Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Hofbogen is met een lengte van 1,9 kilometer het langste gebouw van Rotterdam. In 1908 werd dit treinviaduct opgeleverd en vervoerde meer dan 100 jaar treinen en hun passagiers van A naar B. De 193 boogruimtes hebben in de loop der jaren veel verschillende bestemmingen gekend. De Hofbogen onder het voormalige Hofpleinstation, in het laatste stadium eigendom van de NS, stonden voornamelijk heel lang leeg.
Toen de eerste kunstenaars van Cucosa in 1998 voor het eerst de bogen betraden, naast de huidige Mini Mall, waren deze voornamelijk in gebruik door daklozen, alcoholisten en junks. Na een grootschalige opknapbeurt, kleine verbouwingen en aanleg van water en elektriciteit werden verschillende ateliers en expositieruimtes gecreëerd. Sindsdien is Cucosa in verschillende samenstellingen verantwoordelijk geweest voor vele bijzondere projecten.
In 2006 werden de bogen gekocht door Hofbogen BV. De communicatie tussen de nieuwe eigenaar en de kunstenaars was niet altijd optimaal. De website van Hofbogen BV duidt de kwestie op haar website als ‘beëindiging onrechtmatig gebruik door krakers‘. Fotograaf Frank Hanswijk heeft een hekel aan deze benaming, “het zijn kunstenaars, geen krakers”. De rechter besliste echter dat het wel zo was en de kunstenaars kunnen na een verblijf van 20 jaar op ieder moment gevraagd worden om het pand binnen 4 weken te verlaten en ‘bezemschoon’ achter te laten.
De Hofbogen BV heeft grootse plannen voor de toekomst, na de realisatie van de Mini Mall moeten nu ook de volgende bogen opgeknapt worden. Het doel is om de aangrenzende bogen te restaureren en commercieel uit te baten. De plannen van Hogbogen BV zijn beloond met verschillende toegezegde subsidies. Anuska Pronkhorst, programmamanager Hofbogen BV, is positief over de toekomst, “met subsidies van bijvoorbeeld het Nationaal Restauratiefonds kunnen de bogen opgeknapt worden en we willen eind dit jaar beginnen met het opknappen van het dak”. Joris Rockx, kunstenaar van Cucosa, betwijfelt of er binnenkort wel toekomst in de boogjes zit, “een groot gedeelte van de Mini Mall staat nog leeg en de huurprijs ligt veel te hoog”. Hoewel de toekomst wellicht wat onzekerheid bevat heeft Hofbogen BV een duidelijke missie. De kunstenaars van Stichting Cucosa hebben nog geen idee waar ze heen moeten.
Fotograaf Frank Hanswijk zegt ook te begrijpen dat Hofbogen BV geen filantropische instelling is. Echter komt met deze uitzetting een belangrijk collectief van kunstenaars in gevaar, “als dit collectief uit elkaar valt dan verliest het zijn kracht”. De fotoreportage van Hanswijk legde de kunstenaars vast in hun unieke omgeving, nu het nog kan. De combinatie van de locatie en markante kunstenaars is bijzonder, “Het zijn heel bizarre ruimtes, zonder daglicht, prachtig, soms chaotisch en raadselachtig. Misschien kun je de kunstenaars nog wel het beste beschrijven als een soort van ongedierte. Ik bedoel het positief, ze zijn gewoon onverwoestbaar.”, aldus Hanswijk.
Hofbogen BV zegt er alles aan te doen om aan een oplossing te werken. Als dochteronderneming van Havensteder (voorheen Com.wonen en PWS), Stadswonen en Vestia heeft Hofbogen BV ruime beschikking over panden in Rotterdam, “Ik vind dat als er een pand leegstaat er in goed overleg best een tijdelijke betrekking kan plaatsvinden”, aldus Anuska Pronkhost. Hoewel kunstenaar Joris Rockx baalt van hun verplichte vertrek is hij blij dat de stichting weer in gesprek is met Hofbogen BV. Met een huidige Rotterdamse leegstand van 500.000 m2 zou er best nog wat te vinden moeten zijn.

Joris Rockx
Joris Rockx

Toine Klaassen
Toine Klaassen

Tonio de Roover
Tonio de Roover

Alex da Silva
Alex da Silva

Arjen van Krieken
Arjen van Krieken

Dwight Marica
Dwight Marica

Wietse Eeken
Wietse Eeken

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Annelies Lacor

Annelies Lacor

Annelies Lacor (1986) is oorspronkelijk een Zeeuwse maar voelt zich als een vis in het water in de Maasstad. Ze volgde de studie Media & Journalistiek aan de Erasmus Universiteit.

Profiel-pagina
frank hanswijk

Frank Hanswijk

Fotograaf

Frank Hanswijk (Rotterdam, 1971) is een Rotterdamse fotograaf. Hij ontwikkelde zich breed met werk in journalistiek, reclame, theater en architectuur. De laatste jaren concentreert zijn werk zich steeds meer op architectuur en landschap. Hij benadert de architectuur niet als object maar als plek waarin de mens, al dan niet op de foto aanwezig, een cruciale rol speelt.

Profiel-pagina