Ga naar de inhoud

De Schouw: museum voor vergeeld papier

Bent u uitgekeken op het Boijmans of de Kunsthal? Ga dan eens op bezoek bij De Schouw. Want wat een café lijkt, is stiekem een museum voor vergeeld papier. Gids Gino van Weenen leidt u graag rond.

schouw_poster01
de Schouw beeld: Frank Hanswijk

De Schouw. Een café op de Witte de Withstraat met een grote geschiedenis.
Dat begint al buiten. De buitengevel biedt plaats aan de kleinste galerie van Rotterdam: de Aanschouw. Het expositieraam is onder de leiding van Frank Taal en Daan den Houter sinds 2001 een uithangbord voor Rotterdamse kunstenaars.

Dat is Tineke

Als je vervolgens het dranklokaal zelf betreedt, is er nog veel meer moois te zien. De wanden zijn namelijk bekleed met posters die vaak geel van kleur zijn. In De Schouw worden de posters al jaren over elkaar heen gehangen. Dit levert een tijdsdocument op dat een cultureel fenomeen is, met namen als Johnny Cash, Andy Warhol en Corneille die de muren sieren.
De curator van dit geheel? Dat is Tineke, de barvrouw die elke bezoeker van De Schouw even vriendelijk bedient. Enkele jaren geleden werden de muren vernieuwd, en toen moest zij een selectie maken van de plakkaten. Nu hangen de mooiste exemplaren zij aan zij. Toch vindt Tineke dat er wel een restauratie mag plaatsvinden. Sommige stukken vallen hier en daar bijna van de muur, maar zijn inherent aan het café.

Galerie Delta en Johnny Cash
Galerie Delta en Johnny Cash

Enkele kroonjuwelen

Galerie Delta neemt met de poster in het midden van de muur een prominente plek in, en dat is niet verwonderlijk. De tentoonstelling ‘Schilderijen van Corneille’ uit 1979-80 is een vaste waarde aan de muur, evenals die van de solotentoonstelling van Kees van Bohemen. Een andere graag geziene gast op de muur is Hans Sonnenberg, oprichter en eigenaar van de kunsthandel. Aan deze twee posters is goed te zien dat er een collectief geheugen opgebouwd wordt in De Schouw, want beide kunstenaars zijn heden ten dage nog steeds populair in binnen en buitenland.
Niet meer origineel aan de muur (want recent vervangen) is het affiche ‘Chaos Door Agterlijkheid’. Het vorige exemplaar was er slecht aan toe, en een vervanger werd door een stamgast aangeboden. Het origineel, in 1977 gemaakt als protest tegen toenmalig minister-president Dries van Agt, toont ons Hans Verschoor die zijn achterwerk ontbloot in het bijzijn van Van Agt. “Geef Van Agt de wind van voren!” was een actie die samen met Jan Oudenaarden en Rien Vroegindewij was bekokstoofd. Tijdens de uitvoering stond Verschoor er echter alleen voor. Dit affiche is inmiddels opgenomen in het stadsarchief.

Markante iconen

Ook is er in deze galerij plaats voor bekende Rotterdamse fotografen. Neem Peter Martens. Deze veelvuldige winnaar van de World Press Photo was de eerste fotograaf die toegelaten werd tot de Beeldende Kunst Regeling. Zijn portretten aan de muur tonen een aantal Rotterdamse helden: Jules Deelder is prominent aanwezig, maar de getrainde kijker ontdekt ook andere markante Rotterdamse iconen.
Een andere muurbewoner is de aankondiging voor Carel van Hees. Momenteel is hij een van de belangrijkste documentairefotografen van Nederland. Zo maakte hij het boek over Cor Eversteijn, goed voor de prijs voor het Beste Rotterdamse Boek van 2011.
Maar er is ook nieuw werk aanwezig. Een van de meest verse posters is ‘Forever’, een eerbetoon aan de in 2011 overleden eigenaren van de MK Galerie, Emmo Grofsmid en Karmin Kartowikromo. Deze galerie, die tot hun overlijden op nummer 53 van de Witte de Withstraat te vinden was, bood plek aan veel Rotterdamse kunstenaars die ook vaak in het café te vinden zijn.
Als u dus een keer behoefte heeft aan een ander museum dan het Boijmans of de Kunsthal, bezoek dan eens De Schouw! Vergeet daarbij niet om een praatje te maken met Tineke en u zo mee te laten nemen in jaren van vergeeld papier.

interieur
interieur

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Winnaar Dutilhprijs: het verhaal van Leen Sanders, een Rotterdamse bokser in Auschwitz

  • Kunst en Cultuur

  De jury had een zware dobber aan de Dutilhprijs van 2024. Waar de één een absolute winnaar herkende, vond de ander dat het niet eens op de shortlist paste. Maar ze kwamen eruit: Erik Brouwer won met zijn boek Leen Sanders, een bokser die levens redde in Auschwitz.

 • Wethouder Kasmi, put your money where your mouth is!

  • Kunst en Cultuur

  De gemeente is voornemens meer dan €4 miljoen te bezuinigen op kunst en cultuur. Vooral wijken, vernieuwing en laagdrempelige, grootschalige, gratis evenementen zijn de klos. Reinier Weers laat zien dat grote culturele instellingen buiten schot blijven en het grote publiek dat geen cultuurlobby achter zich heeft, in de kou staat.

 • Snikkend naar Boijmans

  • Kunst en Cultuur

  Na vijf jaar heropent Museum Boijmans van Beuningen haar deuren. Voor eventjes dan, tijdens de speciale kunsttoer Snakken naar Boijmans. Met werk specifiek gemaakt voor het museum in verbouwing, een uitgestippelde route en vrolijk geïllustreerde kaarten.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rotterdam bruist van de eethuisjes, met geuren en smaken van regio’s ver weg en dichtbij. Tijdens Extra Space #5 neemt schrijver en journalist Sharyfah Bhageloe je mee op een fietstour van Zuid naar West, langs verschillende eetlocaties door de stad. Laat je meevoeren door de zintuiglijke gewaarwordingen van de mond en het eten met een voordracht van Sharyfah op iedere locatie.

  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Wil jij je inzetten voor een socialer en inclusiever Rotterdam? Werk je graag met mensen met diverse achtergronden en leeftijden en vind je het leuk om veel verschillende taken en verantwoordelijkheden te combineren? Als programmacoördinator bij stichting DUO for a JOB lever je elke dag een concrete bijdrage aan de toekomst van (nieuwe) Rotterdamse jongeren!

 • Bekijk alle vacatures