Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: ververs de video's, behoud de sterren en vernieuw het museum

Op vrijdag bespreekt Vers Beton in deze commentaarrubriek het grote én het kleine nieuws van de stad. Uw Eerste Hulp bij de Vrijmibo, dát zijn de Beste Stuurlui. Deze week: video’s in metrolijn E, de Walk of Fame en Museum Rotterdam.

Metrolijn E en de postmoderne inquisitie

Wist u dat Epke Zonderland niet echt nerveus is voor de olympische spelen? Dat Klaas-Jan Huntelaar het echt gaat maken op het WK2012? En dat de bikini ontwikkeld is omdat er vanwege de crisis schaarste aan stof voor badpakken was? Wist u dat, als u Jules Deelder vraagt of hij een grap weet over mensen die honger hebben als een paard, hij u meldt dat een ober richting de keuken riep “portie haver voor tafel 3”? En wie had kunnen denken dat als het aan Shell ligt heel Antarctica aan gruzelementen gaat door olieboringen?
Ja, wist u dat allemaal? Dan zit u, net als ik, vaker in de metro dan u lief is. Als forens pendel ik elke dag heen en terug naar Den Haag met metrolijn E. Dat doe ik al niet met veel plezier (ik stap uit op het industrieterrein Forepark en ga daar gebukt onder een systeemplafond; de kenner weet genoeg), maar de RET wrijft wel erg veel zout in de daardoor ontwikkelde wonden.
Kijk, ik haat afleiding. Ik wil in de metro gewoon comateus naar buiten kijken, opgaan in een boek, of naar obscure elektronica uit het Hoge Noorden luisteren. Maar ja. Probeer dat maar eens als je hersenen ergens verse prikkels zien. En prikkels bieden, daar houden ze bij de RET wel van. De tv-schermen in metro E zitten namelijk tjokvol knullige animaties, kansloze docu’s, nare reclames en ander visueel leed.
Nu is dat al een misdaad tegen de menselijkheid op zich, maar Pedro Peters en consorten tillen als postmoderne inquisitie de kastijding nog een niveau hoger. Die video’s worden namelijk nooit ververst. Nooit! Nimmer! Niet! Hooguit nauwelijks! En omdat mijn oog toch altijd automatisch richting bewegende beelden gaat, zie ik nu al maanden die Epke aan een rekstok hangen, Klaas-Jan verkondigen dat hij hongerig is naar doelpunten, ijsberen door Shell-stations lopen, en Jules welgeteld 2 grappen vertellen. Tel daar wat niet bijster verheffende animaties over boksers en als monsters verklede kinderen bij op, en je zult begrijpen dat ik met een lege familieverpakking Prozac uitstap.
Daarom, lieve RET, mijn vraag: ververs de video’s. Alstublieft. Het liefst zou ik zonder doen, maar ongetwijfeld zijn er geniale mediatheorieën die vertellen dat afleiding criminaliteit en vandalisme voorkomt. Als u dat gelooft: prima. Stop in ieder geval met het dagelijks sarren van duizenden forenzen met de Epkes, Jules’ en Klaas-Jannen van deze wereld. U zult het niet verwachten, maar er kijken echt mensen naar die schermen. Laat het het waard zijn.
door Inge Janse

De Beste Stuurlui
Illustratie

Vaarwel sterren

De vrijdagen zijn er om gevierd te worden. De komst van het weekend, het collectieve ge- *plop* op Twitter. Maar ik huiver. De aanvang van het weekend betekent tegenwoordig ook de aanvang van de wekelijkse zoektocht van Jan de Hoop naar een huis op de Veluwe. De RTL-nieuwslezer die zelfs op donkere dagen het meest brute nieuws dankzij zijn milde blik dragelijk maakt, wil weg uit Rotterdam. Elke vrijdag is het zover. Niet langer twittert De Hoop foto’s van Rotterdamse plantsoenen die hij met zijn hond Bob aandoet, maar rept hij over lunches met aannemers en huisbezoeken in Vierhouten. Het doet me pijn dat de winnaar onder de nieuwslezers die altijd met zoveel trots over Rotterdam sprak, zich publiekelijk verlekkerd op zijn aanstaande vertrek. En niemand die hem tegenhoudt.
In plaats daarvan wrikken we nog eens tweehonderd beroemdheden los uit de stad. De Walk of Fame aan de Schiedamsedijk met handafdrukken van de sterren der aarde, is sinds deze week weg. Er is geen geld om de tegels op te knappen. Slechts zestig exemplaren konden dankzij een veiling worden gered, zij krijgen een nieuwe plek bij winkelcentrum Zuidplein. We kozen voor Shrek, de Pfaffs en Bryan Adams. Maar Rijk de Gooyer, Gerard Joling, Koos Alberts, ze kunnen ons allemaal gestolen worden. We lieten ze in beton vereeuwigen, liepen over ze heen en dumpen ze nu in opslagplaatsen. Alleen Walke of Fame opperhoofd Klaas Hoogerwerf durft nog te dromen van rehabilitatie van de gevallenen. Koester toch onze sterren, help daarom deze man. Draag een ster aan, zamel geld in. En laten we beginnen met Jan de Hoop, misschien dat betonnen roem hem wel behoudt van een verhuizing.
door Fiona Fortuin

De toekomst ligt open!

Het hoge woord is er sinds een tijdje uit. Museum Rotterdam verlaat het Schielandshuis en wordt een museum zonder pand. Eerder stootte het museum al de dependance ‘De Dubbelde Palmboom’ in Delfshaven af.
In veel media en in veel reacties bespeur je nu een beetje de tendens dat het vrij harde oordeel van de RRKC de reden is dat het museum dadelijk zonder huisvesting doorgaat. Niets is echter minder waar. De waarheid is dat Museum Rotterdam al jaren ‘vecht’ tegen het Schielandshuis. Het pand is welbeschouwd totaal ongeschikt om te dienen als museum. Door de monumentstatus mag er niets aan de muren worden bevestigd en ligt de routing vast. De flexibiliteit die handig is voor het blijvend interessant inrichten van exposities is daarmee tot nul gereduceerd. Het sluiten van De Dubbelde Palmboom is een beslissing van het museum die zij al aankondigde in de Cultuurplanaanvraag eerder dit jaar.
Uiteindelijk zal Museum Rotterdam een plaats krijgen in het nieuwe Forum Rotterdam van OMA, zoals dat aan de Coolsingel zal worden gerealiseerd.
Dat het museum nu gaat ‘zwerven’ is naar de mening van ondergetekende het beste wat Museum Rotterdam kon overkomen. De afgelopen jaren heeft het museum zich laten kennen als een instelling die op dool is. Het vloog alle kanten uit, behalve dat waar het in eerste instantie voor is opgericht: het tonen van de unieke Stadscollectie in al haar glorie. Die basisgedachte moet weer gaan prevaleren. Geen goedbedoelde semi-liefdadigheidsacties met volksbuurten op Zuid, maar overal en nergens opduiken als een pop-upmuseum dat weer gaat verrassen en de mensen weer echt lekker maakt voor de collectie en het museum. Om dan over een aantal jaar weer definitief te settelen in een nieuw onderkomen, als herboren organisatie. Want een museum dat stilstaat, is geen museum. Dat is een fossiel. Een museum moet in beweging zijn, constant, net als de stad die zij dient.
door Vincent Cardinaal

Al 6 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam heeft in hiphop haar hart gevonden

  • Kunst en Cultuur

  Stijgende temperaturen, een smeltend ontwakende stad, zoemende terrassen en de muziek van Winne in je oor. ‘Zomerdier’ Jonasz Dekkers heeft de lente in zijn bol. Lees zijn ode aan hiphop en aan Rotterdam in de zomer.

 • Ctrl-P kan niet op tegen het ambacht van de drukkerij

  • Kunst en Cultuur

  Rotterdam is een uitgesproken grafische stad, met street art op de muren en postercampagnes in de straat. Maar wie zet dat eigenlijk allemaal op papier? Abe Minnema ging op zoek naar het verhulde ambacht van de drukkerij.

 • Rotterdam wijkt af – laten we dat zo houden

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de Boekenweek buigt dichter en publicist Frank Keizer zich in dit essay over de literaire en culturele staat van de stad. En die is deplorabel, volgens Keizer.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures