Ga naar de inhoud

Het grote Vers Beton jaaroverzicht van 2012

Het was een bewogen jaar voor Vers Beton. Op 20 januari 2012 lanceerden we in De Unie onze website, en gingen daarmee officieel live. Nu, 12 maanden, 150.000 pageviews en 33.000 unieke bezoekers later, kunnen we terugkijken op een jaar vol verhitte discussies over onze stad. Vers Beton kijkt terug, en laat zien welke onderwerpen de gemoederen in Rotterdam bezighielden, hoe daarop gereageerd werd, en wat de toekomst in petto heeft.

Vers Beton Jaaroverzicht 2012
Illustratie “Jaaroverzicht 2012” beeld: Eva Lindeman

POPULAIR

Om meteen met de deur in huis te vallen: de top 3 van meest gelezen artikelen van vorig jaar. Op de derde plaats staat de kritische gastbijdrage van Leon van Geest over het stadsinitiatief. Het artikel van Annelies Lacor over de Hoerenloper in Katendrecht schopte het tot de tweede plek, en maakt zo duidelijk hoe veelbesproken de nieuwe brug tussen Katendrecht en de Wilhelminapier is. Maar met kop en schouders het populairst was het door de voltallige redactie samengestelde zomerartikel met tips voor een staycation in de stad: onze eigen Lonely Planet van Rotterdam. Als dat geen goede reden is voor deze reisgidsmakers om nu een Rotterdamse editie uit te brengen?
Social media vormden ook voor Vers Beton een belangrijke bron van nieuwe bezoekers. De meeste tweets ontving het Lonely Planet-artikel, terwijl het artikel met de meeste likes op Facebook (afkomstig uit de koker van Fay van der Wall) over gabber ging.
Hoerenlopers, staycations en gabber deden het dus goed in 2012. Maar er was nog veel meer dat de gemoederen bezighield.
Stadsinitiatief
Dit jaar lanceerde wethouder Korrie Louwes voor het eerst het stadsinitiatief. Burgers mochten een plan indienen en konden een bedrag van 4 miljoen euro opstrijken om dat te realiseren, mits de meeste Rotterdammers op hun stemden.
Toen het stemmen begon, publiceerden we een kritisch opiniestuk van ondernemer Léon van Geest over het stadsinitiatief dat – getuige de bezoekersaantallen – in de vraag voorzag naar een kritische noot bij alle gemeentelijke pr. Het stadsinitiatief veroorzaakte een groot debat over het nut van zo’n pot geld, maar natuurlijk ook over wie de winnaar zou moeten zijn. Zo maakten Vincent Cardinaal en Hilde Westerink hun analyse van de shortlist en beargumenteerden wie volgens hen de enige rechtmatige winnaar mocht zijn. Anneke Kortleve interviewde de politieke voor– en tegenstanders van het stadsinitiatief, en achteraf ook de winnaar over de Luchtsingel, ZUS. Dat leverde en passant nog een andere hoofdprijs op, want Jos Verveen bleef in 2012 zijn concurrenten ver voor in de categorie ‘meeste ingetrokken uitspraken na een interview’. We weten dat Jos Vers Beton op de voet volgt, dus namens ons allen: chapeau! De bijbehorende prijs, een bandrecorder van papier-maché, is alleen op het laatste moment door de sponsor teruggetrokken.
Gezelligheidsindex
In april publiceerde hoofdredactrice Eeva Liukku (naar aanleiding van de presentatie van de nieuwe veiligheidsindex) een opiniestuk over het veiligheidsbeleid in Rotterdam. Centrale vraag daarbij was: het is veiliger geworden in de stad, maar is het door dat beleid ook gezelliger geworden? Hierbij muntte zij een nieuwe term: de gezelligheidsindex. Prompt besloot GroenLinks Rotterdam om deze term over te nemen en diende de partij een voorstel in om deze index daadwerkelijk in te voeren. De gezelligheidsindex bleek een mediagenieke term, want diverse media – tot GeenStijl en PowNews aan toe – schreven over het voorstel van GroenLinks. Arno Bonte fungeerde in deze items vooral als kop van jut.
Delfshaven
Deelgemeente Delfshaven is hip in de stedelijke discussie van 2012. Een genuanceerde mening over de wijk bleek ver te zoeken, aangezien in de media verschillende berichten verschenen waarin Delfshaven als een oorlogsgebied werd afgeschilderd. Afdeling Delfshaven van Vers Beton besloot daarom om haar eigen ervaringen met de wijk via de site te delen, plus dat Inge Janse eind 2012 in een commentaar reageerde op een veelbesproken artikel uit dagblad Trouw, wat ook nog een staartje kreeg in diezelfde krant (zie ‘in de media’).
Poppodia en cultuursubsidies
2012 zal in Rotterdam onder meer de boeken ingaan als het jaar waarin het vierjaarlijkse circus van het verdelen van de cultuursubsidies plaatsvond, inclusief het bijbehorende debat. Dit jaar waren de omstandigheden extra grimmig: door de financiële crisis en gemeentelijke tekorten was er minder geld te besteden, plus dat instellingen het ook al te verduren hadden gehad door kortingen vanuit het Rijk. Het RRKC-advies voor de wethouder constateerde daarom: ‘dit advies doet pijn’.
De wethouders sleutelden er wat aan, en de gemeenteraad nog wat meer, iets waarvoor zij veel kritiek kreeg op Vers Beton in een commentaar van Sereh Mandias en een opiniestuk van Harry Bodifee. D66-raadslid Jos Verveen verdedigde de keuzes van de raad in de reacties niettemin te vuur en te zwaard.
De popsector in Rotterdam had het extra zwaar: na de sluiting van de Watt mocht ook de Nieuwe Oogst na het stopzetten van de subsidie zijn sleutels inleveren, terwijl andere initiatieven meer gekort dreigden te worden. In reactie daarop zette de popsector een grote lobby op die door Hilde Westerink gefileerd werd. Ook interviewde ze Worm-directeur Mike van Gaasbeek, aangezien hij het bepaald niet eens was met het ingestuurde opiniestuk van Léon van Geest waarin hij de lobby van het podium op kritische wijze tegen het licht hield.
De Beste Stuurlui
In de zomer is Vers Beton begonnen met een nieuwe commentaarrubriek: De Beste Stuurlui. Hierin geven drie redacteuren wekelijks op vrijdagmiddag vanaf de wal hun commentaar op het wel en wee in de stad. Vaste reageerder Jeroen vindt de stuurlui soms wat te zuur, maar wil wel dat we doorgaan. We doen ons best, Jeroen, maar vergeet niet dat de beste stuurlui het nu eenmaal altijd beter weten.
In de oprichtingsnotulen van Vers Beton staat dat we Amsterdam-Rotterdam-discussies willen vermijden. Toch sijpelt in De Beste Stuurlui de hoofdstad af en toe door als favoriet onderwerp voor bij de borrel. Kerstbomen zijn mooier in Amsterdam, waarom NRC erheen verhuist blijft een raadsel, de barvrouwen in Rotterdam hebben nog een echt strijdbaar coupe soleiltje, en we hoeven voortaan niet meer op te kijken tegen Amsterdam, maar tegen Berlijn.

REACTIES

Vers Beton biedt de mogelijkheid om publiekelijk te reageren op alle artikelen. Soms krijgen we de vraag waarom we dat doen. Staat het internet niet al veel te vol met fora waar iedere onderbuik zijn cynisme op kan uiten? Kost het niet te veel tijd om de reacties op peil te houden? Wees gerust: we hebben een automatische spamfilter, en we hebben nog nooit een reactie hoeven te verwijderen. De reacties zijn tot nu toe namelijk vrijwel zonder uitzondering inhoudelijk, constructief en informatief. Sterker nog: we zijn trots op het niveau van de reacties op Vers Beton, dus dat mag ook weleens gezegd worden. Daarom besteden we in dit jaaroverzicht graag aandacht aan de mensen die de moeite nemen om te reageren.
Het artikel met de meeste reacties is een commentaar in De Beste Stuurlui over de nieuwe Kuip met maar liefst 63 reacties. Andere veel becommentarieerde onderwerpen waren de gezelligheidsindex en het stadsinitief, inclusief een levendige discussie bij het interview met Jos Verveen
Sommige reacties zijn zelfs artikelen op zich. De Stichting de Bomenridders nam uitgebreid de moeite om haar standpunt duidelijk te maken in een reactie onder het artikel van Lucette Mascini over de bomenkapvergunning die in 2012 opeens 738 euro was geworden. Met deze waardevolle bijdrage aan de discussie hebben de bomenridders de langste reactie van de website geschreven, waarmee ze ex-kampioen langschrijven Sonja van de troon stoten.
Trouwe reageerders zijn Tim de Bruijn, Jeroen, Miki en Henk de Vries, bezoekers die veel en inhoudelijk reageren. Zo berichtte Henk de Vries in de reactiekolommen over zijn eigen ervaringen met het ophalen van een paspoort in het stadhuis, en schreef hij een uitgebreid verslag van het slotdebat over de hervormingen in de deelgemeenten. Special kuddos gaan naar Miki, want zijn reacties zijn regelmatig onderwerp van gesprek op de redactieburelen. Miki leest de artikelen grondig en geeft goed onderbouwde commentaren. Hij houdt ons scherp en daar zijn we hem dankbaar voor.
Eén reactie zorgde voor een felle discussie in het virtuele redactiekantoor van Vers Beton. Ton Fastl, fractievoorzitter van de PvdA in Delfshaven, vond het in reactie op een opiniestuk van Inge Janse over Delfshaven nodig om diens christelijke achtergrond aan te halen. Er rees zelfs twijfel over de authenticiteit van deze uiting: zou iemand de fractievoorzitter een slechte naam willen bezorgen door onder zijn naam op deze manier te reageren? Navraag leerde dat de reactie toch écht van hem afkomstig was.
Helemaal niets te verbeteren dus? Tsja, we blijven een medium op het wereldwijde web, en dat trekt altijd wel iets anoniem cynisme aan. Tabitha en Eveline schreven onder het artikel van Lennart Pieters de twee meest cynische reacties van 2012. Gefeliciteerd! Terwijl Lennart een optimistisch vergezicht schetste over een Rotterdam met een levendige popsector, kreeg hij simpelweg te horen “dromen zijn bedrog” en “naar mannetje”. Daar moest hij het maar mee doen.
We sluiten af met een eervolle vermelding van de hilarische duivendiscussie die ontstond onder een aflevering van In Zicht.

BEELD

Elke woensdag verschijnt de beeldrubriek In Zicht. Het populairste beeld was dat van de zak chips met Kapsalon-smaak.
Beeldredacteur Floor Cornellisse blijkt Rotterdamse kunstmannen zoals Kristian Koreman van ZUS en Mike van Gaasbeek van Worm zó op de foto te zetten dat het de Rotterdamse vrouwen wel kon bekoren. Regelmatig was er meisjesachtig gegiegel te horen in de inboxen van de vrouwelijke redacteurs. Maakt Floor iets speciaals los bij de mannen voor de camera, of zijn zij van zichzelf zo leuk?

IN DE MEDIA

Vers Beton kwam zelf ook regelmatig in de media terecht. Naar aanleiding van de lancering van de website in januari zijn we geïnterviewd door De Pers, het AD Rotterdams Dagblad en heeft Erik Post van Rijnmond een Postkast aan ons gewijd.
Bright.nl besteedde in een special aandacht aan smaakvolle stadsblogs, en we hadden de eer om samen met I Love Noord uit Amsterdam en As We Speak uit Arnhem geïnterviewd te worden.
Naast de gezelligheidsindex was ook de Rotterdamse Stemwijzer (waarin alle Rotterdamse kandidaten voor de Tweede Kamer zichzelf voorstelden) een klein mediasucces. Sargasso nam de Rotterdamse Stemwijzer op in zijn stemwijzer-index en AD columniste Willemijn Dicke gebruikte de stemwijzer als aanleiding voor haar column.
Sommige artikelen worden ook overgenomen door andere media. Inge Janses bijdrage in De Beste Stuurlui over oorlogsgebied Delfshaven kwam ook als ingezonden brief in Trouw terecht, plus dat hij gevraagd werd om op radio 5 hierbij toelichting te geven. Een ander artikel van hem bleek bovendien geschikt als column bij een debat in De Unie over de toekomst van de deelgemeentes.
Wat nog rest is een klein mysterie. Want was het écht toeval dat in het weekend na het publiceren van Vincent Cardinaals stuk over Rotterdam aan de Rijn, NRC in een quiz vroeg aan welke rivier Rotterdam ligt? We kregen er in ieder geval veel bezoekers over binnen.

Maar wie bent u eigenlijk?

We zeiden het al in de intro: in 2012 serveerden we 150.000 pagina’s aan 33.000 unieke bezoekers, die ons totaal zo’n 62.000 bezochten. Daar zit trouwens een mooie stijgende lijn in, dus nog even en we kunnen richting een beursnotering. Maar wie zijn dat eigenlijk, die bezoekers? Via wat software wisten het nodige over u te achterhalen. Want hoe Rotterdams we ook zijn: bijna 50% van de bezoekers komt níet uit deze mooie havenstad. Zo bevindt ruim 10% van al onze bezoekers zich in Amsterdam, terwijl 30% zijn computer buiten Zuid-Holland heeft neergezet. Daarnaast doen we het goed onder hipsters met brillen, baarden, skinny jeans en Vans, want de meest gebruikte browser was die van Apple, terwijl u mobiel bijna altijd een iPhone of iPad gebruikt.
Social media, weet u nog wel, die grote hype uit 2009, begint trouwens knap reëel te worden. Niet minder dan 36% van onze bezoekers bezoekt ons via Facebook, en 10% via Twitter. Met dik 600 Twitter-volgers en bijna 1000 Facebook-fans hebben we dan ook al heel wat vrienden gemaakt. Tel daar 25% bezoekers via zoekmachines bij op, en u begrijpt dat ouderwets de site intypen of bookmarken (15% bezoekers) nog maar goed is voor een handvol verkeer.

VOORUITBLIK

Websitebouwer Florian Schroiff is dit jaar vader geworden van een zoon. Dat hij tijd heeft gevonden om een fonkelnieuwe jas te ontwikkelen voor Vers Beton mag een wonder heten. In januari zult u hier meer van gaan merken!
Daarnaast dingen we mee naar de persinnovatieprijs, een soort Idols voor pas afgestudeerden met een nieuw journalistiek idee. Het kan vast geen kwaad als u ons een steuntje in de rug geeft door fan te worden van Vers Beton. Mochten we winnen, dan laten we dat zeker horen! Ook gaan we in 2013 manieren verzinnen om een bezoekersvriendelijk verdienmodel op te zetten. Verder zijn er plannen in de maak om volgend jaar meer offline Vers Beton-evenementen te organiseren en mogelijk iets te doen met papieren versie. Wordt vervolgd!

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • In dit avondprogramma bespreken we hoe het mondiale voedselsysteem zich manifesteert, welke rol Nederland daarin speelt, hoe kwetsbaar het is en of de grenzen ervan inmiddels bereikt zijn?

  Venue: Keilepand
  Datum:
 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Investeer jij binnenkort in de toekomst van de volgende generaties door betaalbare woningen te ontwikkelen in Rotterdam? 

 • De Medewerker Verhuur en Evenementen draagt ter ondersteuning van en in samenwerking met de Coördinator Horeca, Verhuur en Publieksservice zorg voor de realisatie van commerciële en culturele verhuuractiviteiten in theaterzalen en andere ruimtes van Jeugdtheater Hofplein. Gastvrijheid is daarbij belangrijk en het is prettig als je initiatief neemt om bestaande werkwijzen te verbeteren. 

 • Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren we universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. We zijn verslaafd aan ons publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit ons lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

 • Bekijk alle vacatures