Ga naar de inhoud

Stil protest van een antikraker

Als antikraker word je vaak in wijken geplaatst waarvoor sloop of renovatieplannen klaarliggen. Bestaande bewoners moeten plaats maken voor de huisvesting van gezinnen met een modaal of hoger inkomen, want die groep wil de gemeente graag aantrekken. De huidige bewoners van wijken zoals het Oude Westen en Crooswijk zetten zich soms succesvol af tegen deze sloopplannen van de woningbouwverenigingen. “Wij blijven in deze straat”, “Sloop ons niet”, “Slopen? Bezopen!”: de hartenkreten op de posters wisselen maar de strekking is hetzelfde. Achter de voordeuren verschillen de meningen. Sommigen maken dankbaar gebruik van de verhuispremie die beschikbaar is, anderen staan met toeters en bellen op de trap van het stadhuis om ‘hun’ wijk te behouden. En wie geeft ze ongelijk? Als je ergens graag woont, laat je je niet zomaar verkassen.
Mijn buurman is er zo eentje. Deze bejaarde man had door alle gebreken in het pand een huurprijs van €85.- per maand bedongen. Ondanks de lekkages weigert hij te verhuizen want zelfs met huursubsidie kan hij nergens zo goedkoop zitten. Intussen vindt er vrijwel geen onderhoud meer plaats, want tsja het pand wordt straks toch gesloopt of gerenoveerd.

Illustratie
Illustratie

Ondertussen voel ik me een beetje schuldig wanneer ik het zoveelste verzoek krijg om deel te nemen aan een protestmars, actie of bijeenkomst om de wijk te behouden. Als antikraker moet ik mij namelijk afzijdig houden. In mijn gebruikersovereenkomst doe ik een beetje afstand van mijn recht op meningsuiting. Zo mag ik “geen actie ondernemen m.b.t. het object één en ander in de ruimste zin van het woord – dus ook niet via media of politiek -.”. Nu betekent ‘het object’ in deze zin mijn pand en daarom laat ik in het midden in welke straat, via welk antikraak bureau, en voor welke woningbouwvereniging ik ‘geen tegenprestatie’ aan het leveren ben. Zij kunnen mij tenslotte zonder opgaaf van reden binnen twee weken uit mijn pand zetten.
Natuurlijk speel je als antikraker wel een rol in deze sloop-soap: zonder ons zou er onacceptabel veel leegstand zijn, en zo help ik ongewild toch mee het beleid mogelijk te maken waar ik dubbele gevoelens over heb. Gelukkig is het dankzij de slechte huizenmarkt moeilijk gebleken kopers te vinden voor de gloednieuwe appartementen die als een gouden tand aan de overkant van het niemandsland staan te glimmen. Woningbouwverenigingen schuiven daarom veel van de sloopplannen op de lange baan. Voor sommige van mijn buren voelt dat als een overwinning. Ook ontstaan er op verschillende plekken in de stad moestuintjes, waarmee de bewoners de kale vlaktes terugveroveren die na stilgelegde bouwplannen zijn ontstaan. Dat is maar goed ook. Kale vlaktes laten liggen waar historische stadsgedeeltes zijn weggevaagd zou natuurlijk ook erg on-Rotterdams zijn.
Ik wil op deze manier mijn solidariteit uit spreken met de voormalige bewoners van antikraakpanden, en andere Rotterdammers die min of meer gedwongen worden om te verhuizen uit hun wijk. Zonder iemand te veroordelen wil ik de gemeente Rotterdam en de woningbouwverenigingen vragen om er naar te streven álle Rotterdammers van betaalbare woonruimte te voorzien, jong of oud, rijk of arm. Ik wil hen te vragen voorzichtig om te gaan met wat er is overgebleven van het oude Rotterdam. Er is de stad daarvan tenslotte al genoeg afgenomen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam bouwt wegens ruimtegebrek huizen te dicht bij drukke wegen, vooral huurwoningen

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  In de regio Rotterdam worden bijna 2.000 woningen te dicht bij een drukke weg gebouwd. Daarvan is 70% bestemd voor huur. Vanwege gezondheidsschade door luchtvervuiling raadt de GGD het af om te bouwen op dit soort plekken. Toch lijkt het onontkoombaar. “Er is een enorme wooncrisis. De vraag is meer hoe er dan gebouwd wordt.”

 • Van loze beleidskreten naar ruimtelijke rechtvaardigheid – deze experts weten hoe

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Van ‘ruimtelijke rechtvaardigheid’ had Saskia Klaassen nog nooit gehoord. Maar ook een woontoren, plein of renovatieproject kan onrechtvaardig zijn, leerde ze op een conferentie in Oase. Een rechtvaardige stad houdt rekening met álle bewoners, ook de kwetsbare die minder hard schreeuwen. Hoe bereik je die ongehoorde stemmen?

 • Sociale woningbouw in de Tweebosbuurt: hoe ‘sociaal’ is de Roseknoop?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Eindelijk, na alle luxe woontorens weer sociale woningbouw! De Roseknoop is een groot gebouw aan de rand van de Afrikaanderwijk waar ook oud-bewoners van de Tweebosbuurt wonen. Een zorgvuldig ontworpen project, maar past het wel bij de huidige woonbehoefte? Wat vinden bewoners zelf? En wat is ‘sociaal’?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rotterdam bruist van de eethuisjes, met geuren en smaken van regio’s ver weg en dichtbij. Tijdens Extra Space #5 neemt schrijver en journalist Sharyfah Bhageloe je mee op een fietstour van Zuid naar West, langs verschillende eetlocaties door de stad. Laat je meevoeren door de zintuiglijke gewaarwordingen van de mond en het eten met een voordracht van Sharyfah op iedere locatie.

  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Wil jij je inzetten voor een socialer en inclusiever Rotterdam? Werk je graag met mensen met diverse achtergronden en leeftijden en vind je het leuk om veel verschillende taken en verantwoordelijkheden te combineren? Als programmacoördinator bij stichting DUO for a JOB lever je elke dag een concrete bijdrage aan de toekomst van (nieuwe) Rotterdamse jongeren!

 • Bekijk alle vacatures