Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton publiceerde gisteren een open brief van Hilde Westerink aan wethouder Korrie Louwes, naar aanleiding van een interview waarin ze de Nederlandse vrouw opriep te stoppen met het ‘gemuts’. Kinderen krijgen én een carrière er op nahouden is helemaal niet zo moeilijk, zo beweerde de bewindsvrouw in het AD Rotterdams Dagblad. Wethouder Louwes schrijft vandaag een brief terug.
Beste Hilde,
Dank voor je reactie op mijn betoog over participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Ik geef graag nog een toelichting op mijn betoog.

In Rotterdam is de afstand van vrouwen op de arbeidsmarkt groot, veel groter dan we denken. Een verontrustende ontwikkeling terwijl economische zelfredzaamheid van vrouwen steeds belangrijker wordt. Dat komt door verschillende factoren. Zo speelt de culturele achtergrond een rol (met name bij Marokkaans- Rotterdamse en Turks- Rotterdamse vrouwen), is het huwelijk niet altijd even bestendig en in deze tijden is de financiële toekomst op latere leeftijd ook niet langer gegarandeerd.
Ik roep ouders, en vooral ook mannen, op bewust een keuze te maken. Man en vrouw moeten goed met de partner bespreken hoe ze het gaan bolwerken om gezinsleven te combineren met een carrière. Denk daar samen goed over na! Iedereen is vrij om te kiezen. Zo kan men kiezen om (man of vrouw) voor een lange periode niet te werken om voor hun kind te zorgen maar dat heeft wel gevolgen voor je kansen op de arbeidsmarkt. Ik raad aan om op wat voor manier dan ook actief contact te houden met de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld met goed te plannen vrijwilligersactiviteiten die talenten, kennis en ervaring van de nieuwbakken ouder kunnen versterken.
Natuurlijk snap ik dat het niet voor iedereen de oplossing is om vijf dagen in de week je kind op het kinderdagverblijf door te laten brengen. Om full time te kunnen werken was het voor mij persoonlijk een goede oplossing om de kinderen vijf dagen naar de kinderdagverblijf te brengen. Ik snap dat dit niet voor elke vrouw in Rotterdam de oplossing is. Wel ben ik van mening dat we er alles aan moeten doen om het vrouwen én mannen zo makkelijk mogelijk moeten maken zowel om gezinsleven als goede carrièremogelijkheden in balans te houden.
Ik kan me overigens vinden in jouw oproep om een moderne, eigentijdse benadering van het begrip gezinsleven. Pappa’s passen niet op, zij voeden net als moeders hun kinderen op. Ik vind het vreemd dat ik als vrouw nog vaak moet uitleggen hoe ik mijn drukke baan met twee kinderen combineer, terwijl mannelijke collega’s deze vraag nooit krijgen. Ouders, man én vrouw, dragen dezelfde verantwoordelijkheden. Laten we elkaar ook op dezelfde manier benaderen wanneer het over oplossingen met de thuissituatie gaat.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

LOUWES8-2

Korrie Louwes

Korrie Louwes (1966) is Voorzitter van Rotterdam Circusstad. Verder heeft ze twintig jaar ervaring bij Rijksdiensten en overheden en was ze namens D66 vier jaar lang wethouder Arbeidsmarkt, Hoger Onderwijs, Innovatie en Participatie.

Profiel-pagina