’90 ben ik opgegroeid met “The X-Files”. Monsters, onverklaarbare zaken en bovenal buitenaards leven. Elke week was zondagavond de voeding voor mijn fantasie.
In Spijkenisse is het echter de dagelijkse realiteit. In de afgelopen weken is het aantal waarnemingen explosief gestegen. Foto’s en video’s van de rode vuurbollen zijn het gesprek van de dag. Het houdt de gemoederen flink bezig en de zoektocht is begonnen. De Politie Rotterdam-Rijnmond zwijgt in alle talen en ook de luchtvaartpolitie geeft niet thuis; is het einde nabij?
Ondertussen gaan op de website van RTV Rijnmond en nujij.nl de gelovers en skeptici flink met elkaar in conclaaf. Volgens velen is dit een duidelijke aanwijzing voor dat wat de Maya’s voorspellen. Anderen geloven dat het de schuld is van Afrojack, als je een bekende inwoner hebt is dat uiteraard reden genoeg voor buitenaards bezoek. Natuurlijk worden de giftige wolken van de raffinaderijen ook niet vergeten.
Mocht Eyeworks in de komende jaren nog om verhalen verlegen zitten dan is dit een buitenkans. Johnny de Mol in de hoofdrol als ruimtevaarder en Carice van Houten in de vorm van vrouwelijke alien. Want elk jaar een oorlogsdrama is ook voorspelbaar. Hillywood heeft science fiction nodig, Spijkenisse is het bewijs.
door Gino van Weenen

De Beste Stuurlui
Illustratie

Beste Hamit,

Ooit, op een redelijk mooie zaterdagmiddag in april, zei je tegen mij nadat ik jou en een club Turkse gasten voor de zesde maal die week een verhaal had verteld, dat ik je voortaan best Hamit mocht noemen. Vandaar het tutoyeren. Als het een geste was die niet direct serieus en letterlijk opgevat diende te worden, dan spijt het me. Dan zal ik het voortaan gewoon bij ‘meneer Karakus’ houden. Beleefdheid is tenslotte wat ons onderscheidt van de beesten. Ik kan dat niet genoeg benadrukken.
Enfin.
Waar het mij om te doen is, is het volgende. Tropicana. Het voormalig ‘tropisch zwemparadijs’ staat alweer jaren niet zo heel erg te pronken langs de Maasboulevard. Nu zou de kogel door de kerk zijn. Allerlei plannen, uiteenlopend van erg onrealistisch (concerthal) tot wat meer realistisch (discotheek), zijn definitief van de baan.
De huidige eigenaar (met een naam zo spuuglelijk en kwintessentieel vastgoedachtig dat ik ‘m gelijk je-weet-wel-wie in “Harry Potter” niet zal uitspreken) heeft nu een besluit genomen. Voorts zijn zij van mening dat Tropicana verwoest dient te worden en dat er seniorenwoningen op de plek moeten verrijzen. En jij (of u, zie hierboven) zou hier instemmend op gereageerd hebben. Daarbij moest ik wel even slikken.
Komaan: seniorenwoningen! Alsof er nog niet genoeg kapitaalkrachtige oudjes in het centrum van deze stad wonen. Bovendien: weer een prestigieus appartementencomplex? Calypso is nog niet eens opgedroogd, Hamit. Te dicht tegen de zon vliegen is zo gebeurd. Ook een wethouder in Rotterdam is niet onaantastbaar.
Voor ik met mijn oplossing kom ga ik even terug naar de opening van Tropicana. Mijn god, de bomen leken nog tot de hemel te rijken, Hamit. De toenmalige eigenaar was Center Parcs, maar ik kan me vooral herinneren dat mensen het constant over ‘Sporthuis Centrum’ hadden. Een naam als een warme deken. Verder raakte mijn neef Sander Cardinaal in de openingsweek zijn twee voortanden kwijt doordat hij bepaald onzacht met de ‘rotsen’ tegenover de uitgang van de glijbaan in aanraking kwam. Later zijn die verplaatst. Het regende melktanden die week. Tja. We waren jong.
Mijn oplossing is simpel. We doen niets. Helemaal niets, en laten de tijd zijn werk doen. De gemeente koopt het pand, nodigt op een redelijk mooie zaterdagmiddag in april wat pers uit (ze mogen je vanaf dan best Hamit noemen) en jij zegt alleen: ‘Gaat uw gang, de deur staat open’.
Het pand zal eerst bezet worden door krakers, kunstenaars en andere opportunisten tot er niets meer gebeurt. De wind zal de ramen en deuren uit de sponningen slaan, mos zal kruipen over de ooit witte tegels en als een kadaver op de zeebodem zal het door de tijd en de elementen worden opgeslokt. Het zal ons en vele toekomstige generaties herinneren aan het feit dat een paradijs niet eeuwig kan duren. Dat de Hof van Eden ook onkruid kan herbergen. Op een goede dag, als jij en ik elkaar al lang niet meer tutoyeren en ergens zes voet onder de grond hetzelfde lot als Tropicana hebben ondergaan, stort het hele zooitje in elkaar en zal het water van de Rijn (ja, de Rijn) de gruzelementen uitspuwen in de Noordzee.
En dan, alleen dan mag er eventueel iets nieuws op die locatie worden neergezet. Ik stel een klein, bescheiden perkje voor (iets met een appelboom) met een simpele plaquette: Tropicana.
Warme groet,
Vincent Cardinaal

Al één reactie — discussieer mee!

 • Ik zeg: doen! Tropicana oogt toch al als een kwal op het droge. De Kuip, wat een prachtige bestemming van de oude Kuip! Wat zeg ik? Rotterdam als Detroit aan de Maas!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam