Ga naar de inhoud

LinkedOut: feest van de nivellering

Evenement LinkedOut brengt ode aan de verveling

Niet iedereen is ervan doordrongen, maar we leven sinds januari in een nieuwe tijd. Deze nieuwe tijd heet “cultuurplanperiode 2013-2016”. Daar merkt u niets van, zegt u? Dan komt dat misschien nog wel. We hoeven het niet heel erg lang over geld te hebben, maar u gaat er misschien iets van merken omdat de stad Rotterdam in de komende 4 jaar om en nabij de 15 miljoen per jaar minder uit zal trekken voor kunst en cultuur. Daarmee gaan er een hoop cultuurproducties en een hoop werk verloren in de stad en hebben opeens heel veel leuke mensen meer vrije tijd.

Linked Out flyer
Linked Out flyer

Berekeningen wijzen op zo’n 500 mensen in de regio die minder werk hebben of zelfs overtallig zijn bij hun culturele instelling. En wanneer er 500 leuke mensen ‘op de markt komen’, is dat dan reden voor een feestje? ‘Ja’ denkt het werkschuwe tuig dat volgende week een feest organiseert in BAR. Daar wordt feest gevierd onder het motto LinkedOut, een ode aan de verveling. Dat doen ze natuurlijk op een maandagavond, want op dinsdag hebben ze niets anders te doen dan in hun joggingpak op de bank te zitten met de kat op schoot en een pak hopjesvla in de hand. Het feest is met nadruk ook toegankelijk voor de hardwerkende Nederlander, maar die wordt – in tegenstelling tot de werkloze medemens – niet vrijgesteld van de entreeprijs. Het is ook nog eens een feest van de nivellering.
LinkedOut refereert aan de populaire netwerksite LinkedIn, maar het feest dat maandag gevierd gaat worden is zeker geen netwerkborrel. Het gaat zelfs zo ver dat het mogelijk is drank te betalen met je LinkedIn contacten. Het ter plekke verwijderen van contacten is goed voor korting op wijn, fris of bier.
Verveling
LinkedOut brengt een ode aan de verveling die de nieuwe nietsdoeners wacht. Het is een beetje curieus is dat zoveel mensen het in Nederland zo druk hebben dat het helemaal niet leuk meer is, en dat anderen zich mateloos vervelen en daar echt last van hebben. Dat kan anders, want vervelen kun je leren.
De Rotterdamse filosoof AW Prins is er op gepromoveerd. Hij stelt dat we de verveling niet moeten ontvluchten door steeds nieuw spektakel te zoeken, maar dat we het moeten doorstaan. Er zijn wel bezigheden die je zou kunnen scharen onder ‘verveling voor beginners’; zoals shoppen op zondag in de koopgoot, maar het echte vervelen vraagt wat meer inspanning. Daarbij komt bij dat shoppen niet het meest handige tijdverdrijf is als je minder te besteden hebt.
Bond tegen de arbeidsethiek
Lamlendigheid, het no-future sentiment uit de jaren ‘80, of het recht op luiheid. Daar lijkt LinkedOut over te gaan. Het is niet voor het eerst dat luiheid op een waarderende manier in de belangstelling staat. In de jaren ‘90 was ik onderdeel van een Rotterdams initiatief om de Bond tegen de Arbeidsethiek nieuw leven in te blazen. Het is uiteindelijk niet gebeurd en het laat zich raden waarom. Deze verzameling lamlendige studenten verwonderden zich erover dat wanneer ze op gezette tijden naar de Jerry Springer Show zaten te kijken ‘arbeidsethos’ als (zelfstandige) deugd er telkens bij werd gesleept. Voor de mensen die de Jerry Springer Show niet kennen: het was een opruiend praatprogramma waar tijdens een typische aflevering – in het bijzijn van een live audience – transseksuele duivelsaanbidders met een bochel elkaar beschuldigden van het meest nare en leugenachtige gedrag. De repliek van de parasitaire viespeuk, huwelijksbreker of dierenmishandelaar was ongelooflijk vaak “Maar ik heb werk! Hoe lang heb jij een baan kunnen vasthouden?” LinkedOut zal vieren dat luiheid ook een deugd kan zijn.
Geen beschavingsoffensief
Er zijn mensen die als een mantra blijven herhalen dat het voor de culturele sector zo goed is dat er flink bezuinigd wordt, dat de boel dan even wordt opgeschud. En er zijn politici die op ronduit hufterige wijze zich hebben uitgelaten over de culturele sector. En alhoewel je je moet verzetten tegen infantiele mantra’s en hufterige uitlatingen van politici is LinkedOut geen beschavingsoffensief of protestbijeenkomst. Velen zijn het beu telkens het belang van kunst en cultuur onder de aandacht te brengen juist omdat ze in die sector hun brood verdienen. In de wereld van LinkedOut vechten de cultuurproducenten voor het belang van de cultuurconsumenten en strijden de cultuurconsumenten voor het belang van de cultuurproducenten.

“Ben je werkeloos en in de war of zitten de tranen op je VAR. Blijf niet zitten op de bank, maar kom naar BAR.”

Hoe er op LinkedOut teruggekeken zal worden is vooralsnog giswerk. Misschien is het een blijvertje, een vrolijk symptoom van de nieuwe tijd waarin Rotterdammers nog meer dan voorheen thuisfeestjes viert of als vrijwilliger programmering verzorgt op leuke plekken in de stad. In ieder geval wordt het een feest en waarop ledigheid en verveling als het nieuwe heilige graal geëerd wordt… tot diep in de nacht
LinkedOut vindt plaats op maandag 11 februari in BAR. Workshops als ‘verveling voor gevorderden’, en ‘zwartwerken voor beginners’. Live optredens van onder andere Pattern Cutoff. Entree drie euro. Gratis entree op vertoon van UWV papieren of op vertoon van een verse inschrijving bij de KvK.

Disclaimer: Chris van der Meulen is één van de initiatiefnemers van LinkedOut

Al één reactie — discussieer mee!

 • ‘Er zijn mensen die als een mantra blijven herhalen dat het voor de culturele sector zo goed is dat er flink bezuinigd wordt, dat de boel dan even wordt opgeschud. En er zijn politici die op ronduit hufterige wijze zich hebben uitgelaten over de culturele sector. En alhoewel je je moet verzetten tegen infantiele mantra’s en hufterige uitlatingen van politici is LinkedOut geen beschavingsoffensief of protestbijeenkomst. Velen zijn het beu telkens het belang van kunst en cultuur onder de aandacht te brengen juist omdat ze in die sector hun brood verdienen.’

  Het feit dat de vaderlandse cultuursector überhaupt ingegaan is op de ‘uitdaging’ om het belang of de waarde van hun metier te gaan bepleiten is een gigantisch zwaktebod. Er zit zo verdomd weinig eigenwaarde in het ‘protest’. Daarnaast mag het incasseringsvermogen van de kunstwereld ook wel eens bijgevijld worden. Altijd bereid om over hun theewater te geraken, tenslotte. Bereidheid om echt harde noten te kraken zie ik eilaas iets te weinig.

  Overigens ben ik een zeer groot pleiter van de waarde van verveling.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De morele ondergrens van de gemeente ligt lager dan je denkt

  • Politiek

  Jonasz Dekkers windt zich op over hoe Rotterdam met dakloze mensen omgaat. Beboeten, uitzetten en een Top 29 maken van degenen die de meeste overlast geven, hij vindt het een grof schandaal. 

 • Woonvisie ingehaald door de actualiteit

  • Politiek

  De actualiteit heeft de nieuwe Woonvisie alweer ingehaald volgens Mustapha Eaisaouiyen van het initiatief Recht op de stad. Lees zijn opinie over waarom de Woonvisie rammelt, onvolledig is en geschreven vanuit een beleidsmakersbubbel.

 • Een geschiedenis van Rotterdamse burgemeesters en slavernij

  • Politiek

  Rotterdam kent een aantal foute burgemeesters. Ze handelden in mensen, hadden banden met de VOC of WIC en werden aangesteld om de winst uit suikerrietplantages veilig te stellen. Loulou Drinkwaard maakte een lijst.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam