Ga naar de inhoud

Karakus wil nog steeds lijsttrekker worden

Hamit Karakus ziet zijn kansen nog schoon om de PvdA Rotterdam tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 te gaan leiden. De wethouder Wonen, Ruimtelijke Ordening, Vastgoed en Stedelijke Economie lag lange tijd onder vuur vanwege vermeende brandonveilige moskee-internaten. ‘Ik ben onterecht beschadigd,’ zegt Karakus, ‘het bewijs ligt nu op tafel’. Dat de brandveiligheid van in totaal vijf moskee-internaten in de stad ter discussie stond, vindt Karakus niet eens het ergste. Wat hem steekt is dat zijn integriteit in twijfel is getrokken op basis van zijn Turkse achtergrond.
U had de ambitie om lijsttrekker te worden. Is dat nog steeds zo?
‘Ik heb nog steeds de ambitie om lijsttrekker te worden. Dat is niet veranderd. Waar wel even sprake van was, is dat de beeldvorming negatief werd beïnvloed. Dat schaadt niet alleen mij, maar ook de partij. Je ziet het gelukkig weer veranderen. Mensen zien dat ze zich hebben overschreeuwd. Het bewijs ligt op tafel en het is duidelijk dat deze wethouder geen fouten heeft begaan. Maar ik ben wel onterecht beschadigd.’
Onterecht beschadigd?
‘Ik ben Turks, enkele deelgemeentebestuurders in Feijenoord zijn Turks en het management van het Fatihmoskee is Turks. Dan zal Karakus er wel wat mee te maken hebben, werd er meteen geconcludeerd. Er zal wel sprake zijn van cliëntelisme, was de volgende conclusie. Wat ik jammer vind is dat de discussie die werd aangezwengeld niet inhoudelijk werd gevoerd, maar voornamelijk over mijn achtergrond ging. Ik had er niets mee te maken.’

Wethouder Hamit Karakus
Wethouder Hamit Karakus

Schaadt deze discussie de Turkse gemeenschap?
‘Je moet het veel breder trekken. Wat mensen nu zien is dat nieuwkomers, allochtonen, hun weg binnen de politiek steeds beter weten te vinden. Zij gaan staan voor hun eigen rechten en willen dat hun idealen gerealiseerd worden. Sommige mensen vinden dat confronterend.’
Over welke mensen gaat het dan?
‘Over allerlei soort mensen. Ik snap hun vrees wel. Mensen zien hun wijk verkleuren en voelen zich er niet meer thuis. Diezelfde angst hebben allochtonen eigenlijk ook. Zij voelen zich niet meer welkom. Toch hebben zij net zo goed het recht op democratie. En dus net zo goed het recht op lobbyen. In Feijenoord wordt er gelobbyd voor een moskee, elders in Rotterdam voor een hockeyveld. Over dat laatste merkt niemand wat op.’
Maar er wordt wel gesproken over vriendjespolitiek in Feijenoord.
‘Is het lobbyen in Feijenoord fout? Ik heb dagelijks lobbyisten over de vloer. Is dat dan ook niet toegestaan? Het gaat om de idealen in je verkiezingsprogramma. Die idealen moet je verwezenlijken. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben absoluut tegen cliëntelisme, maar we moeten zaken niet door elkaar gaan halen. Het is nog niet eens duidelijk of in Feijenoord mensen onterecht werden bevoordeeld of voorgetrokken. Laten we niet de fout herhalen om mensen voortijdig onterecht te beschuldigen. Laten we het lopende onderzoek afwachten.’

Wat wilt u als lijsttrekker bereiken?

‘Als lijsttrekker wil ik meer eenheid creëren. Altijd hebben we gestreden voor integratie, maar nu pas merken we wat het betekent. Het is onzinnig om te denken dat de groep nieuwkomers gaat vertrekken. We moeten er samen uitkomen. Daarom moet je helder zijn. Mensen moeten de taal spreken, anders komt er nooit eenheid. Er moet ook aandacht zijn voor culturele verschillen. Die kan je niet zomaar passeren.’
In november vorig jaar kwam het dossier over de moskee-internaten aan het licht. Een van Karakus’ ambtenaren lekte een bouwnotitie naar de pers waarin een moskee-internaat in deelgemeente Feijenoord als brandonveilig werd beoordeeld. Het was een achterhaalde notitie over het Fatihmoskee, meende de wethouder tijdens de jaarvergadering van de PvdA Rotterdam. ‘Die notitie is opgesteld in juli 2011. Een paar maanden later oordeelde een inspecteur anders en verklaarde het veilig, maar wel met gebreken. Een onafhankelijk onderzoeksbureau heeft dat later bevestigd. De media waren niet van alles op de hoogte.’

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam