Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: winkelverdriet, in stilte dromen en lekker blijven fietsen

Het weekend staat voor de deur en De Beste Stuurlui ook. Dore bezint zich op een kilometer winkelverdriet in het Vierhavengebied, van Anneke moeten alle Feyenoordsupporters zich nog even koest houden en Fay blijft gewoon de fiets nemen, want soms werkt reclame averechts. Jammer, RET, heel jammer.

BCC komt naar Bigshops Parkboulevard!

Vlak voor de drie Marconitorens, daar waar in de guldentijd een pijpbeurt nog een joetje kostte, onder de walm van de Kentucky Fried Chicken, te midden van het Vierhavengebied, óp de Vierhavenstraat, bevindt zich “een kilometer winkelplezier.” Het is de slogan van Parkboulevard Bigshops, wiens laatste tweet luidde: “Koekjes gebakken vandaag én Kerstman ontmoet #Bigshops in #Rotterdam”. 24 december 2011, het was een mooie Kerstavond. Sindsdien is er niets meer van Parkboulevard Bigshops op Twitter vernomen.
Komt dat doordat het winkelplezier de pan uitrijst en de pr machine de kast in kan? Of, wilde gok, is de slogan van Parkboulevard Bigshops reinste kolder en is deze kilometer gevuld met winkels waar, pak hem beet, níemand naar toe gaat? En al helemaal niet voor diens plezier. Een Pets XL, een Toys XL; winkels waar eens per week een potentiële klant naar binnen schuifelt om vervolgens, overmand door de twaalfduizend viscose speelgoedgiraffes, verschrikt te vluchten. Terug naar de vier havens, terug naar café ’t Afzakkertje.
Op Facebook een recenter bericht. Er schijnt een BCC te komen. Rotterdam West maakte een sprongetje. Ook wordt er hard gewerkt aan de naamsbekendheid. Het is een kwestie van tijd en vertrouwen, aldus Parkboulevard Bigshops medio maart 2012. Sindsdien is er niets meer van vernomen.
Zijn Parkboulevard Bigshops, het bijbehorende stilgelegde dakpark waar vuurdoornen, pruikenbomen en pluimhortensia’s zouden gaan groeien, plus het driehonderd zitplaatsen tellende restaurant Wokmaster wellicht onderdeel van een mislukt project? Als in: zonde van de tijd, zonde van de energie, zonde van de bestemming, misschien zelfs zonde van het geld?
Wie zijn toch die mensen met macht waardoor de stad steeds wat stommer wordt?
door Dore van Duivenbode

Illustratie: Koen Harmsma
Illustratie: Koen Harmsma

Feyenoord. Het kan.

Afgelopen zondag moest Feyenoord om half een uit tegen het Nijmeegse NEC. Ajax had al gewonnen van Twente, PSV moest tegen degradatiegegadigde VVV Venlo. Ze moesten winnen om nog mee te doen. Afgelopen jaar bestond ook de Margriet 75 jaar. Radio 1 besloot dit heugelijke feit minstens een uur lang te vieren in het programma ‘De Perstribune’. Op zondag. Vanaf 12 uur. Ik vraag me af hoeveel opaatjes hun transistorradio in elkaar geramd hebben toen om half 1 het gekakel van hoofdredacteur Leontien van den Bos nog niet ophield. Ook ik werd gek. Ik overwoog zelfs plotseling om een Eredivisie Live-abonnement te nemen.
Deze merkwaardige overweging (ik heb überhaupt geen TV-abonnement) was ingegeven door de week ervoor. Feyenoord had gewonnen van koploper PSV. Graziano Pellè draaide weg en wakkerde met zijn linkervoet -ik herhaal: met zijn linkervoet–de droom aan toen hij de 2-1 scoorde in een overvolle Kuip.
Afgelopen zondag bleek ook NEC kansloos tegen Feyenoord. Het smetje van twee weken daarvoor, het verlies tegen PEC Zwolle, werd hierdoor volledig weggepoetst. Het dromen werd plotseling een besef. Het kan. Boëtius scoorde twee keer, om te laten zien dat het bij Feyenoord heus niet alleen maar aangekocht was, maar ook, of vooral, aangeleerd. Met maar drie punten verschil ligt alles open. 1999 lijkt opeens nog langer geleden dan het al was. John de Wolf refereert nog verder terug, naar 1993. ‘Toen gingen ze er ook opeens overheen.’
Inderdaad John, maar schreeuw het niet teveel van de daken alsjeblieft. Eerst maar eens zien of Ajax zijn ingezette trend volhoudt om tegen alles en iedereen gelijk te spelen, en dan vooral tegen PSV. Tot die tijd moeten we vooral niet teveel druk leggen op die jonge supertalenten Vilhena en Boëtius. Hij is pas negentien. Dat mag alleen Pellè, omdat hij een trotse Italiaan is. Voor de nuchtere Rotterdammer: geniet gewoon van het spel en houd je dromen nog even stil. De uitslag mag niet gejinxd worden.
door Anneke Kortleve

De wondere wereld van de Tram

Door een duister en mistig Rotterdam glijden bakens van licht en vertrouwen vloeiend over hun rails voorbij. De koplampen werpen hun warme schijnsel op het gezicht van een jonge vrouw. Hooggehakt en met hoopvolle tred stapt zij tussen de openschuivende deuren de drempelloze dappere wereld van De Tram binnen.
Wat in eerste instantie de Droomvlucht leek te zijn, blijkt de nieuwe commercial van de RET. Het ziet er prachtig uit, maar los van de mooie beelden zijn het vooral de flarden semi-poëtische tekst in de spot die mij fascineren.
De tram is een gezellige oude bekende van je in de woorden: Je kent hem. Uit de stad. Van zijn gemak. Vervolgens gaat de commercial recht op de onderbuik van onze tijdgeest af met: Brengt je samen. Brengt je verder. Verbinding met elkaar, dat willen wij wel in deze tijd van grootstedelijke individualisering en kilheid. Verder willen we ook. Vooruit en weg uit de economische crisis en een winter die te lang begint te duren. Maar bij het slot raak ik de weg kwijt: De tram. 0% Bijtelling. 100% Elektrisch. Bruut word ik wakker geschud uit een droom van een beter leven, liefde en verbondenheid. Percentages!? Bijtelling!? Het zijn termen die eerder doen denken aan een gelikte leaseauto, dan aan openbaar vervoer.
De RET raakt verstrikt in de eigen goede bedoelingen en stuurt met deze commercial zo veel verschillende boodschappen de wereld in, dat geen enkele ervan geloofwaardig over komt. Zwalkende tussen sentiment en zakelijkheid vraag ik me af voor wie deze campagne nu eigenlijk bedoeld is. Meer focus en wellicht een snufje zelfspot waren zeer welkom en waarschijnlijk effectiever geweest. Hoe dan ook: Ik stap gewoon weer op de fiets.
door Fay van der Wall

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam bouwt wegens ruimtegebrek huizen te dicht bij drukke wegen, vooral huurwoningen

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  In de regio Rotterdam worden bijna 2.000 woningen te dicht bij een drukke weg gebouwd. Daarvan is 70% bestemd voor huur. Vanwege gezondheidsschade door luchtvervuiling raadt de GGD het af om te bouwen op dit soort plekken. Toch lijkt het onontkoombaar. “Er is een enorme wooncrisis. De vraag is meer hoe er dan gebouwd wordt.”

 • Van loze beleidskreten naar ruimtelijke rechtvaardigheid – deze experts weten hoe

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Van ‘ruimtelijke rechtvaardigheid’ had Saskia Klaassen nog nooit gehoord. Maar ook een woontoren, plein of renovatieproject kan onrechtvaardig zijn, leerde ze op een conferentie in Oase. Een rechtvaardige stad houdt rekening met álle bewoners, ook de kwetsbare die minder hard schreeuwen. Hoe bereik je die ongehoorde stemmen?

 • Sociale woningbouw in de Tweebosbuurt: hoe ‘sociaal’ is de Roseknoop?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Eindelijk, na alle luxe woontorens weer sociale woningbouw! De Roseknoop is een groot gebouw aan de rand van de Afrikaanderwijk waar ook oud-bewoners van de Tweebosbuurt wonen. Een zorgvuldig ontworpen project, maar past het wel bij de huidige woonbehoefte? Wat vinden bewoners zelf? En wat is ‘sociaal’?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures