Ga naar de inhoud

Stadsambassade: Het is de reis die telt

Op donderdag 24 januari opende de Amsterdamse stadsambassade in de Dépendance in het Schieblock. Geheel in stijl voor deze gelegenheid vroeg Vers Beton aan een Amsterdammer om verslag te doen.

Ik hou van uitwisselingen. Hoe meer, hoe beter. Een standpunt kan je immers pas bepalen als je bereid bent in de schoenen van de ander te staan. Als import-Amsterdammer ben ik altijd geïntrigeerd geweest door de spanning tussen Amsterdam en Rotterdam. Waarom bestaat die eigenlijk en hoe lang hou je dat vol? Fascinerend hoe een spelletje als voetbal en een groep hooligans daarbij de boventoon voert. Wat als je brood en spelen even laat voor wat ze werkelijk zijn? Wat als we het echt willen hebben over de dingen die burgers in beide steden raken?
Een Rotterdamse of Amsterdamse stadsambassade is dan helemaal niet zo een gek idee. Daarom ging ik graag mee met de Amsterdamse delegatie van ambassadeurs. Rotterdam is dichtbij en toch anders. Doel van het schoolreisje met de bus van Pakhuis de Zwijger naar de Dépendance in Rotterdam is de opening van de Amsterdamse Stadsambassade te Rotterdam. 
Wat meteen opvalt bij aankomst is de vlag boven de deur, de groene kleur van Rotterdam en de zwarte sint-andrieskruisen van Amsterdam staan erop. Een geslaagde mix als je samenwerking wil verbeelden.

Vlag Amsterdam / Rotterdam
Vlag Amsterdam / Rotterdam

Waar het initiatief van de stadsambassades precies vandaan komt en wie er echt achter zit, daar kom je bij deze officiële opening niet helemaal achter. De meegereisde ambtenaren en wethouders wisselen in een lichtvoetig sfeertje onderling vlaggen en speldjes uit. Tijdens de speeches, zit een clubje van circa 200 Rotterdamse en Amsterdamse ambassadeurs aan bij een lekkere maaltijd. Rotterdammers krijgen tijdens de maaltijd door Pakhuis de Zwijger een fietsbel aangeboden met “I Amsterdam” erop. De aanwezige Amsterdammers willen die ook, maar krijgen die deze keer niet. Het gaat tenslotte om de vriendschap en dan is geven belangrijk.
Dit doet me denken aan een huwelijksfeest tussen twee steden. Lekker non-chalant eten, niet teveel poespas. Snel serveren, snel eten en dan met zijn allen het inhoudelijke programma in. Zou dat aanpakken dan toch echt Rotterdams zijn? We lopen over een gecrowdsourcete brug, gemaakt van hout, die de verschillende delen van de wijk met elkaar verbindt. We lopen naar het Shellgebouw, waar de inhoud en daarna de borrel op ons wacht.
Een kundige vastgoeddichter, een paar hotshots van woningcorporaties en de Amsterdamse wethouder van stedelijke vernieuwing vertellen hun verhaal. Een mix van entertainment en educatie. Het gaat over leegstand en oplossingen voor de woningbouwcrisis. Het inhoudelijke programma is te uitgebreid opgezet. Stuk voor stuk zijn het zeer interessante sprekers. Maar zijn ze wel voor de juiste gelegenheid uitgenodigd? Moeten we het niet hebben over wat we gaan doen met zo’n stadsambassade? Hier zit toch een zaal vol met bruisende Rotterdammers en Amsterdammers die van elkaar willen leren? Het hoge zendgehalte van het programma maakt deze avond enigzins zonde van de verzamelde energie.
De tijd voor de borrel is door het lange debatprogramma te kort. Voor echte ontmoetingen tussen de meegereisde Amsterdammers en de Rotterdammers is veel te weinig tijd. Kom je toch weer terecht bij de zin en onzin van ambassades. Gaat zo’n stadsambassade om het bijeenbrengen van de ideeën van de toplaag van beide steden of gaat het om de ontmoetingen van burgers onderling? De borrel is hap-slok-weg. Op de valreep, met de jas in de hand, nog een paar leuke mensen van Vers Beton uit Rotterdam ontmoet. 
De bus terug naar Amsterdam wacht beneden. De Rotterdamse buschauffeur, die ons zal terugbrengen, is niet erg geduldig. Hij laat ons groepje staan en rijdt weg. Een telefoontje naar een passagier in de bus en…oef… de bus komt terug. In de bus op de terugreis van Rotterdam naar Amsterdam zingt een medereiziger uit volle borst hoe mooi het is om een Amsterdammer te zijn. Met een geheel nieuw en actueel couplet. Slaan deze nieuwe woorden opeens ook op Rotterdam? Op dezelfde melodie als Wim Sonneveld. Cultuur in het algemeen (dus ook stedelijke cultuur) kan en mag je uitbreiden.
Noot: De Stadsambassade is een initiatief van de Dépendance (ZUS architecten) en Pakhuis de Zwijger. Op 21 februari vindt de allereerste Rotterdam talkshow plaats in Amsterdam.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Zijn de ontwikkelingen rondom het Hofplein het begin van de groene transformatie van het centrum?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Worden met grootschalige bouwprojecten als de woontorens Rotta Nova en Treehouse alle laatste beetjes groen uit het centrum opgeofferd, vraagt centrumbewoner Arlette van den Berg zich af. Ze wandelde mee met Parfum de GroenGroen, dat laat zien dat natuur juist onderdeel is van de veranderende stad.

