Ga naar de inhoud

Aziz Yagoub: ‘We willen gewoon een kroegje. We worden ook wat ouder.’ — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Deze week was er in Rotterdam veel commotie over een mogelijke overname van café de Schouw aan de Witte de Withstraat door clubeigenaar Aziz Yagoub. Het vaste personeel van de Schouw is per deze week ontslagen en sommigen spreken van een heuse coup. Gevreesd wordt om het voortbestaan van het café dat sinds 1941 geliefd is onder kunstenaars en journalisten. Anneke Kortleve maakte verslag van de situatie voor Vers Beton en interviewde betrokkenen.

Een mooi meisje loopt naar het tafeltje van Aziz Yagoub. ‘Er stonden net mensen buiten. Ze zeiden drie keer “Er staat een DJ binnen” en toen liepen ze door.’ Ze doet de mensen na die ze heeft gezien. Ze lacht. Even later komt er een ander meisje met een rood-oranje shirt en dito lippenstift aan het tafeltje van Aziz. Ze wijst op de vergeelde posters die aan de muur hangen. ‘Die mogen wel weg nu zeker?’ ‘Ben je gek,’ antwoordt Aziz. ‘Die posters zijn museumwerken, die kan ik echt niet weghalen.’ Het is Eerste Paasavond in de Schouw. Aziz heeft een dag eerder aangekondigd dat hij deze avond namens de eigenaar Tie Tensen zal vertellen wat er gaat gebeuren met het Rotterdamse café op de Witte de With, dat sinds 1941 een uitvalsbasis is voor journalisten en kunstenaars.

De_aanschouw11 kopie
interieur beeld: Frank Hanswijk

Al 16 reacties — discussieer mee!

 • ik vind dat de oude wind mag blijven… overall is de frisse in Rotterdam te vinden…. ik hoop dat de schouw lekker blijft zo als die was. begrijp me niet fout ik houw ook wel van all die nieuwe mooie torens van oma en mvrdv en … maar de diversiteit moet blijven!

 • Als de voordeur was dicht gespijkerd dan was Ron Sterk de boeman en stonden alle bovengenoemde ‘stakeholders’ hierboven op straat. Dit scenario is niet erg helder voor iedereen maar de beste keuze.

 • De commotie rond Café De Schouw gaat vooral over de manier en de timing waarop dit gebeurd. Tineke wordt gepasseerd tijdens haar afwezigheid. Overigens had TieTensen de laatste jaren veel kunnen doen om de zaak fris te houden, dat heeft hij nooit gedaan. Dat kan je noch de klanten, noch Tineke kwalijk nemen maar alleen Tie zelf. Niemand is tegen verandering of tegen een hogere omzet en meer leven in de brouwerij, zeker Tineke niet.

 • Net voor het eerst binnen geweest sinds het roer is omgegooid: totale deceptie. En waarom? Om een paar extra Euro’s? En dan het historische verleden overboord gooien en geen rekening houden met gevoelens? Typerend voor de ‘business mentaliteit’ die nu overal geldt.

  Ruud en Tineke, ik hoop dat jullie het morele gelijk nog aan jullie kant krijgen en dat deze veranderingen worden teruggedraaid zodat we weer rustig een biertje kunnen drinken in een pure kroeg. Zonder concepten. Zonder winstbejag. Zonder een zogenaamde eigen, hippe smoel. Maar wel gewoon gezellig en oprecht.

  Succes, Bente

 • Goedenacht Aziz,

  feestend tot de grote uurtjes was ik voorstander van een goede beat in clubs zoals de Factory 10, Berghain, Club 11, Perron, Herr Zimmerman of Kitsch Club. Nu is deze beat zelfs doorgedrongen tot de Schouw en laat dit nou net dit de plek zijn, waar ik mij op mijn gemak voelde zonder deze beat. Kan je mij op de vraag antwoorden, waarom het volume hier binnen een week hoger staat, waardoor het gevoel ontstaat, dat deze plek als een pre-club moet fungeren van Perron of een surrogaat van de Aap. Inmiddels lijkt het erop dat alle argumentatie moet verdoezelen, dat je zaken compagnon louter zijn gelijk wil halen; dat hij zelfstandig een tweede(hands)Aap kan draaien.

  Bedankt voor je goedbedoelde competitief voordeel…

 • Toevallig had ik er vrijdagavond afgesproken. Het was er druk, maar dat is het altijd wel in het weekeinde. Wat mij wel opviel was dat Tineke er niet was. Er stond een hippe knul achter de bar. Hij lachte vriendelijk. We zijn weer weggegaan, ik hoop maar dat de barjuffrouw ons niet nadeed.

  Het is zonde, uiteindelijk ging het mij niet om die vergeelde posters. Ik had daar eigenlijk niet zoveel mee. Tineke en de anderen gaven de plek een sfeer en daar kwam ik voor. Zonder hen is het een andere kroeg en dan kun je maar beter ook die posters eraf rukken, anders krijg je een soort museum in de slechte zin van het woord: een herinnering aan iets dat er niet meer is geconserveerd aan een muur. Misschien ga ik er nog wel snel even langs om wat foto’s te maken voor mijn plakboek.

  Mocht het iets worden waar ik mij niet meer thuisvoel, dan wens ik iedereen succes en neurie ik “Adios muchachos”, misschien kunnen de nieuwe uitbaters er een dansdreun onder toveren.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam