Ga naar de inhoud

Buitenspelen in Delfshaven: “Dag meester?” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

De gemeenteraad heeft besloten tot de afbouw van banen van Buurt- en Speeltuinwerk Rotterdam per 1 april 2013, waar de containers van Duimdrop onder vallen. Maar wat doet zo’n ‘Meester Ruud’ nou eigenlijk?

Het is zomer. Meester Ruud opent de Duimdrop op het Bospolderplein in Bospolder, Delfshaven. Dit is een container van waaruit hij speelgoed aan de buurtkinderen uitleent, in ruil voor een pasje. Drie kinderen komen aanrennen over het plein. “Dag meester!” en “Oh, hij is al open!”, roepen ze. Het drietal wil graag een fiets en een voetbal. Meester Ruud, die ik heb leren kennen tijdens bezoeken aan het plein voor een onderzoek naar het gebruik van openbare ruimten, werkt al enkele jaren op het Bospolderplein. Veel van zijn collega’s hebben zogenaamde ID-banen (‘Instroom- Doorstroom’), maar treden per 1 april 2013 uit dienst (zie de Verkennende notitie speeltuinen, pdf). De Raad heeft namelijk besloten tot de afbouw van deze banen. Dat betekent dat de subsidie voor het werk van collega’s van Meester Ruud, dat verricht wordt in dienst van Buurt- en Speeltuinwerk Rotterdam, dan stopt. Maar wat doet zo’n Meester Ruud nou eigenlijk?

Bospolderplein
Kiosk Bospolderplein beeld: Ossip van Duivenbode

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Mooi stuk!
  Goed inzicht over hoe ontastbaarheden, tastbaar worden…
  Dit soort mensen/posities zijn goud waard en is ook investeren in de lange termijn!
  Hopelijk blijft het dan ook niet bij gemeentelijke visies op papier en blijven deze mensen behouden ondanks de bezuinigingen.

 • Leuk geschreven inderdaad. Niet best dat ook hierop wordt bezuinigd..
  Mijn vraag is dan ook hoe dit soort belangrijke voorzieningen voor “kwetsbare groepen” behouden kunnen blijven met een zich terugtrekkende overheid… ideeën graag!

 • Mooi stuk. Ik maak mij bijzonder veel zorgen over de kinderen in mijn wijk. Een paar keer ben ik vrijwilliger geweest op een kinderevenement en daar werd ik ook niet optimistischer van. Mijn beeld van de kinderspeelplaatsen is voornamelijk één van schrijnende verwaarlozing door ouders. Er is een overdaad aan dikke schreeuwende agressieve kinderen die op straat socialiseren.

  Tijdens de zomer at ik ‘s middag een ijsje op een bankje aan de speelplaats op het Tidemanplein. Daar hebben kinderen de Duimdrop trouwens in de hens gestoken. Het gaf een armoedig aanblik, een betonnen voetbalveld met daarachter wat speeltuig op groen en oranje kunstgras voor kleinere kinderen. Aan alle kanten wordt de speelplaats omgeven door woningen en een buurthuis waarop uitvergrote gezichten van vrolijke multiculturele kinderen zijn geschilderd. Het leek nog het meest op een psychadelische Benetonreclame. Het soort van reclame waar je om drie uur ‘s nachts wakker van schrikt omdat je wordt achternagezeten door andermans goede bedoelingen.

  De kinderen lieten zich er in ieder geval niet door ontmoedigen. Er was weinig supervisie, er stonden wat dames aan de zijkant maar die hadden meer oog voor elkaar dan voor de kinderen. De kinderen wisten wel raad met de vrijheid. Het tafereel leek nog het meest op Lord of the flies, gemengd met Mad Max en een beetje Ritalin. Ik dacht als ik maar stil genoeg blijf zitten dan laten ze mij wel met rust. Die tactiek werkte. Voor mij was een klein schattig meisje met krulletjes met een stok op het asfalt aan het slaan, als een soort van miniatuur oliepomp. Naast mij werd één van de weinige moeders door één van haar vijf kinderen naar het leven gestaan. Met opengesperde ogen werd de vrouw in een vreemde taal door het jongetje toegeschreeuwd. Mijn ijsje was op en ik vertrok, ik fietste langs de inmiddels ook wegbezuinigde bibliotheek, dat is nu geloof ik ook een (religieus) buurthuis. Ik dacht nog aan het verschil tussen educatie en socialisatie, en hoe een bibliotheek ooit mijn eigen vrijhaven was.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures