Ga naar de inhoud

“Als vluchteling ben je in Rotterdam hopeloos” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Als het aan het kabinet ligt, dan is illegaal-zijn in Nederland binnenkort strafbaar. Iemand zonder geldige verblijfspapieren riskeert dan een boete die kan uitmonden in een gevangenisstraf. Niet alleen de Vluchtkerk in Amsterdam biedt hulp aan vluchtelingen. Ook in Rotterdam schiet de Pauluskerk deze groeiende groep mensen te hulp. “Die is hard nodig,” zegt dominee Couvée, “want het Rotterdamse klimaat is keihard.” Een tweedaags bezoek aan de Pauluskerk vertelt het verhaal over hoe het generaal pardon in 2007 tot deze situatie heeft kunnen leiden en het leven als vluchteling in de stad.

Dominee Couvée
Dominee Couvée beeld: Floor Cornelisse

Twee politieagenten stappen het tijdelijke gebouw van de Pauluskerk Rotterdam aan de Westersingel binnen. Buiten, pal voor de kerk, schreeuwt een man in een rolstoel. Hij haat zichzelf en dreigt zichzelf van het leven beroven. De agenten komen in de Pauluskerk verhaal halen. Dominee Couvée snelt op ze af en weigert ze de toegang. Buiten wil hij best verder praten, maar hier hebben ze niets te zoeken. Hier gelden de regels van de kerk.

Die schreeuwende man buiten is een vluchteling uit Soedan. Hij is verward, wanhopig en manipulatief, vertelt de dominee. Sinds 4,5 jaar is Dick Couvée dominee van de bekendste kerk van de stad. De Pauluskerk kent een rijke traditie in de opvang van minderbedeelden die op geen tot nauwelijks steun van de overheid kunnen rekenen. Vroeger waren dat daklozen en verslaafden, nu zijn het vooral vluchtelingen wier situatie alsmaar schrijnender wordt. Als illegaal in Nederland mag de Soedanees niet werken, met als gevolg dat hij geen geld heeft, geen onderdak, en volledige afhankelijk is van de barmhartigheid van anderen. 

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Ben wel benieuwd wat nu precies de achtergronden zijn voor de strenge regels op het gebied van immigratie. Er wordt maar weinig echt uitgelegd waarom mensen/politici vinden dat er paal en perk moet worden gesteld aan een immigrantenstroom. Behalve dan islamofobie of relativeringen als “Nederland is in vergelijk met andere landen niet streng”.

  Wat is er precies op tegen om meer immigranten toe te laten?
  Komen we dan vol te zitten hier in Nederland? Kan ik dan geen huis meer huren/kopen omdat een immigrant me voor is geweest? Ga ik er op achteruit in netto loon of raak ik werkloos? Komt er meer criminaliteit?

  Zijn er gegevens bekend waarop dit strenge beleid wordt gebaseerd? Lijkt mee een mooi vervolg op dit artikel.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam