Ga naar de inhoud

LinkedOut: feest van de nivellering

Evenement LinkedOut brengt ode aan de verveling

Niet iedereen is ervan doordrongen, maar we leven sinds januari in een nieuwe tijd. Deze nieuwe tijd heet “cultuurplanperiode 2013-2016”. Daar merkt u niets van, zegt u? Dan komt dat misschien nog wel. We hoeven het niet heel erg lang over geld te hebben, maar u gaat er misschien iets van merken omdat de stad Rotterdam in de komende 4 jaar om en nabij de 15 miljoen per jaar minder uit zal trekken voor kunst en cultuur. Daarmee gaan er een hoop cultuurproducties en een hoop werk verloren in de stad en hebben opeens heel veel leuke mensen meer vrije tijd.

Linked Out flyer
Linked Out flyer

Berekeningen wijzen op zo’n 500 mensen in de regio die minder werk hebben of zelfs overtallig zijn bij hun culturele instelling. En wanneer er 500 leuke mensen ‘op de markt komen’, is dat dan reden voor een feestje? ‘Ja’ denkt het werkschuwe tuig dat volgende week een feest organiseert in BAR. Daar wordt feest gevierd onder het motto LinkedOut, een ode aan de verveling. Dat doen ze natuurlijk op een maandagavond, want op dinsdag hebben ze niets anders te doen dan in hun joggingpak op de bank te zitten met de kat op schoot en een pak hopjesvla in de hand. Het feest is met nadruk ook toegankelijk voor de hardwerkende Nederlander, maar die wordt – in tegenstelling tot de werkloze medemens – niet vrijgesteld van de entreeprijs. Het is ook nog eens een feest van de nivellering.
LinkedOut refereert aan de populaire netwerksite LinkedIn, maar het feest dat maandag gevierd gaat worden is zeker geen netwerkborrel. Het gaat zelfs zo ver dat het mogelijk is drank te betalen met je LinkedIn contacten. Het ter plekke verwijderen van contacten is goed voor korting op wijn, fris of bier.
Verveling
LinkedOut brengt een ode aan de verveling die de nieuwe nietsdoeners wacht. Het is een beetje curieus is dat zoveel mensen het in Nederland zo druk hebben dat het helemaal niet leuk meer is, en dat anderen zich mateloos vervelen en daar echt last van hebben. Dat kan anders, want vervelen kun je leren.
De Rotterdamse filosoof AW Prins is er op gepromoveerd. Hij stelt dat we de verveling niet moeten ontvluchten door steeds nieuw spektakel te zoeken, maar dat we het moeten doorstaan. Er zijn wel bezigheden die je zou kunnen scharen onder ‘verveling voor beginners’; zoals shoppen op zondag in de koopgoot, maar het echte vervelen vraagt wat meer inspanning. Daarbij komt bij dat shoppen niet het meest handige tijdverdrijf is als je minder te besteden hebt.
Bond tegen de arbeidsethiek
Lamlendigheid, het no-future sentiment uit de jaren ‘80, of het recht op luiheid. Daar lijkt LinkedOut over te gaan. Het is niet voor het eerst dat luiheid op een waarderende manier in de belangstelling staat. In de jaren ‘90 was ik onderdeel van een Rotterdams initiatief om de Bond tegen de Arbeidsethiek nieuw leven in te blazen. Het is uiteindelijk niet gebeurd en het laat zich raden waarom. Deze verzameling lamlendige studenten verwonderden zich erover dat wanneer ze op gezette tijden naar de Jerry Springer Show zaten te kijken ‘arbeidsethos’ als (zelfstandige) deugd er telkens bij werd gesleept. Voor de mensen die de Jerry Springer Show niet kennen: het was een opruiend praatprogramma waar tijdens een typische aflevering – in het bijzijn van een live audience – transseksuele duivelsaanbidders met een bochel elkaar beschuldigden van het meest nare en leugenachtige gedrag. De repliek van de parasitaire viespeuk, huwelijksbreker of dierenmishandelaar was ongelooflijk vaak “Maar ik heb werk! Hoe lang heb jij een baan kunnen vasthouden?” LinkedOut zal vieren dat luiheid ook een deugd kan zijn.
Geen beschavingsoffensief
Er zijn mensen die als een mantra blijven herhalen dat het voor de culturele sector zo goed is dat er flink bezuinigd wordt, dat de boel dan even wordt opgeschud. En er zijn politici die op ronduit hufterige wijze zich hebben uitgelaten over de culturele sector. En alhoewel je je moet verzetten tegen infantiele mantra’s en hufterige uitlatingen van politici is LinkedOut geen beschavingsoffensief of protestbijeenkomst. Velen zijn het beu telkens het belang van kunst en cultuur onder de aandacht te brengen juist omdat ze in die sector hun brood verdienen. In de wereld van LinkedOut vechten de cultuurproducenten voor het belang van de cultuurconsumenten en strijden de cultuurconsumenten voor het belang van de cultuurproducenten.

“Ben je werkeloos en in de war of zitten de tranen op je VAR. Blijf niet zitten op de bank, maar kom naar BAR.”

Hoe er op LinkedOut teruggekeken zal worden is vooralsnog giswerk. Misschien is het een blijvertje, een vrolijk symptoom van de nieuwe tijd waarin Rotterdammers nog meer dan voorheen thuisfeestjes viert of als vrijwilliger programmering verzorgt op leuke plekken in de stad. In ieder geval wordt het een feest en waarop ledigheid en verveling als het nieuwe heilige graal geëerd wordt… tot diep in de nacht
LinkedOut vindt plaats op maandag 11 februari in BAR. Workshops als ‘verveling voor gevorderden’, en ‘zwartwerken voor beginners’. Live optredens van onder andere Pattern Cutoff. Entree drie euro. Gratis entree op vertoon van UWV papieren of op vertoon van een verse inschrijving bij de KvK.

Disclaimer: Chris van der Meulen is één van de initiatiefnemers van LinkedOut

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • “Elkaar ‘echt zien’ gaat verder dan elkaar tolereren”

    • Politiek

    Hoe zorg je in tijden van polarisatie voor verbinding in de samenleving? Harvard-socioloog Michèle Lamont schreef er een boek over. In aanloop naar haar lezing bij De Dépendence – en vlak voor de Amerikaanse verkiezingen – sprak Arlette van den Berg met haar.

  • Italiaanse lessen voor een geslaagd Rotterdams burgerberaad: hoe nu verder?

    • Klimaat

    Nu het Rotterdamse Burgerberaad voor het Klimaat vorige week haar adviezen heeft aangeboden aan wethouder Chantal Zeegers, lijkt het eind goed, al goed. Maar wie kijkt naar vergelijkbare projecten, zoals in het Italiaanse Bologna, ziet dat dit pas het begin is: hoe zorg je ervoor dat adviezen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden? En zijn er valkuilen die Rotterdam kan voorkomen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Ben jij de organisatorische kracht die onze theaterproducties extra vleugels geeft? Sta jij stevig in je schoenen, weet jij als geen ander rust en overzicht te houden, ook als meerdere projecten tegelijk om aandacht vragen? En doe je dit het liefst voor een grote, ambitieuze organisatie in de culturele sector? Dan is Theater Rotterdam op zoek naar jou!

  • Performancecollectief URLAND in Rotterdam zoekt een Assistent Zakelijk voor 2 dagen per week (0,4 fte) per 13 januari 2025.

  • Bekijk alle vacatures