Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Ook deze week helpen De Beste Stuurlui u weer door die pijnlijke stiltes tijdens de vrijmibo door. Vraag bijvoorbeeld eens aan uw medeborrelaars waar zij op de markt de beste groenten voor de goedkoopste prijs halen. Of vraag anders waar nog leuke boekhandels zijn om in rond te neuzen? En kent uw collega eigenlijk het Koningslied al uit het hoofd?

Marktonderzoek

Het is zaterdagmiddag en daar ga ik: boodschappentas aan mijn arm, tien euro in mijn portemonnee en de zon in mijn gezicht, klaar om de Binnenrotte te bestormen op zoek naar goedkoop groente en fruit. Bij voorkeur een gigantische hoeveelheid voor zo min mogelijk geld.
Na wat vruchteloos getuur over de schouders van andere marktgangers herinner ik me dat ik vorige zomer veel tijd heb besteed aan marktonderzoek. Letterlijk. In het vroege voorjaar kwam ik nog thuis met een tas onsamenhangende troep (drie appels, een kilo postelein en een halve rettich) en was mijn tien euro in rook, of nee, schimmel opgegaan. In september spendeerde ik vijf euro en knalde thuis triomfantelijk een stralende tas spullen op het aanrecht. Toen werd het winter en was ik te bedonderd om nog langer in regen en sneeuw de kraampjes langs te gaan.
Mijn kraampjeskennis ben ik dus verleerd. Zaterdag liet ik me nog verleiden tot aankoop bij een kraam die ik vorig jaar voor geen cent vertrouwde. Twee dagen later kijken groenwitte citroenen me huilend aan vanaf hun schaal. Bah. Maar ook: verdomme. Waar zijn ook alweer de goeie kraampjes?!
Diezelfde middag probeert een vriendin mij uit te leggen waar volgens haar de beste fruitkraam zich bevindt. Dat blijkt lastig: ‘Bedoel je dat nieuwe stuk bij de Meent?’ ‘Nee, dat korte stuk, bij de Hoogstraat.’ ‘Bij de Bram?’ ‘Nee, niet aan de kant van de bieb. Met Blaak in je rug is het aan je rechterhand.’
Niet te doen natuurlijk, maar bij deze toch een oproep: weet jij, lezer, waar de beste kraampjes zijn? Waar we op moeten letten bij vijf avocado’s voor één euro? Wanneer we wel en wanneer we niet een doos mango’s moeten aanschaffen? Kortom: deel je marktkennis en laat het achter in de comments. Of mail mij, dan kunnen we er samen de hele zomer geheimzinnig over doen.
door Hilde Westerink

Illustratie
Illustratie ‘De beste stuurlui’

Historische verkoopformule

Afgelopen vrijdag heeft de boekwinkel Donner + De Slegte zijn deuren geopend. De overname door investeringsmaatschappij ProCures en de samenvoeging van Selexyz met De Slegte was noodzakelijk voor de redding van de boekhandel. Maar zal het genoeg zijn voor hun voortbestaan?
Ooit was Donner voor mij een boekenparadijs; de winkel stelde mij zelden teleur. Tegenwoordig haal ik het niet meer in mijn hoofd met een specifieke wens de winkel binnen te stappen. Te vaak ben ik binnengelopen om ”we hebben het niet maar we kunnen het wel bestellen en over een week is het binnen” te horen. De online boekenhandel heeft hier de slag gewonnen: de boekwinkel is langzamer dan wanneer ik het zelf bestel!
Want wat heeft een boekenwarenhuis mij nog eigenlijk te bieden? Doelgericht kopen is duidelijk het terrein van de online handel. Maar voor toevallige ontmoeting blijft de fysieke winkel onvolprezen. Neuzen dus, maar neuzen doe ik het liefst op kleinere schaal, met een curator die al een selectie van boeken heeft gemaakt om het neuzen efficiënter en plezieriger te laten verlopen. Een kleinere winkel lijkt dan logischer.
Paul Dumas, algemeen directeur van ProCures, ziet echter nog wel toekomst in de boekenwarenhuizen. Het moeten “multimediale, frisse ontmoetingsplekken” worden, “vol inspiratie en verrassende vondsten.” Zo kunnen er bijvoorbeeld kookworkshops worden gegeven bij de kookboeken.
Maar het feit dat er zoveel randzaken moeten worden georganiseerd lijkt me een teken dat het boek op zichzelf te saai is geworden. En een hele kelder met tweedehandsboeken versterkt dat suffige image des te meer. Ik ben bang dat de combinatie snuffelparadijs en multimediale inspiratievolle belevingswinkel niet het gouden ei blijkt te zijn voor een dergelijk A-locatie aan de lijnbaan, maar de stuiptrekking van een historische verkoopformule.
door Ivan Thung

Oranje boven!

Na Gaston Taument en Edgar Davids, zullen Beatrix en Willem-Alexander het honderdeenenvijftig meter hoge gebouw van de Nationale Nederlanden sieren. Pardon? Opdat ze het in Dordrecht kunnen aanschouwen!
Aan de invasie van de Oranjes in Rotterdam komt voorlopig geen eind. Want een feestje vieren, dat kunnen we hier wel. Dus nemen we in september afscheid van Beatrix in Ahoy (of ‘bedanken’ we haar, aldus propagandameester van het Nationaal Comité Inhuldiging Joop van den Ende) en plakken er gelijk een vaartochtje over de Maas (lees: de Rijn) aan vast. Want een échte Koningsvaart gaat niet langs de grachten of over het IJ.
Alsof dat nog niet genoeg is, vormt Ahoy op 30 april tevens het toneel van een heuse sing-a-long met het Koningslied als OST. Dankzij onze technologische vergevorderdheid zullen wij het naar de hoofdstad en de rest van de polder beamen, zodat ook zij mee kunnen sjalaliesjalalalen. Sorry Daphne Deckers en co., maar als er toch een Koningslied moet komen, dan had ik liever het alternatief van de Rotterdamse dichter Rien Vroegindewij gehad. Zonder dat slap geouwehoer en vleierij.
En als dit allemaal u niet zint? Dan kunt u lekker gaan protesteren. Want daar is ‘helemaal niks mis mee’, aldus Willem-Alexander. Je mag hem trouwens ook gewoon Willem noemen.
Oranje is meer dan een kleur. Oranje is Rotterdam.
door Alex Furtado

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

de redactie

de redactie

De redactie van Vers Beton.

Profiel-pagina