Ga naar de inhoud

Stil protest van een antikraker

Als antikraker word je vaak in wijken geplaatst waarvoor sloop of renovatieplannen klaarliggen. Bestaande bewoners moeten plaats maken voor de huisvesting van gezinnen met een modaal of hoger inkomen, want die groep wil de gemeente graag aantrekken. De huidige bewoners van wijken zoals het Oude Westen en Crooswijk zetten zich soms succesvol af tegen deze sloopplannen van de woningbouwverenigingen. “Wij blijven in deze straat”, “Sloop ons niet”, “Slopen? Bezopen!”: de hartenkreten op de posters wisselen maar de strekking is hetzelfde. Achter de voordeuren verschillen de meningen. Sommigen maken dankbaar gebruik van de verhuispremie die beschikbaar is, anderen staan met toeters en bellen op de trap van het stadhuis om ‘hun’ wijk te behouden. En wie geeft ze ongelijk? Als je ergens graag woont, laat je je niet zomaar verkassen.
Mijn buurman is er zo eentje. Deze bejaarde man had door alle gebreken in het pand een huurprijs van €85.- per maand bedongen. Ondanks de lekkages weigert hij te verhuizen want zelfs met huursubsidie kan hij nergens zo goedkoop zitten. Intussen vindt er vrijwel geen onderhoud meer plaats, want tsja het pand wordt straks toch gesloopt of gerenoveerd.

Illustratie
Illustratie

Ondertussen voel ik me een beetje schuldig wanneer ik het zoveelste verzoek krijg om deel te nemen aan een protestmars, actie of bijeenkomst om de wijk te behouden. Als antikraker moet ik mij namelijk afzijdig houden. In mijn gebruikersovereenkomst doe ik een beetje afstand van mijn recht op meningsuiting. Zo mag ik “geen actie ondernemen m.b.t. het object één en ander in de ruimste zin van het woord – dus ook niet via media of politiek -.”. Nu betekent ‘het object’ in deze zin mijn pand en daarom laat ik in het midden in welke straat, via welk antikraak bureau, en voor welke woningbouwvereniging ik ‘geen tegenprestatie’ aan het leveren ben. Zij kunnen mij tenslotte zonder opgaaf van reden binnen twee weken uit mijn pand zetten.
Natuurlijk speel je als antikraker wel een rol in deze sloop-soap: zonder ons zou er onacceptabel veel leegstand zijn, en zo help ik ongewild toch mee het beleid mogelijk te maken waar ik dubbele gevoelens over heb. Gelukkig is het dankzij de slechte huizenmarkt moeilijk gebleken kopers te vinden voor de gloednieuwe appartementen die als een gouden tand aan de overkant van het niemandsland staan te glimmen. Woningbouwverenigingen schuiven daarom veel van de sloopplannen op de lange baan. Voor sommige van mijn buren voelt dat als een overwinning. Ook ontstaan er op verschillende plekken in de stad moestuintjes, waarmee de bewoners de kale vlaktes terugveroveren die na stilgelegde bouwplannen zijn ontstaan. Dat is maar goed ook. Kale vlaktes laten liggen waar historische stadsgedeeltes zijn weggevaagd zou natuurlijk ook erg on-Rotterdams zijn.
Ik wil op deze manier mijn solidariteit uit spreken met de voormalige bewoners van antikraakpanden, en andere Rotterdammers die min of meer gedwongen worden om te verhuizen uit hun wijk. Zonder iemand te veroordelen wil ik de gemeente Rotterdam en de woningbouwverenigingen vragen om er naar te streven álle Rotterdammers van betaalbare woonruimte te voorzien, jong of oud, rijk of arm. Ik wil hen te vragen voorzichtig om te gaan met wat er is overgebleven van het oude Rotterdam. Er is de stad daarvan tenslotte al genoeg afgenomen.

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Misschien handing om onderstaand stukje tekst aan te passen, aangezien ik daardoor perfect kan afleiden waar je woont 🙂

  …..Gelukkig is het dankzij de slechte huizenmarkt moeilijk gebleken kopers te vinden voor de gloednieuwe appartementen die als een gouden tand aan de overkant van het niemandsland staan te glimmen…..

 • Wat een treurig conformisme. Je geeft één van je meest elementaire vrijheidsrechten op om goedkoper te kunnen wonen en met een Faustiaanse cynisme spreek je vervolgens ook nog eens je solidariteit uit met de voormalige bewoners. Doe mij maar echte krakers.

 • Volgens mij gaan de basisrechten voor de vrijheidsrechten, en die zijn recht op voedsel, onderdak en veiligheid. Voordat je je zorgen kan maken over je vrijheidsrechten moet die basis eerst zijn veilig gesteld. Natuurlijk gaat dit over Nederland, maar thuis blijven wonen of een te duren kamer betalen is niet voor iedereen mogelijk, en in een (daklozen)opvang wonen terwijl je bijvoorbeeld studeert is ook vaak niet echt een optie.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures