Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Dominee Couvée
Dominee Couvée Beeld door: beeld: Floor Cornelisse

Twee politieagenten stappen het tijdelijke gebouw van de Pauluskerk Rotterdam aan de Westersingel binnen. Buiten, pal voor de kerk, schreeuwt een man in een rolstoel. Hij haat zichzelf en dreigt zichzelf van het leven beroven. De agenten komen in de Pauluskerk verhaal halen. Dominee Couvée snelt op ze af en weigert ze de toegang. Buiten wil hij best verder praten, maar hier hebben ze niets te zoeken. Hier gelden de regels van de kerk.

Die schreeuwende man buiten is een vluchteling uit Soedan. Hij is verward, wanhopig en manipulatief, vertelt de dominee. Sinds 4,5 jaar is Dick Couvée dominee van de bekendste kerk van de stad. De Pauluskerk kent een rijke traditie in de opvang van minderbedeelden die op geen tot nauwelijks steun van de overheid kunnen rekenen. Vroeger waren dat daklozen en verslaafden, nu zijn het vooral vluchtelingen wier situatie alsmaar schrijnender wordt. Als illegaal in Nederland mag de Soedanees niet werken, met als gevolg dat hij geen geld heeft, geen onderdak, en volledige afhankelijk is van de barmhartigheid van anderen. 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Fiona Fortuin

Fiona Fortuin

Ondanks donkere herinneringen aan verdwalen in winkelcentrum Zuidplein en uitstappen bij verkeerde metrohaltes, kwam dorpsmeisje Fiona Fortuin (1982) zes jaar geleden tot het inzicht: Rotterdam is haar stad. Houdt vurig van zowel van RTL4 als De Groene, en werkt als eindbaas bij Noisey, de muzieksite van VICE.

Profiel-pagina