Ga naar de inhoud

Rotterdam dé fietsstad van Nederland…?!

Rotterdam wil graag een duurzame stad zijn, maar toch maken Rotterdammers schrikbarend weinig gebruik van de fiets. Hoe zouden we koploper op fietsgebied in de wereld kunnen worden? Karin van Rooij over de fietsende critical mass en een pleidooi voor de Batavus City Racing.

Slalommend langs dubbel geparkeerde auto’s ontwijk ik openslaande portiers. Her en der is de rode kleur van een fietsstrook te onderscheiden maar die wordt vaak gebruikt als extra laad,- en losruimte of verlenging van het trottoir. Uitwijken is een uitdaging, voor je het weet schiet je met je band in de tramrails. Fietsen over de Kruiskade of Nieuwe Binnenweg, het blijft een avontuur.
De fiets is hét middel op weg naar een schonere, klimaatbestendige ofwel gezonde samenleving. Sinds 2007 promoot onze stad een grootstedelijk klimaatprogramma met naar eigen zeggen ‘de scherpste klimaatdoelstellingen van de EU’: het Rotterdam Climate Initiative. Elk jaar vraag ik me weer af hoe dit ambitieuze initiatief strookt met de geluids,- en stankoverlast van de jaarlijkse Bavaria Shitty Racing, maar dat terzijde.

fietsroute door het Zuiderpark
fietsroute door het Zuiderpark

Rotterdam wil dus graag een duurzame stad zijn, op het gebied van fietsen scoren we echter schrikbarend laag. Hoewel landelijk 35 % van de bevolking op zijn stalen ros stapt voor een ritje van onder de 7,5 km, is dat in de Maasstad slechts 23 %. Amsterdam is gemiddeld met 33% en de koploper is Groningen met 46%. In die laatste stad gaan ze zelfs zover dat ze neerslagsensors installeren bij het stoplicht: groen voor fietsers als het regent. In 2009 stelt verkeerswethouder Hans Vervat nog dat Rotterdam dé fietsstad van Nederland moet worden. Drie jaar later is deze ambitie afgezwakt tot ‘Relaxed fietsen in een autostad’.
De noodzaak om als fietser de ruimte op te eisen is in Nederland ook niet echt aanwezig. Dat hebben onze ouders al met succes voor ons gedaan. Met bijna 30.000 kilometer aan fietspaden fungeren wij als gidsland voor fietsontwikkelingslanden als Australië, Amerika en Engeland. Wereldwijd verschijnen in een rap tempo boeken, films en festivals met in de hoofdrol ‘The Dutch Bike’. En fietsfanaten, zoals de Australiër Steven Fleming, verkondigen als een Messias de heilzame werking van de velo. Fietsen is volgens hen niet alleen een goedkoop, gezond en snel vervoersmiddel maar vooral een ‘Way of Life’. Dat blijkt ook uit de verschillende blogs zoals Cycle Chic. Op deze sites tonen fietsers uit New York, London en Copenhagen dat je ook in hippe kleren door de stad kan racen. In diverse steden claimt de ‘Critical Mass’ op gezette tijden de straten die normaal gedomineerd worden door de auto. Al deze commotie lijkt in ons koude kikkerlandje misschien wat overdreven. Fietsen is hier immers zo vanzelfsprekend.
De situatie in de inleiding klinkt dan wellicht iets dramatisch, feit is dat Rotterdam te maken heeft met een grote groep mensen die niet gewend is aan de brik. Uit onderzoek blijkt dat in ‘krachtwijken’ als Delfshaven, Feijenoord en Tarwewijk weinig bewoners fietsen. Hoe kunnen we ook deze doelgroep in beweging krijgen? En als uiteindelijk de hele stad zich per tweewieler verplaatst, hoe voorkomen we dan fietsfiles en parkeerproblemen? Genoeg uitdagingen waar Rotterdam juist vol voor zou moeten gaan. Hoe fantastisch zou het zijn als onze stad het peloton verlaat en de koploper wordt op fietsgebied in de wereld. Wellicht is er dan een nieuw evenement nodig, de Batavus City Racing, de ultieme reclame voor de duurzame en bewuste stad die we willen zijn.
De Rotterdammers Jorrit Spoelstra en Sven Prince maakten een documentaire over het belang van de fiets voor de stad. Dit voorjaar werd het nieuwe fietsmagazine Soigneur in Rotterdam gepresenteerd en eindelijk hebben wij ook onze eigen Rotterdam Cycle Chic, een website die de schoonheid en kracht van het dagelijks gebruik van de fiets benadrukt. Bottom-up zijn er dus al diverse initiatieven, vormen zij de start van een eigentijdse Critical Mass in Rotterdam?
Komende donderdag 22 november organiseert het NAi ‘The Urban Bike Night’ ieder met een fixie, tandem, vouw,- of bakfiets is van harte welkom.

Al 7 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures