Ga naar de inhoud

De straten van Rotterdam #2: De Savornin Lohmanlaan

De komende maanden vertelt Vincent Cardinaal om de week op donderdag het ‘verhaal van een straat’, met beeld van fotograaf Menno Bouma. De straten van Rotterdam vormen niet alleen letterlijk de stad, ook figuurlijk zijn zij een raster waarin verleden, heden en misschien zelfs toekomst samenkomen. Vandaag deel twee: De Savornin Lohmanlaan.

De Savornin Lohmanlaan, officiële straatnaam van de gemeente Rotterdam bij beslissing van B&W sinds 19 april 1932
De Savornin Lohmanlaan, officiële straatnaam van de gemeente Rotterdam bij beslissing van B&W sinds 19 april 1932

Het moet wel één van de meest voorkomende straatnamen in Nederland zijn: De Savornin Lohman. Tientallen gemeenten in ons land beschikken over straten, lanen, pleinen of anders wel kerken, gebouwen en scholen die vernoemd zijn naar hem of één van zijn vele metgezellen. Want hoe verschillend de afzonderlijke straten en lanen per gemeente ook zullen zijn: in de buurt zul je zeer waarschijnlijk namen als Abraham Kuyper, Groen van Prinsterer, Heemskerk en Troelstra aantreffen. Het zijn ouderwetse Staatsliedenbuurten die in het vooroorlogse Nederland overal en nergens werden geïnstalleerd.
Maar wie was De Savornin Lohman precies? Het was ooit een quizvraag in het onvolprezen ‘Met het mes op tafel’. De kandidaten moesten het antwoord op de vraag van presentator Joost Prinsen allen schuldig blijven. Knoop het dus voor eens en altijd in de oren: Alexander de Savornin Lohman (1837-1924) was een politicus die in 1890 een jaar minister van Binnenlandse Zaken was en als belangrijkste voorman van de toenmalige CHU gezien wordt. Een politieke partij die we nu kennen als het CDA.
Wie in deze tijd door de Savornin Lohmanlaan loopt in Rotterdam-Noord ziet een buurtje aan zich voorbij trekken dat misschien beter hernoemd kan worden tot Paul Rosenmöllerlaan. Op een rustige maandagmorgen trof de schrijver van dit stuk een bende uitgelaten kinderen waarvan twee exemplaren nageroepen werden als Daan en Rosa, telde zeven bakfietsen, zes Kronans en meer dan twintig fietskratjes en zag een relaxte dertiger met een vers croissantje al lopende een dubbelgevouwen exemplaar van de Volkskrant lezen. Om met de dubieuze reclamecampagne van die krant te spreken: ‘goed volk’ woont in de Savornin Lohmanlaan.
Wat verder opvalt, is de wonderlijke vorm waarin de straat loopt. Of je nu vanaf de Bergselaan of de Gordelweg komt: eerst is er een enkelvoudige entree, waarna de straat wordt opengereten door een T-vormig perk dat grofweg driekwart van de lengte van de straat beslaat. Hier vinden we een basketbalpleintje, een speeltuin en een in perfecte staat verkerend kunstgrasveldje met mooie doelen. Opgroeien in De Savornin Lohmanlaan lijkt op het eerste gezicht geen straf. Rondom het perk staan uit bruin baksteen opgetrokken huizen die niet zo gek veel jonger zijn dan het parallel lopende Hofbogentracé. Aan het begin van het perk aan de kant van de Bergselaan vind je een pergola waaronder jongeren in de avonduren graag eindeloos blikjes Red Bull drinken. Die ze vervolgens netjes in de prullenbak gooien.
Veel nieuwe De Savornin Lohmanlanen of -straten komen er niet meer bij in Nederland. Daarom volgt nu een oproep: koester toch de klassieke naambuurten. Staatslieden, zeevaarders, verzetshelden, kunstschilders uit de Gouden Eeuw of een lekker ouderwetse Indische buurt. Ze worden bedreigd door de sloophamer om vervolgens terug te keren als Vierkant, Panfluit, Dildo of Brandblusser of nog ergere dingen als Laan van het Magisch-Realisme – die laatste loopt door Nesselande en er kan veel over gezegd worden maar niet dat het ook maar in de verste verte iets van doen heeft met de kunststroming. Houd de herinnering levend aan de mensen en stromingen die Nederland vormgaven en in de zuilen verankerden, die de universiteiten hebben gesticht waar nog altijd mensen hun bul behalen. Of hun invloed nu uiteindelijk goed of slecht is geweest doet er niet toe: hun gezamenlijke geschiedenis vormt het fundament waarop Nederland gebouwd is.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • De straten van Rotterdam #9: Linatebaan

    • De Straten van Rotterdam

    Voor het laatste deel van de serie ‘De straten van Rotterdam’ kijkt schrijver Vincent Cardinaal terug op de serie en neemt hij de lezer mee naar de meest recente straatnaam van de stad: de Linatebaan, bij Zestienhoven.

  • De straten van Rotterdam #8: 2e Reserveboezemstraat

    • De Straten van Rotterdam

    Vincent Cardinaal vertelt het ‘verhaal van een straat’. Voor deel acht gaan we terug in de tijd, naar de inmiddels verdwenen 2e Reserveboezemstraat in Crooswijk.

  • De straten van Rotterdam #7: Courzandseweg

    • De Straten van Rotterdam

    Vincent Cardinaal vertelt iedere twee weken ‘het verhaal van een straat’, met beeld van fotograaf Menno Bouma. Voor deel zeven reizen we af naar de volstrekt unieke Heijplaat: Courzandseweg.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Tijdens het Groot Rotterdams Atelier Weekend (GRAW) op 21 en 22 september openen dit jaar maar liefst 712 kunstenaars, makers en creatieven verspreid over 99 locaties hun deuren. Van Crooswijk tot Coolhaven, van Hillevliet tot Hillegersberg.

    Venue: 99 locaties
    Datum:
  • Geïnspireerd door Pete Souza, de fotograaf die Barack Obama tijdens zijn presidentschap volgde, heeft Vers Beton fotograaf Salih Kiliç twee jaar lang zijn camera gericht op de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

    Venue: Kunsthal
    Datum:
  • OMI presenteert Rotterdam Cultuurstad: een veelzijdige manifestatie over de ontstaansgeschiedenis en de toekomst van Rotterdam als architectuur-cultuurstad.

    Venue: OMI
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Theater Walhalla is op zoek naar een hands-on administrateur, die in staat is een nauwkeurige en inzichtelijke boekhouding te voeren. We zijn op zoek naar iemand die nauwgezet te werk gaat, met oog voor de dynamiek van het bedrijf.

  • Is jouw laatst behaalde diploma op mbo 3 of 4 niveau en zoek jij een carrière in de culturele sector? Wil je bijdragen aan kunst- en cultuureducatie programma’s die de behoeften van jongeren centraal stellen?

  • Als geen ander weet jij dat eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam groot is en je vindt het belangrijk om hier iets aan te doen. Jij wilt daar met ons het verschil in maken en vrijwilligers motiveren om zich in te zetten voor een ander. Dan ben jij wellicht de consulent die wij zoeken!

  • Bekijk alle vacatures