Ga naar de inhoud

“Als vluchteling ben je in Rotterdam hopeloos” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Als het aan het kabinet ligt, dan is illegaal-zijn in Nederland binnenkort strafbaar. Iemand zonder geldige verblijfspapieren riskeert dan een boete die kan uitmonden in een gevangenisstraf. Niet alleen de Vluchtkerk in Amsterdam biedt hulp aan vluchtelingen. Ook in Rotterdam schiet de Pauluskerk deze groeiende groep mensen te hulp. “Die is hard nodig,” zegt dominee Couvée, “want het Rotterdamse klimaat is keihard.” Een tweedaags bezoek aan de Pauluskerk vertelt het verhaal over hoe het generaal pardon in 2007 tot deze situatie heeft kunnen leiden en het leven als vluchteling in de stad.

Dominee Couvée
Dominee Couvée beeld: Floor Cornelisse

Twee politieagenten stappen het tijdelijke gebouw van de Pauluskerk Rotterdam aan de Westersingel binnen. Buiten, pal voor de kerk, schreeuwt een man in een rolstoel. Hij haat zichzelf en dreigt zichzelf van het leven beroven. De agenten komen in de Pauluskerk verhaal halen. Dominee Couvée snelt op ze af en weigert ze de toegang. Buiten wil hij best verder praten, maar hier hebben ze niets te zoeken. Hier gelden de regels van de kerk.

Die schreeuwende man buiten is een vluchteling uit Soedan. Hij is verward, wanhopig en manipulatief, vertelt de dominee. Sinds 4,5 jaar is Dick Couvée dominee van de bekendste kerk van de stad. De Pauluskerk kent een rijke traditie in de opvang van minderbedeelden die op geen tot nauwelijks steun van de overheid kunnen rekenen. Vroeger waren dat daklozen en verslaafden, nu zijn het vooral vluchtelingen wier situatie alsmaar schrijnender wordt. Als illegaal in Nederland mag de Soedanees niet werken, met als gevolg dat hij geen geld heeft, geen onderdak, en volledige afhankelijk is van de barmhartigheid van anderen. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Er komt toch niemand op mijn uitvaart” – eenzaamheid in Rotterdam

    • Human interest

    Eenzaamheid onder ouderen is een probleem in Rotterdam. Om daar iets aan te doen, bezocht Jaap Versluis jarenlang Rob, die zijn laatste jaren sleet in een verpleeghuis in Schiebroek. Er bloeit een bijzondere vriendschap op, waarin Jaap vooral fungeert als praatpaal.

  • Figurant in de zittingszaal – waarom je recht halen na partnergeweld niet vanzelfsprekend is

    • Veiligheid

    Een tiende van alle landelijke meldingen van partnergeweld komt uit de regio Rijnmond. Slechts een klein deel van de plegers verschijnt uiteindelijk voor de rechter. Op papier hebben slachtoffers van partnergeweld rechten; in de praktijk eisen ze die niet altijd op. De afhankelijkheid van hun (ex-)partner zit ze in de weg.

  • Voedselbossen als oplossing voor de landbouwcrisis

    • Stadsecologie

    Voedselbossen. Je hoort steeds vaker over deze eetbare oases waar de natuur haar gang gaat en een zelfstandig ecosysteem wordt. Waar de één een verwilderde tuin ziet en de ander al gruwt bij een overwoekerd tuinpad, ziet Coöperatie Ondergrond kansen. “Voedselbossen vereisen een andere manier van eten en denken. En geduld.”

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Het uit Athene afkomstige Planet of Zeus rifft al er sinds de eeuwwisseling al flink op los: de band is meer onderweg dan dat ze thuis aan de ouzo zitten. Door het vele optreden heeft de band een eigen sound ontwikkeld die zich het beste laat omschrijven als een mix van vuige stoner, ouderwetse hard rock met vleugjes southern rock.

    Venue: Grounds
    Datum:
  • NOFX stoeit regelmatig met ska, maar wat als Fat Mike & co. daadwerkelijk een skapunkband zouden zijn? Dan kom je ongeveer uit bij P.O. Box. Met een strak koppel blazers krijgt het luchtkoper vrij baan in de uplifting songs van dit Franse zestal.

    Venue: Roodkapje
    Datum:
  • Met het ontbreken van het Baroegpand organiseren we DDD dit jaar in afgeslankte vorm. Dit doen we in het kleine maar reuzegezellige Soundville dat op een steenworp afstand van Baroeg ligt. Bij deze mini-editie ligt de nadruk op één van onze kernwaardes, namelijk opkomende Nederlandse doom bands een podium bieden. En we hebben drie fantastische acts voor je in petto.

    Venue: SoundVille
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam