Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: deze stad is geen plaats voor blanke mannen, voor de Olympische Jeugdspelen en zeker niet voor dieren

In deze stad is geen plaats voor dieren, vindt Chris. In deze stad komen geen Olympische Jeugdspelen, zo beslist het IOC, maar bodemloze putten zijn er genoeg, zegt Annelies. Inge steekt zijn vuist in de lucht en roept om aksie. Aksie!

Blanke mannen, tijd voor aksie!

Blanke mannen uit Rotterdam, ontwaak! Onversneden racisme wordt ons aangedaan! Door een voormalig bedrijf van de gemeente nog wel! Het is tijd voor aksie!
Het leed van de RET begon allemaal met de indoctrinatie in de metro met constant repeterende video’s. Maar goed, die bak visuele vitriool werd over ons allen, blank, zwart, jong, oud, vrouw, man, lang, kort, uitgestort.
Maar nu, mede-blanke-mannen-uit-de-Randstad, nu richten Pedro Peters en consorten hun publieke pijlen rechtstreeks op ons!
U schudt onbegrijpend het hoofd? Neemt de metro, en u zult zien wat ik bedoel. In twee video’s laat de RET zien wel van wanten te weten met snoodaards, schavuiten, dronkenlappen en ander schorriemorrie. Net even lekker in het voertuig een GroenLinks-verantwoorde joint opsteken? Een halve liter Schultenbrau meester maken en een lokaal vrouwtje scoren (ze vroeg er zelf om, met die kleren en heur haar los en alles!)? Dan komt een Buitengewoon Opsporingsambtenaar roet in het eten gooien.
Prima natuurlijk. Maar waarom is in alle gevallen de overtreder een blanke man? Ik, toevallig een blanke man, herken me hier helemaal niet in. Ik voel me gestigmatiseerd! Abject en infaam is het!
Dus, net zo goed dat op elke overheidsfoto van een groep mensen er altijd een a: kleurling, b: vrouw, c: moslim en d: gehandicapte zichtbaar is, wil ik ook dat in de RET-video’s de overtreder uit alle lagen van de samenleving kan komen.
Voor de vervolgvideo’s stel ik daarom de volgende scenario’s voor:
-zwarte vrouw, pygmee, spuit heroïne, laat naald op de grond vallen waarna een baby zich hieraan prikt, en wordt naar buiten gewerkt
-Red Bull-drinkende moslima met zwarte hipsterbril slaat met een honkbalknuppel een aangelijnde hond het complete toestel rond, waarna de conducteur haar overmeestert
-jongen met downsyndroom en zonder benen rijdt hinderlijk en opzettelijk met zijn rolstoel tegen passagiers op, waarna een BOA zijn banden lek prikt en hem in de sneeuw op het perron achterlaat
-blanke, homoseksuele man komt gewapend met een dubbelloops shotgun de metro in, bedreigt iedereen, drinkt onderwijl een krat Breezers leeg, en wordt vervolgens via een loepzuivere roundhouse kick van de kaartjesknipper door een ruit heengeschopt en aan zijn lot overgelaten.
Pas dan, en alleen dán, is iedereen gelijk. Zo niet, dan volgt er aksie. Aksie!
door Inge Janse

De Beste Stuurlui
Illustratie

Illustratie: HetIsRens.nl

IOC zegt NEE

Het IOC heeft gesproken, er zullen geen Olympische jeugdspelen plaatsvinden in Rotterdam. ‘Dit evenement had jongeren in Rotterdam en ver daarbuiten kunnen inspireren om hun talenten te ontdekken en het beste uit zichzelf te halen.’, aldus sportwethouder Antoinette van der Laan.
Ook Jos van der Vegt, voorzitter van de stichting Rotterdamse Jeugdspelen, reageert met een beteuterd gezicht op het bericht, “Deze Spelen hadden een enorme impuls voor Rotterdam-Zuid kunnen zijn”. Ja hoor, de geldkraan richting dat deel van de stad zou weer eens flink openstaan.
Zowel de overheid als de gemeente zouden beiden 15 miljoen euro moeten investeren. Het overgrote deel van de kosten zou gedekt worden door het bedrijfsleven, ongeveer 45 miljoen euro. Voor het gemak vergeten we dan even dat het crisis is.
Net als ik heeft ook het IOC weinig vertrouwen in deze financiële constructie. De initiatiefnemers GroenLinks en de VVD werden verlost van sportieve droom. Dat maakt weer 15 miljoen euro vrij in de begroting. Ik kan nog wel een bodemloze put voor ze bedenken, een nieuw Poppodium misschien. En dan het liefst op Rotterdam-Zuid.
door Annelies Lacor

Vossenjacht

Dat Rotterdam een stad is, hoefde voor deze week geen betoog. Rotterdam kent immers enkel grootstedelijke problematiek of uitdagingen; voor plattelandsnieuws moet je een aardig eindje rijden. In Rotterdam gaat het om de moorden die er gepleegd worden, over sport, of wat er te gebeuren staat op het gebied van cultuur.
Afgezien van het weer gebeurt er in Rotterdam niets waar de Rotterdammer een goedkeuren over heeft uitgesproken. Exotische dieren zitten netjes in de Diergaarde, of staan als kamerlampen in de singel of in het park. De bomen staan keurig in gelid en worden zelfs aangekleed wanneer we dat nodig achten. De meeste honden zitten aan de riem en de vissen keurig in de rivier en de stadshavens. Maar deze week kwam het nieuws tot ons dat de vos onze stad tot zijn leefgebied heeft gemaakt. We moeten vrezen voor een vossenplaag. Twee jaar geleden, wist Sonja uit Prinsenland te vertellen, werden haar eenden al ‘vermoord’ door de nieuwe Rotterdamse roofdieren. RTV Rijnmond berichtte over de vos, het werd hier en daar ook nationaal opgepikt. In de reageerkolommen van de site van RTV Rijnmond was het aanleiding om elkaar digitaal te lijf te gaan. De ruzie begon met de vraag: wat is gevaarlijker? Een vos of een bejaarde op een scootmobiel?
Een prachtige discussie uiteraard, het blijft de vraag wat we moeten doen met de vossenplaag. Daar valt nog heel wat over te zeggen. Moeten we de eenden (en de Chihuahua) van Sonja in bescherming nemen tegen de vos, of moeten we de vos in bescherming nemen tegen Sonja? Moeten we naast Streetfishing ook Vinex-jagers krijgen?
Het spreekt voor zich dat de stad geen plek is voor roofdieren die het op onze ‘huisdieren’ hebben voorzien of ons op andere manieren dwars zitten, zoals de vogelvrij verklaarde Nijlgans. Toch zijn er mensen die met het zelfde gemak pleit voeren voor de bescherming van de vos, zoals André de Baerdemaeker van Bureau Stadsnatuur.
In het licht van precaire situatie waar Diergaarde Blijdorp in zit, ziet een weldenkend mens slechts één oplossing: alle dieren die niet in het reservaat Blijdorp onderdak krijgen, zijn vogelvrij. Natuur is leuk, maar niet in de stad. Als je natuur wil, dan ga je maar naar Drenthe. We zijn dan ook meteen verlost van overlast gevende honden en hun eigenaren. Weg met de hondenstront, weg met die bijtende monsters. De vos kan dan – al dan niet gesponsord door FOX IT – zijn dagen slijten bij de shirtsponsor van Feyenoord. Weg met de dieren! Rotterdam is een stad en geen dierentuin!
door Chris van der Meulen

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam