Ga naar de inhoud

Beste Hilde,

Vers Beton publiceerde gisteren een open brief van Hilde Westerink aan wethouder Korrie Louwes, naar aanleiding van een interview waarin ze de Nederlandse vrouw opriep te stoppen met het ‘gemuts’. Kinderen krijgen én een carrière er op nahouden is helemaal niet zo moeilijk, zo beweerde de bewindsvrouw in het AD Rotterdams Dagblad. Wethouder Louwes schrijft vandaag een brief terug.
Beste Hilde,
Dank voor je reactie op mijn betoog over participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Ik geef graag nog een toelichting op mijn betoog.

In Rotterdam is de afstand van vrouwen op de arbeidsmarkt groot, veel groter dan we denken. Een verontrustende ontwikkeling terwijl economische zelfredzaamheid van vrouwen steeds belangrijker wordt. Dat komt door verschillende factoren. Zo speelt de culturele achtergrond een rol (met name bij Marokkaans- Rotterdamse en Turks- Rotterdamse vrouwen), is het huwelijk niet altijd even bestendig en in deze tijden is de financiële toekomst op latere leeftijd ook niet langer gegarandeerd.
Ik roep ouders, en vooral ook mannen, op bewust een keuze te maken. Man en vrouw moeten goed met de partner bespreken hoe ze het gaan bolwerken om gezinsleven te combineren met een carrière. Denk daar samen goed over na! Iedereen is vrij om te kiezen. Zo kan men kiezen om (man of vrouw) voor een lange periode niet te werken om voor hun kind te zorgen maar dat heeft wel gevolgen voor je kansen op de arbeidsmarkt. Ik raad aan om op wat voor manier dan ook actief contact te houden met de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld met goed te plannen vrijwilligersactiviteiten die talenten, kennis en ervaring van de nieuwbakken ouder kunnen versterken.
Natuurlijk snap ik dat het niet voor iedereen de oplossing is om vijf dagen in de week je kind op het kinderdagverblijf door te laten brengen. Om full time te kunnen werken was het voor mij persoonlijk een goede oplossing om de kinderen vijf dagen naar de kinderdagverblijf te brengen. Ik snap dat dit niet voor elke vrouw in Rotterdam de oplossing is. Wel ben ik van mening dat we er alles aan moeten doen om het vrouwen én mannen zo makkelijk mogelijk moeten maken zowel om gezinsleven als goede carrièremogelijkheden in balans te houden.
Ik kan me overigens vinden in jouw oproep om een moderne, eigentijdse benadering van het begrip gezinsleven. Pappa’s passen niet op, zij voeden net als moeders hun kinderen op. Ik vind het vreemd dat ik als vrouw nog vaak moet uitleggen hoe ik mijn drukke baan met twee kinderen combineer, terwijl mannelijke collega’s deze vraag nooit krijgen. Ouders, man én vrouw, dragen dezelfde verantwoordelijkheden. Laten we elkaar ook op dezelfde manier benaderen wanneer het over oplossingen met de thuissituatie gaat.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures