Ga naar de inhoud

“Als vluchteling ben je in Rotterdam hopeloos” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Als het aan het kabinet ligt, dan is illegaal-zijn in Nederland binnenkort strafbaar. Iemand zonder geldige verblijfspapieren riskeert dan een boete die kan uitmonden in een gevangenisstraf. Niet alleen de Vluchtkerk in Amsterdam biedt hulp aan vluchtelingen. Ook in Rotterdam schiet de Pauluskerk deze groeiende groep mensen te hulp. “Die is hard nodig,” zegt dominee Couvée, “want het Rotterdamse klimaat is keihard.” Een tweedaags bezoek aan de Pauluskerk vertelt het verhaal over hoe het generaal pardon in 2007 tot deze situatie heeft kunnen leiden en het leven als vluchteling in de stad.

Dominee Couvée
Dominee Couvée beeld: Floor Cornelisse

Twee politieagenten stappen het tijdelijke gebouw van de Pauluskerk Rotterdam aan de Westersingel binnen. Buiten, pal voor de kerk, schreeuwt een man in een rolstoel. Hij haat zichzelf en dreigt zichzelf van het leven beroven. De agenten komen in de Pauluskerk verhaal halen. Dominee Couvée snelt op ze af en weigert ze de toegang. Buiten wil hij best verder praten, maar hier hebben ze niets te zoeken. Hier gelden de regels van de kerk.

Die schreeuwende man buiten is een vluchteling uit Soedan. Hij is verward, wanhopig en manipulatief, vertelt de dominee. Sinds 4,5 jaar is Dick Couvée dominee van de bekendste kerk van de stad. De Pauluskerk kent een rijke traditie in de opvang van minderbedeelden die op geen tot nauwelijks steun van de overheid kunnen rekenen. Vroeger waren dat daklozen en verslaafden, nu zijn het vooral vluchtelingen wier situatie alsmaar schrijnender wordt. Als illegaal in Nederland mag de Soedanees niet werken, met als gevolg dat hij geen geld heeft, geen onderdak, en volledige afhankelijk is van de barmhartigheid van anderen. 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Voedselbossen als oplossing voor de landbouwcrisis

  • Stadsecologie

  Voedselbossen. Je hoort steeds vaker over deze eetbare oases waar de natuur haar gang gaat en een zelfstandig ecosysteem wordt. Waar de één een verwilderde tuin ziet en de ander al gruwt bij een overwoekerd tuinpad, ziet Coöperatie Ondergrond kansen. “Voedselbossen vereisen een andere manier van eten en denken. En geduld.”

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures