Ga naar de inhoud

De Schouw: museum voor vergeeld papier

Bent u uitgekeken op het Boijmans of de Kunsthal? Ga dan eens op bezoek bij De Schouw. Want wat een café lijkt, is stiekem een museum voor vergeeld papier. Gids Gino van Weenen leidt u graag rond.

schouw_poster01
de Schouw beeld: Frank Hanswijk

De Schouw. Een café op de Witte de Withstraat met een grote geschiedenis.
Dat begint al buiten. De buitengevel biedt plaats aan de kleinste galerie van Rotterdam: de Aanschouw. Het expositieraam is onder de leiding van Frank Taal en Daan den Houter sinds 2001 een uithangbord voor Rotterdamse kunstenaars.

Dat is Tineke

Als je vervolgens het dranklokaal zelf betreedt, is er nog veel meer moois te zien. De wanden zijn namelijk bekleed met posters die vaak geel van kleur zijn. In De Schouw worden de posters al jaren over elkaar heen gehangen. Dit levert een tijdsdocument op dat een cultureel fenomeen is, met namen als Johnny Cash, Andy Warhol en Corneille die de muren sieren.
De curator van dit geheel? Dat is Tineke, de barvrouw die elke bezoeker van De Schouw even vriendelijk bedient. Enkele jaren geleden werden de muren vernieuwd, en toen moest zij een selectie maken van de plakkaten. Nu hangen de mooiste exemplaren zij aan zij. Toch vindt Tineke dat er wel een restauratie mag plaatsvinden. Sommige stukken vallen hier en daar bijna van de muur, maar zijn inherent aan het café.

Galerie Delta en Johnny Cash
Galerie Delta en Johnny Cash

Enkele kroonjuwelen

Galerie Delta neemt met de poster in het midden van de muur een prominente plek in, en dat is niet verwonderlijk. De tentoonstelling ‘Schilderijen van Corneille’ uit 1979-80 is een vaste waarde aan de muur, evenals die van de solotentoonstelling van Kees van Bohemen. Een andere graag geziene gast op de muur is Hans Sonnenberg, oprichter en eigenaar van de kunsthandel. Aan deze twee posters is goed te zien dat er een collectief geheugen opgebouwd wordt in De Schouw, want beide kunstenaars zijn heden ten dage nog steeds populair in binnen en buitenland.
Niet meer origineel aan de muur (want recent vervangen) is het affiche ‘Chaos Door Agterlijkheid’. Het vorige exemplaar was er slecht aan toe, en een vervanger werd door een stamgast aangeboden. Het origineel, in 1977 gemaakt als protest tegen toenmalig minister-president Dries van Agt, toont ons Hans Verschoor die zijn achterwerk ontbloot in het bijzijn van Van Agt. “Geef Van Agt de wind van voren!” was een actie die samen met Jan Oudenaarden en Rien Vroegindewij was bekokstoofd. Tijdens de uitvoering stond Verschoor er echter alleen voor. Dit affiche is inmiddels opgenomen in het stadsarchief.

Markante iconen

Ook is er in deze galerij plaats voor bekende Rotterdamse fotografen. Neem Peter Martens. Deze veelvuldige winnaar van de World Press Photo was de eerste fotograaf die toegelaten werd tot de Beeldende Kunst Regeling. Zijn portretten aan de muur tonen een aantal Rotterdamse helden: Jules Deelder is prominent aanwezig, maar de getrainde kijker ontdekt ook andere markante Rotterdamse iconen.
Een andere muurbewoner is de aankondiging voor Carel van Hees. Momenteel is hij een van de belangrijkste documentairefotografen van Nederland. Zo maakte hij het boek over Cor Eversteijn, goed voor de prijs voor het Beste Rotterdamse Boek van 2011.
Maar er is ook nieuw werk aanwezig. Een van de meest verse posters is ‘Forever’, een eerbetoon aan de in 2011 overleden eigenaren van de MK Galerie, Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo. Deze galerie, die tot hun overlijden op nummer 53 van de Witte de Withstraat te vinden was, bood plek aan veel Rotterdamse kunstenaars die ook vaak in het café te vinden zijn.
Als u dus een keer behoefte heeft aan een ander museum dan het Boijmans of de Kunsthal, bezoek dan eens De Schouw! Vergeet daarbij niet om een praatje te maken met Tineke en u zo mee te laten nemen in jaren van vergeeld papier.

interieur
interieur

Al één reactie — discussieer mee!

 • Dan moet je wel snel zijn, want er zijn veranderingen op til: dit weekend worden 2 personeelsleden onstslagen en nieuwe (be beoogde nieuwe eigenaren) aangesteld. voortaan zondag en maandag dicht.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures