Ga naar de inhoud

Skatepark Westblaak schreeuwt om beton

Het botert al een tijd niet tussen de Rotterdamse skaters enerzijds en de Rotterdamse beleidsmakers anderzijds. Heetste hangijzer is een nieuw skatepark aan de Westblaak ter vervanging van het onveilige en ongewenste park dat op dezelfde plek ligt sinds 2001. Marco Jongeneel – ontwerper, skateboarder én voorman van de Kerngroep Westblaak – geeft op Vers Beton zijn ongezouten mening over deze kwestie, die langzaam zijn kookpunt aan het bereiken is.
Voor de gemiddelde skateboarder staat vers beton synoniem voor glad, hard, rauw en goudeerlijk. Heb je een skateboardende vriend die jarig is? Geef ‘m een zak beton, een schep en een emmer water… als een kind zo blij, let maar op.
Het zit namelijk zo: álle legendarische skateboardplekken ter wereld bestaan voor 90% uit beton. Van het LOVE-park in Philidelphia tot aan Pier 7 in San Francisco, van Carlsbad High School (RIP) tot aan het leegstaande zwembad in een Amerikaanse achtertuin. Interessante bijkomstigheid is dat deze plekken altijd zijn ontworpen door architecten maar nimmer met het doel óm er te skateboarden.
Skateparken in Nederland worden echter al bijna 20 jaar door leveranciers van hekwerken en speeltuinen gemaakt. Het hele land is volgeplempt met RVS en gegalvaniseerd staal in de meest onbegrijpelijke verschijningen. Brochures en mappen van deze leveranciers hebben een bijna IKEA-achtige simpelheid en geven ambtenaren en beleidsmakers het idee dat ze het allemaal zelf kunnen; “Stel nu je eigen skatepark samen!”
Hoe heeft het toch kunnen gebeuren dat in een land dat bekend staat om haar ontwerpers en architecten én gezien onze kennis van beton zulke skateparken tot op de dag van vandaag nog steeds geleverd worden? Stel dat het speeltuinen of glijbanen betrof: zouden deze glibberige, onveilige plekken, veelal gesitueerd in een middenberm vol uitlaatgassen nog door de welstandscommissies komen?

Marco Jongeneel, initiatiefnemer van de Kerngroep Westblaak, poseert bij één van hun ludieke acties.
Marco Jongeneel, initiatiefnemer van de Kerngroep Westblaak, poseert bij één van hun ludieke acties.

Gelukkig is het huidige RVS-skatepark aan de Westblaak afgeschreven. Het park is op dit moment op een aantal plekken onveilig en er moet snel een renovatie óf een nieuw skatepark komen. De lokale skatescene zag dit moment al aankomen en is al drie jaar in gesprek met de dienst Sport en Recreatie van de Gemeente Rotterdam. We boden in het verleden al een compleet concept waar ALLE gebruikers achterstonden. Met invulbare ontwerpplekken voor architect Winy Maas, skateboardkunstenaar Ed Templeton, skateboardlegende Lance Mountain en skateboardende illustrator Piet Parra. Dit ontwerp had álles wat Rotterdam nodig zou hebben en sluit volledig aan bij een HRO-onderzoek wat ooit heeft plaatsgevonden in opdracht van dezelfde dienst SenR. Uit dit onderzoek kwam dat de gebruikers de ‘volgende keer’ beton en meer ‘street’-achtige objecten willen. Uiteraard werd dit plan alsnog terzijde geschoven.
De skaters van de Westblaak zijn wel nog uitgenodigd op een inspraakavond. Een avond waarop al na tien minuten de wensen van de gebruikers werden geïnterrumpeerd en het verder louter nog ging over een verflaag. Verder konden wij ons niet aan de indruk ontdoen dat ze de skaters maar lastig en ongeorganiseerd vonden en dat tien minuten inspraak sowieso wel afdoende was. Deze onzinnige avond ging uiteraard wel de boeken in als ‘participatie’, want daar maak je goede sier mee binnen de gemeentepolitiek. Na afloop besloten we niet meer mee te doen met deze poppenkast en hebben we per brief laten weten niet meer gediend te zijn van samenwerking.
Onze weigering nog verder mee te praten is door de projectleidster van de gemeente aangegrepen de skaters vervolgens weg te zetten als ‘lastig’ en in één ruk door dan maar exclusief in gesprek te gaan met staalleverancier Solos. Een partij die zich daarbij ongetwijfeld in de handen heeft gewreven – niet alleen hebben zij bij oplevering van het park in 2001 een factuur van een miljoen euro mogen sturen, ze hebben naar schatting nog eens een zelfde bedrag mogen opstrijken als gevolg van al het benodigde onderhoud aan de toestellen. RVS blinkt niet alleen mooi in de zon, het heeft ook ontzettend veel onderhoud nodig – zeker bij een zeer intensief gebruik zoals dat nu eenmaal het geval is bij een skatepark. De vraag of een keuze voor een materiaal dat minder onderhoud nodig heeft (zoals, wij zeggen maar iets, beton) niet verstandig zou zijn wordt niet gesteld.
Het zal u niet verbazen: het enthousiasme onder de skaters is nihil. Daarop is de Kerngroep Westblaak geformeerd die met een tegenvoorstel is gekomen. Na eerst via ludieke acties de media te hebben gehaald is er gesproken met wethouders Van Huffelen en Laan, beide verantwoordelijk voor deze materie. Jos Verveen (raadslid voor D66) vind dat het onderwerp op de agenda van de Raad moet komen. In één-op-ééngesprekken met raadsleden is ons gebleken dat er een meerderheid in de Raad bestaat vóór het plan van de Westblaakgroep.
Het toekomstige skatepark aan de Westblaak, zoals dat is voorzien door de Kerngroep Westblaak.
Het toekomstige skatepark aan de Westblaak, zoals dat is voorzien door de Kerngroep Westblaak.

Het tegenontwerp is een schetsvoorstel voor en door de gebruikers van de Westblaak. Geïnitieerd door skateboardende architecten Victor Verhagen & Tijs Niessen en skateboardende ontwerper Marco Jongeneel – ondergetekende dus. Dit schetsontwerp zal worden aangevuld door skateboardende skateboarders, inlineskatende inlineskaters en BMXende BMX-ers om het ontwerp ‘kritiekproof’ te maken voor álle groepen gebruikers. Het ontwerp lijkt op geen enkel vlak op het huidige park aan de Westblaak. Het nieuwe ontwerp is een volwassen ontworpen openbare ruimte. Het zou zelfs ingepast kunnen worden in het huisstijlhandboek ‘Rotterdamse Stijl’. Het ontwerp zal een brug slaan tussen het centrum en de Witte de Withstraat. Dit laatste door een aantal plekken open te laten die ingevuld gaan worden door externe ontwerpers en architecten; een skateparkvariant op de beeldenroute zoals we die kennen langs de Westersingel.
Hoe het nu verder gaat moet nog blijken. Het is nu aan de gemeenteraad van Rotterdam om een knoop door te hakken.
Volg facebook.com/westblaak voor meer informatie over het plan.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

  • — Publiek Programma Kenniscentrum Cultuuronderwijs Rotterdam–
    Cultuuronderwijs maakt taboes bespreekbaar en af en toe is dat behoorlijk ingewikkeld. Want iedereen weet wel een onderwerp dat men liever uit de weg gaat. Toch? Of dat nu in de privésfeer is, in de context van het werk of nog anders.

    Venue: Maaspodium Rotterdam
    Datum:
  • Comedy Club Haug heeft een van de grootste sterren uit de
    Amerikaanse comedy weten te strikken. Op 20 oktober maakt
    stand-up comedian Sam Jay, bekend van haar HBO-special Salute
    Me or Shoot Me, die werd bekroond met een NAACP Award, haar
    debuut voor het Rotterdamse publiek.

    Venue: Comedy Club Haug (corner room)
    Datum:
  • The Independent School for the City organises a seminar of 3 afternoon sessions about the rebuilding of destroyed cities, taking place on Friday 15, 22 & 29 November 2024.

    Venue: Independent School for the City
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Stichting Opzoomer Mee zoekt een creatieve communicatiestrateeg die hart heeft voor Rotterdam en bewoners die zelf het initiatief nemen om hun straat of buurt gezelliger, groener en schoner te maken. Je kijkt met een communicatieblik naar onze activiteiten, je schakelt snel tussen thema’s, doelgroepen en middelen. Natuurlijk weet je goed in te schatten hoe je het meeste uit je eigen tijd en ons budget haalt.

  • Wil jij werken aan een sterkere buurt in Rotterdam?
    Ontwikkeling van buurten vind je ontzettend boeiend, want het zit op het snijvlak van de stad en de mens. Wil jij onze projecten regisseren die onze bewoners ráken, en onze buurten sterker maken voor de toekomst? Lees dan snel verder!

  • Theater Walhalla is op zoek naar een hands-on administrateur, die in staat is een nauwkeurige en inzichtelijke boekhouding te voeren. We zijn op zoek naar iemand die nauwgezet te werk gaat, met oog voor de dynamiek van het bedrijf.

  • Bekijk alle vacatures