  • Deze Keulse wijk was vroeger een luchthaven – wat kan Rotterdam daarvan leren?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Rotterdam is niet de enige stad waar een felle discussie woedt over het bestaansrecht van de luchthaven. In Keulen bouwden ze hun vliegveld om. Daar wordt nu gewerkt, gewoond, gegeten en gedronken. Dat is niet alleen de verdienste van de stad zelf. Wat hebben de bank, Ikea en Schumacher’s Formule 1-wagens hiermee te maken? En wat kan Rotterdam ervan leren?

  • “Er zat een slapende cultheld in hem” – architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout over Carel Weeber

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Historicus Wouter Vanstiphout schreef een biografie over architect Carel Weeber, die 2 februari overleed. Hij ontdekte talloze kwaliteiten in zijn woongebouwen, zoals de Peperklip en Pompenburg. Het zijn “gebouwen die men nu niet meer maakt”, en die we daarom moeten koesteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Opening exhibition Spiritual Disobedience #1:
    Al Falak Al Majdoub: On wandering machines and song-maps of (no)return
    [الفلك المجذوب: رسائل في المَكِينَات الهائِمة وخرائط الـاـعودة الناغِمة] by AZ OOR.
    Curated by Yusser al Obaidi and Leana Boven

    Venue: Gemaal op Zuid
    Datum:
  • Energie van Rotterdam organiseert 𝑫𝒆 𝒆𝒏𝒆𝒓𝒈𝒊𝒆 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝒕𝒐𝒆𝒌𝒐𝒎𝒔𝒕, een inspirerende én gezellige bijeenkomst voor iedereen die zich graag inzet voor een duurzame en eerlijke toekomst. Dit doen we samen met om | nieuwe energie, Energiecoöperatie Regio Rijnmond (ECRR) en de Rotterdamse energiecoöperaties!  

    Venue: Het Industriegebouw
    Datum:
  • Hard voor kanker is een hard techno evenement dat wij organiseren voor het goede doel: De Roparun.

    Venue: Now & Wow club
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2025. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

  • Volg je de lokale politiek, heb je enige journalistieke ervaring en een vlotte pen? Vers Beton is op zoek naar een freelance redacteur die over lokale politiek wil schrijven.

  • Met veel plezier duiken we elke keer een nieuwe wereld in. Altijd met het doel: onderscheidende communicatie realiseren. We werken met een klein team van specialisten in onze eigen studio in het langste monument van Nederland: de Hofbogen.

  • Bekijk alle vacatures