Ga naar de inhoud

Karakus wil nog steeds lijsttrekker worden

Hamit Karakus ziet zijn kansen nog schoon om de PvdA Rotterdam tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 te gaan leiden. De wethouder Wonen, Ruimtelijke Ordening, Vastgoed en Stedelijke Economie lag lange tijd onder vuur vanwege vermeende brandonveilige moskee-internaten. ‘Ik ben onterecht beschadigd,’ zegt Karakus, ‘het bewijs ligt nu op tafel’. Dat de brandveiligheid van in totaal vijf moskee-internaten in de stad ter discussie stond, vindt Karakus niet eens het ergste. Wat hem steekt is dat zijn integriteit in twijfel is getrokken op basis van zijn Turkse achtergrond.
U had de ambitie om lijsttrekker te worden. Is dat nog steeds zo?
‘Ik heb nog steeds de ambitie om lijsttrekker te worden. Dat is niet veranderd. Waar wel even sprake van was, is dat de beeldvorming negatief werd beïnvloed. Dat schaadt niet alleen mij, maar ook de partij. Je ziet het gelukkig weer veranderen. Mensen zien dat ze zich hebben overschreeuwd. Het bewijs ligt op tafel en het is duidelijk dat deze wethouder geen fouten heeft begaan. Maar ik ben wel onterecht beschadigd.’
Onterecht beschadigd?
‘Ik ben Turks, enkele deelgemeentebestuurders in Feijenoord zijn Turks en het management van het Fatihmoskee is Turks. Dan zal Karakus er wel wat mee te maken hebben, werd er meteen geconcludeerd. Er zal wel sprake zijn van cliëntelisme, was de volgende conclusie. Wat ik jammer vind is dat de discussie die werd aangezwengeld niet inhoudelijk werd gevoerd, maar voornamelijk over mijn achtergrond ging. Ik had er niets mee te maken.’

Wethouder Hamit Karakus
Wethouder Hamit Karakus

Schaadt deze discussie de Turkse gemeenschap?
‘Je moet het veel breder trekken. Wat mensen nu zien is dat nieuwkomers, allochtonen, hun weg binnen de politiek steeds beter weten te vinden. Zij gaan staan voor hun eigen rechten en willen dat hun idealen gerealiseerd worden. Sommige mensen vinden dat confronterend.’
Over welke mensen gaat het dan?
‘Over allerlei soort mensen. Ik snap hun vrees wel. Mensen zien hun wijk verkleuren en voelen zich er niet meer thuis. Diezelfde angst hebben allochtonen eigenlijk ook. Zij voelen zich niet meer welkom. Toch hebben zij net zo goed het recht op democratie. En dus net zo goed het recht op lobbyen. In Feijenoord wordt er gelobbyd voor een moskee, elders in Rotterdam voor een hockeyveld. Over dat laatste merkt niemand wat op.’
Maar er wordt wel gesproken over vriendjespolitiek in Feijenoord.
‘Is het lobbyen in Feijenoord fout? Ik heb dagelijks lobbyisten over de vloer. Is dat dan ook niet toegestaan? Het gaat om de idealen in je verkiezingsprogramma. Die idealen moet je verwezenlijken. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben absoluut tegen cliëntelisme, maar we moeten zaken niet door elkaar gaan halen. Het is nog niet eens duidelijk of in Feijenoord mensen onterecht werden bevoordeeld of voorgetrokken. Laten we niet de fout herhalen om mensen voortijdig onterecht te beschuldigen. Laten we het lopende onderzoek afwachten.’

Wat wilt u als lijsttrekker bereiken?

‘Als lijsttrekker wil ik meer eenheid creëren. Altijd hebben we gestreden voor integratie, maar nu pas merken we wat het betekent. Het is onzinnig om te denken dat de groep nieuwkomers gaat vertrekken. We moeten er samen uitkomen. Daarom moet je helder zijn. Mensen moeten de taal spreken, anders komt er nooit eenheid. Er moet ook aandacht zijn voor culturele verschillen. Die kan je niet zomaar passeren.’
In november vorig jaar kwam het dossier over de moskee-internaten aan het licht. Een van Karakus’ ambtenaren lekte een bouwnotitie naar de pers waarin een moskee-internaat in deelgemeente Feijenoord als brandonveilig werd beoordeeld. Het was een achterhaalde notitie over het Fatihmoskee, meende de wethouder tijdens de jaarvergadering van de PvdA Rotterdam. ‘Die notitie is opgesteld in juli 2011. Een paar maanden later oordeelde een inspecteur anders en verklaarde het veilig, maar wel met gebreken. Een onafhankelijk onderzoeksbureau heeft dat later bevestigd. De media waren niet van alles op de hoogte.’

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures